Home page
Haber Menüsü


Çiller: Düğmeye basan parmağı kırın
DYP lideri Çiller ekonominin krizde, sokak ve cezaevlerinin ayakta olduğunu belirterek, Başbakan Ecevit’e seslendi: Düğmeye basan o parmak kiminse kırın sayın Başbakan. Hemen kırın.
Ankara
AA
20 Aralık— TBMM Genel Kurulu’nda, DYP ve DSP milletvekilleri arasında çıkan tartışma nedeniyle verilen aradan sonra bütçe görüşmeleri yeniden başladı. Konuşmasında, ekonominin krizde, milletin perişan, sokakların ve cezaevlerinin ayakta olduğunu ifade eden Çiller, Türkiye’nin bu görüntüsü içinde Başbakan Ecevit’in “Biri düğmeye bastı” dediğini, bunun üzerine de herkesin, herşeyi bırakıp, kimin düğmeye bastığını araştırmaya başladığını söyledi

   
 
       
    MSNBC News Genel Kurul'da "yalı" kavgası
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çiller, şöyle konuştu:
       “İktidar partileri ve bütün Türkiye, bir düğmeci arıyor. Sözde birileri düğmeye basmış... Bakın bu tam bir acz ifadesidir. Eğer birileri eş zamanlı olarak başkentin sokaklarını savaş alanına çevirebiliyorsa, cezaevlerini ayaklandırabiliyorsa, ülke ekonomisini krizin en dibine sokabiliyorsa ve devletin polislerini gösteri yapmaya aynı anda ikna edebiliyorsa, bunun tek bir anlamı vardır, o da iktidar yoktur.
       
“BERABER YAPALIM”
       Şimdi buradan sayın Başbakana sesleniyorum: O parmak kiminse kırın sayın Başbakan. Hemen kırın. Eğer gücünüz yetmiyorsa gelin hep birlikte yapalım bunu.
       Ama eğer siz bütün millet sokaklarda yürürken, memurundan esnafına kadar (açız) diye bağırırken, vurdumduymaz bir biçimde bu sese kulak vermiyorsanız, bu parmak sizindir sayın Başbakan.
BAHÇELİ VE YILMAZ’IN PARMAĞI
       Eğer verdiğiniz bütün sözlere rağmen, (o terörist başını geldiğimiz gün cezalandırırız) demenize rağmen verilen yargı kararının gereğini yapmayıp, bu kararı bu meclise indirmiyorsanız; o yetmiyor,( Af Yasasında idam kararının infazı imkanını yok ediyorsunuz) denmesine rağmen, o Af Yasası’nı imzalıyorsanız, hatta cumhurbaşkanı çıkıp da (burada eşitlik ilkesi bozuluyor, bu yasa eşitlik ilkesinden bozulursa eğer, herkes bu işin içine girer. Apo dahil bunun içinde değerlendirilir) denmesine rağmen, siz bu Af Yasası’na imzanızı basıyorsanız, bu parmak sizindir Devlet Bahçeli.
       Ve eğer siz atanmışlığı kabul etmiş bir başbakan olarak bir pazarlık yaparken suçüstü yakalanıp, pazarlık yapmış olduğunuz bankacı yargıdayken, kendinizi kurtarmak için o Af Yasası’nı imzalıyorsanız, o parmak sizindir sayın Yılmaz.”
       
”ALTERNATİF DYP”
        Çiller, ülkeyi bu hale getiren iktidarın “alternatifimiz yok” dediğini de ifade ederek, şöyle devam etti:
       “Demokrasi anlayışı olmayanların bunu söylemesini yadırgamadık. Ama bilesiniz ki, eğer siz burada (alternatifimiz yok) diyorsanız, o alternatif sokak olur. Bilesiniz ki, o alternatif netice itibariyle sandıksız demokrasi olur. İşte o zaman da bütün meydanlar ayaklanır, insanlarda biz bezginlik, umutsuzluk ortaya çıkar.
       O zaman da (ne oluyoruz, batıyor muyuz) derler. Buradan açıkça söylüyorum. Türkiye batmaz, çünkü bu işin panzeri, bilgili, tecrübeli DYP kadrolarıdır. Direksiyonda biz olalım, 6 ay içinde doğru istikamete o ekonominin dümenini kırarız ve doğru yola sokarız.”
       
2001 KRİZİ
       Türkiye’deki 1998, 1999 ve 2000 yılı krizlerinin bu iktidara ait olduğunu savunan Çiler, “şimdi de 2001 krizi geliyor o da sizin. Ya bu ülkeyi doğru dürüst idare edin ya da çekin gidin” diye konuştu. DYP Genel Başkanı Çiller, 2001 yılı bütçesinin rakamları ve dengeleri açısından tutarlı olmadığını savundu. Milletin endişe içerisinde, “ne oluyor, nereye gidiyoruz, acaba batıyor muyuz?” diye sorduğunu kaydeden Çiller, “bu ülkenin dinamizmini bilen bir ekip olarak biz biliyoruz ki, bu ülke batmaz. Batan, bu iktidar anlayışıdır, uygulanan politikalardır” diye konuştu.
       Çiller, devletin halka yabancılaştırıldığını ileri sürerek, bazı işadamlarının yabancı kurumlara, IMF’ye giderek, sorunlarını anlattıklarını söyledi. Hükümetin, “Türk ekonomisini IMF ile Dünya Bankası ile kurtaracağız” dediğini de bildiren Çiller, “hiç kimse yabancı kayyuma emanet ederek ülkesini kurtarmış değildir” dedi.
       
“CUMHURBAŞKANININ SESİNİ DİNLEYİN”
       DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, siyasi iktidarı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Şartla Salıverme ve Ertelemeye ilişkin yasayı veto gerekçesindeki uyarıları dikkate almaya çağırdı. Çiller, savcıların, “Af Yasası’ndan teröristbaşının da yararlanabileceği, Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesi durumunda bir genel affa dönüşebileceği” uyarısında bulunduklarını hatırlattı. Çiller, şöyle devam etti:
       “Bu konuda, Cumhurbaşkanının sesinin dinlenmesinin doğru olduğunu söylüyoruz. Hani Cumhurbaşkanını hukuk devleti adına seçmiştiniz. Hani Anayasa’yı bildiği için seçmiştiniz. Hani Türkiye’de hukuk devletini istediğiniz için seçmiştiniz. Şimdi o hukuk devletinin gereğini yapın. Çünkü endişemiz büyük. Endişemiz, bunun bedelini yine millettin ödemesidir.
       Ama hesabını da millet sizden soracak. Bu sorumluluk, bu vebal üstünüzdedir. Eğer bir af çıkaracaksanız, gelin, hep birlikle bir mali af çıkaralım. Esnaf haciz altında, çiftçi borç içinde. Bankaları boşaltanları affediyorsunuz da niye bunları affetmiyorsunuz?”
       
“AB KONUSUNDA SAMİMİYETSİZLİK”
        Çiller, iktidarın AB konusundaki politikasında zaafiyet bulunduğunu da ifade ederek, “bu konuda çok büyük bir samimiyetsizlik var. AB standardında demokrasi diyorsunuz ama demokrasi bayraktarlığını yapacak olan bir başbakan yardımcısı, daha dün atanmışlığı kendi içine sindirebilen yegane liderdir. Böyle bir sicille demokrasinin bayraktarlığını yapmak mümkün mü? Sicil buna müsait değil” diye konuştu.
       Kendi iktidarları döneminde diğer aday ülkelerin tümünün önünde olan Türkiye’nin bugün herkesin arkasına düştüğünü savunan Çiller, Helsinki’den buyana hiçbir şey yapılmadığını söyledi ve “yapılan şey tamı tamına sıfırdır” dedi.
       Çiller, şunları söyledi:
       “Efendim biz AB’ye tam üye olmak istiyoruz ama Türkiye’nin girmesini istemeyen güçler var. Kimmiş onlar? Niye Gümrük Birliği’ne, Helsinki’ye (evet) dediler de şimdi (hayır) diyorlar. Belki onların rahatsızlık duyduğu şey AB’ye girmek değil de, sizin Claude Roth’un ağzıyla konuşmanızdır. Müstemlekede dolaşır gibi dolaşan Claude Roth’un ağzıyla bir Başbakan Yardımcısının konuşmasıdır. Bu ülkenin hassasiyetlerine de dikkat etmek lazım. Demokratikleşmeye evet, ama bu ülkenin Yugoslavyalılaştırılmasına hayır.”
       
“TURAN TÜRKÜLERİ”
       DYP Genel Başkanı Çiller, hükümetin dış politikada beceriksiz olduğunu, Rusya’nın Orta Asya’ya “tek para, tek ordu” politikasıyla el koyduğunu söyledi. Çiller, “Ne acı, Turan türküleriyle yıllarca yeri gögü birbirine katacaksınız, ama sizin iktidarınızda Türk cumhuriyetleri yeniden Rusya’nın güdümüne giriyor olacak” dedi.
       IMF programıyla ülkenin ciddi biçimde fakirleştirildiğini, bu nedenle IMF programında revizyona gidilmesi gerektiğini anlatan Çiller, deprem vergileriyle toplanan 3 katrilyon liranın deprem bölgesine gitmediğini öne sürdü. Çiller, seçim yasası değiştirilerek tercih sisteminin getirilmesini de istedi ve üç lideri TV’de ülke sorunlarını tartışmaya çağırdı.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları