Home page
Haber Menüsü


 
TEFE 28’e gerileyebilir!
 
Ocak ayında enflasyonda düşüş dikkat çekici olacak. 2000 yılı Ocak ayında TEFE yüzde 5.8, TÜFE yüzde 4.9’du. Beklenti gerçekleşirse yıllık enflasyonda TEFE yüzde 28’e, TÜFE yüzde 36’ya gerileyebilir.
 
Burçin Mavituna
 
26 Ocak—  Önümüzdeki hafta Cumartesi günü enflasyon cephesinden olumlu haberler gelebilir. Piyasalarda çekirdek enflasyon olarak bilinen özel imalat sanayi fiyat artış beklentisi Ocak ayında yüzde 1 olarak açıklandı. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün Ocak ayı için açıklayacağı çekirdek enflasyonun yüzde 1 ile yüzde 1.5 arasında olma ihtimali yüksek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2000 yılı Ocak ayında ise, TEFE yüzde 5.8, TÜFE yüzde 4.9’du. Beklenti gerçekleşirse yıllık enklasyonda TEFE yüzde 28’e TÜFE yüzde 36’ya geriler.
       Enflasyondaki bu büyük gerilemenin kısa vadede piyasada canlılık yaratması beklenebilir. Özellikle hazine bonolarına olumlu etkisi olacaktır.
       
GEÇEN HAFTA NELER OLDU?
       Geçen hafta piyasalarda yaşanan gelişmelere gelince...
       Bono faizleri yatay seyretti. Hazine bonolarında yüzde 50 direnç seviyesi oldu. Bu durumda,
       yüzde 51 ile Hazine bonosu alan yatırımcının, yüzde 22 enflasyon hedefi ile yüzde 23 reel getirisi var.
       Bu oran çok yüksek ve iştah açıcı. Makro dengelerin korunması açısından Şubat ayı çok kritik gelişmelere gebe. Öncelikle enflasyon rakamlarında ciddi bir gerileme gözlemlenebilir. Ardından dışarıdan borçlanmak için Hazine 500 milyon Euro için 3 yıl vadeli satış yapacak. Faizin ne olacağı önemli.
       
ŞUBAT’TA İYİMSER HAVA
       Yine Şubat ayı içerisinde GSM’den 2.4 milyar dolar temin edilecek. Tüm bu gelişmeler kısa vadeli iyimserlik yaratabilir. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin Fazilet Partisi’ni tekrar gündeme alması ile siyasi arena tekrar ısınmaya başlayabilir.
       Tansiyon yükselirse, 21 Şubat’ta Hazine’nin yüklü itfası yüksek bir faizle karşılanır. O/N oranlarda, Merkez Bankası’nın Net İç Varlıklar hedefi doğrultusunda rahat hareket ediyor olması ve piyasayı likit tutması, oranların yüzde 35 seviyesinde oluşmasına neden oluyor.
       Bu oranlar Şubat ayında da sürdürülebilir. Fonlama ile rahatlayan bono piyasası iyimser başlayacağı Şubat ayında yüzde 50 bileşik getirilerin altına inebilir.
       Kısa vadeli Hazine bonoları, Şubat ayına girerken talep görebilir.
       
BORSA YABANCILARI BEKLİYOR
       İMKB, 10.600’den destek alarak yatay ve hacimsiz hafta geçirdi. Cuma günü 232 trilyon ile işlem hacmi ile İMKB-100 Endeksi yüzde 2.16 geriledi. Haftalık düşüş yüzde 5.77 oldu. Çarşamba günü piyasayı etkileyen yüklü satışların ardından Cuma günü de yatırımcılar temkinliydi.
       Gün içerisinde Anayasa Mahkemesi’nin Fazilet Partisi davasını 30 Ocak Salı günkü gündemine alması rahatsızlık yarattı. Yatırımcılar haftanın son gününü fondaki bankaların satış programını bekleyerek geçirdiler. Borsada yabancı ilgisinin yetersizliği dikkat çekiyor...
       
SEÇİCİ YATIRIM... 13.000 DİRENÇ
       2001’de İMKB hisse senedi piyasaları ekonomideki daralmanın etkisini hissedecek gibi görünüyor.
       İMKB’nin mevsimselliği dışında Ocak ayı içerisinde yatırımlar borsaya yönelmedi. Şubat ayı enflasyon rakamları ile neşeli başlayabilir ama Hazine’nin yüklü geri ödemeleri ve toplu iş sözleşmeleri pazarlıkları gibi gelişmeler dikkatle izlenecektir.
       İMKB’de işlem gören şirketlerin nakit yapılarının kuvvetli olması ve ihracat ağarlıklı çalışması yatırımcıların tercihi olmalıdır. Banka hisselerinin 2001’de konsolidasyon rüzgarı ile hangi limana yanaşacağı da önemli.
       Ayrıca bankaların yükselen faizlerle aldıkları yaraların yanısıra daralan iş hacminden de olumsuz etkilenmeleri beklenebilir.
       
GREENSPAN’DEN YEŞİL IŞIK
       ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Alan Greenspan dün ABD ekonomisinin yavaşlama sinyalleri vermesi üzerine yaptığı açıklamalarıyla, George W.Bush yönetimini seçim propogandası haline dönüşen vergi indirimine hemen olmasada ileriki günlerde baş vurulabileceğini belirtti.
       Konuşma sırasında Greenspan’in vergi indirimi konusunda yumuşadığı ve ABD ekonomisinin bütçe fazlası nedeni ile vergi indirimine yanaşabileceğinin sinyallerini verdiği gözlemlendi.
       Greenspan, vergi indirimine bir süre daha ekonomik gidişi gördükten sonra karar verilmesini daha sağlıklı buluyor. Bu uygulamada amaç, ABD ekonomisini tekrar canlandırmak. Kısa dönemde atılacak adımlar konusunda fazla bilgi vermemesi, NASDAQ ve diğer borsaların umduklarını bulamaması nedeni ile satış baskısında kalmasına neden oluyor.
       ABD ekonomisinde 2001’de görülecek bir yavaşlama ABD Doları’nın Euro karşısında değer kaybetmesine neden olabilir. Açıklamalar öncesinde 0.91’e kadar gerileyen Euro/$ paritesi tekrar 0.92’nin üzerine yükseldi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları