Home page
Haber Menüsü


Analiz: İngiltere’den “tavşana kaç, tazıya tut”
Sözde “Ermeni soykırımı” iddialarının gündeme geldiği Batılı ülkelerden İngiltere, bundan önceki diğer konularda da olduğu gibi, Türkiye’ye karşı “pozitif belirsizlik” politikası izleyeceğe benziyor.
Zafer Arapkirli/Londra
NTV
    22 Ocak—   27 Ocak Cumartesi günü Londra’da yapılacak olan Soykırım Kurbanlarını Anma Töreni’ne, Ermenilerin baskısı üzerine sözde soykırım iddialarını dahil etmeye henüz resmen yanaşmayan İngiliz Hükümeti, bir yandan da bu iddiaların sahibi Ermeni cemaatı temsilcilerini törene davet etmekten ve BBC’nin naklen yayınında bu iddiaların tek yanlı olarak dile getirilmesine göz yummaktan geri durmuyor.  

   
 
       
    MSNBC News İngiltere de sözde soykırım'a "ısınıyor" mu ?
MSNBC News Soykırım iddialarının arkasındaki gerçekler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  1945 yılında Auschwitz ve Birkenau’daki Nazi toplama kamplarının ele geçirilişinin yıldönümünde yapılacak olan Soykırım Anma Toplantısı’na Ermeniler, “1915 olayları da dahil edilsin” diyerek, bu dönemdeki olayları “Soykırım” olarak tescil ettirme girişimlerine, İngiltere İçişleri Bakanlığı daha önce kesin bir ret yanıtı vermişti. Yanıtta “1915 katliamlarını (massacres) o zaman da kınadık, hala kınıyoruz” ifadesi kullanılmış ancak “Soykırım” değerlendirimesine katılınmadığı da vurgulanarak, “Ayrıca, bir yerde çizgiyi çekmek gerek.
       
Ümit Enginsoy: ABD’de yeni tasarı

       Bu törenin , özellikle Yahudi Soykırımını konu alması amaçlanmıştır” denilmişti.
       Ancak Ermeni lobisinin çabaları yoğunlaşarak sürerken, hafta sonunda basına yansıyan haberlerde İçişleri Bakanlığı’nın “utangaç” bir tavır değişikliğine gittiği, bu bağlamda diplomatik misyon şeflerinin yanısıra Ermeni Başpiskoposu Giziryanı da törene davet ettiği, BBC’nin de Cumartesi günkü naklen yayın sırasında sözde “Ermeni Soykırımı” vurgusuna yer verileceği belirtilmişti.
       Töreni naklen yayında sunacak olan BBC Dış Haberler Editörü John Simpson da bir gazeteye yazdığı makalede “Ermeniler soykırıma uğramıştır. Bunu da yayında zikredeceğim,” diyerek açık açık törenin kapsamını dile getirmişti.
       
DIŞİŞLERİ: BİZ KARIŞMAYIZ
       İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi ise, bu konudaki bir soruyu yanıtlarken şunları söyledi:
       “Törenin kapsamının değiştiği yolundaki haberler gerçeği yansıtmıyor. İngiltere, 1915 dönemindeki katliamları kınamakla birlikte bunu bir soykırım olarak değerlendirmemektedir. Bizim için, 1939 - 45 döneminde Yahudilerin uğradığı soykırımdır. 27 Ocak’taki törene diğer diplomatik misyon temsilcileri gibi Ermenistan Büyükelçisi de davetlidir. Diğer dinlerin temsilcileri gibi Ermeni Başpiskopos da davetlidir. BBC’nin yayın içeriğine ise karışamayız..”
       İngiltere hükümeti, aynen bundan önce PKK örneğinde olduğu gibi Türkiye’nin çıkışını, “Resmi politika” olarak haklı bulduğunu savunurken, “fiiliyat”da Türkiye’yi son derece rahatsız edebilecek eylem ve girişimlere göz yummayı sürdüreceğe benziyor.
       
MED TV ÖRNEĞİ
       PKK’nın yayın organı MED-TV’nin kapatılmasını isteyen Türkiye’ye de “Biz tabii ki terörizme karşıyız” yanıtını veren İngiliz hükümeti, “Ancak ülkemizde yayınların düzenlenmesi, yasalar çerçevesinde ITC (Bağımsız Televizyon Komisyonu)’nin yetkisindedir biz karışamayız” diyerek, yıllarca fiilen bu yayınlara izin vermişti. MED-TV’nin kapatılması ardından da başka bir isimle yine İngiltere üzerinden yayın yapılmasına aynı gerekçe ile karşı çıkmamayı sürdürüyor.
       Bu kez de, yine “Türkiye’nin soykırım yapılmadığı yolundaki itirazına hak veriyoruz. Zaten tören programında ve kapsamında da böyle bir şey yok” derken, bir yandan da “Konuşmaların ve yayının içeriğine karışamayız” tavrıyla, “Şiş’i koruyacağım derken, kebab’ı kendi halinde yanmaya” terketmek amaçlanıyor. Bu durumda , İngiliz hükümeti nezdindeki temaslarını aylardır sürdüren ve son güne kadar sürdüreceği belirtilen Türkiye Büyükelçisi’nin törene katılıp katılmama kararı konusunda Ankara’dan son ana dek işaret bekleyeceği de anlaşılıyor.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları