Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 09:46 ET 6 Ara., 2000
AA
Demir ticaretinden Demirbank’a

“Demir gibi bir banka” olarak geçmişte anılan Demirbank’ın kuruluş öyküsü, Perşembe pazarındaki demir tüccarlarına uzanıyor.
        Demirbank, 1953 yılında sermaye ağırlığı Kayserili Cıngıllıoğlu ailesinde olmak üzere demir tüccarlarının çoğunlukta olduğu 79 ortakla kuruldu. Banka faaliyetine, İstanbul-Galata’da başladı.
        Bankanın Fon’a devredilmeden önceki ana ortağı olan Cıngıllı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Nuri Cıngıllıoğlu yürütüyordu.
       
CINGILLIOĞLU AİLESİ
        Alınan bilgiye göre, Cıngıllıoğlu ailesi, Kayseri’de demir, halı ve deri ticareti ile uğraşırdı. Nuri Cıngıllıoğlu’nun dedesi Cıngıllızade Ömer Fevzi, İngilizce bilen, Avrupa ile ticari ilişkileri olan bir tüccardı. 1919 yılında hem ithalat, hem ihracat yapıyordu.
        Kayseri ve İstanbul’da büroları bulunan ailenin ticari geçmişi, bu yıllarda kurulan “Ömer Cıngıllıoğlu ve Mahdumları Company” adlı şirkete uzanıyor. 1923-25 yılları arasında Londra’da yaşayan Cıngıllızade Ömer Fevzi ve eşi, buraya Kayseri’den halı ihraç ettiler.
        Kayseri’de ailenin adıyla anılan “Cıngıllıoğlu Çarşısı”, henüz Nuri Cıngıllıoğlu dünyaya gelmeden, babası Halit Cıngıllıoğlu döneminde ticari merkez haline gelmişti. Nuri Cıngıllıoğlu’nun babası Halit Cıngıllıoğlu, Kayseri’den taşınıp Ankara’da ticari hayata devam ettirme kararı verdiğinde, oğlu Nuri Cıngıllıoğlu henüz 2 yaşındaydı.
        1924 yılında Ankara’da toptan inşaat malzemeleri ve demir ticareti ile uğraşmaya başlandı. Kayseri ile bağlarını koparmayan aile, 1926 yılında Türkiye’nin ilk özel elektrik şirketini kurdu. Şirketin kuruluş onayını da Gazi Mustafa Kemal verdi.
       
DEMİR TİCARETİ
        1940’lı yıllarda Ankara ve İstanbul’da demir ve çimento işlerine ağırlık verildi. Aile, Perşembe Pazarı’nda “Cıngıllıoğlu Ticarethanesi” unvanı altında demir ve saç ticareti yapmaya başladı.
        Bu arada, 1922’de Kayseri’de doğan, ortaokul ve lise öğrenimin Ankara’da Taş Mektep’te tamamlayan Nuri Cıngıllıoğlu, 1940 yılında İstanbul’da Yüksek Bankacılık ve Muhasebe Enstitüsü’ne girdi.
       Üniversite yılları boyunca Perşembe Pazarı’nda demir ticareti ile uğraşan Cıngılloğlu, 1953 yılında Demirbank’ın kuruluş öyküsünü şöyle anlatıyor:
        “Demircileri biraraya getirerek banka kurduk. Kimisi girdi, kimisi girmedi, kimisi vazgeçti. İster istemez ben kaldım.”
       
ÇOCUKLARINI DEMİRBANK’TA BÜYÜTTÜ
        1950 yılında Nuran Bakkaloğlu ile evlenen Nuri Cıngıllıoğlu, çocuklarını Demirbank’ta büyüttü. Nuri Cıngıllıoğlu, kızı Sema’yı 1962 yılından itibaren her sabah Avusturya lisesi’ne giderken beraberinde bankaya getirdi ve okuldan
       çıktığı zaman da yine bankada derslerini çalışmasını istedi.
        Oğlu Halit Cıngıllıoğlu, yatılı okuduğu Saint Joseph Lisesi’ndeyken cumartesi günleri okuldan çıkıp, Demirbank’a giderdi. Yaz tatillerinde ise Demirbank’a giderdi.
        Sema Cıngıllıoğlu, Cıngıllı Holding kuruluşlarından Demir Sigorta, Demir Hayat Sigorta ve D-Tanıtım, küçük oğlu Ali Cıngıllıoğlu ise Demir Factoring ve Demir Finansal Kiralama şirketlerinin yönetimini üstlendi.
        1954 yılında Kayseri’de doğan Halit Cıngıllıoğlu’nun yönetimde olduğu 1993 yılından itibaren Demirbank yurtdışına açıldı. Hollanda, Romanya, Bulgaristan, Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkelerde iştirak bankalar kuruldu.
        Nuri Cıngıllıoğlu, Kayseri Civarı Elektrik, Kayseri Tekstil gibi bölgesel kalkınmaya destek olacak yatırımlara öncülük ettiyse de, temel uğraş alanı olarak finans sektörünü seçti. Grup, Nuri Cıngıllıoğlu’nun bu vizyonu içinde kalarak finans sektöründe büyüme yolunda gitti.
       
DEMİREL’İN ELİNDEN ÜSTÜN HİZMET MADALYASI
        9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 1995 yılında teşviki ile Erciyes Üniversitesi’ne Fen ve Edebiyat Fakülteleri binalarını kuran Nuri Cıngıllıoğlu, bir eğitim kurumuna bugüne kadar bir kalemde yapılan en büyük bağış olan 10 milyon dolarlık yatırımı gerçekleştirdi. Bu yatırımı nedeniyle Erciyes Üniversitesi tarafından fahri doktora beratı alan Cıngıllıoğlu, 9. Cumhurbaşkanı Demirel tarafından da “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile onurlandırıldı.
        1980’lı yıllarda Türkiye’deki ekonomik kriz ortamında Demirbank’ı satmak isteyenlere, çocukları karşı çıkmış ve Nuri Cıngıllıoğlu’nda destek vermişlerdi. Ancak, Türkiye’nin bugün en büyük 5 özel bankası arasında yer alan Demirbank, bu kez mali piyasalardaki sıkıntıya karşısında Fon’a devredilmekten kurtulamadı.
       
DEMİRBANK’EN ESKİ YÖNETİMİ
        Demirbank’ın Fon’a devredilmeden önce Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Halit Cıngıllıoğlu yapıyordu. Ali Cıngıllıoğlu, Hikmet Gürses, Tuncer Ağanoğlu Üye olarak, Emel Çabukoğlu kurumsal bankacılıktan sorumlu Görevli Üye olarak, Selahattin Serbest Murahhas Aza olarak Yönetim Kurulu’nda temsil ediliyorlardı.
        Bankanın İcra Komitesi Üyeliği’ni Candan Şıpka, Genel Müdürlüğü’nü ise Hasan Akçakayalıoğlu yürütüyordu.

 

 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları