Home page
Haber Menüsü


Cezaevlerinde af tahliyeleri sürüyor
 
Şartlı salıverme yasasının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından cezaevlerinde salıvermeler başladı.  
Çanakkale'de ilk tahliye olan mahkum Ali Çil, gazetecilere böyle poz verdi
 
AA
25 Aralık—  Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesi Yasası’nın ardından ilk tahliye işlemleri dün Bolu’da başladı. Bugün de yurdun büyük bir bölümündeki cezaevlerinden işlemleri tamamlanan çok sayıda tutuklu ve hükümlü özgürlüğüne kavuştu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından çalışmalara hız veren savcılar, öncelikle hangi tutuluklu ve hükümlünün bu yasadan yararlanıp yararlanamayacağını tespit edecek. Yasadan yararlanabilen tutuklu ve hükümlülerin dosyaları ve savcılıklarca hazırlanacak “tahliye yazıları” ilgili mahkemelere gönderilecek. Başsavcılıklar, mahkemeden gelen yazıların ardından cezaevlerine tahliye yazıları gönderecekler. Tahliye yazısı cezaevine ulaşan hükümlü ve tutuklu daha sonra serbest bırakılacak. Tutuklu ve hükümlülere, cezaevlerinde alıkonulan nüfus cüzdanları da iade edilecek.
       
ZONGULDAK
       Zonguldak’taki cezaevlerinde bulunan ve şartla salıvermeden yararlanan tutuklu ve hükümlülerin tamamı tahliye edildi.
        A.A muhabirinin Cumhuriyet Savcılığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Zonguldak’ın Beycuma beldesindeki Özel Tip Kapalı Ceza ve Tutukevi’nden 64, Ereğli’den 18, Çaycuma’dan 20 ve Devrek’ten de 7 olmak üzere toplam 109 kişi tahliye oldu. Yetkililer, bölgedeki cezaevlerinden tahliye işlemlerinin tamamlandığını bildirdiler.
       
FOÇA
       Foça Yarıaçık Cezaevi’nde işlemleri tamamlanan 20 mahkum, akşam saatlerinde salıverildi. Foça Yarıaçık Cezavevi’nde toplam 260 mahkum bulunduğu, bunlardan 230’unun tahliye edileceği bildirildi.
       
DURUŞMASI SÜRERKEN TAHLİYE OLDU
       Bolu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Açar, “Bugün 6 saatir 2 hakimle birlikte 4616 sayılı yasadan yararlanacak mahumların dosyalarını inceledik. İlk tahliye kararı, Kıbrıscık Cezaevi’nde terör örgütü PKK’ya yardım ve yataklık suçundan 3 yıl 9 ay ceza alan Şükrü Koçyiğit isimli mahkumun tahliye kararı oldu. Bolu’da ilk tahliye kararı ise adam öldürmekten 15 yıl ağır hapis cezası alan Yıldırım Barut’un tahliye kararı oldu. Adam öldürmek suçundan 2.5 yıldır yargılanan Mustafa Özer, duruşması sürerken tahliye kararı çıktı.”
       Bolu’nun Seben ilçesinde 2, Kıbrıscık ve Mengen’de 1’er ve Bolu Kapalı ve Açık Cezaevi’nde 47 mahkum, tahliye işlemleri tamamlanarak, tahliye edildi. Bolu Kapalı Cezaevi önünde ise ilginç görüntüler yaşandı.
       Cezaevinde tahliye işlemleri Münevver Söylemez adlı yaşlı kadın, cezaevindeki oğlu Nevzat Söylemez’in tahliye edilen grup arasında bulunmadığını görünce ağlamaya başladı. Münevver Söylemez’i, diğer mahkumların yakınları, “Oğlun birazdan tahliye olacak” diye teselli etmeye çalıştı.
       Cinayetten 15 yıla hükümlü ve 5 yıldır cezaevinde bulunan Beşir Yüksel, tahliye edildikten sonra, “Cinayet suçundan 15 yıl ceza almıştım. Bugün tahliye oldum. Bu afla hayatımızda yeni bir sayfa açacağız” dedi.
       
CEZAEVİNDEN ASKERE
       Öte yandan, cezaevinde yasadan yararlanarak tahliye kararı verilen mahkumlardan cinayet suçundan cezaevinde bulunan Engin Ulusal ve Salih Özbay isimli mahkumlar tahliye olduktan sonra askerlik görevlerini yapmadıkları gerekçesiyle jandarma tarafından askerlik şubesine götürüldüler. Yetkililer, tahliyelerin gün boyu süreceğini belirttiler.
       
SİVAS YARIAÇIK CEZAEVİ’NDE İLK TAHLİYE
       Sivas Yarıaçık Cezaevi’nden, Şartla Salıverilme Yasası’ndan yararlanarak tahliye olan 63 yaşındaki kadın mahkumun tahliye kararını Cumhuriyet Başsavcısı Nadir Özkardaş tebliğ etti.
Sivas Yarıaçık Cezaevi'nden şartlı salıvermeden yararlanarak tahliye olan Hüsnüye Çerçi'yi diğer mahkumlar sevinç çığlıklarıyla uğurladı.
       1996 yılında Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adam öldürmeye tam teşebbüsten 20 yıl 10 ay hapis cezası verilen Hüsnüye Çerçi (63), tahliye kararını Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Nadir Özkardaş’tan aldı. Tahliye kararı getirilen ilk mahkum olan Hüsnüye Çerçi, diğer mahkumlar tarafından coşkuyla uğurlandı. Cezaevindeki mahkumlar Çerçi’yi, “en büyük mahkum bizim mahkum, Hüsnüye nine sen çok yaşa” diye bağırarak uğurladılar. Sivas Yarıaçık Cezaevi’ndeki 52’si kadın 158 mahkumdan 145’i Şartla Salıverilme Yasası’ndan yararlanıyor.
       
İSTANBUL
       Bayrampaşa, Metris ile Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’nden 59 kişi tahliye edildi. Yasa kapsamına giren ve cumhuriyet savcılıkları tarafından dosyaları hazırlanarak Bayrampaşa Cezaevi’ne gönderilen 30 kişiden 17’si, 2 gün içerisinde cezaevinden çıkarıldı. Diğer 13 kişinin ise başka suçlardan tutuklulukları bulunması nedeniyle bırakılmadıkları öğrenildi. Bu arada sadece tutukevi olan Metris Cezaevi’nden, dosyaları hazırlanarak tahliyeleri kesinleşen 33 kişi dün akşam, 1 kişi de bugün bırakıldı. Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’nden de yasa kapsamına giren 8 kadın ve çocuk tahliye edildi.
       
MUĞLA
       Muğla Cezaevi’nde 127 kişinin tahliye işlemleri tamamlandı. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Dikmen, yasadan 200 tutuklu ve hükümlünün yararlandığını, 73 kişinin işlemlerinin sürdürüldüğünü belirtti.
       Dikmen, dün saat 14.55 itibariyle salıverilen ve yaralama suçundan 10 yıla hükümlü Veysel Beşinci isimli mahkumun, Türkiye’de tahliye edilen ilk mahkum olduğunu bildirdi. Dikmen, bu bilgiyi, telefonla görüştüğü Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığını ifade etti.
       Tahliyelerin ardından, 668 mevcutlu Muğla Cezaevi’nde, 468 tutuklu ve hükümlünün kalacağı öğrenildi.
       
KIRIKKALE
       Kırıkkale Merkez Cezaevi’nden 3 hükümlü tahliye edildi. Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı Kenan Sağlam, Merkez Yarıaçık Cezaevi’nde bulunan 74 mahkum ve hükümlüden Ahmet Öztoprak, Orhan Zengertaş, Erdoğan Akyurt’un tahliye edildiğini belirtti. Sağlam, Kırıkkale Merkez Yarıaçık Cezaevi’nde 74 tutuklu ve hükümlüden 6’sının, Keskin Kapalı Cezaevi’nde 106 mahkumdan 35’inin, Delice Cezaevi’nde 41 mahkumdan 25’inin, Sulakyurt’ta 35 mahkumdan 25’inin yasa gereğince tahliye edileceğini söyledi. Sağlam, tahliye işlemlerini bayrama kadar tamamlamak için yoğun bir tempoyla çalıştıklarını kaydetti.
       
KASTAMONU
       Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Siyami Başok, Kastamonu merkez, Devrekani, Daday, Taşköprü, Tosya ve Azdavay ilçelerindeki cezaevlerinde bulunan yaklaşık 350 tutuklu ve hükümlünün tahliye edileceğini belirtti. Başok, tahliye çalışmalarını hızlandırmak için çalıştıklarını kaydetti.
       
DÜZCE
       Düzce Başsavcısı Bilal Gündüz, Düzce Cezaevi’ndeki 180 tutuklu ve hükümlüden 36’sının af kapsamında tahliye edileceğini söyledi. Gündüz, tahliye işlemlerini bayrama kadar yetiştirmeye çalıştıklarını anlattı.
       
EDİRNE
       Affın yürürlüğe girmesinin ardından dün Edirne Kapalı Cezaevi’nden ilk tahliye gerçekleşti. Tarım Açık Cezaevi’nde ise tahliye işlemleri yarın sabah başlayacak. Edirne Kapalı Cezaevi’nden saat 20.45’te başlayan tahliyelerde, dışarıya ilk olarak yaralama suçundan 10 ay hapis yatan ve cezasının bitimine 5 gün kalan Ahmet Akrepli adlı mahkum çıktı. Ardından Mesut Subanyalı ve Erdin Akbulut’un tahliyeleri yapıldı. Edirne Kapalı Cezaevi’ndeki 602 tutuklu ve hükümlüden bu gece 180’inin tahliye edilmesi beklenirken, yarın da Tarım Açık Cezaevi’ndeki 175 kişiden 150’sinin yasadan yararlanarak, şartla salıverileceği belirtildi.
       Edirne Kapalı Cezaevi ve Tarım Açık Cezaevi’nden bugün 100 kişi tahliye edildi. Yetkililer, Kapalı Cezaevi’ndeki 602 tutuklu ve hükümlünün 250’sinin, Tarım Açık Cezaevi’ndeki 175 kişiden 150’sinin yasadan yararlanacağını bildirdiler.
       
ÇANKIRI
       Çankırı E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 100’e yakın tutuklu ve hükümlünün tahliyesinin bayrama kadar tamamlanabileceği bildirildi. Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı Ertem Türker, 100’e yakın tutuklu ve hükümlünün bayrama kadar tahliye edilebilmesi için kendisiyle birlikte 3 savcının aralıksız olarak çalıştıklarını söyledi.
       
ESKİŞEHİR
       Eskişehir’de bulunan özel tip, kapalı ve yarıaçık cezaevlerinden 223 mahkumun salıverileceği bildirildi. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Turna, özel tip cezaevinden mevcut 307 tutuklu ve hükümlüden 34 mahkumun, kapalı cezaevinden 323 tutuklu ve hükümlüden 88’inin, yarıaçık cezaevinden de 118 mahkumdan 101’inin yasa kapsamında salıverileceğini belirtti. Turna, bakanlıktan emir beklediklerini, emir gelince yasal işlemlerin tamamlanarak salıvermeye başlayacaklarını kaydetti. Turna, Eskişehir Özel Tip Cezaevi’nde kalan mahkumlardan çoğunun yasa kapsamı dışında kaldığını, bunlardan sadece Avrasya Gemisi’ni kaçıran grubun lideri Muhammed Emin Tokcan’ın da yasadan yararlanarak salıverileceğini bildirdi.
       
MANİSA-AYDIN

       Manisa E Tipi Cezaevi’nde 5’i kadın 118 tutuklu ve hükümlünün tahliye işlemleri tamamlandı. Salınan kişilerden 25’i, vatani görevlerini yapmadıkları gerekçesiyle askere alındı. Cezaevi yetkilileri, 10 ve 20’şerli gruplar halinde tahliyelerin gerçekleştirildiğini, af kapsamına giren diğer tutuklu ve hükümlülerin de, dosyalarının incelenmesinin ardından tahliye edileceklerini belirttiler.
       Aydın E tipi Cezaevi’nden de tahliye edilecek 90 kişiden 27’sinin şu ana kadar salıverildiği bildirildi.
       
BURDUR
       BURDUR Burdur E Tipi Cezaevi’nde ilk tahliyesi yapılan, cinayet suçundan 20 yıla hükümlü Selma Akçay oldu. Cezasının bitmesine 3 yıl kala tahliye olan Selma Akçay, çıkışta gazetecilerin soruları üzerine “Bu bayramda bizleri ailelerimize kavuşturan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Burdur E Tipi Cezaevi’nden yaklaşık 300 mahkumun tahliye olmasının beklendiği belirtilirken, tahliye olacak öteki mahkumların dosyalarının incelendiği bildirildi.
       
SAMSUN, ERZURUM Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Karacan, yaptığı açıklamada, Samsun Kapalı Cezaevi ve Müşahede Merkezi’nde halen 343 hükümlü ve 152 tutuklu bulunduğunu, bunların dosyalarının incelemeye alındığını söyledi. Karacan, ilk etapta işlemleri tamamlanan 8 hükümlünün tahliyesinin gerçekleştiğini belirterek, “İlk belirlemelere göre, bunlardan 122 yasadan yararlanacak. Ancak bu sayı kesin değil. İncelemelerimiz sürüyor” dedi. Öte yandan, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, tahliyelerin bu akşamdan itibaren başlayacağını, bayrama kadar 150 hükümlüyü tahliye edeceklerini kaydetti.
       
İSTANBUL
       Üsküdar Paşakapısı Cezaevi’nde aftan yararlanan 30 mahkumun tahliyeledire dün akşam saatlerinde başladı. Cezaevinden ilk çıkanlardan evli ve iki çocuk babası Hüseyin Bayrak (42), “silahla adam yaralamak” ve 6136 Sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet suçlarından 6 yıla hükümlü olduğunu söyledi. 3.5 yıldır cezaevinde bulunduğunu söyleyen Bayrak, “Özgürlük ve cezaevi dışındaki hayat çok güzel. Umarım yasanın Anayasa Mahkemesi’ne sevk edilmesi durumunda af genişletilir ve diğer arkadaşlarımız da bu mutluluğu tadarlar” dedi.
       “Silahla adam yaralamak” suçundan 3 yıl hapis cezası alan Ali Günebakar (41) da, cezaevine girdiği 4. günün akşamı tahliye oldu. Evli ve bir çocuk babası olan Günebakar, tahliye karşısında şaşkın olduğunu ifade ederek, “Affı tahmin ediyordum ama bu kadar erken olacağını beklemiyordum. Cezaevine girmeden önce adliyede montumu unutmuştum. Ben montumdan önce çıktım” diye konuştu.
       Üsküdar İnfaz Savcılığı’ndan alınan bilgiye göre, bugün yapılan tahliyelerle birlikte Paşakapısı Cezaevi’nde kalan 63 hükümlünün tahliyeleri tamamlandı.
       
KARTAL
       Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi’nde yasa kapsamına giren 43 kişi tahliye edildi.
       Bu cezaevinde kalan ve bir genç kızı “şeytan”a kurban etmek için öldürdükleri öne sürülen Ömer Çelik ile Engin Arslan, gazeteci-yazar Abdi İpekçi’nin öldürülmesi ve Kadıköy’de iki ayrı gasp suçundan hükümlü Mehmet Ali Ağca ile “Banker Bako” olarak tanınan “dolandırıcılıktan” hükümlü Baki Cengiz Aygün’ün dosyalarının ise ilgili mahkemelerce incelendikten sonra yasadan yararlanıp yararlanamayacaklarının belirleneceği öğrenildi.
       
ÜMRANİYE
       “Hayata Dönüş Operasyonu” nedeniyle 4 gündür yoğun hareket yaşanan Ümraniye Cezaevi’nde, şartla salıverilme ve cezaların ertelenmesine ilişkin yasa kapsamında tahliyeler başladı. Ümraniye Cezaevi’nden, şu ana kadar, tamamı kadın 16 mahkum tahliye edildi. Tahliye edilenler, cezaevinden ayrılırken, basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktılar. Üsküdar İnfaz Savcılığı, yardım ve yataklık suçlarını kapsayan TCK’nın 169. maddesinden hükümlü 160 mahkumun tahliye edilmesine ilişkin yazıları, Ümraniye Cezaevi’ne göndermişti.
       
ANKARA ULUCANLAR
       Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesine ilişkin yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde dün saat 19.30 sıralarında mahkumların çıkışı başladı. Aftan yararlanan mahkumlar, Ulucanlar Cezaevi’nin çıkış kapısına yakın bir yerde Cezaevi Savcısı ile son görüşmelerini yaparak vedalaştılar. Mahkumlar daha sonra basının yoğun ilgisi arasında kapıda bekleyen yakınlarıyla kucaklaşarak hasret giderdiler. Ulucanlar Cezaevi’nden çıkan ilk mahkum Ali Eroğlu, kapıda bekleyen oğluna sarıldıktan sonra, “Özgürlük çok güzel şey, çocuklarımı çok özledim” dedi. Eroğlu’dan sonra cezaevinden çıkan Tahsin Tufan da duygularını dile getirirken, “Sayın Başbakan ‘Her eşitlik adil değildir’ dedi. Doğrudur. Çünkü içeride adil şekilde yargılanmayan arkadaşlarımız da yatıyor. Türkiye’de yargılama adil değil” dedi. Ankara Ulucanlar Cezaevi’nden “Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesi Yasası” nedeniyle 210 tutuklu ve hükümlünün işlemlerinin tamamlanmasının ardından, bu gece geç saatlere kadar tahliyelerinin yapılacağı öğrenildi.
       
BUGÜNKÜ TAHLİYELER
       Bugün Ulucanlar Cezaevi’nden 17 tutuklu ve hükümlü, Merkez Kapalı Cezaevi’nden ise 18 mahkum tahliye oldu.
       Cezaevi çalışanları ile vedalaşan aftan yararlanan mahkumlar, kapıda bekleyen yakınları ile hasret giderdiler. Yarı Açık Cezaevi’nden, yasadan yararlanan toplam 93 mahkum tahliye olurken, işlemlerinin tamamlanmasının ardından yaklaşık 120 tutuklu ve hükümlünün daha tahliye olacağı öğrenildi.
       Merkez Kapalı Cezaevi’nden ise toplam 31 mahkum tahliye oldu. Yaklaşık 100 tutuklu ve hükümlünün cezaevinden çıkması için işlemlerinin devam ettiği bildirildi. Yetkililer, tahliyelerin peyderpey devam edeceğini kaydettiler.
       
DENİZLİ
       Denizli Kapalı Ceza ve Tutukevi’nden bu akşam 35 kişinin tahliyesi yapıldı. Cezaevi’nde işlemleri tamamlanan 35 mahkum, saat 19.00 itibariyle tahliye edildi. Cezaevi önünde bekleyen mahkum yakınları, uzun süren bekleyişten sonra ilk çıkan 35 kişiyi sevgi gösterileriyle karşıladı. Mahkumlarla yakınları, uzun süre hasret giderdi. Denizli Cumhuriyet Başsavcısı İsa Fırat Küpeli, cezaevinde, aftan toplam 113 kişinin yararlanacağını, 35 kişinin ardından diğerlerinin de tahliye işlemlerinin sürdürüldüğünü bildirdi.
       
KOCAELİ
Aileler, yakınlarının Kocaeli Cezaevi'nden salıverilmesini mutlulukla bekledi.

        Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine ilişkin yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, Kocaeli’deki ilk tahliye, Merkez Kapalı Ceza ve Tevkifevi’nden akşam saatlerinde yapıldı. Cinayet suçundan 15 yıl hüküm giyen ve yaklaşık 5 yıldır Kocaeli Merkez Kapalı Ceza ve Tevkifevi’nde bulunan Şefik Tohumeken (47), dün işlemleri tamamlanan ve saat 19.00 sıralarında salıverilen ilk mahkum oldu.
       Alınan bilgiye göre, dün akşam saatlerinde başlayan ve sabaha kadar süren tahliye işlemleri sonrası, Kocaeli Merkez Kapalı Ceza ve Tevkifevi’nden 62, Gölcük Kapalı Ceza ve Tevkifevi’nden 16, Kandıra Kapalı Ceza ve Tutukevi’nden 30, Karamürsel Kapalı Ceza ve Tutukevi’nden 37 mahkum tahliye edildi. Yasadan yararlanan 200 kişinin daha tahliyesi için dosyalar üzerindeki incelemelerin sürdüğü öğrenildi.
       
ANTALYA
       Antalya İnfaz Savcısı İsmet Tarhan, yaptığı açıklamada, dosyalar üzerinde incelemelerin sürdüğünü belirterek, şu ana kadar yasadan yararlanan 30 hükümlü ve tutuklunun salıverildiğini bildirdi. Tarhan, kesin olmamakla birlikte, Antalya Cezaevi’nde kalan 250’den fazla tutuklu ya da hükümlünün, yasa hükümleri doğrultusunda tahliye edileceklerini açıkladı.
       
KARABÜK
       Karabük Soğuksu Yarı Kapalı Cezaevi’nden 13 tutuklu ve hükümlü tahliye edildi. Karabük’te aftan yaralanacak 28 tutuklu ve hükümlüden ilk etapta 13’ü tahliye edildi, 15’inin de bu gece saat 24.00’e kadar tahliye edilmesi bekleniyor. Cezaevinden tahliye edilen, silahlı gasp suçundan 6 yıl hüküm giyen ve 4 yıl cezasını çeken Tünay Kokmak, “Başbakan Bülent Ecevit’e minnettarım. Ecevit babaya teşekkür ediyorum. Sevinçli ve mutluyum. Sevinçli olmamdan dolayı söyleyecek hiçbir kelime bulamıyorum” dedi. Ovacık Cezaevi’nde bulunan 41 tutuklu ve hükümlüden tahliyeleri kesinleşen 20’si tahliye oldu. Karabük’ün Eflani ve Eskipazar kapalı cezaevlerinden de 43 tutuklu ve hükümlü tahliye edildi.
       
ÇANAKKALE
Af

Cezaevlerinin önünde tutuklu ve yakınları arasında duygulu anlar yaşandı.
       Çanakkale’de ilk tahliye, saat 20.15 sıralarında Açık Cezaevi’nden yapıldı. Cinayet suçundan 6 yıl 8 aya hükümlü Rizeli Ali Çil (33), tahliyesine 20 ay kala, yasadan yararlanarak salıverildi. Çanakkale Açık Cezaevi’nde bulunan 190 mahkumdan 160’nın, (E) Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 115 mahkumdan 15’inin evrakları tamamlandıkça salıverileceği, tahliyelerin bayramdan önce tamamlanacağı bildirildi.
       
BURSA
       Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, 228 tutuklu ve hükümlünün cezaevinden tahliye edildiğini bildirdi. E Tipi Cezaevi’nde 313 tutuklu ve hükümlünün yasadan yararlanarak tahliye edileceğini ifade eden Özler, henüz tahliye edilmeyen 85 kişinin dosyalarının incelendiğini ve en geç yarın sabaha kadar bu kişilerin salıverileceğini sözlerine ekledi.
       
ZONGULDAK
       Zonguldak’ın Beycuma Beldesi’ndeki Beycuma Özel Tip Kapalı Ceza ve Tutukevi’nden 3 kişi tahliye edildi. 42 tutuklu ve hükümlünün daha salıverilmesi bekleniyor.
       
BARTIN
       Bartın Özel Tip Kapalı Cezaevi’nden tahliyeleri kesinleşen 63 tutuklu ve hükümlüden ilk etapta 10 kişi tahliye oldu.
       
KAYSERİ VE ZİNCİDERE
       Adi suçluların kaldığı Kayseri Kapalı Cezaevi ve Zincidere Açık Cezaevi’nden toplam 222 kişi tahliye edildi. Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine ilişkin yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, Kayseri Kapalı Cezaevi’nden bu sabaha kadar işlemleri tamamlanan 100, Zincidere Açık Cezaevi’nden de 122 kişi aralıklarla salıverildi. Tahliye edilen hükümlülerden sonra Zincidere Açık Cezaevi’nde 34, Kayseri Kapalı Cezaevi’nde ise 427 kişinin kaldığı, Kapalı Cezaevi’nde tahliyelerin gün boyu süreceği kaydedildi.
       Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er ise illerindeki E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 470 tutuklu ve hükümlüden 250 kişinin, Yarıaçık Cezaevi’nde kalan 97 hükümlü ile Kaman Cezaevi’nde kalan 55 tutuklu ve hükümlüden yüzde 80’inin tahliye edileceklerini, dosyalar üzerindeki çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti.
       
NEVŞEHİR VE NİĞDE
        Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevi’nden, yasadan yararlanan 190 kişiden 98’i tahliye edildi. Salıverilen kişiler, şehir merkezine 5 kilometre uzaktaki cezaevinden, Nevşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüslerle ücretsiz taşınıyor. Niğde E Tipi Kapalı Cezaevi’nde yasadan yararlanan 121 kişinin tamamı tahliye edilirken, Tarım Açık Cezaevi’ndeki 190 kişinin tahliye işlemlerine henüz başlanmadığı belirtildi. Kırşehir E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 250, Yarı Açık Cezaevi’nde 82, Kaman Cezaevi’nde de 42 kişinin tahliye edilmeyi beklediği kaydedildi.
       
AFYON
       Afyon Cumhuriyet Başsavcısı Halis Küçüksubaşı, A.A muhabirine, tahliye hazırlıklarının başlatıldığını belirtti. Afyon E Tipi Cezaevi’ndeki tutuklu ve hükümlülerden yarısının yasadan yararlanacağını bildiren Küçüksubaşı, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde örtülü ödenekten yararlanarak devleti dolandıran Selçuk Parsadan’ın 503. maddeden hükümlü olduğunu, bu yüzden yasadan yararlanamayacağını kaydetti.
       
BUCA
       İzmir Buca Cezaevi’nde de tahliye edilme işlemlerinin sürdürüldüğü, bugün saat 13.30 itibariyle 28 kişinin salıverildiği bildirildi. Buca Kapalı Ceza ve Tutukevi yetkilileri, yaklaşık 250 tutuklu ve hükümlünün tahliye edileceğini belirttiler.
       
BARTIN
       Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Tanrıkulu, yaptığı açıklamada, cezaevinde bulunan ve tahliyeleri kesinleşen 30 tutuklu ve hükümlüden, ilk etapta toplam 22 kişinin tahliye olduğunu söyledi. Tanrıkulu, 8 tutuklu ve hükümlünün tahliye işlemlerinin devam ettiğini belirterek, cezaevindeki 40 tutuklu ve hükümlünün daha yasadan faydalanacağını kaydetti.
       
ÇAYCUMA VE DEVREK
       Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine ilişkin yasasının yürürlüğe girmesinin ardından, Zonguldak’ın Çaycuma ve Devrek ilçelerindeki cezaevlerinden 16 kişi tahliye edildi. Cumhuriyet Savcılığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Çaycuma Cezaevi’nden tahliyeleri kesinleşen 21 tutuklu ve hükümlüden 9’u, Devrek Cezaevi’nde de 8 tutuklu ve hükümlüden 7’si tahliyeden yararlandı.
       
ADANA E TİPİ CEZAEVİ
       Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, Adana’nın merkez Yüreğir ilçesindeki E Tipi Cezaevi’nden 61 kişi tahliye edildi. Cezaevi Savcısı Ekrem Aydıner, yaptığı açıklamada, aralıksız sürdürdükleri çalışmalar sonunda tahliye işlemlerini tamamladıklarını söyledi. Aydıner, yasa kapsamında cezaevinden 61 mahkumun tahliye işleminin gerçekleştirildiğini bildirdi.
        Bu arada, Ceyhan İlçesi’ndeki Tarım Açık Cezaevi’nde ise ilk olarak sabaha kadar 23 mahkumun tahliyesi gerçekleştirildi. Yaklaşık 210 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu Tarım Açık Cezaevi’nden yasa kapsamında 157 kişinin daha tahliye edileceği bildirildi. Karataş Cezaevi’nden ilk olarak 10 kişi tahliye edilirken, 20 kişinin işlemlerinin sürdürüldüğü, Yumurtalık Cezaevi’nde ise 20 kişinin işlemlerin tamamlanmasının ardından tahliye edilecekleri kaydedildi.
       
ERZURUM
       Şartla salıverilme ve cezaların ertelemesini öngören yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, Erzurum’daki E-tipi ve yarı açık cezaevlerinden sabaha kadar 130 hükümlü tahliye edildi. Mahkum yakınları ise tahliyeleri, cezaevleri önünde eksi 30 derece sıcaklıkta, çevreden topladıkları odunları yakarak ısınmaya çalışıp beklediler. Cezaevi yetkililerinden alınan bilgiye göre, sabaha kadar devam eden tahliyelerde, Erzurum’da 130 mahkum salıverildi. Yetkililer, şu ana kadar sadece hükümlülerin tahliye edildiğini, tutukluların ise ilerleyen günlerde tahliyelerinin başlayacağını kaydettiler.
        Tahliye olanlardan ise askerlik durumları olanlar veya başka suçlardan arananlar, polis tarafından gözaltına alınıyor. Hükümlülerden 15’i polis aracıyla askerlik şubesine götürülürken, özel tip cezaevinden çıkan 5 kişi, çeşitli suçlardan dolayı Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındı.
       
“AF DEVLETİMİZİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR”
        Tahliye edilenlerden, terör örgütü PKK’ya yardım ve yataklıktan 2 yıldır cezaevinde bulunan Fuat Sarı, iftira yüzünden cezaevinde bulunduğunu öne sürerek, duygularını şöyle dile getirdi: “Benim normal olarak 1 yıl 9 ay daha cezaevinde yatmam gerekiyordu. 169. maddeden dolayı içerde bulunuyordum. Ancak gerçekten ben bir kader kurbanıydım. Çünkü üzerime atılan suçla hiçbir alakam yoktu. Benim 7 çocuğum var hepsi de küçük yaşlarda, onları düşündükçe kahroluyordum; çünkü onlara bakacak kimse yoktu ve ailem perişan durumdaydı. Af gerçekten devletimizin büyüklüğünü gösteriyor, bugün bizim bayramımız oldu.”
       
MARDİN
       Bu arada, Mardin Cumhuriyet Savcılığı yetkilileri, Mardin Cezaevi’nde, tahliyeleri kesinleşen 90 tutuklu ve hükümlüden 43’ünün salıverildiğini bildirdiler. Tahliyeleri kesinleşen öteki 47 kişinin
TRABZON
       Cezaevinde bulunan 577 tutuklu ve hükümlünün 120’si tahliyeden yararlanıyor. İşlemleri tamamlanan 8 kişi, ilk etapta tahliye edildi. Yetkilililer, işlemleri tamamlanların tahliyesinin bekletilmeden yapılacağını söylediler.
       
ESKİŞEHİR
       Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Turna, Özel Tip Cezaevi’nden 28, Kapalı Cezaevi’nden 88 ve Yarıaçık Cezaevi’nden de 101 olmak üzere, 217 mahkumun tahliye işlemlerinin tamamlanarak salıverildiklerini bildirdi. Turna, Eskişehir’de 223 mahkumun yararlandığı yasa çerçevesinde Özel Tip Cezaevinde kalan ve yasadan yararlanmaları Ocak-2001’in ilk günlerinde tamamlanacak 6 mahkumun, bu süre sonunda salıverileceğini kaydetti. Eskişehir’de saat 00.30 sıralarında başlayan tahliyeler sırasında Kapalı Cezaevi önünde mahkum yakınları, gecenin geç saatlerine kadar cezaevinden çıkacak olanları bekledi.
        Özel Tip Cezaevi’nde cinayet suçundan hükümlü olan ve tahliye edilen Hakan isimli bir mahkum ise “Şimdi dışarıda ne yapacağım. Devlet bir de iş bulsaydı” dedi. Özel Tip Cezaevi’nden, 1996 yılında Avrasya Feribotu’nu kaçıran grubun lideri Muhammet Emin Tokcan da tahliye olmuştu.
       
ALANYA
       Alanya Cumhuriyet Savcılığı’ndan aldığı bilgiye göre, dosyaların incelenmesinin ardından, tahliyeler sabaha karşı başladı. Yasadan yararlanan 16 kişi tahliye edilirken, asker kaçağı oldukları belirlenen 2 kişi, askerlik şubesine, haklarında başka suç iddiaları olan 2 hükümlü de polise teslim edildi. Yetkililer, 3 hükümlünün dosyalarının incelenmesinin sürdüğünü, bu kişilerin de salıverileceğini söyledi.
       
GİRESUN
        Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Gülay, yaptığı açıklamada, yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, dosyalarda yapılan incelemeler sonucu Giresun Kapalı ve Yarıaçık Cezaevi’nde bulunan 503 tutuklu ve hükümlüden 165’inin tahliyeden yararlandığını söyledi. Hikmet Gülay, işlemleri tamamlanan 165 kişinin, sabah saatlerinden başlayarak tahliye edildiğini belirtti.
       
ÇORUM
Tutuklu ve hükümlü cezaevi önlerinde eşleriye sarmaşdolaş oldu.
Sevinç         Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ağırman, yasadan yararlanacak mahkumların bayramı evlerinde geçirmeleri için 2 gündür yoğun şekilde çalıştıklarını belirterek “Dosyaları inceleyerek, yasadan yararlanacak mahkumları belirledik. Dün gece geç saatlerde 18 mahkumun tahliyesini gerçekleştirdik, kalan 82 kişi ise bugün tahliye edilecek” diye konuştu.
       
BURDUR
        Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, 510 tutuklu ve hükümlünün kaldığı cezaevinden ilk tahliye edilen, cinayet suçundan 20 yıl hapis cezasına mahkum edilen Selma Akçay oldu. Selma Akçay, cezaevi kapısında bekleyen yakınlarına sarılarak, “Benim gibi kader mahkumlarını, bayram öncesinde ailesine kavuşturanlardan Allah razı olsun” diyerek sevincini dile getirdi. Selma Akçay’ın ardından dosyaları incelenen 63 tutuklu ve hükümlü daha tahliye edildi. Yetkililer, bu akşama kadar 30 kişinin daha dosyasının incelendikten sonra salıverileceğini söylediler.
       
ISPARTA
       Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin İnce, dosyaları incelenen 39 tutuklu ve hükümlünün bugün tahliye edildiğini bildirdi. İnce, dosyaların incelenmesine devam edildiğini, 103 tutuklu ve hükümlünün de kısa süre içinde tahliye edilmesine çalışılacağını bildirdi.
       
MALATYA
        Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Sipahi, Malatya E Tipi Cezaevi’nde, yasadan faydalanan tutuklu ve hükümlülerden 20’sinin işlemlerinin tamamlanarak salıverildiğini bildirdi. İşlemleri sürdürülen tutuklu ve hükümlülerden 39’unun daha bugün akşam saatlerine kadar salıverileceğini kaydeden Başsavcı Sipahi, Malatya’da yaklaşık 300 tutuklu ve hükümlünün yasadan faydalanacağını belirtti.
       
ARTVİN
       Artvin Kapalı Ceza ve Tevkifevi’nden de tahliyeler tamamlandı. Artvin Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde bulunan 93 tutuklu ve mahkumun dosyalarında yapılan incelemeden sonra, 16’sının yasadan yararlandığı belirlendi. Yasadan yararlanan 16 kişinin tamamı tahliye edildi.
       
KIRKLARELİ
        Kırklareli E Tipi Cezaevi’nde kalan 592 tutuklu ve hükümlüden 137’sinin yasadan yararlanarak şartla salıverileceğini belirten savcılık yetkilileri, 14 kişinin tahliyesinin yapıldığını ifade ettiler.
       
TEKİRDAĞ
        Tekirdağ Kapalı ve Yarı Açık Cezaevi’nde 320 tutukludan 63’ü tahliye edildi. Bunlardan 13’ü, askerlik sorunları olduğu için Tekirdağ Askerlik Şubesi’ne teslim edildi. 150’ye yakın tutuklunun durumu da inceleniyor.
       
YUSUFELİ
Ankara

Ankara Ulucanlar'da tutuklular özgürlüklerine kar altında kavuştu.
       Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunun ve 4 yıl öncesine kadar “mahkumsuz cezaevi” olarak bilinen 24 mahkum kapasiteli Yusufeli Kapalı Ceza ve Tutukevi’ndeki 12 mahkumdan 4’ü tahliye oldu. Böylece cezaevinin mahkum sayısı 8’e düştü.
       Giresun’un ilçeleri olan, Görele Kapalı Cezaevi’nde yasadan yararlanan 10 mahkumdan 5’i, Tirebolu Kapalı Cezaevi’nde 12’si tahliye edildi. Keşap Kapalı Cezaevi’ndeki 60 mahkumdan, 23’ünün tahliye işlemlerinin sürdürüldüğü kaydedildi.
       
HATAY
        Hatay’daki cezaevlerinden 218 kişi tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında Susurluk Davası’nda adı geçen Mehmet Ali Yaprak da bulunuyor.
       Antakya cezaevinden ilk olarak 101, Reyhanlı Cezaevi’nden 32, Yayladağı Cezaevi’nden 5, Samandağı Cezaevi’nden 13, Altınözü Cezaevi’nden 6, İskenderun Cezaevi’nden 48 ve Hassa Cezaevi’nden de 13 kişi tahliye edildi.
       
MEHMET ALİ YAPRAK
       Bu arada, Hassa Cezaevi’nde yatmakta olan, Susurluk Davası’nda adı geçen Gaziantepli işadamı Mehmet Ali Yaprak da işlemlerinin tamamlanmasının ardından tahliye edildi.
       Hatay’daki cezaevlerindeki 100 kişinin daha işlemlerinin tamamlanmasının ardından tahliye edilecekleri öğrenildi.
       Osmaniye Cezaevi’nde de yasadan yararlanan ve işlemleri tamamlanan 26 kişi tahliye edildi.
       
GAZİANTEP
        Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, yasadan yararlanan 20 kişinin tahliye olduğunu, yarın akşama kadar toplam 200 tutuklu ve hükümlüyü tahliye etmeyi hedeflediklerini söyledi.
       Bayramdan sonraki 2-3 ay içerisinde 170 kişinin daha tahliye olacağını belirten Karayiğit, “Gaziantep Özel ve E Tipi cezaevlerinden toplam 320 hükümlü ve 50 tutuklu yasadan yararlanarak tahliye olacak” dedi. Yasanın 9. maddesine göre, hakkında yakalama, tutuklama veya mahkumiyet kararı bulunup da firarda olanların bir ay içerisinde resmi makamlara başvurup teslim olmamaları halinde yasadan yararlanamayacaklarına dikkati çeken Karayiğit, bu hakkını kaybetmek istemeyen “onlarca kişinin” işlem yaptırmaya başladıklarını söyledi.
       
ADIYAMAN/KAHRAMANMARAŞ
        Adıyaman E-Tipi Cezaevi’nden 57, Yarı Açık Cezaevi’nden 144 hükümlü ve tutuklu tahliye edildi.
       Kilis’te şu ana kadar hiçbir tahliye işlemi yapılmadığı, Kahramanmaraş’ta ise 20 kişinin tahliye olduğu bildirildi.
       
KÜTAHYA
        Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaburun, yasadan yararlanan 184 tutuklu ve hükümlünün tahliye edildiğini söyledi. Karaburun, maddi durumu iyi olmayan tutuklu ve hükümlülerin yol masraflarının da cezaevince karşılandığını söyledi. Başsavcı Karaburun, salıverilen tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde düzenlenen çinicilik, ayakkabıcılık, fırıncılık ve terzilik kurslarına katıldığını ve bu meslekleri icra edebilecek konuma geldiklerini belirterek, “Bu kişiler elde ettikleri becerilerle geçimlerini rahaktlıkla sağlayabilirler” dedi.
       
ÇANKIRI
        Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı Ertem Türker, Çankırı Merkez Kapalı Cezaevi’nde 82, Yapraklı’da 11, Orta’da 8 ve Şabanözü ilçe cezaevinde 6 olmak üzere toplam 107 kişinin yasadan yararlandığını belirterek, 18 kişinin tahliye edildiğini, 89 kişinin tahliyesini de bugün tamamlayacaklarını kaydetti.
       
KASTAMONU
       Kastamonu Cumhuriyet Savcısı Siyami Başok, Kastamonu merkez ve Tosya, Taşköprü, Daday, Azdavay, Devrekani ilçelerinde bulunan cezaevlerinden 36 kişinin tahliye edildiğini, bunlardan asker kaçağı olan 13’ünün polise teslim edildiğini belirtti. Başok, toplam 150 tutuklu ve hükümlünün tahliye edileceğini söyledi.
       
KIRIKKALE
        Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı Kenan Sağlam, Kırıkkale merkezde 3, Keskin’de 6, Delice’de 14 ve Sulakyurt’ta 16 kişinin tahliye edildiğini belirtti. Sağlam, toplam 91 mahkumun aftan yararlanacağını bildirdi.
       
DİYARBAKIR/BATMAN
        Batman Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, Batman E Tipi Cezaevi’nde, yasadan yararlanan 45 kişinin tahliye edildiğini belirttiler. Adli tutukluların kaldığı Diyarbakır Saraykapı Cezaevi’nden ise bugün 4 kişi tahliye edildi.
       Batman’da 170, Diyarbakır’da da 80 tutumlu ve hükümlü yasadan yararlanarak tahliye edilecek.
       
KONYA/AKSARAY
        Konya Yarı Açık Cezaevi’nden 108, E Tipi Cezaevi’nden de 75 kişinin tahliyesine başlandı. Tutuklu ve hükümlü yakınları cezaevleri önünde kalabalıklar oluştururken, iki cezaevindeki tahliyelerin yarın tamamlanmasının beklendiği öğrenildi. Beyşehir‘de 11, Bozkır‘da 23, Seydişehir‘de 30, Ereğli‘de 70 ve Akşehir Cezaevi’nden 48 kişi tahliye edildi.
       Aksaray Kapalı Cezaevi’nden ise 48 kişi tahliye oldu.
       Karaman ve Ermenek cezaevlerinde tahliyelere Pazartesi günü başlanacağı bildirildi.
       
ŞANLIURFA/TATLISES’İN YAKINI
       Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Rıza Can, yaptığı açıklamada, yasadan, 220’si il merkezi olmak üzere toplam 259 tutuklu ve hükümlünün yararlandığını söyledi. Daha sonra aralarında İbrahim Tatlıses’in amcasının oğlu Fevzi Tatlı’nın da bulunduğu 140 kişi, gruplar halinde serbest bırakıldı.
       
IĞDIR
        Iğdır Cumhuriyet Başsavcısı Ali Can, yaptığı açıklamada, Iğdır Cezaevi’nden 9, Tuzluca Cezaevi’nden 27 ve Aralık Cezaevi’nden de 64 mahkumun tahliye işlemlerinin tamamlanarak salıverildiklerini bildirdi. Iğdır Cezaevi’nde tahliye edilen Fahri Akay, yaşadıkları mutluluğu kelimelerle anlatamayacağını belirterek, “Özgürlük ve ailemize kavuşmak çok güzel” şeklinde duygularını dile getirdi.
       
MERSİN
        Mersin E Tipi Cezaevi’nden ilk olarak işlemleri tamamlanan Neşe Sevimli ve Fuat Şimşek tahliye edildiler. Tahliye edilenler, kapıda kendilerini bekleyen yakınlarıyla kucaklaştılar. Tahliye edilecek 190 kişiyle ilgili işlemler sürerken, cezaevi önünde bekleyen yakınları, davul-zurna çaldırıp halay çektiler, sevinç gösterilerinde bulundular. Bazı mahkum yakınları da havaya Türk lirası ve yabancı paralar attılar.
       
ÇANAKKALE
        Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir İlhan, Adliye’de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, E Tipi Kapalı Cezaevi’nde yatan 174 hükümlüden 76’sının, Açık Cezaevi’nde ise 195 hükümlüden 164’ünün yasadan yararlanacağını, bugün öğle saatlerinde, Kapalı Cezaevi’nden 15, Açık Cezaevi’nden 36 mahkumun tahliyesinin gerçekleştirildiğini bildirdi. Başsavcı İlhan, tahliye edilecek mahkumlarla ilgili savcılık çalışmalarının tamamlandığını, yasadan yararlanacak mahkumların, en geç yarın ve 25 Aralık Pazartesi günü tahliye edileceklerini kaydetti.
       
AFYON
        Afyon merkez ve ilçelerdeki cezaevlerinde de, 130 tutuklu ve hükümlü tahliye edildi. Geriye kalan 169 kişinin tahliye çalışmalarının sürdürüldüğü belirtildi.
       
UŞAK
       Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesi Yasası kapsamında, cezaevlerinden tahliyeler sürüyor. Alınan bilgiye göre, Uşak E Tipi Cezaevi’nde tahliyeler saat 15.30 sıralarında başladı. Kamuoyunda “Karagümrük Çetesi” olarak bilinen Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin çıkardığı olaylar sırasında, cezaevindeki tahribattan dolayı 487 hükümlü ve mahkumun dosyalarında meydana gelen eksiklikler nedeniyle, tahliyeler bugüne kaldı. Şartla Salıverme Yasası’ndan yararlanan 107 kişiden 95’inin işlemleri tamamlanarak salıverildi. İşlemleri henüz tamamlanamayan 12’sinin ise yarın tahliye edilmeleri bekleniyor. Bu arada, Ulubey Kapalı Cezaevinde bulunan 59 mahkumdan, yasadan yararlanan 41’i, dün akşamdan başlayarak tahliye edildi. Denizli’de ise il ve ilçelerle birlikte 133 mahkum cezaevinden salıverildi. Nazilli E Tipi Cezaevi’ndeki 683 mahkumdan 3’ü kadın 90 kişi tahliye edildi. Serbest kalan mahkumlar ile yakınları, cezaevleri önünde sevgi yumağı oluşturdular.
       
VAN VE HAKKARİ
        Van Kapalı Cezaevi’nde 4, Hakkari Kapalı Cezaevi’nde ise 21 mahkum, işlemleri tamamlanarak salıverildi. Yasadan, Van’da 40, Hakkari’de ise 41 tutuklu ve hükümlünün faydalanacağı bildirildi.
       
BOLU
       Bolu Kapalı ve Açık Cezaevi’nde kalan tutuklu ve hükümlülerden haklarında tahliye kararı verilen 142’sinin tahliye işlemi tamamlandı. Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Karabeyoğlu, yaptığı açıklamada, Bolu’da 142 hükümlünün tahliyesiyle birlikte cezaevinde 150 tutuklu ve hükümlünün kaldığını belirterek, “Önümüzdeki günlerde normal süreçte cezasını tamamlayan hükümlülerin tahliyeleri yaşanacak” dedi. Cumhuriyet Başsavcısı Karabeyoğlu, Dosyaları Yargıtay’da incelemede olan 5 hükümlünün tahliyesi için Yargıtay tarafından tahliye faksı çekildiğini, bu 5 hükümlülerin de tahliye edildiğini bildirdi.
       
ISPARTA
       Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin İnce’den alınan bilgiye göre, yasa kapsamındaki 151 tutuklu ve hükümlünün tahliye işlemi bugün tamamlandı. Isparta Cezaevi’nde, tahliye işlemi öncesinde 568 tutuklu ve hükümlü kalıyordu.
       
ZONGULDAK
       Zonguldak’taki cezaevlerinden ise şu ana kadar 76 tutuklu ve hükümlü tahliye edildi. Cumhuriyet Savcılığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Zonguldak’ın Beycuma beldesindeki Özel Tip Kapalı Ceza ve Tutukevi’nden 43, Ereğli ilçesinde 15 ve Çaycuma’da da 18 olmak üzere toplam 76 kişi tahliye oldu. Yetkililer, işlemleri devam eden 27 tutuklu ve hükümlünün daha bugün tahliye edileceğini kaydettiler.
       
TURGUTLU CEZAEVİ
        Manisa’nın Turgutlu ilçe cezaevinde, ilgili yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana 27 tutuklu ve hükümlü tahliye edildi. Hükümlüler savcılıktan gelecek yazılarını heyecanla beklerken bir yandan da eşyalarını hazırladılar. Tahliye olacakların yakınları ise ilçede 10 yıl aradan sonra yağan kar ve soğuğa rağmen dışarıda beklediler. Turgutlu Cumhuriyet Başsavcılığı cezaevindeki 72 tutuklu ve hükümlüden 27’sinin yasadan yararlandığını bildirdi.
       
KONYA TAMAM
       Konya Yarı Açık Cezaevi’nde, yasadan faydalanan 105 mahkumdan 86’sının tahliyesi bugün tamamlandı. Tahliye olan mahkumları, yoğun kar yağışı ve soğuk havaya rağmen cezaevi çıkışında yakınları karşıladı. Tahliyelerden sonra cezaevinde 19 mahkumun kaldığını belirten yetkililer, kalan mahkumların bir koğuşta topladıklarını söylediler. Öte yandan, Konya E Tipi Cezaevi’nden bugün itibariyle 85 kişinin tahliyesinin tamamlandığı bildirildi.
       
UŞAK CEZAEVİ’NDE TAHLİYE TAMAMLANDI
       Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan aldığı bilgiye göre, yasadan yararlanan 107 tutuklu ve hükümlünün işlemleri tamamlanarak Cumartesi günü öğleden sonra tahliyeler başlatıldı. Bu mahkumların tamamı bu sabaha kadar tahliye edildi. Yetkililer, tahliyeler dün tamamlanabilecekken, geçen ay “Karagümrük Çetesi” olarak bilinen organize örgütün elebaşları Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin cezaevi idare binasını işgal ettiği sırada 12 mahkumun dosyasının yandığını belirterek, bu 12 kişinin dosyasının incelenmesi geciktiği için tahliyelerinin bu sabah tamamlanabildiğini kaydettiler.
       
BİTLİS
       Bitlis ve ilçelerindeki cezaevlerinden 106 kişi tahliye oldu. Alınan bilgiye göre, Bitlis E Tipi Cezaevi’nde bulunan ve Şartla Salıverme Yasası’ndan yararlanan 36, Adilcevaz, Hizan, Ahlat, Tatvan kapalı cezaevlerinden ise 70 kişi tahliye oldu. Yetkililer, Şartla Salıverme ve Ceza Erteleme Yasası’ndan yararlanan 106 tutuklu ve hükümlünün, işlemlerinin tamamlanmasıyla salıverildiğini bildirdiler.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları