| | | Fox Newsün haberine göre, Web buglar spamcılara gönderilen mesajları okuyan kullanıcıların bilgisayarlarını izleyebilmesini sağlıyor. Bir anlamda Web buglar casusluk yapıyor. Bunu nasıl yaptığına gelince..
Spamcılar, gönderdikleri e-postadaki, küçük ya da görünmeyen imaja web bağlantısı (link) yerleştiriyor. Kullanıcı kendisine gelen mesajı, web sayfalarını görüntüleyebilen bir programla, açtığında imaj indirilmiş oluyor. Görünmeyen imajlar, zararsız gibi gözükebilir, ancak bunlar bir kullanıcının kişisel bilgilerini toplamanın en iyi yolu. İmaja yerleştirilmiş bağlantıyı işleyen web sunucusu, bu e-postaları açan herkesle ilgili bilgi toplayabilir.
Bu link, bilgisayarın internet adresi, kullanıcının mesajı açtığı gün ve saat ve hatta e-posta adresi gibi bir çok bilgiyi öğrenebilir. Tüm bunlarda mahremiyet endişelerinin başında geliyor.
Web bug içeren bir e-postayı açtığınız zaman, spamci sizin bir hedef olduğunuzu anlıyor ve daha fazla spam göndermeye başlıyor. Hatta e-posta adresinizi diğer spamcilere de satabiliyor. Aynı e-posta adresini uzun zaman kullananlar, aktif bir hedef haline geliyor.
Uzmanlar Web bugların kullanıcıya fark ettirmeden casusluk yaptığı için diğer spamlardan daha kötü olduğuna dikkat çekiyor.
TEHLİKELİ OLABİLİR
CERT Koordinasyon Merkezinden teknik uzman Jeff Havrillaya göre, Web buglar bilgi toplamaktan çok daha zararlı olabilir. Örneğin, web buglar virüs programcıları için yararlı bir araç olarak kullanılabilir. Web bug bağlantısı kullanıcının işletim sistemi ve tarayıcısı hakkında da bilgi verdiği için virüs yazarları, kurbanları arasında seçim yapabilir. Bir başka deyişle bu tekniği kullanan bir virüs, potansiyel kurbanlarının iyi bir hedef olup olmadığını tespit ederek, kendini doğru adreslere postalayabilir.
Uzmanlar, Web bugın kurbanı olmamak için, kullanıcılara istenmeyen mesajları açmadan silmelerini öneriyor. | |