Home page
Haber Menüsü


Tarihte büyük fiyaskolar
 
Aykırı Yayınevi tarafından yayımlanan “Tarihte Büyük Fiyaskolar” adlı kitapta, yarattığı sonuçlar itibarıyla tarihe geçen büyük hatalara yer veriliyor.  

 
AA
27 Aralık—  William R. Forstchen ve Bill Fawcett’in derlediği kitap, tarihi gaflara yer verirken okurları da tarih içinde keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Tarihteki büyük fiyaskolar arasında, 1. Dünya Savaşı’nın çıkmasına neden olan Avusturya Prensi Ferdinand’ın öldürülmesi, Hitler’in başka amaçlarla toplama kamplarında çektirdiği filmler, Almanlar tarafından milyarlarca dolar harcanarak yaptırılan Berlin Duvarı’nın işe yaramaması ve ünlü tarihi Pearl Harbour baskını da bulunuyor.

   
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
NTVMSNBC Reklam  
 

 
HATALAR ÜST ÜSTE GELİNCE
       
       Kitaba göre, 1. Dünya Savaşı’na neden olan Avusturya Prensi Ferdinand’ın öldürülmesi, Bosna’da şoförünün yanlış sokağa girmesi yüzünden gerçekleşti. 1914 yılında Saraybosna’yı ziyaret eden Arşidük Ferdinand’a Bosna’daki sırp terörist grupları pusu kurmuştu. Saraybosna’da Ferdinand’ın arabasının izleyeceği yolun haritasını elde eden teröristlerin, prens ve eşinin bulunduğu konvoya yaptıkları bombalı saldırı sonuçsuz kaldı. Gezi sırasında Ferdinand’ın şoförü yolu karıştırarak yanlış bir sokağa girdi. Hatasını fark ederek geri dönmek istedi ancak yine kendisine yanlış bilgi verilmesi nedeniyle yanlış bir sokakta bekleyen terörist, Ferdinand’ın bulunduğu arabayı görünce silahındaki tüm mermileri boşaltarak prensi öldürdü.
       
       
DELİL OLAN FİLMLER
       
       Hitler’in Nazi propagandasına destek olması ve gelecek kuşakların faydalanması için fabrikalar ile eğitim ve toplama kamplarında çektirdiği filmler, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Nazi savaş suçlularını yargılamak üzere Almanya’nın Nürmberg şehrinde başlayan uluslararası mahkemesinde Nazilerin aleyhine delil olarak kullanıldı. Hitler ve Goebbels’in sinemaya ilgileri sayesinde Nazilerin yaptıkları ve toplama kampları filmlerinde delil olabilecek bir çok unsur ortaya çıktı. Duruşmaların sonunda, 12 Nazi subayı ölüme mahkum edilirken 9’u hapse gönderildi. Daha alt düzeydeki askerler ve gardiyanların davalarından da 24 idam ve 128 hapis kararı çıktı.
       
       
KENNEDY’NİN TALİMATI
       
       ABD’nin 35. Başkanı John Fitzgeral Kennedy’nin korumalarına verdiği “uzak koruma” talimatı, ABD gizli servisinin de buna boyun eğmesi, kendisine hazırlanan suikastin gerçekleşmesine neden oldu. Halkla daha yakın olmayı ve başkanla halkı birbirinden ayıran bazı geleneksel engelleri kaldırmayı amaçlayan Kennedy, 22 Kasım 1963 yılında Dallas’a yaptığı gezide korumalarına, yakın koruma yapmamaları ve otomobilinin etrafından uzaklaşmaları talimatını verdi. Kennedy, bu talimatıyla kendi ölümünü de kolaylaştırmış oldu. Ajanlar yakın koruma görevinde olsaydı, nişancının görüş alanını engelleyebilir ya da başkanın vurulmasının hemen ardından hızla gelişen ölümcül sonuçları engelleyecek önlemleri alabilirlerdi.
       
       
ANONSA İNANMAYINCA 2 BİN KİŞİ ÖLDÜ
       
       Pearl Harbor yönetiminin, iki radar operatörünün uyarısına kulak asmaması, 2 binden fazla kişinin öldüğü tarihi Pearl Harbor baskını ile sonuçlandı. 1941 yılında Japonların öncelikle Singapur’a saldırmasını bekleyen ABD yönetimi, Ohau’da üslenmiş iki Amerikan radar operatörünün 2 Aralık’ta bir Japon saldırı gücünün yaklaştığını bildirdiğinde bunun yanlış istihbarat olduğunu zannetti. Japonların, 6 uçak gemisi ve 432 uçakla Pearl Harbor’a yaptıkları baskın sonucu 2 binden fazla kişi ölürken, Oahu’daki Amerikan uçakları, sekiz savaş gemisi, üç destroyer, üç keşif gemisi imha edildi. Amerikan donanmasının ciddi zarar gördüğü saldırı, Roosevelt’in deyimiyle “daima utanç içinde hatırlanacak bir gün” olarak kaldı.
       
       
BBC’NİN YOK OLAN ARŞİVİ
       
       Dünyaca ünlü İngiliz yayın kuruluşu BBC arşivindeki müzik ve yayın tarihinin paha biçilmez eserleri, bir bürokratın talihsiz bir talimatı yüzünden yok oldu. BBC’nin ekonomik olarak sıkıntılı olduğu 1967 yılında adı bilinmeyen bir bürokrat, depolarda bulunan ses ve video kasetlerinin silinerek yeniden kullanılması talimatını verdi. 1978’e gelindiğinde bir çok program, kopyası alınmadan yok edilmişti. Yayın kuruluşu bu tarihi hatayı far kedince, nelerin yok edildiğini saptamak ve dünyanın her yerindeki yabancı yayın kurumları ve koleksiyonculardan kendi orijinal programlarının kopyalarını bulmak için uğraşmaya başladı. Kaybedilen hazinelerin ancak çok azının kopyası bulunabildi. Kaybolanlar arasında Beatles’ın ilk konserleri, önemli dramalar, belgeseller ve tarihsel spor programları yer alıyordu.
       
       
İŞE YARAMAYAN DUVAR
       
       Almanların 2. Dünya Savaşı’nda Fransızların ünlü Maginot Hattı’na özenerek müttefiklere karşı yaptırdığı Berlin Duvarı, fiyaskoyla sonuçlandı. Ünlü Nazi taktik ustası Rommel’in başkanlığında müttefiklere karşı milyarlarca dolar karşılığında binlerce ton çelik harcanarak yaptırılan Berlin Duvarı, Alman savunmasında hiç işe yaramadı ve Normandiya çıkarmasının ardından Almanlar müttefik güçler karşısında başarısız oldu.
       
LENİN’İ KÜÇÜMSEYİNCE...
       
       20. yüzyıl başlarında Rusya’dan sürülen Vladimir İlyiç Lenin, 1917 yılında Çar’ın devrilmesinden sonra devrim için 20 yıldır yaptığı planı gerçekleştirmek amacıyla İsviçre’den Rusya’ya gitmek istiyordu. Bunun için bir Alman bakandan yardım isteyen Lenin, Rusya’da yapacağı ihtilal sonucu Rusya’yı savaştan çekeceğini söyledi. Bolşevikleri bir tehlike olarak görmeyen Alman yetkililer bu planı destekleyerek, Lenin ve beraberindeki 18 kişiyi bir trenle gizlice Almanya’dan geçirerek Rusya’ya ulaşmasını sağladı.
       Alman Bakan ve projeyi onaylayan askeri danışmanlar Lenin’in de bir daha haber alınamayacağını, Rusya’daki karışıklık içinde kısa zamanda öleceğini düşünüyordu. Ancak daha sonra Churchill’in deyimiyle “Almanya, Rusya’ya en etkili silahı sundu: Lenin’i mühürlü bir tren içinde İsviçre’den Rusya’ya yolladı.” 1918 yazının başlarında Alman hükümeti kendi yarattığı canavar konusunda endişelenmeye başladı. Bir süre sonra da Almanlar için en büyük korku, Batı’daki müttefik güçler değil Rusya’dan gelen komünizm tehdidiydi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları