Home page
Haber Menüsü


 
Yakınıyorum!
 
Şimdi biz zavallı ekonomistler, hepimiz 2001 yılıyla ilgili beklentilerimizi sil baştan yenilemek zorundayız, hem de tam 2000 yılı değerlendirmelerimizi tamamlamışken...
 
Yarkın Cebeci
 
12 Aralık—  Her mesleğin kendine göre yıpratıcı yanları var hiç kuşkusuz. Bir ekonomist olarak çalışmanın, özellikle bu mesleği Türkiye benzeri gelişmekte olan ülkelerde icra etmenin en yıpratıcı yanı da mesleğin nankör yapısı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bir ekonomik analiz temelde üç evreyi kapsıyor. Ekonomi alanındaki gerçekleşmeleri doğru bir neden-sonuç ilişkisi içinde inceleyerek değişkenler arasındaki ilişkiyi biçimlendirmek, mevcut durum saptamasını yapmak ve elde edilen veriler ışığında ve bazı temel varsayımlar üzerinde irili ufaklı modeller geliştirerek ekonomik gelişmeleri tahmin etmek.
       Bu üç ayaklı yaklaşımın ilk iki ayağının yerine getirilmesi için belirli bilgi ve deneyim sahibi olmak ve olaylara çözümlemeci bir biçimde yaklaşmak yeterli.
       
FIKRALARDAN ALINLAR...
       Sorun üçüncü ayak. Zira özellikle dalgalanmaların çok yüksek boyutta olduğu gelişmekte olan ülke ekonomilerinde, geliştirdiğiniz modeller sonucu ulaştığınız tahminler, tahmini yaptığınız an geçerliliğini neredeyse yitirmiş oluyor. Başka bir deyişle tahmininiz ölü doğuyor. Siz asıl tahmin etmek istediğiniz değişkeni etkilediğini düşündüğünüz içsel ve dışsal değişkenleri belirleyip, bu değişkenlerin hem kendi aralarında hem de hedef değişkenle aralarındaki ilişkiyi modelliyorsunuz.
       Daha sonra bu içsel ve dışsal değişkenlerin alabileceği değerler konusunda varsayımlarınızı belirleyerek, oluşturmuş olduğunuz modeli kullanarak temel değişken tahmininizi yapıyorsunuz. İşte bu tahmininizi yaptığınız andan itibaren, bazen dışsal ama çokça içsel değişkenlerde beklenmedik bir gelişme olma olasılığı son derece yüksek. Aynı biçimde, veri yetersizliğinden ve sistemin henüz oturmamış olması nedeniyle değişkenler arasındaki ilişki de zaman içinde değişebiliyor.
       Sonunda da, sizin saatlerinizi, günlerinizi harcayarak yaptığınız tahmin çalışması, çok çok büyük olasılıkla hedefi ıskalıyor ve siz bir süre için ekonomist fıkralarından daha fazla alınır oluyorsunuz.
       
BÖBÜRLENENLERE BAKMAYIN
       Bu yakınmayı, biraz dramatize ederek de olsa dile getirmemin nedeni son üç hafta içinde yaşanan kriz. Siz bakmayın sağda solda duyulan “Ben dememiş miydim kriz olacak diye” türünden böbürlenmelere! Türkiye ekonomisinin bu kadar kısa bir süre içinde ve bu kadar ciddi bir biçimde bir krizin eşiğine gelebileceğini, yeminli kötümserler dahil kimse öngörememişti.
       Dolayısıyla şimdi biz zavallı ekonomistler, hepimiz 2001 yılıyla ilgili beklentilerimizi sil baştan yenilemek zorundayız, hem de tam 2000 yılı değerlendirmelerimizi tamamlamış, 2001 yılı beklentilerimizi şekillendirmiş, hafif hafif uzun bayram ve yıl başı tatilinde neler yapabileceğimizin tatlı düşlerine girmeye başlamışken.
       
TAHMİNLERİ GÖZDEN GEÇİRİYORUZ
       Başkalarını bilemem ama ben 2001 beklentilerini yine enflasyonla mücadele programının başarılı olacağı varsayımıyla hareket edeceğim, son krizin Türkiye’nin risk primini artırdığını da göz önüne alarak tabi.
       Ayrıntılarına daha sonra gireceğim (çünkü şu anda bunları ben de bilmiyorum) ama ana hatlarıyla gelecek yıl büyüme hızında ciddi oranda bir daralma, bütçe performansında görece bir bozulma, dış dengede cari işlemlerin sorun olmaktan çıkıp sermaye hareketlerinin enikonu önem kazanması, bunlara paralel olarak enflasyon tahmininin gözden geçirilmesi, bu bağlamda ilk aklıma gelen değişiklikler.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları