Home page
Haber Menüsü


Barış Suyu’nda anlaşma sağlandı
Manavgat suyunun İsrail’e satılmasıyla ilgili görüşmelerde anlaşmaya varıldı
Antalya/Tel Aviv
AA
25 Ocak— Kamuoyunda “Barış Suyu” olarak nitelendirilen Manavgat Çayı Su Temin Projesi’nden Ortadoğu ülkelerine yapılacak su satışıyla ilgili olarak İsrail’le yapılan görüşmelerde mutabakat sağlandığı bildirildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DSİ Genel Müdürlüğü tarafından detay bilgi verilmeyen yazılı açıklamaya göre, Ankara’da 22-23 Ocak tarihleri arasında yapılan Türk-İsrail heyetleri arasındaki görüşmelerin olumlu geçtiği belirtildi. Açıklamada, “Heyetler arasında su ihracının boyutları ve gerçekleştirilmesi imkanları üzerinde görüş teatisinde bulunulmuş; pek çok konuda mutabık kalınarak projenin teknik ayrıntıları üzerinde önümüzdeki aylarda görüşmelere devam edilmesi kararlaştırılmış ve hazırlanan mutabakat zaptı taraflarca imzalanmıştır.”
       
AYRINTILAR ANLAŞMAYI GECİKTİRECEK
       Öte yandan, Türk ve İsrail heyetleri arasında hafta başında Ankara’da yapılan Manavgat Suyu’nun alımına ilişkin görüşmelerin olumlu geçmesine karşılık, ele alınması gereken ayrıntıların fazlalığı nedeniyle bir anlaşma yapılmasının gecikeceği belirtildi.
       Türkiye’den su almaya niyetli, Türkiye’nin de satmaya istekli olduğunu vurgularken, “Ancak bir anlaşmaya varmak için, su alımını gerçekleştirme aşamasına gelindiğinde ortaya çıkan çok sayıda önceden öngörülmeyen ayrıntının çözülmesi gerekiyor” dediler.
       Bu çerçevede İsrail tarafının Ankara’da, ayrıntılara ilişkin cevap aradığı soruları derleyerek Türk tarafına ilettiğini belirten yetkililer, muhtemelen gelecek ay Kudüs’te yeni bir görüşme yapılacağını ifade ettiler.
       İsrail’in cevap istediği konuların, Manavgat’taki dolum ve arıtma tesislerinin kapasitesine, suyun kalitesine, doldurma işlemi sırasında yaşanacak bazı teknik zorlukların giderilmesine ilişkin ayrıntılar olduğu ifade edildi.
       Bu arada, suyun metreküp fiyatına ilişkin tartışmaların da sonuçlanmadığı belirtildi. Türkiye’nin istediği fiyatın neleri kapsadığı, dolum işlemlerinin tümüyle Türkiye tarafından mı yerine getirileceği yoksa İsrail’in çeşitli hizmetler için de ayrı ödemeler mi yapacağı gibi hususların fiyatı etkileyeceğini belirten kaynaklar “İsrail açısından bu alışverişin gerçekleşmesi için fiyatın biraz daha düşürülmesi gerekiyor” diye konuştular.
       Aynı kaynaklara göre, herşeyin yolunda gitmesi halinde Manavgat Suyu’nun 2002 yılında İsrail’e ulaşması bekleniyor. İsrail, Türkiye’den 5 ila 10 yıllık bir dönem boyunca yılda 30 ila 50 milyon metreküp su almayı planlıyor.
       
MANAVGAT ‘BARIŞ SUYU’NA BÜYÜK İLGİ
       
Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan ve 143 milyon dolara mal olan Manavgat Çayı Su Temin Projesi, bir çok ülke hükümet temsilcisinin yanı sıra işadamları ile gazeteci ve televizyon temsilcilerinin de ilgisini çekiyor.
       Ortadoğu Bölgesi’nde barışa katkı sağlayacağı ifade edilen ve adına “Barış Suyu” denilen Manavgat Su Temin Projesi’nde, geçen yıl bir çok ülke temsilcisi, televizyon ve gazeteci grupları inceleme yaptı.
       Manavgat Barış Suyu Projesi’ni gezen ce incelemelerde bulunan heyetler şöyle:
       -Ürdün Su ve Sulama Bakanı Dr. Kamel O. Mahadin, ABD Ankara Büyükelçisi Mark Parrıs ile ticaret Ateşesi John Breıdenstıne ve beraberindeki heyet, İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’nden 10 kişilik bir grup,
       -Pakistan Büyükelçisi Karamatullah Khan Ghori,
       -İngiliz yayın kurumu BBC’nin Türkiye muhabiri Christopher Joh Morris ile farklı bir tarihte yine bu kuruma ait 4 kişilik muhabir grubu,
       -Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) İran’da sürdürdüğü bir proje olan “İmgation İmproverment (UTF/IRA029) in Water Users Associ-ations” çerçevesinde İranlı sulama uzmanları Vakil Sapah, Gheıbi Ganbar Ali, Lazail Basivy Anzab, Golamreza Javadzaden ile Fiouz Rostami,
       -AP Haber Ajansının Ankara muhabiri Louis Meıxler, Katar’da yayın yapan Al Jazeera Televizyonu’nun Ankara muhabiri Yousef Sharıf, Alman ARD Televizyonun 3 kişilik bir ekip,
       -Almanya’da yayınlanan der Spiegel Dergisi’nden 3 kişilik bir ekip, İsviçre Radyo ve Televizyonundan 2 muhabir ile yine Alman Development and Coorperation editörü Dieter Brauer.
       Yetkililer, Manavgat Barış Suyu Projesini ayrıca Türk firmalarından Cerrahoğulları Deniz Nakliyat Şirketi temsilcileri ile Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile Türk televizyon temsilcileride incelemelerde bulundğunu söylediler.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları