Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:34 TS 15 May., 2000
FP’de gelenekçiler kıl payı kazandı
 
FP kongresinde gelenekçiler yenilikçileri ancak 112 oyla geçebildi. Recai Kutan, yeniden genel başkan seçildi. Ancak yenilikçiler, alınan sonuçtan memnun.  
Fazilet Partisi'nin Genel kongresi'nde gelenekçiler galip geldi.
 
Ankara
AA
15 Mayıs—  Fazilet Partisi’nde haftalardır süren gelenekçi-yenilikçi yarışına dün son nokta koyuldu. Büyük bir coşku ve heyecan gözlenen büyük kongrede, gelenekçi kanadın genel başkan adayı Recai Kutan, az farkla, yeniden Fazilet Partisi genel başkanlığına seçildi. Kongre sonunda her iki taraf da “birlik-beraberlik” mesajları verirken, yenilikçilerin, parti tabanı ve delegelerden büyük destek aldığı görüldü.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Fazilet Partisi 1. Olağan Büyük Kongresi’nde genel başkanlığı, 112 oy farkla, Recai Kutan kazandı. Kongrede, kayıtlı bin 238 delegeden bin 195’i oy kullandı. Kutan, bin 154 geçerli oyun 633’ünü alarak, yeniden genel başkan olurken, diğer genel başkan adayı Abdullah Gül ise 521oyda kaldı. Bu sonuca göre, Kutan’ın listesindeki GİK ve Yüksek Disiplin Kurulu adayları da üyeliğe seçilmiş oldu. FP’nin ilk genel başkanlığını, şu anda Bolu Milletvekili olan Kurucular Kurulu üyesi İsmail Alptekin yapmış, daha sonra bu göreve kurucular Kurulu tarafından Recai Kutan getirilmişti.
       
FAZİLET’TE YENİ BİR DÖNEM
       Genel Başkanlığa seçilen Recai Kutan, Türkiye’de ve FP’de yeni bir dönemin başlayacağını belirtti ve “Önümüzdeki dönemde partiyi iktidara taşıyacak bütün tedbirleri el birliği ile almak mecburiyetindeyiz” dedi. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Genel Başkan adayı Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, Genel Başkanlığa seçilen Kutan’ı kutladı. Daha sonra Divan Başkanı Yasin Hatipoğlu, Genel Başkanlığa seçilen Kutan’ı, kapanış ve teşekkür konuşması yapması için kürsüye davet etti. “Başbakan Kutan” sloganları altında kürsüye gelen Kutan, alınan sonucun partisine ülke ve millete hayırlı olmasını diledi. “Hakikaten göğsümüzü kabartan bir kongre yaşadık” diyen Kutan, kongrenin bugüne kadar gördüğü bütün organizasyonlardan daha güzel gerçekleştiğini ifade etti. Kongreyi en az 25 bin kişinin izlediğini, 10-12 bin kişinin salona girebildiğini, diğerlerinin ise dışarıdan kongreyi takip ettiğini anlatan Kutan, bahçedekiler de dahil olmak üzere herkesin ihtiyacının karşılandığını söyledi. “Yeni bir dönem başlıyor bu ülkede. Yeni bir dönem başlıyor FP’de” diyen Kutan, seçim sonuçlarını iyi değerlendirmek mecburiyetinde olduklarını, FP’yi İktidara taşıyacak bütün tedbirleri almaları gerektiğini kaydetti.
       
“SPORTMENCE YARIŞTIK”
       Kongrede sportmence bir yarış yaşandığını ifade eden Kutan’ın konuşması “Abdullah-Recai omuz omuza” sloganları ile kesildi. Bu sırada Abdullah Gül de kürsüye gelerek Kutan’ı kutladı. Daha sonra, Kutan ve Gül ile diğer milletvekilleri el ele tutuşarak, birlik bütünlük mesajı verdi. Kendisinin ve Gül’ün sürekli “hayırda yarıştıklarını” ifade ettiğini kaydeden Kutan, “Asıl hayırda yarışma yarın sabahtan itibaren başlayacak” dedi. Kongrede hiç kimsenin bir diğerine “yüzüne bakamayacak tarzda” hiç bir beyan ve davranışta bulunmadığına dikkati çeken Kutan, “Partiyi en kısa zamanda iktidara taşımak en büyük hedefimiz olmalıdır. Çünkü vatandaşların tek ümidi FP’dir. Yarından itibaren çok ciddi çalışma yapmak zorundayız” diye konuştu. Kutan, konuşmasının son bölümünde de kongreye FP’de bir bölünme, çatlak olması ümidiyle gelenlerin ümitlerinin boşa çıktığını söyledi. Kutan, “Şimdi ortaya çıkan manzara, bazı kimselerin ümitlerinin boşa çıktığının alametidir” dedi. Recai Kutan, daha sonra diğer genel başkan adayı Gül’den bir konuşma yapmasını istedi.
       
