Home page
Haber Menüsü


Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi kimdir?
Ünlü İtalyan bestecisinin hayatı...
NTV-MSNBC
    27 Ocak —  Giuseppe Verdi, 1813’te İtalya’nın Roncole köyünde doğdu. Müzik eğitimine küçük yaşlarda başlayan Verdi org çalmayı öğrendi. Yedi yaşına geldiğinde San Michele Arcangelo Kilisesi’nin orgcusu olmuştu...  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Verdi, 1823’te doğduğu köyü terk etti ve yakınlardaki Bussetto kasabasına taşındı. Burada Philharmonic Society Müzik Okulu’na giren Verdi, 14 yaşına geldiğinde hocası Antonio Provesi’nin diğer öğrencilerine ders veriyordu. Provesi’nin gözetiminde şarkılar ve marşlar besteliyordu. Dördüncü yılın sonunda okulundan mezun oldu.
       Müzik eğitimine devam etmek isteyen Verdi, Milan Konservatuarı’na başvurdu ancak reddedildi. Bu şehre yerleşen verdi, hocası Vincenzo Lavigna’yla çalışmaya başladı. Lavigna’yla birlikte müzik eğitiminin önemli bir bölümünü tamamlayan Verdi, bu dönemde Milan’ı tanıma fırsatı buldu.
Amansız bir hastalık Verdi’nin mutlu günlerinde son verdi. 1840 yılında, evinden iki ayda üç cenaze çıktı. Verdi, bir daha beste yapmamaya yemin etti...

       İki yıl sonra müzik eğitimine başladığı Bussetto’ya, Philharmonic’in başkanı sıfatıyla dönüyordu. Ancak burada umduğunu bulamayan Verdi bir süre Milan’a döndüyse de, hayatını paylaşmak istediği kadınla Bussetto’da tanıştı. Verdi ve Margherita (Barezzi) 4 Mayıs 1836’da evlendiler ve çiftin birer yıl arayla iki çocukları oldu. Ancak amansız bir hastalık mutluluklarına son verdi. 1840 yılında, Verdi’nin evinden iki ayda üç cenaze çıkıyordu. İşini de kaybeden Verdi, bir daha beste yapmamaya yemin etti.
       
VERDİ HAYAT DÖNÜYOR
       
       Giuseppe Verdi’yi hayata döndüren isim La Scala’da bir opera yöneticisi olan Bartolomeo Merelli oldu; operanın adı ise Nabucco. Merelli, Verdi’nin iyi bir besteci olduğuna inanıyor ve işine geri dönmesini istiyordu. Bu yüzden Verdi’nin koltuğunun altına, bir opera senaryosu sıkıştırdı ve onu eve yolladı. Opera bestelememeye yemin eden Verdi, eve geldiğinde senaryoyu yere fırlattı, ancak açılan sayfada yazılı olan sözcükler ilgisini çekmişti. Şöyle bir karıştırmak üzere aldığı hikayeyi elinde bir türlü bırakamadı. Operayı çok sevmesine rağmen bestelememeye kararlı bir şekilde Merelli’nin yanına gitti, ama ikna olmuş şekilde geri döndü. Böylece, Verdi’nin üçüncü operası Nabucco doğdu. Bu operaya ait Esirler Korosu adlı parça da Verdi’nin adını ünlü İtalyan bestecilerinin arasına yazdıracak şöhreti getirdi.
       
İTALYAN KİMLİĞİNİN ÖNDERLERİNDEN
Kendilerine yeni semboller, yeni heyecanlar arayan İtalyan vatanseverler, aradıkları heyecanı ve coşkuyu Verdi’nin operalarında buldular

       
       Verdi’nin Nabucco operasının sahnelendiği dönemlerde, İtalya yeniden yapılanma içerisindeydi. Kendilerine yeni semboller, yeni heyecanlar arayan İtalyan vatanseverler, aradıkları heyecanı ve coşkuyu Verdi’nin operalarında buldular. “Viva Verdi” diye sloganlar atıldı; kimileri onun kral olması gerektiğini ileri sürdüler. Böyle bir ortamda ismini duyuran verdi, arka arkaya besteler yapmaya aşladı. Yine politik bir teması olan I Lombardi alla prima Crociata, sahnelendiği dönemde çok beğenildi.
       Sonra Verdi’nin uzak diyarlardaki operaları başladı. Ernani, Macbeth, Luisa Miller ve sekiz ayrı opera 1844-50 yılları arsında İtalya’nın değişik şehirlerinde ve Avrupa’nın başkentlerinde sahnelendi. Gittikçe güçlenen orkestrası ve yükselen coşkusuyla Verdi, parlayan bir isim oluyordu. 1851-53 yılları ise Verdi’nin en popüler operalarının sahnelendiği yıllar oldu. Rigoletto (1851) Venedik’te, Il Trovatore (1853) Roma’da ve La Traviata (1853) yine Venedik’te seyirciyle buluştu.
       Giuseppe Verdi, 1859’da uzun yıllardır birlikte yaşadığı soprano Giuseppina Strepponi ile evlendi. Politik hayatına Bussetto’da parlamento üyeliği yaparak devam eden Verdi, bir süre sonra ulusal parlamentoda görev yapmak üzere temsilci olarak seçildi. Bu dönemde yazdığı önemli operalar arasında La forza del destino (1862), Macbeth (1865) ve Don Carlos (1867) sayılabilir.
       Verdi’nin 1870’te üzerinde çalışmaya başladığı ünlü Aida operası ise, bir yıl sonra Süveyş Kanalı’nın açılışı sırasında Kahire’de sahnelendi. Verdi, 1887 yılında Otello‘yu, ardından bir başka Shakespeare hikayesi Falstaff ‘ı besteledi. Falstaff, Verdi’nin son operası oldu. Son yıllarını Milan’da geçiren ünlü besteci, 1901 yılının başlarında, Milan’daki Grand Hotel’in bir odasında hayata veda etti. Cenazesine yaklaşık 28 bin kişi katıldı.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları