Home page
Haber Menüsü


Sevda-Cenap And Müzik Vakfı onur ödülü
Vakfın 2000 Yılı Onur Ödülü-Altın madalyası besteci ve orkestra Şefi Ferit Tüzün’e “post mortem” olarak verildi.
Ankara
AA
6 Aralık— Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bir toplumun uygarlık düzeyinin, o ülkenin insanlarının çağdaş sanata katılımları ve evrensel sanata katkıda bulunabilmeleriyle yakından ilişkili olduğunu belirterek, “Çünkü, toplumlar ancak sanatlarıyla birlikte gelişirler” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sevda-Cenap And Müzik Vakfı 2000 Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası, besteci ve orkestra şefi Ferit Tüzün’e “post mortem” olarak verildi. Cumhurbaşkanı Sezer, Hilton Oteli’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, çağdaş müziği, evrensel anlamda özümseyen ve seçkin yapıtlarıyla, müziğin gelişimine katkıda bulunan başarılı sanatçıların ödüllendirildiği bu anlamlı törene katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.
        Yüzyıllar boyunca, toplumsal yaşama yön veren, onu zenginleştiren en önemli kültürel olgulardan biri olan sanatın, evrensel bir boyut kazanarak uygarlıkların gelişme sürecinde belirleyici bir rol oynadığını kaydeden Sezer, “Bugün uluslar, ekonomik zenginlik göstergelerinin ötesinde, sahip oldukları kültür, sanat gibi moral değerleriyle de varlık göstermek, kültür ve sanatın evrensel dilini konuşmak zorundadırlar” dedi.
        İlerlemenin, aydınlığın ve insanlığın geleceğe dönük yüzünün simgesi olan sanatın, dinamik yapısıyla döneminin kültürel, toplumsal, teknolojik tüm olanaklarını kullanarak insan için vazgeçilmez olduğunu belirten Sezer, şöyle devam etti:
        “Bir toplumun uygarlık düzeyi, o ülkenin insanlarının çağdaş sanata katılımları ve evrensel sanata katkıda bulunabilmeleriyle yakından ilişkilidir. Çünkü, toplumlar ancak sanatlarıyla birlikte gelişirler.
        Müzik de, çağlardan bu yana insanın kendini anlatma ve duygularını yansıtma araçlarından biri olmuştur. Müzik, insanlar arası iletişimin en kısa, en yalın ve en içten yoludur. Dünyanın neresinden gelirse gelsin, hangi enstrümanlar kullanılırsa kullanılsın, müziğin uyandırdığı duygular insanları etkiler.”
       
KÜLTÜR VE SANAT ALANINDAKİ GELİŞME VE BAŞARI
        Ekonomik, sosyal, siyasal alanlardaki gelişmenin yanı sıra kültür ve sanat alanındaki gelişme ve başarının, günümüzde ulusların çağdaş dünya ile bütünleşebilmelerinde belirleyici bir etken olduğunu vurgulayan Sezer, “Zengin ve güçlü bir kültürel mirasa sahip olan ulusumuzun insan sevgisi ve duyarlılığı, barışçı, hoşgörülü tutumu, kültür ve sanat eserlerine ve özellikle müziğimize yansımıştır” dedi.
        Cumhuriyet’in ilanından sonra, sanatçıların, çok sesli müziğe de yöneldiklerini ve evrensel bir anlatım aracı olan müziğe ulusal değerleri koruyarak katkıda bulunduklarını anlatan Sezer, 1977 yılında, en verimli çağında hayatını kaybeden besteci ve orkestra şefi Ferit Tüzün’ün de bu sanatçılardan biri olduğunu kaydetti.
        Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nı, bu yılki Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’nı, yaşamını müziğe adayan Ferit Tüzün’e verme girişiminden dolayı kutlayan Sezer, 1965 yılında kurulan Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın Türkiye’de müziğin sevilmesi ve yaşamın ayrılmaz bir parçası durumuna gelmesi için uzun yıllardır çaba gösterdiğini ifade etti
        Genç müzisyenleri özendiren, düzenlediği yarışmalarla müziğin gelişmesine değerli katkılarda bulunan Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın, aynı zamanda etkinlikleriyle 21. yüzyılın yaşam anlayışından kopmak istemeyen çağdaş Türk insanını evrensel müziğin güzel örnekleriyle buluşturduğunu anlatan Sezer, şunları kaydetti:
        “Sevda-Cenap And Müzik Vakfı gelenekselleşen Vakıf Onur Ödülleriyle de, nitelikli müziği ve müzisyenleri destekleyerek sanat ve kültür dünyamızda önemli bir görevi yerine getirmektedir.
        Böylesine güzel bir düzenlemeyi gerçekleştirdiği için Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nı yine kutluyor çalışmalarıyla, geride bıraktığı yapıtlarıyla her zaman yaşayacak olan ve bu yılki ödülü almaya hak kazanan Sayın Ferit Tüzün’ü rahmetle anıyorum. Bu düşüncelerle tüm sanat dostlarına esenlikler diliyorum.”
       
VAKIF BAŞKANI BAŞMAN
        Vakıf Başkanı Mehmet A. Başman da konuşmasında, 1989 yılından beri düzenlenen törenlerde bugüne kadar 12 altın madalya verildiğini söyledi. Bu madalyaların ilkinin müzik eğitimcisi Cevat Memduh Altar’a verildiğini hatırlatan Başman, diğer madalyaların ise sırasıyla şu besteci ve yorumculara sunulduğunu kaydetti:
        “Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, İlhan Usmanbaş, Necil Kazım Akses, Cemal Reşit Rey, Nevit Kodallı, Hasan Ferit Alnar, Leyla Gencer, İdil Biret, Suna Kan ve Ferhunde Erkin.” Başman, bu yılki ödülün Tüzün’e verilmesi konusunda şunları kaydetti:
        “Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın 2000 yılı Onur Ödülü-Altın Madalyası’nın Vakıf Danışma Kurulu’nun önerisini değerlendiren Yönetim Kurulu’nca genç denecek yaşta aramızdan ayrılmasına rağmen Türk ve Anadolu kültüründen esinlenerek çok değerli müzik eserleri bırakan, Devlet Operası’na şef ve yönetici olarak uzun yıllar emek vermiş olan besteci ve orkestra şefi Ferit Tüzün’e ‘post mortem’ olarak verilmesi oybirliği ile kararlaştırılmıştır.” Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Okyay da, Tüzün’ün hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verdi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Sezer, Tüzün’ün ödülünü “post mortem” olarak Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Remzi Buharalı’ya verdi. TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu da Ferit Tüzün’ün “Su Gelir Taşa Değer”, “Ha Bu Diyar”, “Ben Giderim Batuma” adlı eserlerini seslendirdi.
       
MİT MÜSTEŞAR YARDIMCISI ALPAY TÖRENDE
        Törene, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Ankara Valisi Yahya Gür, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, MİT Müsteşar Yardımcısı Mikdat Alpay, devlet eski bakanlarından Hikmet Uluğbay, Ankara Emniyet Müdürü Kemal İskender ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, törenin ardından verilen kokteyle katıldı. Hikmet Uluğbay’la sohbet eden Sezer, kısa süre sonra otelden ayrıldı. Bu arada törene katılan Mikdat Alpay, basın mensuplarının ilgi odağı oldu. Alpay, gazetecilerin sorularını yanıtlamadı.
       
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları