| | | Endeavourun mürettebatı; kaptan pilot Brent Jett, pilot Michael Bloomfield, Kanada Uzay Kurumundan astronot Marc Garneau ve güneş panelleri montajı için üç uzay yürüyüşü yapan Joe Tanner ile Carlos Noriega.
İstasyonda ise 31 Ekimde Kazakistandaki Baykonur Üssünden Soyuz (Birlik) roketiyle yola çıkan Amerikalı astronot Bill Shepherd ile Rus kozmonotlar Yuri Gidzenko ve Sergey Krikalyov, alanı çok dar olan Rus yapımı Zvezda (Yıldız) modülünün Alfa bölmesinde kalıyordu. 73 metre uzunluğundaki dev güneş panellerinin çalıştırılmasıyla UUİnin 1998den beri kullanılmayan, ancak yepyeni vaziyette yörüngede dönen Unity (Birlik) modülüne geçildi ve 8 uzay adamı, kucaklaşmalarını, el sıkışmalarını bu modülünün yeni aydınlatılan mekanında yaptılar. UUİ ile Endeavour, bir haftadır dünya yörüngesinde 370 kilometre yükseltide kenetli bulunuyor. Endeavourun 11 Aralık Pazartesi Dünyaya dönmesi bekleniyor.
NASAnın ve Rus Uzay Kurumunun planladığına göre, 2006da yapımı tamamlanacak UUİnin 10 yıl boyunca elektrik ihtiyacını karşılayacak olan güneş panelleri, dün başarıyla tam konumuna oturtuldu. 600 milyon dolara (420 trilyon TL) malolan paneller, insanın 43 yıllık uzaya açılma tarihinde bugüne dek uzaya taşınmış en büyük, en ağır (15.5 ton), en uzun ve en pahalı yapı donanımı olma özelliğini taşıyor.
30 BÜYÜK EVİN ELEKTRİĞİ
Fotoelektrik hücreleri panellerinden kurulu ve çok dayanıklı plastik ürünü kapton ile kaplı UUİnin dev enerji kanatları, 30 büyük evi besleyecek elektrik üreteci kapasitesinde. UUİnin mürettebatı, bugünkü buluşmada Endeavourun mürettebatını güneş panellerini montajda gösterdikleri başarıdan dolayı kutladı. Amerikalı astronot Bill Shepherd, Rus kozmonotlar Yuri Gidzenko ve Sergey Krikalyov, 31 Ekimde Kazakistandaki Baykonur Üssünden Soyuz kapsülüyle yola çıkıp 2 Kasımda kenetlendikleri UUİde, Unity Modülüne Endeavour sayesinde geçtiler.
2006DA BİTECEK
Rusya, insansız Soyuz-Progress araçlarıyla, yapımı 2006 yılında tamamlanması beklenen UUİye düzenli malzeme sağlamayı sürdürecek; ABD de insanlı uzay mekikleriyle teçhizat aktarımına devam edecek. Bu arada, Avrupa Uzay Kurumu da hazırlığına devam ettiği uzay aracıyla çalışmalara katılacak. Bilim adamlarını derin heyecana sürükleyen ABD-Rus uzay ortaklığında, 31 Ekimde Kazakistan çölünde kurulu Rusyaya bağlı Baykonur Kozmodromu 1 Numaralı Fırlatma Rampasından, Rusça Tüm Motorlar-Ateşlendi! komutu Zazhiganiye! ile yola çıkan uzay adamları Shepherd, Gidzenko ve Krikalyov, 2001 Şubat sonuna dek Uzay İstasyonunda kalacak. Endeavour, UUİye kenetlenen 6. mekik oldu.
UUİye denge aygıtı jiroskop (düzdöner) yerleştirerek 25 Ekimde Dünyaya dönen Uzay Mekiği Discovery, Şubat sonunda Shepherd, Gidzenko ve Krikalyovu Dünyaya getirecek. Bu ekip de yenisiyle nöbet değişimi yapacak ve istasyon yapımı tamamlandığında en az 2016 yılına dek hizmet verecek.
EN PARLAK NESNE
Yapımı tamamlanırken Aydan sonra gökte çıplak gözle görülebilecek en parlak nesne özelliğini kazanacak UUİ, insanlığın en büyük mühendislik başarılarından biri olarak tarihe geçecek. NASA, Rusya Uzay Kurumu, Avrupa Uzay Kurumunun yanı sıra Kanada, Brezilya ve Japonyanın 60 ila 115 milyar dolara malolması beklenen UUİnin yapımında katkıları bulunuyor. UUİnin yapımı bitirildiğinde, dünyanın en büyük yolcu uçağı Boeing 747 Jumbo Jetin iç kullanım mekanı büyüklüğünde, diğer deyişle dört büyük kır evi genişliğinde çalışma ve dinlenme alanlarına sahip olacak.
UUİnin inşaatında, insanın uzaya açılması yolunda en önemli kilometre taşlarından ilk ikisi hatırlanıyor: 43 yıl önce uzaydaki ilk insan üretimi uydu olan SSCB yapımı Sputnik (Yol Arkadaşı) ve 39 yıl önce uzaydaki ilk insan Sovyet kozmonotu Yuri Gagarin...
Sputnik ve Gagarini (1934-1968) Vostok (Doğu) aracıyla yörüngeye göndermeyi başaran 1 Numaralı Fırlatma Rampasının evi Baykonur, UUİnin yapımında da Yerin ebedi hafızasına yerleşti.
| |