“70 YAŞINI MI BEKLEYELİM?”
       Abdullah Gül de konuşmasında, neticenin hayırlı olmasını diledi. Gül, şöyle konuştu: “Hepimiz (biz hayırda yarış içerisindeyiz) dedik. Bu hayırda yarış, bugün bitti. Sayın Genel Başkanımız, Recai Abimiz, sizlerin takdiriyle yine genel başkan oldu. Kendisini tebrik ediyorum. Biz, hepimiz partimizin emrindeyiz. Partimizde bize ne görev verilirse onu yaparız. Partimiz için, davamız için, ülkemiz için hayırlara vesile olsun. Partimizin yolu açık olsun. İnşallah bu kongre bizi iktidara bir adım daha yaklaştırmış olsun. Tekrar arkadaşlarım adına kendisini tebrik ediyoruz, başarılar diliyoruz. Partimizin emrinde olduğumuzu da tekrar huzurlarınızda kendisine bildiriyoruz.”
       Abdullah Gül, kendilerinin çok genç oldukları için genel başkan olamayacakları yolundaki sözlere de “Neremiz genç. İlle de 70 yaşına geldikten, heyecanımız pörsüdükten sonra mı genel başkan olalım” diye yanıt verdi. Gülün bu sözleri Kutan’ı destekleyen milletvekili ve delegelerce tepkiyle karşılandı. “Gelenekçiler”, bir yandan bu sözleri kürsüden
       eleştirirken, diğer yandan delegeler arasında kulis yaptı. Gül’ü destekleyen yenilikçi kanattan bazı milletvekili ve delgeler de kendi aralarındaki sohbette, “Keşke Gül, bu sözleri söylememiş olsaydı. Bizim için daha iyi olurdu” yorumunu yaptılar.
       
YENİLİKÇİLER SONUÇTAN MEMNUN
       Kongre sonuçlarının açıklanmasının ardından gelenekçiler Kutan’ın yeniden seçilmesinin sevincini tam anlamıyla yaşayamadılar. Çünkü Gül ile Kutan arasında sadece 112 oy farkı vardı. Ayrıca Recai Kutan da ilk turda 619 olan salt çoğunluğun 12 oy fazlasıyla seçildi. Sonuçlar yenilikçi kanatta sevinçle karşılandı. Salonda kendini yoğun bir şekilde hissettiren Erbakan faktörüne rağmen, az farkla seçimi kaybeden yenilikçiler, bir sonraki kogre için güç toplamış oldular. Yenilikçilerin büyük atılım yapması partide, “üzerinde düşünülmesi gereken bir sonuç” değerlendirmelerine yol açtı. Yenilikçiler, değişim talebinin delege tarafından onayladığını vurguladılar.
       
YENİLEŞME BAŞLANGICI
       Yenilikçi kanadın önde gelen ismi Grup Başkanvekili Bülent Arınç, sonuçları kendileri açısından büyük başarı olarak değerlendirdi. Bülent Arınç, “Bizim ifade ettiğimiz düşüncelerin hem tabanda hem delege nezninde kabul gördüğü anlaşılıyor. Yenileşme ve değişim arzusunu ileri sürüyor. 14 Mayıs Faziletteki yenileşme hareketinin başlangıcıdır” dedi.
       Genel başkanlığı yeniden kazanmasına rağmen gelenekçi kanatta ise buruk bir sevinç yaşanıyor. Genel İdare Kurulu üyeliğine seçilen, gelenekçi kanattan Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu sonucu sürpriz olarak yorumladı. Bekaroğlu, “Üzerinde düşünülmesi gereken bir sonuç. Bu kadar az fark olacağını beklemiyordum. Bence bu partinin, kongre sonucu üzerinde uzun uzun düşünmesi gerek. Delegeden gelen talebin anlamı nedir, bunun değerlendirilmesi gerek” diye konuştu.
       
YILMAZ’IN DEĞERLENDİRMESİ
       ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Fazilet Partisi tabanının Türkiye’de son yıllarda yaşanan siyasi gelişmelere duyarsız olmadığının kongre sonuçları ile ortaya çıktığını belirtti. FP Genel Başkanlığına yeniden seçilen Recai Kutan’ı kutlan Yılmaz, “Yine bu kongrede, başarılı bir sonuç alan Abdullah Gül’ü de kutluyorum. Bundan sonrasına FP’liler herhalde kendileri karar verecektir, ama kongre sonuçları gösteriyor ki, FP tabanı da Türkiye’de son yıllarda yaşanan siyasi gelişmelere karşı duyarsız değildir. FP’deki değişim ihtiyacı, bu kongre ile bir defa daha ortaya çıkmıştır” dedi.
       
MÜCAHİD ERBAKAN’ VE KAPATMA DAVASI
       FP genel başkanlığına yeniden seçilen Kutan, bugün düzenlediği basın toplantısında, kongre sonuçlarını değerlendirdi. Kutan, kongrenin geride kaldığını ve bundan sonra FP’de bazı gelişmeler bekleyenlerin yanıldığını söyledi. Kutan “FP’de parti içi mücadele asla olmayacaktır” dedi. FP lideri, kongrede kapatılan RP’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan için yapılan tezahüratın kapatma davasına etkisi olmayacağını da savundu. Erbakan’ın, FP kongresindeki seçimler üzerinde önemli bir etkisinin bulunmadığını da öne süren Kutan, “Bu camianın, Sayın Necmettin Erbakan’a sevgi göstermesi, sempati göstermesi nasıl oluyor da kapatılmış olan RP’nin devamı sayılabiliyor” diye sordu. Recai Kutan, salondaki dev ekrandan geçen “Mücahid Erbakan” yazısından habersiz olduğunu ve uzakta olduğu için de müdahale edemediğini söyledi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları