Home page
Haber Menüsü


 
Piyasalar bekliyor
 
ABD, ekonomisini tekrar canlandırmaya çalışıyor. Türkiye ise 2000 senesinde hızlı büyüme arkasından bu yıl yavaşlayacağını iyice belli etti. Kasım ayı dış açığının 3 milyar dolar olmasına neden olan ithalatta ciddi yavaşlama bekleniyor.
 
Burçin Mavituna
 
31 Ocak—  ABD, ekonomisini tekrar canlandırmaya çalışıyor. Türkiye ise 2000 senesinde hızlı büyüme arkasından bu yıl yavaşlayacağını iyice belli etti. Kasım ayı dış açığının 3 milyar dolar olmasına neden olan ithalatta ciddi yavaşlama bekleniyor. Bu sene dış ticaret açığı kontrollü olsada gözler “bütçe finansmanına” dönecek. Para ve Sermaye Piyasaları Şubat ayında ekonomik ve politik gelişmelere çok hassas olacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Kasım ayı dış ticaret açığı 3 milyar USD...
       Dış ticaret açığı Ağustos 2000 den sonra hızla yükselmeye başladı. Kasım ayında oluşan yaklaşık 3 milyar USD açık ile 2000 senesinde Kasım ayına kadar oluşan açık 25 milyar USD seviyelerine yükseldi. Ekonomistler hızla yükselen dış ticaret açığının döviz talebini yükseltmeye başladığı yorumlarında bulunuyor. Merkez Bankası’nın piyasadaki likiditeyi döviz pozisyonlarına göre ayarlaması neticesinde, dövize gelen talep Türk Lirasını sıkıştırdı ve O/N oranları birden bire yükselmeye başladı. Kasım ayında piyasalarda yaşanan çalkantılar dış ticaret verileri yayınlandıktan sonra daha netlik kazanıyor.


       
       Aralık ayından başlayarak ithalatta ciddi bir azalma gözlemleniyor. İthalattaki azalış dış ticaret açığının artmasını engelleyecektir. Beklenen düşük büyüme ile dış ticaret açığının azalması normal bir sonuç sayılabilir. Bu nedenle aynı baskı ile bir likidite krizi çıkma ihtimali bir hayli zayıflayabilir. 2001 içerisinde ekonomi kurmayları daha çok bütçe ve bütçe finansmanı konularında alternatif senaryolar üretebilir. Zira bütçede önemli bir gelir kalemi olan özelleştirme istikrarın sağlanması için mutlaka gerçekleştirilmelidir.
       
       TCMB Döviz sattı: O/N %54
       Borçlanma programı açıklandı: Faiz %53.50
       
Bu hafta başından itibaren Merkez Bankası’na sürekli döviz talebi geldi. Çarşamba günü gelen 481 milyon USD taleple birlikte hafta başından beri toplam talep 828 milyon USD oldu. Bu döviz talebi ay sonu olması nedeni ile bankaların açık pozisyonlarını ayarlamalarından kaynaklanıyor olabilir. Ancak hareketlilik 1 Şubat ile netlik kazanacak. Zira eğer bankalardan kaynaklanan bir talep ise Merkez Bankası’na geri satışların yaşanması beklenir. TCMB yıl başından beri aldığı 3,2 milyar USD ile hala oldukça rahat. Piyasaya APİ yolu ile verdiği parayı kontrol ederek O/N faizlerinin çok düşmesini engelliyor. Bu politika para piyasalarında istikrarı korumak için sağlıklı.
       Döviz talebi ve emisyona yöneliş ile O/N oranlar Çarşamba günü ortalama % 54.02 olarak oluştu. Bono faizleri tekrar %52.28 seviyesine geriledi ama borçlanma programının açıklanması sonrası %53.50 üzerine yükseldi. Hazine Şubat ayında 20 Şubat’ta 12 ve 7 aylık olamak üzere iki ihraç planlıyor. Bono faizlerinde yaşana yükseliş ihraç ile piyasaya girecek yeni bonoların likiditesinin yüksek olması ile şu anda en likit bono olan 11 Temmuz 2001 vadeli bonoların likidetisinin düşmesine bağlanabilir. Tabii Anayasa Mahkemesi’nin Perşembe gününe kalan görüşmeleride belirsizliği arttırıyor.
       
       Borsada yükseliş tekrar 10,300 den destek aldı...
       
186 trilyon lira işlem hacmi ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Anayasa Mahkemesi’ni bir gün daha izledi. 10,300 puanın altına gerileyemeyen IMKB-100 endeksi bu sefer yükselişi denedi. 10,685 puanla kapanan Çarşamba seansları yüzde 2.53 yükselişi getirdi. Anayasa Mahkemesi’nin Fazile Partisi konusundaki kararının uzaması yatırımcıların konuya olan sıcaklıklarını soğutuyor. Parti hakkında verilecek kararın bir seçim ortamı yaratmaması beklentileri bir yükselişi beraberinde getirebilir. Ne var ki kalıcı bir yükselişin yaşanması için Şubat ayının ekonomik ve politik ajandasının daha belirgin ortaya çıkması beklenecektir.
       
       Faiz indirimi ABD ekonomisini tekrar canlandırmaya yönelik...
       
Salı günü ABD’de e-ticaretin devlerinden “Amazon.com” 2001 yılı satış hedeflerini düşürüp, 1,300 kişinin işine son vereceğini açıklarken ABD ekonomisinin içinde bulunduğu durumu bir kere daha gözler önüne serdi. FED’in faiz indirimi ile piyasaları canlandırma girişimleri yatırımcılar tarafından beklenen bir hamle olarak nitelendiriliyor. FED 0.50 puan indirime gittiğinde piyasanın zaten bu beklenti içinde olduğundan kar satışlarına yönelebileceği Amerikan borsalarında çalışan brokerlar tarafından vurgulanıyor. Amerikan piyasalarının sağlıklı kalması bizim gibi gelişmekte olan piyasalar açısından önemli. Aksi halde uluslararası piyasalarda dolaşan para miktarı azalıyor.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları