|
![]() ![]() |
![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
Develinin Antep sofrası olduğunu biliyoruz ama, acaba tatlar otantik şekliyle mi sunuluyor, yoksa bir tür adaptasyon söz konusu mu? Hayır, asla. Hatta kullandığımız malzemeler bile Antepten özel olarak getirtiliyor. Biberi Maraştan, künefe için özel yağı Urfadan, biber salçasını Antepten getirtiyoruz. Antep mutfağı yalnızca kebaptan mı ibaret? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Antep'e özgü maş, görünüş itibarıyla mercimeğe, tadıyla börülceye benzer bir sebze. Maş piyazı, yanında nar pekmeziyle servis ediliyor. | ![]() Peki neden bunları tanıtmıyorsunuz? Müşteri biliyor zaten. Devamlıdır bizim müşterilerimiz. Ama bu yiyecekler menüde yok.. Bunlar mevsimlik yiyecekler. Meyvenin sebzenin mevsimine göre 20-25 gün yapılabiliyor. İstanbulda kebap kültürünü nasıl buluyorsunuz? Diğer bir deyişle, Develiyi farklı kılan nokta ne? Biz kaliteden ödün vermiyoruz.
Pek çok konuda ilk olduğunuzu söyleyebilir miyiz? Örneğin humusunuzun meşhur olduğunu biliyoruz. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Arif Develi | ![]() Develi deyince akla Samatya geliyor biraz da. Meydanla özdeşleştiğini söyleyebilir miyiz? Samatya eskiden Rum zenginlerin ve İstanbulda yaşayan kültürlü kimselerin yaşamış olduğu bir yerdi. Zamanla buradaki gayrımüslimler, elit insanlar gitmiş, onların yerine doğudan gelen kesim almış, bununla beraber fakirlik başlamış. Ben buraya geldiğimde bundan 35-36 sene evvel, bana diyorlardı ki Sen burayı 30 sene evvel görecektin. Şimdi biz aynısını söylüyoruz. Devamlı bir değişim içerisinde.. Müşterileriniz aynı ama.. Bizim müşterimiz uzak bölgeden gelen müşteri. Etilerden, Bebekten, Bakırköy, Yeşilyurt, Floryadan gelen müşteriler. Onlara iyi hizmet sunuyoruz. Kalamıştan da çok gelen vardı, Kalamıştaki restoranı açınca oraya kaydılar. Kadıköyde bir şubeniz daha var. Bir de Kalamışta balıkçı. Kebapçı tamam da, balıkçı fikri nereden çıktı? Balık yemeyi çok seviyoruz. Restorancılık zaten bizim işimiz. Kalamışta benim bir ortağım var, balık işine çok hevesliydi. Yaptık, çok güzel de gidiyor. İki sene oldu açılalı. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() Son yıllarda yabancı mutfakların hakimiyeti iyice arttı. Fast food kültürü de bir yandan.. Bütün bunlar sizi nasıl etkiledi? Bunlar aslında marka olmuş firmaları etkilemek durumunda değil. Genelde etkilese de bizi etkilemez. İş merkezlerine yakın yerlerde daha çok iş yapıyorlar. İnsanlar acele etmek durumunda artık. Eskiden insanların zamanı bolmuş; ben buradan karşıya 10 dakikada geçiyordum, şimdi Etilerden buraya 1,5 saatte geliniyor. Herkes yemek işini ayakta geçiştirmek durumunda. Ekonomik nedenler de var. Ekonomi sizi etkilemiyor mu? Hem kendimizi kollamak durumundayız, hem de müşteriyi. Müşteri her hafta çoluğunu çocuğunu alıp gelebilsin istiyoruz. Kaliteden ödün vermeden en uygun koşullarla hizmet sunuyoruz. Hizmetten söz açılmışken, başka uygulamalar da var mı? Haftada üç gün palyaço var: cuma, cumartesi ve pazar. Çocukları hem, hem de eğitiyor aynı zamanda. Oyunlar oynanıyor. Çocuk mutlu, anne mutlu, rahat rahat yemeklerini yiyorlar. Bu müşteriye bir hizmettir. Sonra, her gün toplantı yapıyoruz. Bir gün evvelin eksikleri, aksayan taraflarımızı tartışıyoruz. Bir de temizlik çok önemli bizim için. Burada personel her gün akşam üzeri servise çıkarken banyo yapmak mecburiyetinde. Develi zaten bir markaydı ama, İkinci Bahar ile yeniden doğmuş gibi oldu. Dizi çekimleri sizi nasıl etkiledi? Çok fazla şey değiştirmedi. Bizim müşterimiz zaten belli. Dizide iki usta kebapçı arasında geçiyor olaylar. Sizden hiç yardım istediler mi? Diziye başlamadan önce bana geldiler. Benden tavsiye istediler. Hatta burayı ben yaptırdım onlara (Eskiden Ali Haydarın Antep Sofrası, şimdi ise Resuloğlu 2 olan dükkanı gösteriyor) Yabancılar nasıl buluyor Türk yemeklerini? Yabancı müşterileriniz var mı? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Avrat salatası, Antep'e özgü lezzetlerden | ![]() Yurt dışında tepkiler nasıl? Bizim mutfağımız çok güzel, tanıtımımız yok. Burada devlete çok iş düşüyor. Yurt dışında Türk yemeği deyince bir tek kebabı, kebap deyince bir şiş kebabı, bir döneri biliyorlar. Değerlerimize sahip çıkamıyoruz. Lezzetlerimiz unutuluyor, şimdi bunları bilen yalnız bizler varız. Benim çocuğum bu meslekte, ama o bile herşeyi bilmiyor. Zamanla unutuluyor. Peki bu tatları öğretmeyi hiç düşündünüz mü? Mesela bir Antep yemekleri kursu düzenlemeyi? Bunu düşünüyorum. Ama 15-20 günde birşey öğrenilmiyor. 30 seneden beri ben bu işin içerisindeyim. Hala bir yığın eksiğim var. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler | Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları |
|||||||||||||||||
![]() |