Home page
Haber Menüsü


Kaplan ve Ejderha
 
Sesleri çıkmayan, ortalıkta görünmeyen ejderhaları ya da kaplanları göz ardı etmemelisiniz, çünkü her an saldırıya geçebilirler.  

 
NTV-MSNBC
22 Mart —  “Crouching Tiger, Hidden Dragon”, Çince’de sıkça kullanılan bir deyim. Günlük hayatta pek karşımıza çıkmayan, yeraltında yatan gizemler için kullanılıyor. Tam Türkçe çevirisi “Çömelen Kaplan, Saklanan Ejderha” olan filmde felsefe, mitoloji, siyasi oyunlar, macera ve aşk var. 10 dalda Oscar’a aday gösterilen yapım, usta Çinli yönetmen Ang Lee’nin altı yıl sonra çektiği ilk Çince film olma özelliğini de taşıyor.

   
 
       
    MSNBC News Kaplan ve Ejderha'nın Ödülleri
MSNBC News "Kaplan ve Ejderha" için ne dediler?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Ching hanedanlığı dönemi... Kaderleri kesişen iki savaşçı kadının öyküsü. Biri toplumun üzerinde yarattığı baskıdan kurtulmak ve aristokratlığın getirdiği ayrıcalıklara rağmen özgür olmak istiyor. Diğeri ise tüm yaşamı boyunca adalet ve onur peşinde koştuktan sonra, yarım kalmış bir aşkın acısını çekiyor. Bu iki kadının yolları, çalınan bir yeşim kılıç yüzünden kesişiyor. Sihirli kılıcın peşine düşen bir savaşçı ve gizemli bir suikast de işin içine giriyor.
       Filmin senaryosu Wang Du Lu’nun yazdığı beş bölümlük bir romanın dört bölümünden uyarlanır. Yönetmen Ang Lee kitabı beş yıl önce, Taiwan’da Çin kitaplarının basılma izninin çıktığı dönemde okur. Yazarın klasik Çin kültürüne nostaljik yaklaşımını ve romandaki kadın karakterleri beğenen Lee, hikayeyi sinemaya uyarlamaya karar verir. Ang Lee filminde dram ve aksiyonun birbiri ardına geldiğini belirtiyor:
       “Film, ilk filmlerim gibi, gerçekçi bir tarzda yapılmamıştır, ancak aktardığı duygular gerçektir. Yani, konunun kendisinin bir tür savaş sanatı gibi koreografi edildiği ve dövüşün sadece yumruklama ve tekmeleme olmadığı, ancak karakterlerin kendi benzersiz durumlarını ve duygularını ifade etmelerinin bir yolu olduğu görülecektir. Aynı zamanda, savaş sanatı ustası Yuen Wo Ping ve takımıyla çalışmak bana imajların ve montajın, dans ve müzik gibi olduğunu gösterdi.”
       


       
       İLKLERİN FİLMİ
       
       Filmin dövüş sahnelerinin koreografisi “The Matrix” filminde de çalışmış olan Yuen Wo Ping’e ait... Ang Lee, Ping için “benim kahramanlarımdan biri” diye bahsediyor. Jackie Chan’in “Sarhoş Efendi” olarak tanınmasını sağlayan filmi çekmiş olan Ping’in, klasik dövüş sanatlarına özen gösteren bir tarzı var. Filmin tarzı, sokak dövüşleri ile özdeşleştirilen Kung Fu yapımlarından çok farklı... Konunun içsel kudret, odaklanma ve Chi enerjisini bulmakla ilgili olması uçuşan haraketleri, daha romantik bir koreografiyi ve dansı da işin içine dahil ediyor.


       Ping “Kaplan ve Ejderha” için daha önce hiç kullanmadığı kadar çok telde gerilme ve kıvrılma hareketine başvurur.
       “Kaplan ve Ejderha”nın çekim alanları neredeyse Çin’in tamamını kapsıyor. Gobi Çölü, Taklamakan Platosu ve Tibet’in kuzeyi çekim yapılan yerlerden bazıları... Stüdyo çekimleri Beijing’de gerçekleştirilen filmin, müzikleri Shangai’da kaydedilirken, post-production işlemleri de Hong Kong’ta yapılır.
       Filmin oyuncularından Chow Yun-Fat iki ay, Michelle Yeoh ise beş ay eğitim görür. Yeoh, eğitimin ilk haftasında dizini kırmak gibi bir de talihsizlik yaşar. Tedavi için hemen Baltimore’a John Hopkins hastanesinde çalışan kardiyolog nişanlısının yanına giden Yeoh, iki hafta gibi inanılmaz bir sürede iyileşerek geri dönmeyi başarır. Filmde Jen rolünde izlediğimiz Ziyi Zhang aynı zamanda iyi bir dansçı... Lisede ve üniversitede oyunculuk okuluna giden Zhang için üniversitesinden özel bir izin alınır.


Chow Yun-Fat
       “Kaplan ve Ejderha” sürekli ilklere imza atıyor. ABD’de 100 milyon dolar hasılatını geçen ilk yabancı film ünvanını aldı. Son aylarda yapılan tüm önemli film festivallerinde gösterilen yapım, hem seyirciden hem de eleştirmenlerden büyük ilgi görüyor. Cannes’da ilk, Telluride’da Kuzey Amerika galasını yapan film, Toronto’da izleyici tarafından en iyi film seçildi ve New York Film Festivali’nin başarılı yapıtları arasında yer aldı. Şu ana kadar “Kaplan ve Ejderha” 18 festival ve kuruluş tarafından toplam 34 ödüle değer görüldü.
       12 milyon dolara mal olan yapım, usta yönetmen Ang Lee’nin altı yıl sonra yaptığı ilk Çince film... İlk önce “Sense and Sensibility-Aşk ve Yaşam” ile gönülleri fetheden Lee, daha sonra “Buz Fırtınası-Ice Storm” ve “Ride With the Devil” ile kendisini kanıtladı. Lee’nin ayrıca iki tane de Oscar’a adayı olmuş Çince filmi var: “The Wedding Banquet” ve “Eat Drink Man Woman”.
       Ang Lee, “Crouching Tiger, Hidden Dragon” ile hem Amerikan film piyasasına Çince bir filmin girmesini sağladı hem de kendisinin başarının yanında çok yönlü olabileceğini kanıtladı. Başrollerinde Chow Yun-Fat ve “Yarın Asla Ölmez-Tomorrow Never Dies”dan tanıdığımız Michelle Yeoh’un oynadığı “Kaplan ve Ejderha”, En İyi Yabancı Film Oscarı’nın en güçlü adaylarından biri.
       


       
       FİLMİN KÜNYESİ
       
       Yönetmen: Ang Lee
       Oyuncular: Yun-Fat Chow, Michelle Yeoh, Ziyi Zhang, Chen Chang, Sihung Lung, Pei-pei Cheng, Fazeng Li
       Yapımcı: Li-Kong Hsu, William Kong, Ang Lee
       Senaryo: Hui-Ling Wang, James Schamus, Kuo Jung Tsai
       Görüntü Yönetmeni: Peter Pau
       Müzik: Tan Dun, Yo-Yo Ma
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları