Home page
Haber Menüsü


 
Mali kriz musibet oldu
 
Kriz, “Bir musibet, bin nasihatten iyidir” sözünü doğrularcasına hükümeti kamçıladı. Yasa tasarıları peş peşe Meclis’e gelmeye başladı.
 
Şükrü Küçükşahin/Ankara
NTV-MSNBC
 
19 Ocak—  TBMM, Kasım ayında çok hızlı bir tempoyla çalıştı. Birçok yasa çıkardı. İşler iyi gidiyor, denirken 22 Kasım’da büyük bir mali kriz yaşanmaya başladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kriz, “Bir musibet, bin nasihatten iyidir” sözünü doğrularcasına hükümeti kamçıladı. Yasa tasarıları peş peşe Meclis’e gelmeye başladı.
       Bu kaçınılmaz olmuştu. Çünkü, ortada bir güven bunalımı vardı. Uluslararası piyasalarda, “Türkler söz verir; ama yapmaz” anlayışı egemen olmaya, ciddi bir güven erozyonu yaşanmaya başlamıştı. Hatta IMF’nin, “Artık bu kez, verdiğiniz sözleri tutun” dediği bile konuşuluyor.
       İşte, 22 Kasım krizi bu anlamda ders, musibet oldu.
       Hükümet, bir yandan Türkiye’nin erken seçim atmosferine girmesini önleyecek Anayasa değişikliği paketinin öncelikle ele alınmasını sağlarken, diğer yandan da IMF ve Dünya Bankası ile yapılan anlaşmaların gereğine ve takvimine uygun adımlar atmaya başladı.
       Hükümet, özellikle, yapısal reformların gerçekleşmesine öncelik verilmesini benimsedi.
       IMF’ye verilen sözler de bunu gerektiriyordu. Yani başka çıkış kalmamıştı.
       
MECLİS’İN YOĞUN TAKVİMİ
       
Hükümetin bu kararlılığı ve öncelikleri Meclis’in, bir dizi çok önemli yasa tasarısını gündemine almasına neden oldu. Bunlardan Alkollü İçecekler Tasarısı yasalaştırıldı.
       Diğer bazı tasarıların Meclis’deki seyri ise şöyle:
       Elektrik piyasasının siyasi etkilerden arınmasını sağlayacak Elektrik Piyasası Tasarısı, Enerji Sanayi ve Ticaret Komisyonu’ndan geçti. Gelecek hafta, 24 Ocak Çarşamba günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alındıktan sonra Meclis genel kuruluna inecek.
       Şeker fabrikalarının özelleştirilmesini ve şeker fiyatının serbest piyasada belirlenmesine olanak veren Şeker Piyasası Tasarısı 23 Ocak’ta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek.
       Plan ve Bütçe Komisyonu, 25 Ocak Perşembe günü ise tütünde destekleme alımına son verecek, Tütün ve Tütün Mamülleri Tasarısı üzerindeki görüşmeleri tamamlayacaktı. Ancak, IMF görüşmeleri çerçevesinde hükümet tasarıyı geri çekme kararı aldı. Tasarı, TEKEL’in özelleştirilmesine de uygun hale getirilecek. Meclis’e yeniden getirilecek bu tasarının yasalaştırılmasında da IMF’ye verilen takvimde belirtilen 15 Şubat tarihi aşılmayacak.
       Bireysel Emeklilik Tasarısı komisyonlardan geçti. Meclis Genel Kurulunda görüşülüp yasa haline gelmeyi bekliyor.
       TEAŞ’ın üçe bölünmesini sağlayacak tasarı da Meclis’e gelmiş durumda.
       Yukarda saydığım tasarıların tamamı önümüzdeki hafta sonunda komisyonlardan geçmiş olacak.
       Meclis Anayasa Komisyonu, yasaların daha kısa sürede çıkmasını sağlayacak 8 maddelik İçtüzük değişikliğini kabul etti. Genel Kurulun gündemine gönderdi.
       
HERGÜN ÇALIŞMA
       
Meclis bu hafta başından itibaren haftanın her günü ve saat 14.00 ile 24.00 arasında çalışacak. İktidar partileri bu yöndeki önergelerini salı günü Meclis’te oylatacaklar.
       Hemen ertesi günü, FP’nin Anayasa Mahkemesi’nde sürmekte olan kapanma davasına etki edip, ülkeyi erken seçim olasılığından uzaklaştırması beklenen Anayasa değişikliği paketinin ilk tur görüşmeleri yapılacak. İkinci tur oylama cuma günü gerçekleştirilecek ve değişiklik Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Bütün bu işlemlerin iki haftada gerçekleşmesi mümkün.
       İkinci ele alınacak konu ise İçtüzük değişikliği olacak. İçtüzük değişikliğini yürürlüğe girmesinden sonra Meclis, yasaları daha süratli çıkaracağı için yukarıda saydığım tasarılar süratle yasa haline gelebilecek. Biraz da abartılı bir yorumla Meclis neredeyse yasa fabrikası gibi çalışacak.
       
TELEKOM ÖZELLEŞTİRMESİNDEKİ İHMAL
       Bu yasalarla Türkiye’ye güven yeniden tazelenebilecek. Ancak, asıl güven Telekom özelleştirmesi ile yaşanacak.
       Nedense, bu büyük özelleştirmede önemli bir sorun yaşanmakta olduğu yeni fark edildi.
       Türk Ticaret Yasası, kamu payının yüzde 51’in altına inmediği kurumlarda yönetim hakkının kamuda olacağını hükme bağlamış. Oysa Telekom’da yönetim hakkı, yüzde 33’lük kamuya ait olmayan hisseye verilmesi sözkonusu.
       Ayrıca bu düzenleme Bakanlar Kurulu yerine Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile yapılmış.
       Şimdi, bu iki gerekçe ile Telekom özelleştirmesinin idari mahkeme yolu ile durdurulabilmesi sözkonusu.
       Anlaşılır gibi değil; ama hükümet bunu sonunda fark etmiş durumda. Bir maddelik yasa tasarısı, acele olarak, Meclis’e sevk ediliyor. “Niye gecikti?”, “Bu ihmalin sahibi kim?”, “Bu düzenleme neden daha işin başında yapılmadı?” sorularının tümü artık anlamsız kalmış durumda.
       Bunun için de hükümet, güvenin bir kez daha sarsılmamış için bu düzenlemeyi bir an önce hayata geçirmek istiyor.
       Meclis’in bu düzenlemeyi de bir iki hafta içinde sonuçlandırması gerekiyor.
       Görüldüğü gibi, bu Meclis önümüzdeki günlerde Türk ekonomisinin geleceğini çok yakından ilgilendiren, çok önemli tasarıları sonuca bağlamak için geceli gündüzlü çalışacak.
       Bunun görülmüş olması da çok umut verici.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları