Home page
Haber Menüsü


Ali Koç
Koç Topluluğu Bilgi Grubu Yürütme Komitesi Başkanı Ali Koç "Köylere de internetin ulaşması gereklidir" dedi.
Emine Uşaklıgil
 
Türk Telekom bölgesel lider olmalı
Koç Topluluğu Bilgi Grubu Yürütme Komitesi Başkanı Ali Koç, Türk Telekom için yabancı yatırımcılara cazip hale getirilmesini istiyor.
Emine Uşaklıgil
    13 Aralık—  Ali Koç, Türk Telekom’un geciken özelleştirilmesi için: “Çizilen yeni çerçeve vurgulanarak, yabancı yatırımcıların ilgisi çekilmelidir. Halen geç kalınmış değil. Olumlu sinyaller geliyor” diyor.  

   
 
       
    MSNBC News Koç bankalara talip
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yatırım taahhüdünün verilen fiyattan da önemli olduğunu vurgulayan Ali Koç için, Türk Telekom’un özelleştirilmesinin asıl amacı, bir yandan sektörü verimli ve etkin hale getirmek, öte yandan “pastayı” büyütmek olmalıdır. “Yatırım taahhüdünün önemi gözden kaçırılmamalıdır. Yüksek fiyat kadar yüksek yatırım güvencesi de değerlendirilmelidir” diyor.
       
TT EKONOMİDE LOKOMOTİF OLABİLMELİ
       Ali Koç, Türk Telekom gibi ulusal bir şirketin ekonomimiz için pekala lokomotif olabileceğini söylüyor. Küreselleşme ile birlikte, dünyada sadece beş altı telekom şirketinin etkin olacağını düşünüyor… tıpkı otomotiv sektöründe olacağı gibi. Ama TT’nin pazarlık gücü kazanabilmesinin yörede lider olmasından geçtiğini savunuyor. “1997’den beri hayal ettiklerimiz hayata geçirilmeli, TT, aynen Yunan OTE’nin yaptığı gibi, Orta Asya’ya ve yöresel yatırımlara yönelmelidir” diyor.
       
KÖYLERE INTERNET
       “Köylere de internetin ulaşması gereklidir” diyen Ali Koç, katma değerli servislerin sosyal sorumluluk bakımından önemini vurguluyor. “İletişimin yaygınlaşması, ancak sosyal sorumluluk ile rekabeti bağdaştırmaktan geçer. Özel sektörün yapamadıklarını TT yapmak zorunda olacağı için, bunların karşılanabilmesi için bir biçimde katma değerli servisler katılmalıdır” diyor.
       
REFORMLAR YAVAŞ GİDİYOR
       Telekomünikasyon Üst Kurulu’nun bir an önce harekete geçmesinin önemini anlatan Ali Koç, istikrar programınca öngörülen yapısal reformların yavaşlığından dolaylı da olsa yakınıyor.
       Gerçekten de, Dünya Ticaret Örgütü tarafından 2005 yılı için öngörülen liberalleşmeden önce, Türkiye 2003 yılında telekomünikasyon sektörünü tamamen rekabete açacak. Bu da TT’yi üç yıl gibi kısa bir süre içinde ciddi bir rekabetle karşı karşıya bırakacaktır. Kaldı ki yasaların ve yönetmeliklerin gecikmesi nedeniyle, dijital televizyonda olduğu gibi, yasal olmayan, ancak yasallaşmak üzere olduğu için göz yumulan durumların yabancı yatırımcıları ne ölçüde cezbedeceği kuşku götürür.
       
KOÇ’UN YENİ EKONOMİSİ
       Bilgi grubunun Şubat’da kurarak, yeni teknolojilerin getirdiği vizyonu tek bir merkezde toplama kararı alan Koç Grubu, yeni teknolojilerin sunduğu fırsatları değerlendirme sürecini başlatmış durumda.
       Koç Topluluğu Bilgi Grubu Yürütme Komitesi Başkanı ve Koç Holding A.Ş. Yeni İş Geliştirme Koordinatörü Ali Koç, Topluluğun yaklaşımını şöyle özetliyor: “Teknoloji aracılıyla liderlik faaliyetleri sürdürmek ve geliştirmek. Yeni ekonomi bağlamındaki fırsatları değerlendirmek. Operasyonel karlılık potansiyelini taşıyan projelere girmek. Projelerin gelir ve karlılık modeli sadece halka arza dayandırılmamalıdır. Hayal satmaya inanmıyoruz”.
       13 milyar dolarlık bir ciro ile 2000 yılını kapatması beklenen Koç Grubu, 2000’li yıllara girerken, çizdiği yeni stratejileri şu görüşlere dayandırıyor:
* İş süreçlerinin ciddi bir kültür değişimi anlamına gelen yeni ekonomik düzen tüketim patlaması değildir.
* Japon yönetim modellerinin aksine, “yeni ekonomi” bir moda değildir, kalıcı bir süreçtir.
* Başarılı yeni ekonomi şirketleri, gerçek ekonominin temelleri üzerinde kurulu olanlarıdır.
* Geleneksel olsun, “yeni ekonomi” firması olsun, fırsatları doğru kullanmak esastır.
       
INTERNET GİRİŞİMLERİ ARTIYOR
       Koçnet’le kurumsal internet servis sağlayıcısı olarak 30 milyon dolarlık bir yatırım yapan Koç Grubu, güçlü teknolojik bir alt yapı yanısıra, edindiği bilgi birikimini yeni alanlara da kaydırıyor.
       Tekstil sektörünün önde gelen firmalarından Çalık Grubu’yla elektronik ortamda pamuk ticareti işine giren Koç Holding, Cottonline’ı kurdu. B2B (işten işe elektronik ticaret uygulamaları) operasyonlarında önemli bir oyuncu olma potansiyelini taşıyan Koç, Migros’un kendi satın almasını elektronik ortamda taşıyacağı gibi, farklı sektörlerde başarılı olan firmalarla faaliyet alanlarını genişletmek hedefinde.
       Koç Topluluğu IT sektörüne erken ve sağlam adımlarla girdiğini anlatan Ali Koç: “1997’de Migros-on-line’ı kurduk. 1998 Demirdöküm Türkiye’deki ilk B/B faaliyetini başlattı. Sonradan Kangurum ve WAP Bankası geldi” diyor.
       Risk sermayesi fonu aracılıyla her türlü bileti elektronik ortamda satan Biletix ve “speech to text” (sesi yazılı metine çevirme) yazılımı geliştiren Geveze gibi yeni girişimleri de destekleyen Koç, yeni teknolojileri eğitim sektörüne taşımak üzere. ABD’de eğitim sektöründe liderliğini kanıtlamış Apple nedeniyle Bilkom’un hisselerinin yüzde 70’ini almış durumda.
 
       
   
Internet Sites Kotonline internet sitesi
Internet Sites Demirdöküm internet sitesi
Internet Sites Koç Holding internet sitesi
Internet Sites Kangurum internet sitesi
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları