Home page

Haber Menüsü


Güncelleme: 12:22 TS 12 Haz., 2000
Türkiye zafer sarhoşu  
Sevinç sokaklara taştı   Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı kazanmasının ardından sokaklara dökülen vatandaşlar, şampiyonluğu kutladı. Bir çok şehirde maçı dev ekrandan izleyen binlerce kişi, maçın bitiminin ardından büyük sevinç yaşadı.

İstanbul
AA
 
   18 Mayıs—  Türkiye geceyi ayakta geçirdi. Galatasaray’ın UEFA zaferinin ardından tüm yurtta adeta bayram havası yaşanıyor. Kutlamalar tüm yurtta sabaha dek sürdü. İstanbul’da karşılaşmayı Taksim Meydanı’nda izleyen binlerce taraftar, Popescu’nun kupayı getiren penaltısının ardından meydanı bayram yerine çevirdiler. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Galatasaray’ın Arsenal’i penaltı atışları sonunda yenerek UEFA Kupası’nı kazanması, karşılaşmayı Taksim Meydanı’nda izleyen binlerce vatandaşı, adeta zafer sarhoşu yaptı. Penaltı atışlarının ardından hep birlikte “Şampiyon Galatasaray” tezarühatlarıyla Taksim Meydanı’nı inleten vatandaşlar, meydanı bayram yerine çevirdiler.
       Sarı-kırmızılı renklere gönül verenler, meydanda dev bayraklar açıp dalgalandırarak büyük coşku yaşadılar. Havai fişek gösterileri ise, vatandaşların eğlencesine ayrı bir renk kattı.
       İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı UEFA Kupası Şöleni’nin sona ermesine karşın Taksim Meydanı’nı dolduran binlerce kişi, meydandan ayrılmayarak, bu büyük coşkuyu yaşamayı sürdürdüler. Taraftarlar, meşaleler yakarak statlarda görülen renkli ortamlar yarattılar.
       Vatandaşların marşlar söyleyerek yaşadığı coşkunun ardından eğlencenin boyutu, bu kez davul zurna eşliğinde halaylar çekmeyle daha da arttı. Çok sayıda ailenin de gece yarısını geçmesine karşın Taksim Meydanı’ndaki kutlamalarda yer almaları dikkati çekti. Sarı-kırmızılı taraftarlar, “Gittik, kovduk, geldik”, “Aslan Avrupa’yı titretir” yazılı pankartlar açtı.
       
GÜNEY AFRİKALILAR “PÜR NEŞE”
       İstanbul’da çeşitli nedenlerle bulunan ve karşılaşmayı izleyen bir grup Güney Afrikalı da, Türk insanın coşkusuna ayak uydurdu. Güney Afrikalılar, Galatasaray’ın kupayı kazanmasının ardından ellerinde sarı-kırmızılı bayraklarla, meydanın bir bölümünde tur atarak büyük sevinç yaşadılar. Bu arada Galatasaray’ın kupaya uzanması, maçı dev ekrandan izlemeye gelen Beşiktaş ve Fenerbahçe taraftarları da çılgına çevirdi. Ezeli rekabetin kıyasıya yaşandığı ligin son haftalarındaki mücadeleye aldırmayan 3 büyük kulübün taraftarları, doyasıya eğlendiler.
       Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı kazanmasının ardından İstanbul’da yine silahlar konuştu. Televizyonlardan yapılan uyarılara karşın daha önceki sevinçlerde yaşandığı gibi, bazı vatandaşlar, şampiyonluğu silahlarıyla havaya ateş açarak kutladı. Sevince gölge düşüren silah kullanımı 9 kişinin yaralanmasına neden oldu.
       
KIZILAY MEYDANI’NDA BÜYÜK SEVİNÇ
       Galatasaray’ın, İngiltere’nin Arsenal takımını yenerek UEFA Kupası’nı kazanması, başkent Ankara’da da büyük bir coşkuyla kutlandı. Kentin dört bir yanından gelerek Kızılay Meydanı’nda toplanan sarı-kırmızılı taraftarlar, gruplar halinde halay çekerek ve tezahüratlar yaparak eğlendiler. Bu arada Kızılay Meydanı’nda sarı-kırmızılı ışıklardan oluşan bir Galatasaray topu dikkati çekti. Meydanda havai fişek gösterisi de düzenlendi.
       Kızılay Meydanı’nda, Ankara polisi güvenlik önlemlerini artırırken, içki içenlere müdahale etti. Herhangi bir olay çıkması olasılığına karşılık, Kızılay Meydanı’nda ambülanslar hazır bekletildi.
       Kızılay Meydanı’ndaki kutlamalara katılan ve belediyeye ait bir otobüsün üzerinden halka hitaben bir konuşma yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, başkentte “Galatasaray-2000” adını taşıyan yeni bir mahalle kurulması projelerinin bulunduğunu açıkladı.Melih Gökçek, “Galatasaray-2000” Mahallesi’nin en büyük bulvarına sarı-kırmızılı takımın teknik direktörü Fatih Terim’in, sokaklarına da futbolcuların isimlerinin verileceğini söyledi.
       
İZMİRLİLER DE SOKAKTA
       Galatasaray’ın, İngiltere’nin Arsenal takımı ile yaptığı UEFA Kupası final maçı, İzmir Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran binlerce kişi tarafından coşkuyla izlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği etkinlik nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’na dev ekran televizyon sistemi kuruldu. Meydan, sarı-kırmızılı bayrak ve balonlarla süslenirken, maçın başlama saatinde havai fişek gösterisi düzenlendi. İzmirli sporseverler, akın akın Cumhuriyet Meydanı’na gelirken kent merkezinde araç trafiği kilitlendi.
       İzmir Valisi Kemal Nehrozoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ve eşi Mine Piriştina, Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi ve kızı Menekşe İzgi, maçı, alanın köşesine park etmiş olan bir otobüsten izledi. Karşılaşmadan 2 saat önce başlayan gösteride ise sunucu Hakan Doğanay’ın şovu ve Dream Grubu’nun dansları ilgiyle izlendi.
       Cumhuriyet Meydanı’na gelen binlerce sporsever, Türkiye ve Galatasaray lehine tezahüratlar yaptı, Galatasaray marşı ve şarkıları, coşkuyla söylendi. Sporseverler, ellerinde Türk ve Galatasaray bayrakları, üzerlerinde sarı-kırmızı formalarla meydanı adeta bayram yerine çevirdi.
       Maçı evlerinde izlemek yerine kafe, pastane ve lokantalara gelen çok sayıda İzmirli, maç bitiminden sonra da uzun süre bulunduğu yerde kaldı.
       İzmir takımları ve diğer kulüplerin taraftarları da Galatasaray taraftarlarını yalnız bırakmadı. Siyah-beyaz ve sarı-lacivertli bayraklar yanında Altay, Göztepe ve Karşıyaka futbol takımlarının bayrakları da meydanda yer aldı. Futbolseverler, Galatasaray lehine tezahürat yaptı. İzleyenlerin büyük çoğunluğunda sarı-kırmızı formalar bulunması dikkati çekti.
       
ADANA’DA GALATASARAY COŞKUSU
       Maçın sona ermesiyle birlikte sokağa çıkan çok sayıda Adanalı, Galatasaray lehine sloganlar atarak sokak ve caddeleri inletti. Bu arada çok sayıda aracın trafiğe çıkması sonucu kentte ana caddelerde trafik kilitlendi. Araç sürücüleri de klaksonları sürekli çalarak sevinçlerini dışa vurdular. Özellikle Seyhan Barajı kıyısında ve kent merkezindeki Sular Alanı’nda toplanan çok sayıda taraftar, davul zurna eşliğinde halay çekerek sevinç gösterisinde bulundu.
       Maçın bitmesiyle çok sayıda silahın sıkılması üzerine, polis, geniş güvenlik önlemleri aldı. Araç sahiplerince oluşturulan uzun konvoylarda ise çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi.
       
BURSA SOKAKLARI KARNAVAL YERİ
       UEFA Kupası’nda, İngiltere’nin Arsenal takımını penaltı atışları sonucu 4-1 yenen ve Türk futbol tarihinde bir ilke imza atarak şampiyon olan Galatasaray’ın bu başarısı, Bursa sokaklarını karnaval yerine dönüştürdü. Maçın sona ermesiyle birlikte Bursalılar, sokaklara ve caddelere akmaya başladı. Özellikle Atatürk Anıtı’nın bulunduğu Heykel semti, Bursalıların akınına uğrayarak adeta bir karnaval alanına dönüştü. Güvenlik güçleri, kentin tüm sokak ve caddelerinde yoğun güvenlik önlemleri alırken, alkollü içecek satışı yasaklandı.
       
ANTALYA DA AYAKTA

       Galatasaray’ın UEFA Kupası’ndaki zaferinin ardından, Antalyalılar da sokaklara döküldü. Yüzlerce otomobil kentin cadde ve sokaklarını doldururken, çeşitli semtlerde havai fişekler atıldığı görüldü. Popescu’nun sonucu ilan etmesi ve Galatasaray teknik ekibinin sahaya koşmasıyla birlikte, Antalyalılar, kenti büyük bir coşkuya boğdu.
       
GÜNEYDOĞU’DA BÜYÜK SEVİNÇ
       Diyarbakır’da onbinlerce kişi, yaya ve otomobilleriyle özellikle Ofis, Dağkapı, Yenişehir ve Şehitlik semtlerindeki cadde ve sokakları doldururken, bazı vatandaşlar sevinçleri nedeniyle şampanyalar patlattılar. Sevinç gösterileri nedeniyle bazı vatandaşların havaya silahla ateş ettiği gözlenirken, otomobilleriyle sevinç gösterilerinde bulunan bazı kişilerin maddi hasarlı kaza yaptığı görüldü. Sevinç gösterileri bölgedeki, Mardin, Siirt, Malatya, Elazığ, Şırnak ve Batman’da da büyük çoşkuyla yaşanırken, kutlamalar için kent merkezlerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bu arada Batman’da, Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı kazanması nedeniyle yapılan kutlamalarda, silahla ateş edilmesi nedeniyle 2 kişi yaralandı.
       
ALMANYA’DA COŞKU BÜYÜK
       Galatasaray’ın, İngiltere’nin Arsenal takımını yenerek UEFA Kupası’nı kazanmasını, Almanya’da yaşayan Türkler de büyük bir coşkuyla kutladı. Almanya’nın tüm kentlerinde yaşayan Türkler, evlerine ve işyerlerine Galatasaray ve Türk bayrakları asarak ve caddelerde otomobilleriyle tur atarak kutladılar. Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Tugay Uluçevik de karşılaşmayı, Türk-Alman İşadamları Derneği’nde, sarı-kırmızılı taraftarlarla
       birlikte izledi. Bu arada karşılaşmayı naklen yayınlayan Almanya’nın ARD Televizyonu’nda, Fenerbahçe’nin eski teknik direktörü Joachim Löw ve BV Borussia Dortmundlu Riedle yorum yaptılar. ARD Televizyonu spikeri maç sırasında, “Fatih Terim, saha içinde Türk düşüncesiyle, Türk futbolunu sergiledi” yorumunu yaparken, Hagi için de, “Kendisini iyi hazırlamıştı, kırmızı kart görmesi iyi olmadı. Ondan böyle bir hareket beklenmiyordu ama sinirlerine hakim olamadı” dedi. Spiker, kaleci Taffarel’in de mükemmel bir maç çıkardığını bildirdi. Löw, maçtan sonra yaptığı açıklamada, Galatasaray’ın kupayı hakkıyla aldığını vurgularken, Riedle de sarı-kırmızılı takımın güzel futbolunu övdü.
       
AZERBAYCAN’DA ŞAMPİYONLUK SEVİNCİ
       Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Galatasaray’ın Arsenal ile yaptığı UEFA Kupası final maçına büyük ilgi gösteren futbolseverler, Bakü sokaklarında büyük çoşku yaşadı. Bakü’de, Galatasaray’ın Türk halkına yaşattığı tarihi zafer gecesi, Türk ve Azerbaycanlı futbolseverler tarafından coşkulu bir biçimde kutlandı.
       
COŞKU ÜSKÜP’E ULAŞTI
       Galatasaray’ın UEFA Kupası’ndaki zaferi, Makedonya’da, Türklerin yanı sıra Arnavut, Boşnak ve diğer etnik yapılardan futbolseverleri ayağa kaldırdı. Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki kahvelerde izlenen maç, Galatasaray taraftarlarını oldukça heyecanlandırdı. Penaltılarla alınan galibiyetin ardından Üsküplüler sokaklara dökülerek, Türk takımının bu büyük başarısını büyük bir coşkuyla kutlamaya başladılar. Maçın izlendiği kahvelerde sevinçten bardaklar kırıldı, Türkçe müzikler çalınmaya ve oynanmaya başladı.
       Üsküp’te onbinlerce kişi, Türkiye ve Galatasaray bayraklarıyla arabalara binerek kentte araç konvoyları oluşturdular ve “Türkiye, Türkiye”, “Galatasaray şampiyon” sloganlarını atarak tempo tuttular. Üsküp’te sokaklar korna ve siren sesleriyle inlerken, polisler de olası bir olaya karşın devreye girdi. Makedonya’da ve özellikle Üsküp’te ilk kez bir futbol maçının sonucu böyle bir sevinçle karşılandı. Şimdiye dek genellikle Sırp ya da diğer takımların başarılarını uzaktan izleyen Üsküplüler, ilk kez bir Türk takımının başarısını kutlama fırsatı yakaladılar.
       
BRÜKSEL’DE TRAFİK FELÇ OLDU
       Galatasaray’ın, UEFA Kupası’nı almasından birkaç dakika sonra Belçika’nın başkenti Brüksel’in trafiği de adeta felç oldu. Binlerce taşıtla sokaklara dökülen Belçika’da yaşayan Türkler, Brüksel’in ünlü Grand Place Meydanı’nda buluştular. Sevinçli sporseverler arasında çok sayıda Belçikalının da bulunduğu dikkati çekti. Türk ve Belçika bayraklarıyla Galatasaray renkleri, Belçika’nın diğer tüm bölgelerinde de caddeleri doldurdu.
       Belçikalı bir spiker, Galatasaray’ın sahada 10 kişi kalmasından sonra, “Bu önemli değil. Türk taraftarlar Galatasaray için 12. oyuncu gibiler. Şimdi 11 oldular” dedi. Belçika Televizyonu’nun Brüksel stüdyolarındaki bir yorumcu da, “Türkler, Kopenhag’da dünyayı şaşırttılar. Gelecek ay milli takımları da Avrupa Futbol Şampiyonası’nda, hem Belçika’yı, hem dünyayı şaşırtabilirler” dedi.
       
AVUSTRALYA’DAKİ TÜRKLER DE BAYRAM YAPIYOR
       Galatasaray’ın UEFA Kupası şampiyonluğu, Avustralya’daki Türkler arasında da büyük sevinç yarattı. Maç, yerel saatle Perşembe günü sabaha karşı 04.45’de başlamasına karşın Türkler ayaktaydı. Ülkenin özellikle büyük kentlerinde salonları kiralayan binlerce Türk vatandaşı, coşku içinde büyük ekranların önünde yerini aldı. Avustralya’da bir Türk takımının maçı ilk kez televizyondan canlı olarak yayınlanmasına karşın, Türkler coşkuyu hep birlikte yaşamak için birarada olmayı tercih ettiler. Bayrak, eşorfman, flama ve formalarla bu yerlere akın eden Türkler, uykusuz kalmanın karşılığını fazlasıyla aldılar. Popescu’nun tarihe geçen penaltısıyla birlikte Sydney’de yer yerinden oynadı ve sevinç gözyaşları içinde herkes birbirine sarılarak kutladı.
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları