Home page
Haber Menüsü


Banka genel müdürleri gençleşiyor
Türkiye’de banka genel müdürlerinin yaş ortalaması 40’ın altına iniyor
İstanbul
AA
1 Ocak— Yeni yüzyılla birlikte bankacılık sektöründe yaşanan teknolojik değişim ve hizmetlerin çeşitlenmesine paralel olarak banka genel müdürleri de gençleşiyor. 28 bankanın genel müdürlerinin yaş ortalaması 40’ın altına indi.

   
 
       
    MSNBC News İnternet bankacılığı yaygınlaşıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  En genç bankacılar sıfatını 38 yaşındaki Dışbank Genel Müdürü Faik Açıkalın, Toprakbank Genel Müdürü Zafer Ataman, Finansbank Genel Müdürü Onur Umut ve Osmanlı Bankası Genel Müdürü Turgay Gönensin alırken, mesleğin duayenliğini 72 yaşındaki olan Turkish Bank Genel Müdürü Hamit Beliğ Belli yapıyor.
       
İSTANBUL VE ANKARA AĞIRLIĞI
        Banka genel müdürlerinin doğum yerlerini ağırlıklı olarak İstanbul ve Ankara oluşturuyor. Mezun oldukları okullara bakıldığında da İstanbul ve Ankara öne çıkıyor.
       28 banka genel müdürünün 7’si Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ), 7’si İstanbul Üniversitesi’nden mezun oldu.
       3 bankanın genel müdürü lisans düzeyinde eğitimlerini ABD’de tamamladı. Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın University of Central Florida’da finans eğitimi alırken, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen New York Eyalet Üniversitesi’nde ekonomi eğitiminden geçti. Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, University of Wisconsin-Madison finans yüksek lisans (MBA) derecesine sahip bulunuyor.
       
BANKALAR BİRLİĞİ’NİN PATRONU
        1945 yılında Silistre’de doğan Osman Tunaboylu, meslek hayatına 1966 yılında Bankalar Yeminli Murakıp Yardımcılığı sınavını kazanarak başladı.
        Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu Başkanlığı, Bern Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşavirliği, Hazine Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunan Tunaboylu, 1999 yılında Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’ne atandı.
        31 Mayıs 2000 tarihinde Bankalar Birliği Başkanlığı’na seçilen Tunaboylu’nun bankacılık konusunda yayınlanmış çeşitli yazı ve makaleleri bulunuyor.
       
65 YAŞA 4 GENEL MÜDÜRLÜK
        Banka genel müdürlerinden Tarişbank Genel Müdür vekili ve Yönetim Kurulu Başkanı Halit Soydan, kariyerine 4 banka genel müdürlüğü sığdırdı.
        1935 yılında Niğde’de doğan Soydan, 40 yılı aşan meslek hayatında
       sırasıyla Egebank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu.
        Soydan’ın ayrıca Para ve Sermaye Piyasaları ve Etkinlikleri konulu Türkçe ve İngilizce üniversite ders kitapları bulunuyor.
       
OKUL YILLARINDAKİ BAŞARI İŞ HAYATINA YANSIDI
        Koçbank Genel Müdürü Halil Sedat Ergür de öğrenim yaşamında kazandığı ödül ve başarılarla dikkat çekiyor. 1955 Burdur doğumlu Ergür, Bornova Anadolu Lisesi giriş sınavında Türkiye birinciliği ve Ankara Fen Lisesi giriş sınavında Türkiye ikinciliği derecesine sahip. TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması’nda birinciliği bulunan Ergür, Fulbright ve TÜBİTAK doktora bursları aldı.
       
BİR KOLTUKTA İKİ KARPUZ
        Bankacılık sektöründe deyim yerindeyse bir koltukta iki karpuz taşıyan genel müdürler de var. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen Demirbank ve Bank Kapital’in Genel Müdürlüğü’nü Rasin Engin Akçakoca üstlendi.
        1951 Ankara doğumlu Engin Akçakoca, Şubat 1991 ve Ekim 2000 tarihleri arasında Koçbank’ta Genel Müdür olarak görev yaptı. Yine Fon’daki bankalardan Esbank ve Sümerbank’ın Genel Müdürlük görevini ise 1940 doğumlu Atilla Daşdemir yürütüyor.
       
KAMU BANKALARI
        Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer, 1954 İstanbul doğumlu. 1977 yılında Vakıfbank’ta göreve başlayan Koçer, Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 1999 yılından beri sürdürüyor.
        1944 Bursa doğumlu Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen de meslek hayatına 1971 yılında Halkbank’ta başladı. 1954 yılında Konya’da doğan Emlakbank Genel Müdür Vekili Mustafa Saraçöz, daha önce Etibank Genel Müdür Vekilliği görevinde bulundu.
       
İŞ BANKASI’NIN 15. GENEL MÜDÜRÜ
       1953 yılında Havran’da doğan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince meslek hayatına 1976 yılında yine İş Bankası’nda başladı. İş Bankası’nın 15. Genel Müdürü olan Ersin Özince aynı zamanda bankanın Yönetim Kurulu Başkan Vekili.
        Bir dönem Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı’nı da yürüten Özince, İş Bankası’nın en büyük iştiraki olan Şişecam’ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor.
       
AKBANK’A YENİ MÜDÜR
        Geçtiğimiz günlerde Akbank Genel Müdürlüğü görevine getirilen 1958 doğumlu Zafer Kurtul, 1998 yılında Akbank’da Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı.
        University of Wisconsin-Madison, finans yüksek lisans (MBA) derecesine sahip olan Kurtul, mesleki kariyeri süresince daha önce Citibank, BNP-Ak Dresdner Bank, Societe Generale Bank ve Tekfenbank’ta görev aldı.
       
DUAYEN BELLİ
        Banka genel müdürlerinin duayeni 1928 İstanbul doğumlu Turkish Bank Genel Müdürü Hamit Beliğ Belli. Meslek haytına 1955 yılında Akbank’ta başlayan Belli, 1994 yılından beri Turkish Bank’ta Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür olarak görev yapıyor.
        Belli’nin profesyonel üyelikleri arasında Akbank T.A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği, Özyol Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Turkish Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan ve Genel Müdürlüğü görevi de bulunuyor.
       
GENÇ BANKACILAR
        Genç bankacılar arasında yer alan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen 1960 Ankara doğumlu. 1985 yılında New York Eyalet Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nden mezun olan Özen, bankacılığa 1987 yılında İş Bankası Hazine bölümünde başladı.
        Meslekte 13 yıl gibi kısa bir sürede Garanti Bankası Genel Müdürü olan Özen’in üyesi olduğu kuruluşlar arasında Doğal Hayatı Koruma Derneği bulunuyor.
       Genç bankacılardan 1961 Adana doğumlu Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın, üniversite eğitimini Universtiy of Central Florida’da finans dalında tamamladı. Bankanın yönetimine 1991 yılında katılan Sığın, Mart 1999’dan itibaren Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü olarak görev yapıyor.
        1962 İstanbul doğumlu Turgay Gönensin ise Nisan 2000 tarihinden bu yana Osmanlı Bankası Genel Müdürü olarak görev yapıyor. 1944 yılında Bursa’da doğan Pamukbank Genel Müdürü Orhan Emirdağ bir dönem Anadolu Bankası Genel Müdürlüğü’nü de yaptı. Emirdağ, 1995 yılında Pamukbank Genel Müdürlüğü’nü üstlendi.
        1956 Samsun doğumlu Veysel Bilen Kentbank Genel Müdürü, 1962 Ankara doğumlu Zafer Ataman Toprakbank Genel Müdürü, 1944 doğumlu Akın Akbaygil Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü, 1962 İstanbul doğumlu Onur Umut Finansbank Genel Müdürü, 1962 Denizli doğumlu Faik Açıkalın Dışbank Genel Müdürü, 1959 Ankara doğumlu Hakan Ateş Denizbank Genel Müdürü, 1952 doğumlu Saim Sanlı MNG Bank Genel Müdürü, 1953 Şanlıurfa doğumlu Hüsnü Akhan Körfezbank Genel Müdürü, 1951 Kayseri doğumlu Hasan Basri Göktan Şekerbank Genel Müdürü, 1951 Bergama doğumlu Pulat Akçin Tekstilbank Genel Müdürü ve Tanju Oğuz da İktisat Bankası Genel Müdürü olarak görev yapıyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları