Home page
Haber Menüsü


Yurt çapında F tipi protestoları
Siyasi mahkumların başlattığı ölüm orucu 50. gününe girdi. Tutuklu ve hükümlü yakınları da yurt çapında destek eylemleri gerçekleştiriyor.
Çanakkale
NTV
09 Aralık— Denizli Demokrasi Platformu, 15 cezaevinde ölüm orucunda bulunan 203 tutuklu ve hükümlüyü destek amacıyla, dönüşümlü açlık grevi başlattı. Daha önce de Aydınlar ve yazarlaran dönüşümlü olarak açlık grevine başlamışlardı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Demokrasi platformu üyeleri, f tipi cezaevlerinin uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu savundu. Denizli’de aralarında meslek odaları ile siyasi partilerin de bulunduğu Demokrasi Platformu üyeleri, F Tipi cezaevlerine karşı tepkilerini dile getirdiler.
       Demokrasi Platformu üyeleri, ölüm orucundaki hükümlülere destek verirken, F Tipi cezaevlerinin protesto ettiler.
       Greve ilk olarak elektrik mühendisleri, makine mühendisleri odalarının başkanları ile eğitim sen, siyasi parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 10 kişi başladı.
       
ÇANKAYA’YA YÜRÜYÜŞ
       İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ile tutuklu ve hükümlü yakınları, cezaevlerindeki bazı tutuklu ve hükümlülerin sürdürdüğü “ölüm oruçları”nın nedenlerine ilişkin tepkilerini dile getirmek amacıyla Kızılay’da eylem yaptılar. Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde biraraya gelen gruptakiler, alkışlar eşliğinde sloganlar attılar. İHD Ankara Şube Başkanı Lütfü Demirkapı’nın yaptığı konuşmanın ardından sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen grup, Ziya Gökalp Caddesi’ni trafiğe kapadı. Çankaya Köşkü önünde bekleyen tutuklu ve hükümlü yakınlarını destekleyen sloganlar atan grup, daha sonra olaysız dağıldı.
       Şartlı salıverme tasarısını bayram öncesine yetiştirmeye çalışan hükümet, F tipi cezaevleri konusundaki kararlılığını da sürdürüyor. Bu kararlılığa karşılık, siyasi mahkumların başlattığı ölüm orucu da 48’inci gününde. Tutuklu ve hükümlü yakınları da yurt çapında destek eylemleri gerçekleştiriyor.
       
İZMİR’DE ORTAK ÇAĞRI
       Öte yandan, İzmir’deki 50’nin üzerinde sendika, meslek odası ve derneklerin temsilcileri, yetkililere ortak çağrıda bulundu. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lokali‘nde düzenlenen basın toplantısında, cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ile ölüm oruçlarına dikkat çekilerek, F tipi cezaevlerinden vazgeçilmesi istendi.
       Yazar Dinçer Sezgin de F tipi cezaevlerinden vazgeçilmesi amacıyla İzmir’deki aydın ve sanatçıların gruplar halinde katılımıyla 4 Aralık’ta başlatılan açlık grevinin 9 Aralık tarihine kadar süreceğini bildirdi.
       Sivas’ta Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesinde ise bir grup öğrenci, F tipi cezaevlerine karşı basın açıklaması yaptı.
       Bu arada, karşıt görüşlü bir grup öğrencinin, protestoya katılan öğrencilere engel olmak istemesine, güvenlik güçleri izin vermedi. Geniş güvenlik önlemleri altındaki açıklama, olaysız sona erdi.
       
ÇANAKKALE’DE EYLEM
       Çanakkale’de eylemciler, polisin uyarısına rağmen basın açıklaması yapmak isteyince 16 kişi gözaltı alındı. İstanbul’da, Çağdaş Hukukçular Derneği’ne üye yaklaşık 150 avukat İstiklal Caddesi’nde yürüyüş yaptı. F tipi cezaevlerini protesto amaçlı eyleme İnsan Hakları Derneği üyeleri ve bazı sendikalar da destek verdi. Polis tarafından sorgulanan 16 kişi daha sonra serbest bırakıldı.
       Ankara’daki protesto Yüksel Caddesi’nde yapıldı. İnsan Hakları Dernek yöneticileri “ölümleri izlemek istemiyoruz” yazılı bantlarla gözlerini kapatarak yarım saatlik sessiz oturma eylemi yaptı. Dernek Genel Başkanı Hüsnü Öndül, sorunun çözümünün dialog olduğunu söyledi.
       “F Tipi Cezaevlerine Karşı Aydın ve Sanatçı Girişimi” adlı bir grup, F tipi cezaevlerini protesto etti. Grup, akşam saatlerinde Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Gruptakiler, Atatürk Bulvarı üzerinden ÖDP Çankaya İlçe Başkanlığı’na doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş sırasında Ziya Gökalp Caddesi’ni trafiğe kapatan gruba polis müdahalede bulunmadı. ÖDP Çankaya İlçe Başkanlığı önünde bir süre slogan atan grup, güvenlik güçlerinin uyarısı üzerine dağıldı.
       İzmir Konak Meydanı’nda da yaklaşık 500 kişi, F tipi cezaevlerini alkışlarla protesto etti. Sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan eyleme, çeşitli sivil toplum örgütleri ile aydın ve sanatçılar da destek verdi. Mahkum yakınları, eyleme gözlerinde siyah bantlarla katıldılar.
       Adana ve Çanakkale’de de birer grup İnsan Hakları Derneği önünde toplanarak, ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlülere destek verdiler.
       
“CEZAEVİ GERÇEĞİ VE SON TARTIŞMALAR” PANELİ
       Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’nca Yıldız Sarayı’ndaki Mimarlar Odası’nda “Cezaevi Gerçeği ve Son Tartışmalar” konulu panel düzenlendi.
        TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, cezaevleriyle ilgili sorunun çözümünün köklü bir adalet reformunda olduğunu kaydetti. Adalet Bakanlığı bütçesinin bu reformun hızla gerçekleştirilmesini sağlayacak düzeye çıkarılması gerektiğini ifade eden Gazi İpek, “F tipi” cezaevleri nedeniyle açlık grevleri ve ölüm oruçları yaşandığını dile getirerek, şunları söyledi:
        “Kapımıza dayanan ölümler karşısında hemen birşeyler yapmalıyız. Herhangi bir ölümün meydana gelmemesi için, Adalet Bakanlığı ‘gerektiğinde zorla tıbbi müdahale yapacağız’ türünden olayı daha dramatik boyutlara dönüştürecek açıklamalar yapmak yerine, sorunun özüne ilişkin sessizliğini bozmalıdır. Bakanlık insan haklarına, eşitliğe ve çağdaş hukuk normlarına uygun bir ceza infaz yasası hazırlamalı ve hazırlanan bu yasa kabul edilinceye kadar en az 1 yıl F tipi cezaevlerine nakiller yapılmamalıdır.”
        İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Kemal Aytaç da, “F tipi” cezaevlerinin hukuksal altyapısının Terörle Mücadele Yasası’nın 16. maddesine dayandığını söyledi.
        İstanbul Tabipler Odası İnsan Hakları Komisyonu üyesi Dr. Ahmet Tellioğlu da, “F tipi” cezaevinin insanın beden ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olacağını savundu.
       
TAKSİM’DE EYLEM
       Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TAYAD) üyesi bir grup, Taksim’de eylem yaptı. Taksim Meydanı’nda akşam saatlerinde toplanan gruptakiler, sloganlar atarak yaktıkları meşalelerle İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Bu arada çevrede önlem alan güvenlik güçleri, yasal olmadığı gerekçesiyle, grubu slogan atmamaları ve dağılmaları yönünde uyardı. Bir süre daha yürümeyi sürdüren grubun önü, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler ve panzerlerle kesildi. Eylemi sona erdirmeleri için tekrar uyarılan eylemciler, olaysız dağıldı.
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları