Home page
Haber Menüsü


Özelleştirmede yeni hedef: 6-7 milyar dolar
Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova Türkiye’nin özelleştirme uygulamaları ve hedeflerini anlattı. Yalova, 2001 tarihinde 6-7 milyar dolarlık özelleştirme hedeflediklerini söyledi.
Ankara
AA
25 Aralık— Devlet Bakanı Yüksel Yalova, 2001 yılında özelleştirme hedefini 6-7 milyar dolar olarak açıkladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı uyarınca özelleştirme kapsamına alınan Eti Holding’e ilişkin, 6 aylık hazırlık işlemi sonunda programa alınıp alınmaması konusunda değerlendirme yapılacağını da vurgulayan Yalova, İsdemir’in Erdemir’e devri konusunda yapılan görüşmelerde de mesafe alındığını ve ön anlaşma aşamasına gelindiğini belirttti.
       Yalova, düzenlediği basın toplantısında, 2000 yılı özelleştirme uygulamaları ile hedefler konusunu değerlendirdi. Yalova, Eti Holding’e bağlı ortaklıkların, hükümetin programına uygun olarak, 20 Aralık tarihinde ÖYK kararı ile özelleştirme kapsamına alındığını hatırlattı.
       Eti Holding’in özelleştirilmesine ilişkin, kamuoyunda çeşitli tartışmaların yaşandığını hatırlatan Yalova, ÖYK kararında görüleceği gibi, Eti Holding’in özelleştirme kapsamına alınarak hazırlık işlemine tabi tutulmasına karar verildiğini bildirdi.
       Eti Holding’e ilişin ÖYK kararı hakkında bilgi veren Yalova, şöyle devam etti:
       “Hazırlık işlemlerinin de, ilgili Devlet Bakanlığı ve Eti Holding ile birlikte, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 6 ay içerisinde yerine getirilmesini hükme bağladık. Özelleştirme yasasına bakıldığında, bu 6 aylık süre içerisinde ilgili bakanlığın yetkisi devam edecek. 6 aylık hazırlık işlemleri sonucunda ilgili bakanlık, ilgili kurum ve ÖİB’nin, aynen Türkiye Şeker Fabrikaları için de geçerli olduğu gibi, müşterek bir çalışma ile durum değerlendirmesi yapıp, kapsama alınan bu kuruluşların programa alınıp alınmamasını hükme bağlayacağını ifade eder.”
       
İSDEMİR’İN ERDEMİR’E DEVRİ
       Yalova, yapılan görüşmeler sonrası, İsdemir’in Erdemir’e devri konusunda ön anlaşma aşamasına gelindiğini de belirtti. Görüşmeler sonrası gelinen noktaya göre, İsdemir’in değişik kalemlerde 300 milyon doları bulan ödemesini ÖİB üstlenecek.
       Erdemir ise Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun uygun göreceği bir rakam ödeyecek. Ayrıca İsdemir hisseleri Erdemir’e devredildikten sonra, hisselerin yüzde 10’luk kısmı İskenderun’da çalışanların kurduğu vakfa bedelsiz devredilecek.
       
2001 HEDEFİ 6-7 MİLYAR DOLAR
       Özelleştirme gelirlerinin önümüzdeki yıl 6-7 milyar dolar civarında gerçekleşmesinin hedeflendiğini vurgulayan Bakan Yalova, bu paranın 2 milyar dolarlık kısmını, GSM ihalesinin kalan taksitlerinin oluşturduğunu vurguladı.
       Yalova, ÖİB olarak bu yıl 3 milyar dolarlık nakit girdi hedefini büyük ölçüde tutturduklarını, 2.7 milyar dolarlık nakit girdi sağlandığını kaydetti.
       
ETİ HOLDİNG ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDA
       Yalova, Türkiye Şeker Fabrikaları, Eti Holding ve Makina ve Kimya Endüstrisi’ne (MKEK) bağlı ortaklıklar ile MKEK’nın değişik şirketlerini, hükümetin programına uygun olarak özelleştirme kapsamına aldıklarını bildirdi.
       Yalova, Eti Holding’in özelleştirme kapsamına alınarak, hazırlık işlemine tabi tutulmasına karar verildiğini ve bu işlemlerin, ilgili Devlet Bakanlığı, Eti Holding A.Ş ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 6 ay içerisinde yerine getirilmesinin hükme bağlandığını söyledi.
       Yalova, ilgili kanun maddesinin, ilgili bakanlığın yetkisinin 6 aylık süre içinde devam etmesi, hazırlık işlemleri sonrasında ilgili bakanlık, kurum ve ÖİB’nin müşterek bir çalışma ile durum değerlendirmesi yapması ve sonra da programa alınıp alınmamasını hükme bağladığına dikkati çekti.
       
KURULUŞLARIN GETİRDİĞİ YÜK
       Yalova, hem bugüne kadar hiç bir hükümetin gerçekleştiremediği geliri elde etmek, hem de özelleştirme kavramına hakettiği meşruiyet kavramını sağlamak amacıyla, görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, “bir yandan da bulduğumuz her mekanda özelleştirmenin felsefesini, ekonomi içindeki rolünü hatta siyasi partiler platformuna getirebileceği katkıları sürekli anlatmaya çalışmak zorunda kaldık” dedi.
       “Özelleştirme İdaresi’nin belirli gelirleri elde edip, bu gelirleri elde etmek üzere yaptığı mesaiden sağladıklarının çoğunu gider olarak harcadığı” şeklinde haksız bir suçlama olduğunu ifade eden bakan Yalova, şunları kaydetti:
       “Ben size ÖİB’nin şu ana kadar sadece sınırlı sayıdaki kuruluşa ne miktarda katkı yaptığını ileteceğim. Örneğin Sümer Holding’e özelleştirme kapsamına alındığı tarihten bugüne kadar aktarılan tutar 1 milyar 425 milyon dolar, THY’nin 466 milyon dolar, EBK 360 milyon dolar, Orüs 247 milyon dolar, Seka 185 milyon dolar, Gemi Sanayii 105 milyon dolar, İsdemir 120 milyon dolar, TZDAŞ 78 milyon dolar, Turban 68 milyon dolar ve diğerleri ile birlikte toplam 3.1 milyar dolardır. Bu kuruluşların birikmiş zararlarına baktığımızda, Sümer Holding’in 4 milyar 110 milyon dolar, THY 458 milyon dolar, EBK 841 milyon dolar, Orüs 280 milyon dolar, Seka 392 milyon dolar, Gemi Sanayi 300 milyon dolar, İsdemir 2 milyar 470 milyon dolar. Tümünü topladığınız zaman 9 milyar dolar sadece bu saydığım kuruluşların kapsama alındığı günden bu yana gerçekleşen zararların ifadesini takdim ediyorum.”
       
ÖİB, DARÜLACEZE GİBİ
       Türkiye’de özelleştirmeye sadece gelir getirici anlamı ile değil özelleştirme kapsamına alınan kuruluşların giderleri itibarıyle de bakılması gerektiğini bildiren Yalova, “Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında, Özelleştirme Yüksek Kurulu’na Türkiye Demir Çelik İşletmeleri’ni (TDÇİ) de kapsamına alması görevinin verildiğini” bildirdi.
       Yalova, “TDÇİ’nin şu anki Özelleştirme İdaresi’ne getireceği yük bizim hesaplarımıza göre 127 trilyon liradır” dedi.
       Yalova, daha önce Eti Holding’e ait 4 kuruluşu kapsama aldıklarını, bu 4 kuruluşun bir aylık maliyetinin 7 trilyon lira olduğunu, şimdi 27 trilyon lira daha borcu olduğunu bildirdi. Yalova, borçların faizlerinin de üstlerinde yük olarak bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
       “Eti Holding kuruluşlarının 4 tanesinin bize getirdiği yükün yaklaşık 40 trilyon lira olduğunu düşünürsek, TDÇİ’nin de alacaklarını düştükten sonra 120 trilyon lira olduğunu varsayarsanız, toplam 160 trilyon lira... Özelleştirme İdaremiz mevcut ekonomiye katkısı olmayan, hiç bir verimliliği olmayan kuruluşları da üstlenmek durumuna gelmiştir. Bir anlamda Özelleştirme İdaresi, Darülaceze gibi sosyal bir problemi, ekonomik bir problemi ortadan kaldırmak gibi bir yükümlülükle karşı karşıya kalmıştır.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları