Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 12:34 TS 27 Nis., 2001
İstanbul
NTV-MSNBC
Ecevit’e Mercedes mektubu

Türkiye’yi otobüs üretiminde Avrupa’nın merkezi yapmayı planlayan DaimlerChrysler bünyesindeki Mercedes Benz Türk’ün yabancı yönetiçileri için çıkarılan tutuklama kararı, dernekleri harekete geçirdi.
Türkiye’yi otobüs üretiminde Avrupa’nın merkezi yapmayı planlayan DaimlerChrysler bünyesindeki Mercedes Benz Türk’ün yabancı yönetiçileri için çıkarılan tutuklama kararı, dernekleri harekete geçirdi. TÜSİAD ve OSD, Başbakan Bülent Ecevit’e mektup göndererek, müdahale etmesini istedi. YASED de Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’e mektup göndererek duyulan tedirginliği iletti.
       Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) ve OSD (Otomotiv Sanayii Derneği) başkanları, Başbakan Bülent Ecevit’e mektup göndererek, olaya şahsen müdahale etmesini isterken, YASED (Yabancı Sermaye Derneği) Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’e mektup göndererek duyulan tedirginliği iletti. TÜSİAD ve OSD tarafından Ecevit’e gönderilen mektuplarda, Mercedes’in yabancı ortaklarının tutuklanması kararının, ekonomik kriz içinde bulunan Türkiye’nin imajını baltaladığı ve zarar verdiği öne sürüldü. TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Ecevit’e gönderdiği mektupta, ‘‘Yabancı sermayenin çekilmesi konusu hukukun üstünlüğü ilkeleri ile yakından bağlantılıdır. Elbette Türk yargısına inancımız ve güvenimiz tamdır. Ancak, dosyası kapanmış bir davayla ilgili olarak, sadece kimlik tespiti yapmak amacıyla tutukluluk emri çıkartılmasıyla hukukumuzun aşırı bir yoruma tabi tutulduğu konusunda kuşkularımız var’’ dedi.
       OSD Başkanı Ali İhsan İlkbahar ise bu çağdışı davranışların yıllarca harcanan büyük emeklerin meyvesini almadan heba olmasına neden olduğu savundu. İlkbahar, mektubunda şu konulara değindi: ‘‘DaimlerChrysler’in üst düzey yöneticileri bu hafta sonunda, Berlin Filarmoni Orkestrası’nın 1 Mayıs Konseri için Türkiye’ye geleceklerdir. Ancak tutuklama emri nedeni ile yabancı ortaklar büyük bir tedirginlik içine girmiştir. Bu durum değerli konuklarımızın Türkiye’ye gelmelerini engelleyecek, Türkiye’nin imajına boyutlarda darbe vuracak ve önemli atılımları baltalayacak noktaya gelmiştir.’’
       YASED ise, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’e mektup göndererek, yabancı sermayenin tutuklama kararından duyduğu tedirginliği iletti.
       
Beyaz eşyada kırmızı alarm
       İlk üç ayda beyaz eşya satışları yüzde 50 düştü. Şirketler stoklarla başa çıkmak için ihracata sarıldı.
       Sabah Gazetesi’ndeki habere göre, yılın ilk üç ayındaki satışları yüzde 50’nin üzerinde düşen şirketler, biriken stoklarla başa çıkmaya çalışıyor. Şirketler, beyaz eşya dükkanlarının kapısını açmayan müşterileri değiştirme kampanyası ile çekmeye çalışsa da mayıstan önce kimsenin bir şey beklediği yok.
       Üretim de satışlarda olduğu kadar yüksek olmasa da bir düşüş trendine girdi. İlk üç ayda buzdolabında yüzde 12, otomatik çamaşır makinesinde yüzde 5.5, bulaşık makinesi üretiminde ise yüzde 30’luk bir daralma var. İç pazardaki durgunluğu kampanyalarla bile aşamayan şirketler ihracata sarıldı.
       Yılın ilk çeyreğinde buzdolabı ihracatında yüzde 13, çamaşır makinesinde yüzde 45, fırında da yüzde 19 artış kaydeden sektörde bulaşık makinesi ihracatında ise yüzde 43 azalma kaydedildi.
       Sektörün 2001 yılını yüzde 30 küçülmeyle kapatacağını belirten Vestel Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Ziya Öztürk, bu küçülmenin ancak iki yılda amorti edilebileceğini söyledi.
       
Aria, TÜSİAD’lı oluyor
       İş-Tim’in hizmete soktuğu GSM 1800 operatörü Aria’nın CEO’su Giuseppe Farina, Türkiye’ye geleli henüz altı ay geçmemesine rağmen Türk iş dünyası örgütleri ile bağlantı kurdu.
       Milliyet Gazetesi’ndeki habere göre, Farina, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ne üye olmak için başvuruda bulundu. Henüz üyeliğe kabul edilmeyen Farina’nın başvurusunun birkaç hafta içinde kabul edileceği belirtildi.
       İş - Tim yetkilileri Farina’nın TÜSİAD üyesi olmak istemesinin “Etkin bir iş dünyası örgütünün içinde yer almak” arzusundan kaynaklandığını söyledi.
        Farina’nın tanıştığı işadamlarının ve diğer iş dünyası örgütlerinin üyelerinin de aynı zamanda TÜSİAD’a üye olduklarını gördükten sonra, derneğe üye olmaya karar verdiği belirtildi. Farina, üyeliğe kabul edildikten sonra TÜSİAD’ın 10’uncu yabancı ve bunların içinde de üçüncü İtalyan üyesi olacak.
       
Piyale Dr. Oetker artık Almanlar’ın
       Piyale, Dr. Oetker’deki hisselerini yabancı ortağına devretti. Finansal Forum’da yer alan şirket açıklamasında, Piyale ile Dr. Oetker’in arasında 14 yıldır süren işbirliğine yeni boyut katıldığı belirtilerek, ‘Bu yılın sonunda ortaklık anlaşma süresi bitecek olan Piyale - Dr.Oetker işbirliği çerçevesinde, Maktaş Makarnacılık T.A.Ş. tarafından sahip olunan Piyale Dr. Oetker hisseleri Avrupa’nın gıda sektöründe tanınmış markalarından Dr.Oetker’e devredildi’ denildi. Hisse devrinin maliyeti ve yeni yönetim şeması ile ilgili açıklama ise yapılmadı. Ancak sözkonusu hisse devri ve satışın 14 milyon marka gerçekleştiği öğrenildi.
       İki şirketin ortaklaşa yaptığı açıklama şöyle:
       “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeni ile nakit akışında yaşanan sıkıntılardan etkilenen Piyale grubunu güçlendirmek ve yatırımlarına hız vermek amacı ile, Maktaş Makarnacılık Yönetim Kurulu ‘Piyale - Dr. Oetker’ ortaklığında bulunan hisseleri devretme kararı aldı. Bu alım - satım sonrasında daha da güçlenen Piyale Maktaş Makarnacılık, üretim ve ürün bazındaki yatırımlarına önümüzdeki günlerde de devam edecek. Çalışanları olumsuz yönde etkileyecek hiçbir durum bulunmamaktadır. Atılan yeni adımla birlikte Dr. Oetker lisans hakkını ödeyerek, paketler üzerinde bulunan Piyale adını kullanmaya devam edecek ve İzmir Torbalı tesislerinde üretimini sürdürecektir.’
       
       

 

       
   
MSNBC News Gazete manşetleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları