Home page
Haber Menüsü


 
Gümrük operasyonları ihracatı vurdu
 
Türkiye, bankacılık alanından, gümrüklere, kamu ihalelerden çete-mafya bağlantılarına kadar pek çok alanda operasyonlarla çalkalanıyor.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
9 Ocak—  Bu operasyonları daha temiz bir Türkiye için desteklemeyen de yok. Operasyonu gerçekleştirenler de bunun övüncünü yaşıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Oysa bu övüncü yaşayanları kara kara düşündüren bazı çok önemli sorun ve sıkıntılar da var.
       Bankacıların eline kelepçe vurulunca, işadamlarını korku sarıyor, ekonomi olumsuz etkileniyor.
       Kelepçe vurulmayınca da fırsatını bulan kaçıyor.
       Gümrüklerde operasyon yapılıyor, temizlik gerçekleştiriliyor, ama bu kez de ihracat darbe alıyor.
       Türkiye kara para suçlamasından kurtulmak istiyor, o zaman da ülkeden döviz çıkışı yaşanıyor.
       Yani, “aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık” misali.
       
VİYANA’YA KADAR TIR KUYRUĞU OLUR
       Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, siyasetin dürüstlüğü ile öne çıkan isimlerinden biri. Bu göreve geldikten sonra gümrüklerde pek çok operasyona damga vuruldu. Yüzmilyonlarca dolarlık yolsuzluklar ve hırsızlıklar ortaya çıktı. Balina, bufalo, fırtına, paraşüt operasyonları ard arda sıralandı.
       Keçeciler bundan memnun, ama büyük sıkıntı içinde. Sıkıntılarını ANAP’ın son yapılan Başkanlık Divanı toplantısında da dile getirdi. Ben de kendisinden bu konuda teyit aldım. Sıkıntısını şöyle dile getirmiş:
       “Bütün operasyonlar başarı ile gidiyor. Ortaya çıkan suçların tamamı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin görev alanına giriyor. Böyle olunca neredeyse her çıkış yapan TIR’ı kontrol etmek zorundasınız. Bu ülkenin gümrük kapılarından 1 milyon TIR çıkıyor. Hepsine baksak, kuyruklar Viyana’ya kadar uzar. Bakmasak, suç işlemiş oluruz. Zaten memur da bakmamaya cesaret edemez, etmiyor. Ödleri kopuyor.
       
ALMANYA UYARDI
       Çıkan TIR’ların hemen hemen tamamı ihracat ürünü taşıyor. Bütün titiz arama yapılınca ihracat yükü taşıyan bir TIR’ın gümrükten çıkışı 15 günü bulabiliyor. O zaman da ihracatçı zor durumda kalıyor; çünkü malını istediği tarihte teslim edemiyor. Çok büyük yakınmalar gelmeye başladı. Yakınmaların çoğu da, en çok ihracat yaptığımız Almanya’dan. ‘Mallar zamanında teslim edilmiyor, pazarınıza gelmekten vazgeçeriz’ diyorlar. İhracatçı da haklı olarak bundan yakınıyor.”
       Keçeciler, eskiden kuşku duyulan veya ihbar bulunulan TIR’ların arandığını, bugün ise hemen hemen tüm TIR’ları denetleme başladıklarını aktararak, “Ortada bir çaresizlik var. Ne yapacağımızı şaşırdık. Hem suç işlememeye; hırsızlık, uğursuzluk yapanı ortaya çıkarmaya, temizle kirliyi ayırmaya; hem de ihracata engel olmamaya çalışıyoruz. Ama, bu gidiş ihracata darbe olur” diye dert yakındı.
       
MERKEZ BANKASI SORUNU
       Ankara’da buna benzer bir sorun da Merkez Bankası’nın piyasadan döviz alması ile ilgili yaşanıyor. Bu konu koalisyon partilerinin liderlerine de aktarıldı. Sorun ve yanlış bulunan konu şu:
       Türkiye, dışarda genel olarak Libor+2 veya 3’le borçlanıyor. Bunun anlamı riskli ülke demek. Örneğin Yunanistan riskli ülke olarak görülmediği için, Libor+sıfırla borçlanır.
       Dışarda Libor +2-3’le borçlanan Türkiye’nin Merkez Bankası, kendine yatan döviz mevduatına yüzde 5 risk primi veriyor. Bunun maliyeti de yüzde 3 olarak hesaplanınca, toplam yüzde 15’lere yaklaşan bir faiz sözkonusu. Merkez Bankası’nın bu politikası nedeniyle özel bankalar, bunun üzerine çıkmak zorunda kalıyor. Çünkü Merkez Bankası bir taban oluşturmuş oluyor.
       Böyle bir borçlanma politikasının iki boyutu var: Birincisi, içerdeki bankalar dövizi kendi kasasında tutacağına, Merkez Bankası’na veriyor. İkincisi ve en önemlisi de, bu durum yurtdışında Türkiye’nin riskinin yüksek olduğu şeklinde yorumlanıyor.
       Bu görüşü savunanlar eleştirilerini iyi niyet ölçüsünde yaptıklarını savunarak, böylesi konularda bir orta yolun neden bulunamadığını soruyorlar.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları