Home page
Haber Menüsü


 
Kriz bitiyor
 
Merkez Bankası net döviz pozisyonunun kriz öncesi seviyeye gelmesi için sadece 2 milyar dolar kaldı. 21 Şubat’taki ihaleden sonra faizler yüzde 40-45 aralığına inebilir. Borsanın kısa bir süre içinde 1.8 sent seviyesini aşmasını bekleyebiliriz.
 
Murat Arın
CNBC-E
 
10 Ocak—  Kriz bitti bitiyor. Döviz çıkışıyla büyüyen kriz, döviz girişiyle bitmek üzere. Faizlerin gevşemesiyle birlikte borsanın da önü açılıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kasım ayı ortasında mali piyasaları alt üst eden döviz çıkışı oldu. Yabancıların hızla döviz alımlarına Türk bankalarının pozisyon kapatma çabaları eklenince faizler, Demirbank’ın da küçümsenemeyecek katkılarıyla, inanılmaz seviyelere yükseldi. Likidite sıkışıklığı 2000’in son günlerine kadar sürdü.
       Yeni yılın ilk günleri piyasalar için karar dönemiydi: Ya döviz girişi olacak, faizler düşecek ya da likidite sıkışıklığıyla birlikte kriz içten içe kemirmeyi sürdürecekti. 2 Ocak’tan itibaren başlayan döviz girişi, ardından Cuma günkü ihale öncesinde bankaların Hazine’yle uzlaşmaya varmaları, gerginliğin yavaş yavaş çözülmesini sağladı.
       Cuma günü yapılan son yılların en kritik iki ihalesinde, faiz yüzde 65-70 aralığında gerçekleşti, faiz daha düşük de çıkabilirdi, ama sonuç olarak önemli bir dönemeç de atlatıldı.
       
2 MİLYAR DOLAR DAHA
       Merkez Bankası net döviz pozisyonu dün akşam itibariyle 6.35 milyar dolara yükseldi. Net pozisyon kriz öncesinde 8-8.5 milyar dolar aralığında dalgalanıyordu, krizin en üst noktasında ise 1.7 milyar dolara kadar inmişti.
       Bankaların yeni yılda Merkez Bankası’na yaptıkları toplam 3.2 milyar dolar satışla net pozisyon yeniden 6 milyar doların üzerine çıktı.
       Bu kriz öncesi dengelere dönülmesi için 2 milyar dolar daha gerektiği anlamına geliyor. Hazine’nin dış piyasalardan borçlanmaya hazırlandığı yönündeki haberler, piyasalardaki yumuşamayı hızlandıran bir diğer unsur oldu.
       ABD Merkez Bankası FED’in kısa vadeli faiz oranını yarım puan indirmesinin ardından, gelişmekte olan ülkelerin borçlanma piyasaları da hareketlendi.
       Brezilya bir hafta içinde 1.5 milyar dolar ve 1 milyar Euro’luk iki dış borçlanma birden yaptı. Bu şartlar altında Hazine’nin bu ay sonuna kadar bir borçlanma gerçekleştirme olasılığı güçlendi.
       Hazine’nin bu dış borçlanmayı, yılbaşından önce aldığı 1 milyar dolar gibi içeriye yönlendirmesi, likidite sıkışıklığının daha da azalmasını sağlayacaktır.
       
FAİZLER NEREYE İNER?
       Bu trendin sürmesi ve Hazine’nin dış borçlanmayı gerçekleştirmesiyle birlikte tahvil faizlerinin en geç şubat başında yüzde 45 civarına kadar inmesini bekleyebiliriz.
       Faizlerin yüzde 40’ın da altına inmesi ise zaman alacaktır. Krizin yarattığı hasar ve tedirginliğin atlatılması o kadar kolay değil.
       Ama 21 Şubat’taki 4.3 milyar dolarlık ihalenin ardından faizlerin yüzde 40-45 aralığına yerleştiğine tanık olabiliriz.
       
BORSANIN ÖNÜ AÇILIYOR
       Krizle birlikte faizlerin rekor seviyelere yükselmesi borsa için en kötüsüydü. Endeks bu nedenle 7 binlere kadar geriledi. Daha sonra ise faizlerdeki gevşemeyle birlikte yavaş yavaş bir tırmanış başladı ve endeks 11 bin puana dayandı.
       Bundan sonra borsanın önünde 2 önemli seviye olduğunu düşünüyorum. Birincisi 1.8 sent yani 12 bin seviyesi. Bence endeksin 1.8 sentin altına inmesi, ekonominin bir kaosa girdiği anlamına geliyor.
       Artık bu kaostan çıkmak üzere olduğumuz için endeks, faizlerdeki gevşemenin sürmesiyle ilk fırsatta 12 bin puanı geçecektir.
       Endeks, IMF ile yapılan stand-by anlaşması sonrasında, o zamana kadar tarihi zirvesi olan 2.2 sent seviyesini aşmıştı. 14.700 puana denk gelen bu seviyenin bir daha aşılabilmesi için sürdürülen reformlarla birlikte ekonominin yeniden tam anlamıyla rayına oturması, faizlerin yeniden yüzde 30’lara inmesi gerekebilir.
       Dolayısıyla borsanın kısa bir süre içinde 1.8 sent seviyesini aşmasını, ardından birkaç ay boyunca 1.8-2.2 sent aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz.
       Elbette hükümet üzerine düşeni yapıp, ekonomiye yeni bir darbe vurmazsa...
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları