Home page
Haber Menüsü


Demirbank’a da el konuldu
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararıyla, Demirbank T.A.Ş’nin yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
6 Aralık— Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun verdiği kararla, Demirbank T.A.Ş’nin yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildi.

   
 
       
    MSNBC News Fondaki bankalarla ilgili gelişmeler
MSNBC News Cıngıllıoğlu: Programa destek verenler zararlı çıktı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Park Yatırım Bankası A.Ş’nin ise bankacılık işlemleri yapma izni kaldırıldı. Böylece, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen banka sayısı 11’e çıktı.
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, Demirbank ve Park Yatırım Bankası’nda mevduatı bulunanların endişe etmelerini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığına yer verilerek, bankaların normal faaliyetlerini sürdüreceği ve her türlü yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceği ifade edildi.
       Açıklamada Demirbank’ın fona devredilmesine yol açan etkenler ve nihai karar şöyle ifade edildi: “Fonlamadan kaynaklanan ve her gün katlanarak artan zararları özkaynaklarını aşan, yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen ve bu nedenle de Merkez Bankası piyasalarında işlem yetkisi kaldırılan, Merkez Bankası ve banka sisteminden kaynak sağlayamayan, dolayısıyla likidite krizine düşen ve bu durumu süreklilik arzetmeye başlayan, faaliyetine devamının mevduat sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzeden Demirbank T.A.Ş.’nin yönetimi ve denetimi, 4389 sayılı Yasanın 14. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmiştir.”
       
  DENİZ GÖKÇE: BU FARKLI
Demirbank'ın Fon'a devrini yorumlayan Doç Dr. Deniz Gökçe, bu olayı farklı düşünmek gerektiğini, Yurtbank veya Egebank'ın kötü niyet olayı olmadığını söyledi.
Doç Gökçe, Demirbank'ın Türkiye'de en yüksek kamu kağıdı taşıyan banka olduğunu belirterek sözlerini söyle sürdürdü:
Demirbank, devletin riskini taşıyordu. Ancak, son faiz yükselişinden büyük bir darbe aldı.
Günde yüzde 600'lük faiz yıllık yüzde iki demek. 20 günde 200 milyon dolar ziyan yazıyorsunuz. Demirbank'ın krize girmesindeki en büyük neden Türkiye'de faizlerin yükselmesidir.
Kendi dışında olan faktörlerden dolayı sorunlu banka olmuştur.
Demirbank şu anda piyasadan en yüksek faizle borçlanan bankaydı.
Açıklamada, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun, yönetimi ve denetimi kendisine devredilen Demirbank T.A.Ş.’nin zararlarının, sermayesine tekabül eden tutardaki kısmını ödeyerek, bankanın hisse senetlerinin mülkiyetine, 4389 sayılı kanunun 14. maddesinin 5 numaralı fıkrasının (a) bendinin (ab) alt bendine dayanarak sahip olduğu belirtildi.
       Açıklamada, Demirbank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun sahipliği altında, bugünden itibaren normal faaliyetlerini sürdüreceği ve her türlü yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceği bildirildi. Demirbank T.A.Ş. ile ilişkide bulunan mudilerin ve diğer alacaklıların endişe etmelerini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı da belirtildi.
       
DEMİRBANK’A YENİ YÖNETİM
       Bu arada, Demirbank’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü’ne Engin Akçakoca getirildi. Demirbank’dan yapılan açıklamada, bankanın yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: “Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Engin Akçakoca. Yönetim Kurulu Üyeleri Yılmaz Ocakcıoğlu, Oğuz Aktan, İbrahim Yaycıoğlu ve Orhan Güven. Denetçiler Azmi Yıldırım ve Turan Özbay.”
       Banka’dan yapılan açıklamada, banka ve iştiraklerinin tüm faaliyetlerinin aksaklık olmaksızın devam edeceği ve hizmetlerde herhangi bir kesinti olmayacağı bildirildi. Açıklamada, “Müşterilerimiz, her türlü bankacılık işlemlerini Demirbank kalitesi ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu güvencesiyle istedikleri kanallardan (şube, ATM, internet, telefon bankacılığı v.b) gerçekleştirmeye devam edeceklerdir” denildi.
       Demirbank yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Engin Akçakoca, Levent’teki genel müdürlük binasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Engin Akçakoca, “Banka operasyonunu Demirbank mı istedi, yoksa Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu mu el koydu?” şeklindeki soruyu “Onun cevabını Ankara bilir” şeklinde yanıtladı.
       Demirbank’ın tüm faaliyetlerini yapmaya devam ettiğini belirten Akçakoca, “Demirbank’ın kalitesi zaten müşterileri tarafından biliniyordu. Aynı kalite sürdürülüyor. İlaveten BDDK’nın güvencesi de geldi” dedi.
       
PANİĞE GEREK YOK
       Müşterilerin paniğe yol açmasına gerek bulunmadığına işaret eden Akçakoca, “Neden böyle bir karar alındı?” sorusuna da “Onu Ankara’ya sormanız gerekecek” yanıtını verdi. Engin Akçakoca, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “İlk önce portföy üzerinden geçiyoruz. Likiditesine sahip çıkmaya çalışıyoruz. ATM’lerden para çekilebilir, her yerden işlem yapılabilir. Müşteriler istediği gibi mevduatlarını çekebilirler. Hiçbir sorun yok.”
       
BANKANIN İÇİ BOŞALTILDI MI?
       Akçakoca, bankanın içinin boşaltılması gibi bir durumun söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya ise, “Öyle bir şey daha incelemedik, ama tahmin etmiyorum” dedi. Akçakoca, mali polisin de her ihtimale karşı güvenlik önlemi aldığını, şu ana kadar da hiç bir kargaşa yaşanmadığını belirtti. Genel Müdür Engin Akçakoca, bankanın bugüne kadar iyi hizmetler vererek geldiğini, kendilerinin de bunları geliştirmeye, güçlendirmeye çalışacaklarını söyledi.
       
BANK KAPİTAL YÖNETİMİ DEMİRBANK’TA
       Daha önce Koçbank’ın Genel Müdürlüğü’nü yapan Akçakoca, bu görevinden ayrıldıktan sonra, 27 Ekim’de Fon’a devredilen Bank Kapital’e 28 Ekim’de Genel Müdür olarak atanmıştı. Demirbank’ın bugün atanan 5 kişilik yeni Yönetim Kurulu, Bank Kapital Yönetim Kurulu’ndan sadece bir isim değişiklik içeriyor. Adnan Özen’in yerine, Orhan Güven Demirbank’ta görev yapıyor. Denetçiler ise aynı.
       
FUAT MİRAS DEMİRBANK’TA
       Öte yandan, TOBB Başkanı Fuat Miras da, öğle saatlerinde Demirbank Genel Müdürlüğü’ne geldi. Bu arada, işe girmek için Demirbank’ta mülakata çağrılan adaylar da, bir aksama olmadan sözlü sınavdan geçtiler.
       
Cıngıllı Holding’in amiral gemisi

       
BANKAYA GİRİŞ ÇIKIŞ KONTROL EDİLİYOR
       BDDK’ya devredilen Demirbank’ın Genel Müdürlüğü ve şubelerinde polis önlem aldı. Mali Şube’den 3 sivil polis, Zincirlikuyu’daki Genel Müdürlük binasında evrak giriş ve çıkışını kontrol ediyor. El konulma kararından sonra banka şubelerinin çevresinde görev alan resmi polisler de, gelen talimatla yerlerini sivil polislere bıraktı.
       Bu görevlilerin gereken durumlarda, mali polise haber vermeleri istendi.
       Bu arada, banka eski yönetiminin toplantı yaptığı öğrenildi. Ayrıca, merkez şubede ATM cihazından para çekilemediği, diğer işlemlerin ise yapıldığı bildirildi.
       
PARK YATIRIM’IN İZNİ KALDIRILDI
       Özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankası statüsündeki Park Yatırım Bankası’nın, bankacılık yapma izni de kaldırıldı.
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu açıklamasında Park Yatırım Bankası A.Ş’nin de, “Yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmediği, yükümlülüklerinin toplam değerinin, varlıklarının toplam değerini aştığı, faaliyetlerini sürdürmesinin mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşürdüğü” vurgulandı.
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu açıklamasında ödeme güçlüğüne düşen ve sistemin işleyişi için risk oluşturan bankalara derhal müdahale edildiği vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:
       “Kurumumuz, bankacılık sisteminin güven ve istikrarını korumak ve kredi sisteminin ekonomik kalkınmanın gereklerine uygun olarak etken bir şekilde çalışmasını sağlamak için bankalar üzerindeki denetim ve gözetim görevini; özellikle sermaye yeterliliği eksik olan bankaları dikkatle izleyerek, titizlikle sürdürmektedir. Mali bünyeleri zayıf olan bankaların gereken önlemleri zamanında almaları sağlanmaktadır. Tüm bunlara karşın, ödeme güçlüğüne düşen ve sistemin işleyişi için risk oluşturan bankalara derhal müdahale edilmekte ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na alınmaktadır.
       Fon’a alınan bankaların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili süreç de hızlandırılarak ve en düşük maliyetle gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Bugün alınan kararlar, bu politikalara uygun olarak gerçekleştirilmiştir.”
       
FON’A GEÇEN 11. BANKA
       Demirbank’ın aktif büyüklüğü yılın ilk 9 ayında 3.163 trilyon lira olurken, ödenmiş sermayesi 206 trilyon lira düzeyindeydi. Banka, yılın ilk dokuz aylık döneminde 64 trilyon lira net kar açıklarken, mevduat toplamı 2,429 trilyon lira düzeyinde bulunuyordu.
       Demirbank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesiyle birlikte, yönetimi Fon’a geçen banka sayısı 11’e çıktı. Fon’a ilk olarak Türk Ticaret Bankası, Bank Ekspres ve İnterbank devredilmişti. Bakanlar Kurulu’nun 22 Aralık 1999 tarihinde aldığı bir kararla, Yurtbank, Egebank A.Ş., Sümerbank A.Ş., Esbank T.A.Ş. ile Yaşarbank da Fon’a devredilmişti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na en son 27 Ekim 2000 tarihinde, Etibank ile Bank Kapital devredilmişti.
       
Demirbank ve Cıngıllı Holding’in ortaklıkları

       
Demirbank’a tepkiler...
       
TOSKAY: DEMİRBANK SIKINTIDAYDI
       Devlet Bakanı Prof. Dr. Tunca Toskay, Demirbank’ın Fon’a devredilmesiyle ilgili olarak, “Demirbank’ın
       sıkıntılı olduğunu birkaç gündür biliyoruz” dedi.
       Toskay, TÜSİAD’ın ‘Türkiye’de bireysel gelir dağılımı ve yoksulluk; 1987-1994 Avrupa Birliği ile karşılaştırma’ başlıklı raporun tanıtılacağı toplantıya girerken gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, “Demirbank’ın sıkıntılı olduğunu birkaç gündür biliyoruz. Kendine özel sıkıntıları vardı” dedi.
       Toskay, “Başka bankalar olacak mı?” sorusu üzerine de, “Zannetmiyorum” yanıtını verdi. Toskay da, banka adının IMF ile yapılan görüşmelerde geçmediğini söyledi.
       
YÜCAOĞLU: DIŞ FONLAR KANALIYLA BASKI
       Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, son 2 haftadır yaşanan krizle, Demirbank’ın üzerinde çok ciddi, özellikle dış fonlarkanalıyla bir baskı olduğunun söylendiğini bildirdi.
       Yücaoğlu, TÜSİAD’ın toplantısına girerken, Demirbank’ın Fon’a devredilmesine ilişkin soruları yanıtladı.
       Yücaoğlu, bir gazetecinin “Daha önce de başka bir banka olmayacağı söylenmişti. Ne diyorsunuz?” sorusu üzerine, şöyle dedi:
       “Böyle bir spekülatif şey konuşulamaz. Bazı kurallar var. Bankalar bu ölçülerin dışına çıktı mı bu zaten tartışılmaya başlanır ve karar verilir. Bu olmadan normal bilanço ölçüleri içinde likidite durumu bozulmamış bankayı, (Bu bir adaydır. Bundan sonra budur) diye konuşmanın hiçbir alemi yok. Son iki haftadır, yaşanan krizle,
       Demirbank’ın üzerinde çok ciddi, özellikle dış fonlar kanalıyla bir baskı olduğu söylendi. IMF’nin de (şu banka, bu banka) diye konuştuğunu zannetmiyorum. Ölçüler şaşınca gerekeni yapın diyorlar.”
       
Demir ticaretinden Demirbank’a

       
GÜÇBİRLİĞİNDE FAYDA VAR-
       Erkut Yücaoğlu, sağlam bankalara zor durumdaki bankaları almalarının önerilmesine ilişkin görüşlerini açıklarken de, şöyle dedi:
       “Biz TÜSİAD olarak hem bankaların, hem şirketlerin güçbirliğinde fayda olduğunu ifade etmiştik. Bu yönde devletin de hükümetin de bir telkin yapmasına gayet doğal bakıyorum. Bu, (aman başka bankalar da gidecek) diye değil, Türk ekonomisinin rekabet gücünü sağlamlığını artırıcı anlamda. Ben şahsen üyelerime bir sene önce çağrıda bulundum; oturunuz, birleşiniz, güçbirliği yapın, halka daha çok açılın, rekabet gücünüzü dışarıya karşı da artırın. Bankalara böyle bir çağrı yapıldıysa, gayet olumlu buluyorum.”
       
MEHMET YILMAZ: AÇ GÖZLÜ BANKACILIK
       İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, iki bankaya müdahale ile ilgili olarak, Türkiye’de bankaların otomobil işinden konuta kadar pekçok alana girdiğine işaret ederek, “Aç gözlülüğün sonu bu” dedi.
       Yıldırım, Türkiye’deki mevcut finans yapılarıyla bankaların ayakta durmasının mümkün olmayacağını daha önce dile getirdiklerini hatırlattı. Bankaların sermaye yapılarına bakmaksızın özelleştirme ihalelerine girdiklerini vurgulayan Yıldırım, bu durumun, bankaların eldeki sermayelerini bankacılık sektöründen daha çok özelleştirmelere harcamalarına ve kaynaklarının çok zayıflamasına yol açtığına işaret etti.
       Mehmet Yıldırım, bankaların ellerinde kalan kaynaklarla en küçük bir ekonomik olayda büyük bir sarsıntı ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Söz konusu bankaların çoğunun da, iştirak ettikleri kuruluşlara veya ihale ile aldıkları kuruluşlara borç para aktardıklarını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:
       “Bu bir taktik hatasıdır. Benelüks ülkelerinde bankalar kesinlikle bankacılığın dışında iş yapmazlar. Sanayi kurumlarına girmezler. Bizde ise otmobilcilikten konuta kadar her alana giriyorlar. Aç gözlü bankacılığın sonu bu. Devletin KİT’lerinden kurtulalım derken, bankaların KİT’leri ile karşılaşıyoruz. Bankalar, bankacılık yapmalı. Sanayicilik yaparlarsa, menkul, gayrimenkul peşinde koşarlarsa, sonunda böyle şeyler gelir. Hep benim olsunla ekonominin kuralları çalışmıyor.”
       
ÖZELLEŞTİRME İHALELERİNE KATILMASIN
       Karlı bankacılığın Türkiye’de gözükmediğini belirten Yıldırım, “Bankacılık yapmadıkları için, köşe dönme politikaları izledikleri için bu durumlara düştüler” dedi. Finans sektöründeki sıkıntının, bağlantılı olduğu tüm ticaret, sanayi kollarını da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Yıldırım, bankaların yaptığı yanlışlıkların eninde sonunda devletin hazinesine döndüğünü, dolayısıyla vergi mükelleflerinin sırtına bindiğini söyledi.
       Bu tür olayların çıkmadan önlenmesi gerektiğini belirten Yıldırım, bankalar yasasının yeniden gözden geçirilmesini ve bankaların özelleştirmelere katılmalarının önlenmesini istedi. Mehmet Yıldırım ayrıca, el konulan bankaların bugün bu noktaya gelmediklerine de işaret ederek, “Bu bankalar izleniyordu. Önemli olan bu bankalar izlenirken, kendilerinin yaptığı işlevlere de müdahale edebildiler mi? Edilemedi ki el konulma noktasına geldi. Buraya giden yöneticilerden de hesap sorulmalı” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları