Home page
Haber Menüsü


Merill Lynch: Telekom ve THY cazip
Uluslararası yatırım bankası Merill Lynch’in başekonomisti Matthew Vogel, Türk Hava Yolları ve Türk Telekom’un yabancı yatırımcılar için cazip olduğunu açıkladı.
Özlem Gürsel/İstanbul
CNBC-E
19 Aralık— Uluslararası yatırım bankası Merill Lynch’in gelişmekte olan piyasalardan sorumlu başekonomisti Matthew Vogel, ihale ilanları geçen hafta yayınlanan Türk Hava Yolları ve Türk Telekom’un yabancı yatırımcılar açısından cazip olduğunu söylerken, özelleştirmedeki başarının dezenflasyon programının başarısında ‘kilit rol’ oynayacağını belirtti. Vogel, CNBC-E’den Özlem Gürsel’in sorularını yanıtladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  - Özelleştirme sürecindeki Türk Telekom ve Türk Hava Yolları yabancı yatırımcılar için cazip mi?
       Vogel: Cazip görünüyor. Türk Telekom ve Türk Hava Yolları’nın ihale şartnameleri potansiyel alıcı yaratmakta etkili olacaktır. Yanlız, global telekomunikasyon piyasasının gidişatını ve uluslarası havayolları şirketleri arasındaki birleşmeleri gözönünde bulundurarak, Türk hükümetinin bu iki özelleştirmede daha hırslı olması gerekirdi. Türk Telekom ve THY’de daha yüksek bir bölüm özelleştirilebilirdi diye düşünüyorum.
       - Para politikasının performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
       Vogel: Türkiye’nin 2001’deki para politikasının performansı Eurobond piyasalarında borçlanabilmesine bağlı. Eurobond piyasasına girilmesinin yoluysa, Türk Telekom ve THY özelleştirmelerinin öngörülen zamanda tamamlamasından geçiyor. Eğer bu kez de özelleştirme gerçekleşmezse, Türkiye’nin borçlanma maliyeti ve faizler düşmez, bu da Türkiye’yi resesyona götürür. Özelleştirmenin zamanında gerçekleştirilmesi, Türk hükümetinin bu dinamikleri ne kadar iyi anladığına bağlı.
       - Türkiye’deki son ekonomik gelişmeleri ve özellikle kriz sonrası durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
       Vogel: türkiye’nin krizi geride bırakmış olması kısa vadede umut verici. ancak orta vadede iyimser konuşmak için daha erken. böyle bir krizin yaşanmış olması hükümete ve programın istikrarına uluslarası piyasalarda büyük kredibilite kaybettirdi.
       Uluslararası Para Fonu’nun yardımlarına rağmen, Türkiye’nin bu kredibilite kaybını uluslarası yatırımcıların hafızasından silmek kolay olmayacak. Hükümetin GSM satışını bu yıl tamamlayamaması 2-3 milyar doların yılsonuna kadar piyasaya girişini erteledi. Türk Telekom’un özelleştirmesinin bir türlü yapılmaması piyasaya girebilecek olan ek likidite ihtimalini ortadan kaldırdı. Özelleştirmelerin gecikmesi ve finansal sistemin likidite açısından bıçak sırtında duruyor olması sonucu kriz doğdu.
       - Son yaşadığımız krizi 1994 devalüasyonuyla karşılaştırmak mümkün mü?
       Vogel: 1994 kriziyle bu son krizin en büyük farkı, kriz öncesi Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu’yla beraber uygulamaya koyduğu programın olması. 1994’te liranın gerçek değeri hakkında çok endişe vardı ve cari açık aynı bu yıl olduğu gibi yüksekti. Şu anda da lira biraz değerinden yüksek seyrediyor.
       Fakat kriz esnasında pek çok ekonomistin savunduğu kur politikasından vazgeçme fikrine ben hiç bir zaman inanmadım ve inanmıyorum. Türk hükümetinin, IMF’nin de desteğiyle finansal krizin büyümesini engelleyecek yeterince kaynağı vardı. 1994’te Türkiye’de ve 1998’de Rusya Krizi’nde olduğu gibi yerli paradan yabancı paraya kaçış görmedik. Dolara olan taleb sadece bankalardandı.
       
BÜTÇE HEDEFİNDE DEĞİŞİKLİK OLMAZ
       - Yaşanan finansal kriz sonucunda, Türk hükümetinin 2001 Bütçesi’nde değişiklik yapmasını öngörüyormusunuz?
       Vogel: Benim görüşüm hükümetin kriz öncesi bütçe hedeflerine sadık kaldığı. Türk hükümeti 2001 yılının ilk aylarında yüksek seyredecek olan faizleri, özelleştirmelerin Mayıs ayının sonuna kadar yapılmasıyla yılın ikinci döneminde eski seviyelere indirmeyi planlıyor. Faizlerin 2001’in ilk altı ayında yüzde 45’lerin altına inmesini beklemiyorum.
       Ocak ve Şubat aylarında Türkiye’nin 7-8 milyar dolar arasında bir itfası var. Hazine’nin yurtiçi ve yurtdışından toplam 2 milyar dolarlık kaynak bulmaya çalıştığını biliyoruz. Bu gerekleşir ve GSM lisans satışından gelecek. 2.5 milyar dolar Ocak sonunda buna eklenirse, Hazine 7.5 milyar dolarlık itfasının 4.5 milyar dolarını karşılamış olacak. Böylece hükümet istediği zamanı ve kaybettiği kredibilitenin bir kısmını geri kazanabilir.
       - Merill Lynch’in Türkiye’nin 2001 ekonomik performansı hakkındaki öngörüleri neler?
       Vogel: Hükümet özelleştirmeyi gerçekleştirdiği takdirde TÜFE’nin yüzde 18-20, TEFE’nin yüzde 15-17 arasında olmasını bekliyoruz. Kriz öncesi öngördüğümüz yüzde 4-5’lik büyüme oranını kriz sonrası yüzde 2’ye indirdik. Çünkü tahminimiz 2001’in ilk yarısında büyümenin eksi olacağı ve ikinci yarıda özelleştirmelerin tamamlanması, faizlerin düşmesi, Türkiye’nin Eurobond piyasalarına çıkması ve yabancı sermaye yatırımlarının artmasıyla büyümenin hızlanacağı.
       Bir de petrol fiyatları 2001’de varil başına 25 dolar seviyesinde seyrederse, cari açık olumlu etkilenecek. 2001’de tahminimiz cari açığın Türkiye’nin GSMH’nın yüzde 1.5-2 arasında olacağıdır.
       - Yabancı yatırımcılar Türk piyasasına ne zaman döner?
       Vogel: GSM lisansından gelecek para ve köprü kredisi sonunda piyasada likiditenin artmasıyla, yabancı sermaye akışında nispeten artış görülücektir. Ama yabancı yatırımcıların hareketlerini esas özelleştirme programının nasıl gerçekleştirildiği belirleyecektir.
       Kısa dönemde dış kredi haberleri, Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’ndaki bankaların elden çıkartılması yönünde haberler uluslararası yatırımcıları Türkiye’ye çekebilir. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının bankalara verdikleri ratinglerde yapacakları değişiklikleri de yakından izlemeliyiz.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları