Home page
Haber Menüsü


Af pürüzünü Bahçeli giderdi
“23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun Tasarısı”, dün 6 saat süren bir oturumun ardından Adalet Komisyonu’ndan geçti.
MHP’lilerin işkencecilere af ve ülkücü Haluk Kırcı’nın cezasının indirilmesi yönündeki girişimleri, dün akşam Meclis’e gelen MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından engellendi. TBMM Adalet Komisyonu’nda af tasarısını tıkayan pürüz, MHP’li milletvekillerinin işkenceci polislerin affına ilişkin düzenleme yapılması isteğinden kaynaklandı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis’teki odasında toplantı yaparak sorunun aşılması üzerinde çalıştı. Bu arada çok sayıda ülkü ocakları başkanı da Bahçeli’yle bir araya geldi. MHP yardım ve yataklığı cezalandıran 169. maddenin yasa taslağından çıkarılmasını, işkenceyi cezalandıran 243. maddenin af kapsamına dahil edilmesini ve hakkında 7 idam kararı bulunan Bahçelievler Katliamının faillerinden Haluk Kırcı’nın affı konusunda düzenleme istiyordu. Krizin patlak vermesi üzerine Meclis’e gelen Devlet Bahçeli, TBMM Adalet Komisyonu’nun MHP’li üyeleriyle yaptığı görüşmede milletvekillerini bu isteklerinden vazgeçirdi.
       
TASARI DEĞİŞTİRİLMEDİ
       TBMM Adalet Komisyonu’nda, şartla salıverilmeye, dava ve cezaların ertelenmesine olanak sağlayan yasa tasarısı değiştirilmeden kabul edildi. Tasarıya göre, verilen ölüm cezaları yerine getirilmeyecek. Bu durumda olanlar hakkında, tabi oldukları yasalardaki infaz hükümleri aynen uygulanacak.
        Müebbet ağır hapis cezasına hükümlü olanların çekmeleri gereken toplam cezalarından; şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum edilenler ile aldıkları ceza herhangi bir nedenle şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya dönüştürülenlerin toplam hükümlülük süresinden on yıl indirilecek. İndirim, verilen her bir ceza için ayrı ayrı değil, toplam ceza üzerinden bir defa yapılacak. Bir kişinin çeşitli suçlarından dolayı cezaları ayrı ayrı tarihlerde verilmiş olsa bile, bu cezalarının toplamı üzerinden yapılacak indirim on yılı geçemeyecek.
        Tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam cezalarından veya toplam hükümlülük sürelerinden on yıllık indirim yapıldıktan sonra ceza süresi veya hükümlülük süresi dolmuş olanlar, iyi halli olup olmadıklarına bakılmaksızın ve istemleri olmaksızın derhal, toplam cezaları on yıldan fazla olanlar ise tabi oldukları infaz hükümlerine göre fazla olan cezalarını çektikten sonra şartla salıverilecekler.
       
Af için görüşler; siz de e-mail yazın

        23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle tutuklu olan sanıklardan;-Hazırlık soruşturmasında, iddianameye esas olan suçun niteliğine,
        -Son soruşturmada, iddianamede yazılı suça veya değişen suç niteliğine göre kanunda belirtilen cezanın asgari haddi esas alınmak suretiyle, tabi oldukları infaz hükümlerine göre on yıllık indirim gözönüne alınarak, bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 30 gün içinde, kamu davası açılmamışlar için savcılıklarca, kamu davası açılan tutuklu sanıklar için mahkemelerce, dosyaları Yargıtay’da veya Askeri Yargıtay’da bulunanlar ilgili dairesince veya başsavcılıklarınca bu kanuna göre hesaplamalar yapılarak, tutukluluk halinin devamı veya kaldırılması hakkında karar verilecek.
       
YARGILAMALAR YAPILACAK
       23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenmiş ve ilgili kanun maddesinde, ölüm, müebbet ağır hapis ve üst sınırı on yılı aşan şahsi hürriyeti bağlayıcı ceza öngörülen suçlardan dolayı haklarında henüz takibata geçilmemiş veya hazırlık soruşturmasına girişilmiş olmakla beraber dava açılmamış olan sanıkların yargılamaları yapılacak. Yapılan yargılama sonunda mahkumiyetine karar verilenlere de hükmün kesinleşmesinden sonra, bu maddedeki şartla salıverilme hükümleri uygulanacak.
        23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenmiş ve ilgili kanun maddesinde öngörülen şahsi hürriyeti bağlayıcı cezanın üst sınırı on yılı geçmeyen suçlardan dolayı haklarında henüz takibata geçilmemiş veya hazırlık soruşturmasına girişilmiş olmakla beraber dava açılmamış veya son soruşturma aşamasına geçilmiş olmakla beraber henüz hüküm verilmemiş veya verilen hüküm kesinleşmemiş ise davanın açılması veya kesin hükme bağlanması ertelenecek, varsa tutukluluk halinin kaldırılmasına karar verilecek. Bu suçlarla ilgili dosya ve deliller, bu bentte öngörülen sürelerin sonuna kadar muhafaza edilecek.
       Erteleme konusu suç kabahat ise bir yıl, cürüm ise beş yıl içinde bu kabahat veya cürüm ile aynı cins veya daha ağır şahsi hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir suç işlendiğinde, erteleme konusu suçtan dolayı da dava açılacak veya daha önce açılmış bulunan davaya devam edilerek hüküm verilecek. Öngörülen süreler, erteleme konusu kabahat veya cürüm ile aynı cins veya daha ağır şahsi hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir suç işlenmeksizin geçirildiğinde, ertelemeden yararlanan hakkında kamu davası açılmayacak, açılmış olan davanın ortadan kaldırılmasına karar verilecek.
       
KAPSAM DIŞINDA KALANLAR
       Tasarıyla, devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile cumhurbaşkanına fiile tecavüz, ırza geçme, kötü muamele, çete kurma, rüşvet, yolsuzluk, uyuşturucu ticareti, tehdit, yolsuzluk ve bazı suçlar, tasarıda öngörülen indirimin dışında tutuluyor. Tasarının öngördüğü düzenlemeye girmeyen Türk Ceza Kanunu’nun maddeleri ve bu maddelerin düzenlediği suçlar şöyle:
       - 125. madde (devletin şahsiyetine karşı cürümler)
       - 157. madde (cumhurbaşkanına fiili tecavüz),
       - 161. madde (savaş sırasında milli menfaatlere zarar),
       - 162. madde (kanunun cürüm saydığı neşriyatı nakil etmek),
       - 168.madde (silahlı cemiyet ve çete kurmak),
       - 171. madde (devletin şahsiyetine karşı gizli örgüt kurmak),
       - 172. madde (devlete karşı halkı tahrik etmek),
       - 188. madde (tehditle bilgi almaya, kişiyi inancını, siyasi-sosyal görüşünü açıklamaya zorlama),
       - 191. madde (tehdit),
       - 192. madde (yayın yoluyla tehdit),
       - 202. madde (devlet işleri aleyhinde işlenen cürümler, zimmet),
       - 205. madde (irtikap),
       - 208. madde (devlet için eşya-malzeme alım satımında yolsuzluk),
       - 209. madde (görevi kötüye kullanma-irtikap),
       - 211. madde (rüşvet),
       - 214. madde (avukat, dava vekili ve noterlerin rüşvet suçu),
       - 216. madde (rüşvete aracılık etme),
       - 219. madde (hakim ve savcıların rüşvet ve devlet işlerindeki suçları),
       - 240. madde (memurun görevini kötüye kullanması,
       - 243. madde (memurların kötü muamelesi),
       - 264. madde (patlayıcı madde imal etmek, ticaretini yapmak),
       - 298. madde (firar ve firara yardım),
       - 301. madde (firarı kolaylaştırma),
       - 303. madde (firarda memurun kayıtsızlığı, tedbirsizliği),
       - 305. madde (nakillerde tutuklunun firarına sebebiyet vermek),
       - 312’inci maddenin ikinci fıkrası (bölücülük),
       - 313. madde (cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak),
       - 314. madde (cürüm işlemek için oluşturulan teşekkül mensuplarına yardım etmek),
       - 339. madde (evrakta sahtecilik)
       - 349. madde (çek ve senette sahtecilik),
       - 366. madde (devlet müzayedelerinde ve münakasada şiddet, tehdit),
       - 367. madde (müzeyedelerde tehdit, zorlama, rekabeti önleme), 383. madde (kusurlu yangın, infilak, deniz kazası, batırma, tahribata sebebiyet),
       - 394. madde (umumun sıhhatini tehkileye düşürecek şekilde gıda ve yiyeceklere zehir katma ve benzeri suçlar),
       - 403. madde (uyuşturucu imal ve ithal etmek),
       - 408. madde (uyuşturucu kulanımını kolaylaştıran mahallerdeki eşyanın müsadere edilmesi ve eşyanın yarısının bedeleninin suçu ortaya çıkaranlara verilmesi),
       - 414. madde (ırza tecavüz ve iffete tecavüz, küçükleri baştan çıkarma),
       - 418. madde (ırza tecavüzde suçun ağırlaşması),
       - 503. madde (dolandırıcılık),
       - 506. madde (hileli iflas).
       Ayrıca, Askeri Ceza Kanunu’nun bazı maddelerince düzenlenen askeri suçlar ile, Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunu’nun 26 ila 30, 33 ve 36’ıncı maddeleri, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 12’inci maddesi, Orman yakma ve benzeri orman suçları indirimden yararlanmayacak.
       
MALİ SUÇLARA DA AF YOK
       Bunun yanı sıra Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 68’inci maddesinde, Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanununda, Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine, 2313 Sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’da, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda ve 178 Sayılı Maliye Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 7’inci maddesinde, Bankalar Kanunu’nda, Vergi, resim ve harçlara ilişkin kanunlarda yer alan suçları işleyenler indirimden ve salıvermeden yararlanamayacak.
        Daha önce şartla salıverilme hükümlerinden yararlandığı halde yeniden suç işleyerek hüküm giyenler ile dahe önce çakarılmış bir aftan yararlananlar da indirime tabi olmayacak.
        İndirimden yararlanacak olanlara Cezaların İnfazı Hakkında Kanun’da öngörülen indirim hükümleri uygulanmayacak. Kanunun yayım tarihinden sonra cezaevinin disiplinini bozucu hareketlerinden dolayı disiplin cezası alanlar, Ceza İnfaz Kurumları ile Tevkifevlerinin Yönetimine Dair tüzük Hükümlerine göre disiplin cezaları kaldırılmadığı sürece, yasa hükümlerinden faydalanamayacak.
        Haklarında yakalama, tutuklama veya mahkumiyet kararı bulunup da firar halinde olanlardan, bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde resmi mercilere başvurup teslim olmayanlara indirim uygulanmayacak.
        Öte yandan, tasarıda, TCK’nın 169. maddesinde düzenlenen, terör örgütüne yardım ve yataklık suçlarından yargılanmakta olanlar ve hüküm giyenler ile trafik suçlarında da uygulanan tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermeyi düzenleyen 455. madde hakkında bir istisna öngörülmüyor. Yetkililer, bu iki madde kapsamında olanların da tasarının getirdiği indirim ve şartlı salıvermeden yararlanacaklarını belirttiler.
       
MHP’LİLER ÖNERGE VERMEDİ
        Komisyonun MHP’li üyeleri görüşmeler sırasında sık sık önerge vereceklerini açıklamalarına karşın önerge vermediler. MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Gül, tasarının içine sinmeyen maddeleri olduğunu, bunlara kerhen oy vereceğini söyledi. Bağımsız milletvekili olmadığını, partisinin kararlarına uymak zorunda bulunduğunu ifade eden Gül, “Genel Başkanımızın imzasını yere düşüremem. Genel Başkanımızın da bu tasarıyı bazı zorunluluklar nedeniyle imzaladığını biliyorum” dedi. FP Milletvekillerinin, memnu hakların iadesine olanak sağlanması, Eşber Yağmurdereli gibi daha önce şartla salıvermeden yararlandıktan sonra yeniden suç işleyerek cezaevine girenler ile görevini kötüye kullananların da af kapsamına alınmasına ilişkin önergeleri reddedildi.
       
“KİMSE ADRES ÇIKARTMASIN”
        Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, milletvekillerinin tasarı ile terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın da aftan yararlanacağına ilişkin değerlendirmelerini yanıtlarken, “Kimse tasarıdan adres çıkartmasın” dedi. Öcalan’ın hüküm giydiği maddenin Anayasa ile af kapsamı dışında tutulduğunu belirten Türk, hiçkimsenin bu konuda bir endişeye kapılmasına gerek olmadığını söyledi.
       
“İŞKENCECİLERİN AFFI ÇİRKİN”
       FP Grup Başkanvekili Avni Doğan, “işkencecilere af konusunda bir siyasi partinin girişimde bulunmasını doğru bulmadığını” söyledi. TBMM Danışma Kurulu toplantısına katılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doğan, MHP’nin ülkücü Haluk Kırcı’ya af getirilmesi için özel bir çaba gösterirken, bir başka partinin bunun aksine gayret gösterdiğini belirtti. Her iki tavrın da doğru olmadığını kaydeden Doğan, şöyle konuştu:
       “Adrese af olmaz. Adrese af engeli de olmaz. Her iki parti de ideolojik davranıyor. Af tasarısında biraz eşitlikçi davranmak zorundayız. İşkencecilere af konusunda bir siyasi partinin girişimde bulunmasını doğru bulmuyorum, çirkin buluyorum. Ancak bu girişimin yapıldığı ya da yapılacağı kanaatinde değilim.”
       Avni Doğan, bugün Genel Kurul’da ele alınacak tasarının bazı yerlerinde önerge vereceklerini söyledi.
       DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı, dün Adalet Komisyonu’nda MHP’lilerin işkenceciler ile ilgili önerge vermekten son anda vazgeçtiklerinin anımsatılması üzerine, “sonuca bakmak lazım. Şu anda bir sorun gözükmüyor” dedi.
       DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, affa karşı çıkan bir tek kendilerinin kaldığını bildirdi.
       
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları