Home page
Haber Menüsü


 
ANAP ve Tantan kavşakta
 
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın ANAP’la ilgili önemli bir kavşakta durduğu kesin görünüyor.
 
Şükrü Küçükşahin
NTV-MSNBC
 
22 Ocak—  Bir siyasetçi gibi görünmemek için sarf ettiği bütün çabalara rağmen İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın kamuoyunda en sevilen ve beğenilen siyasetçilerden biri olduğu kesin. Hiç kimse bu beğeniyi hak etmediğini ileri süremeyeceği Tantan bu noktaya nasıl geldi?

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  1994 yılında kendisine, ANAP’dan Fatih Belediye Başkan adaylığı önerildiğinde, siyasetin içine girdiğinin farkındaydı. Ama siyasetle hiç barışmadı. Ne belediye başkanı olarak, ne de bakan olarak kapısından ‘siyasetçi’ girmesine izin vermedi.
       Kendisini belediye başkanı adayı yapan Eyüp Aşık’la bugün ne sabahı ne selamı var. Kendisinin ANAP’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmasındaki ısrarı sonuç vermeyince, milletvekiliği sıralamasında ve sonraki süreçte büyük destek veren Turgut Yılmaz, bugün Tantan operasyonları nedeniyle oldukça sıkıntılı günler geçiriyor.
       Kendisini, “Tantan’ı bakan yapma” şeklindeki yoğun ısrarlara rağmen bakanlık koltuğuna oturtan ve attığı her adımda Tantan’a destek veren, milletvekillerinin tüm eleştirilerini, “Tantan’a güvenin, gereğini yapacaktır” diye karşı çıkan (Son olarak Sinop Milletvekili Yaşar Topçu, ANAP Grup toplantısında Beyaz Enerji sonrası Tantan’ı eleştirirken, Tantan’ı savunan tek isim yine Yılmaz olmuştu) ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın da çok rahat olduğu söylenemez.
       Çünkü kendi bakanı (Tantan), “Beyaz Enerji operasyonunu Mesut Yılmaz’a da haber vermedim” diyerek, onu en azından kamuoyu önünde zor durumda bırakmıştı.
       
TANTAN BÜYÜK DESTEK GÖRDÜ
       Tantan, 1994 yılından beri ANAP’da siyaset yapıyor. Belediye başkanlığı döneminde de, bakanlığı döneminde de, (mecbur kaldıkça) gittiği ANAP örgütlerinde en büyük alkışı alan kişi oldu. Bunu en yakından gözlemlemiş gazetecilerden biriyim.
       Aslında, Tantan ANAP tabanından da tepesinden de her dönem destek gördü, hatta kayrıldı.
       İşin ANAP cephesi böyleyken, Tantan cephesinde bakıldığında ilk görünen şu:
       Tantan, başkanlığında da, bakanlığında da, “Ben buraya atanmış bir kamu görevlisiyim” mantığı ile hareket edip sadece işine baktı; ne kendini değiştirdi, ne de anlayışını. Sadece dürüstlüğü ortaya koydu. İçişleri Bakanı olarak en çok kullandığı sözcük “Operasyon” oldu. Her operasyondan, operasyonu yöneten amir gibi büyük keyif aldı.
       Bu süreçte kendini ne ANAP’lı gibi, ne de siyasetçi gibi gördü. Temiz kalmasını buna endekslemişti ve başardı da. Sembol oldu. Tantan, başarılı bir grafik yakalamışken, ANAP için aynı şey söz konusu değil. İşte bu noktada ANAP’lılarda büyük bir rahatsızlık yaşanıyor.
       Onlara göre, daha temiz bir Türkiye için yapılan operasyonlarda ANAP’lı bir bakanın imzası varken, en çok itham altında kalan parti de ANAP oluyordu.
       Temiz bir Türkiye için sadece İçişleri Bakanlığı’nda değil, yine bir ANAP’lı Bakan olan Mehmet Keçeciler’e bağlı olan gümrüklerde de büyük operasyonlar yapılıyordu. Buralardaki operasyonlar bile Tantan’a mal ediliyordu. ANAP bundan da rahatsız değildi. Ama bütün bunlara karşın, Tantan ANAP vitrininden uzak duruyor, mesafesini koruyordu.
       Hatta Tantan, “Beyaz Enerji” operasyonunu bilerek jandarmanın yapmasını sağlayıp, ANAP’ı askerle, bile bile, karşı karşıya bırakmayı amaçlamış da olabilirdi. Tantan, ANAP’ın Avrupa Birliği mücadelesine de destek vermemişti. İnsan hakları ve demokrasi konusunda polisin yapabileceği pek çok şey vardı; ama Tantan işin bu yanını hiç görmedi. Hatta, onun döneminde polisler Cumhuriyet tarihinde ilk kez neredeyse silahlı bir ayaklanma gerçekleştirmişti.
       
OLUMSUZ BAKIŞ YOK
       Benzer soruları sıralayan çok; ama, bütün bu sorulara rağmen hiçbir ANAP’lının Tantan’a ne olumsuz bir bakışı ne de “Bu partiden gitsin” şeklinde bir yaklaşımı var. Yine de Tantan’ın, ANAP’la ilgili önemli bir kavşakta durduğu kesin görünüyor.
       Eğer farklı bir tercihde bulunmaz veya görevinde çok büyük bir hata işlemezse, koltuğunu daha uzun süre koruyacağı kesin. Ama, siyasetten uzak durarak nereye kadar gidebileceğini merakla izleyeceğiz.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları