Home page
Haber Menüsü


Gültekin: Düşünmeden yola çıktık
Merkez Bankası Eski Başkanı Bülent Gültekin, piyasalarda yaşanan son gelişmeleri, ekonomik programda tüm gereksinimler düşünülmeden yola çıkıldığının işareti olarak değerlendirdi.
Ankara
ANKA
25 Kasım— Piyasalarda son günlerde yaşananları değerlendiren Merkez Bankası eski başkanı Bülent Gültekin, ağırlıkla bankacılık sektörü kaynaklı olumsuz gelişmelerin, ekonomik programda tüm gereksinimler düşünülmeden yola çıkıldığının bir göstergesi olduğunu kaydetti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gültekin, Merkez Bankası’nın bir para kurulu olarak hareket ettiği durumlarda faizlerin çok daha oynak olması gerektiğini ifade ederek, bunun için de banka sisteminin güçlü olması ve güçlü bir sermaye yapısı bulunması gereğini vurguladı. Gültekin, bankaların sermaye yapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurgularken Türkiye’de halen bazı bankaların spekülatör gibi çalıştığına işaret etti.
Zor bir program uygulanırken banka sisteminin zayıf olması, programının uygulamasını daha da güçleştiriyor.
BÜLENT GÜLTEKIN
Merkaz Bankası Eski Başkanı
       
BANKALARI KURTARMANIN MALİYETİ
       
Uygulanan istikrar programının çok ciddi ve zor bir istikrar programı olduğunu ifade eden Gültekin, “zor bir program uygulanırken banka sisteminin zayıf olmasının programının uygulamasını daha da güçleştirdiğini” belirtti.
       Kamu bankalarının görev zararlarının 20 milyar dolar olarak açıklandığını, Tasarruf Medvuatı Sigorta Fonu’nun denetimindeki bankaların kurtarılması için de Hazine’den 6.1 milyar dolarlık bir kaynak sağlandığını anımsatan Gültekin, bu bankaların kredi alacaklarının ne kadarının tahsil edilebileceğinin bilinmediğine işaret etti.
       Gültekin, bu nedenle banka sistemini yeniden yapılandırmanın maliyetinin ne olacağı konusunda kesin bir şey söylemenin mümkün olmayacağını belirtti. Meksika’daki benzer çalışmaların maliyetinin 60 milyar dolara çıktığına işaret eden Gültekin, Türkiye’de de yeniden yapılanmanın “ekonomiye çok ciddi yükler getireceğini” söyledi.
       
BASİRETSİZ POLİTİKALAR
       Gültekin, Türk bakancılık sektöründe yapısal sorunlar ile kamu finansmanı ve Türkiye’deki makro dengesizliklerden kaynaklanan sonuların yanısıra, denetimsizlik ve yolsuzlukların yol açtığı sorunların da yaşandığını belirtti. Mali sisteminin 1980’li yıllarında başlayan dışa açılma politikaların önemli bir parçası olduğunu belirten Gültekin, bankacılık sektöründe de bu son 20 yılda ciddi bir gelişme yaşandığını söyledi. Gültekin, bankacılık sektörünün kaydettiği gelişmeye karşın, yeterince vergi toplanamaması ve diğer faktörler yüzünden artan kamu kesiminin finansman ihtiyacı altında ezildiğine işaret etti.
       Gültekin, karlarını kamu sektöründen sağlayan bankacılık sisteminde ortaya çıkan yapısal sorunun kısa vadede gidirilmesi olasılığının bulunmadığını söyledi. Kamu sektörünün finansman ihtiyacının bu biçimde artmasının arkasında “basiretsiz” politikiların bulunduğunu ifade eden Gültekin, Türk ekonomisindeki makroekonomik dengesizliklerin 1994 yılında krize yol açtığını da anımsattı. 2000 yılına geldiğinde kamu maliyesinin ciddi bir biçimde tıkandığının görüldüğünü ifade eden Gültekin, halen uygulanan politikalarla makro dengelerin yeniden kurulmasına çalışılırken banka sisteminin yeniden yapılandırılmasının taşıdığı önemi vurguladı.
Manav açar gibi banka açılmaz
BÜLENT GÜLTEKIN
Merkez Bankası Eski Başkanı
       
GEREĞİNDEN FAZLA BANKA VAR
       
Türkiye’de gereğinde fazla banka olduğunu, siyasi otoritelerin de “önüne gelene” banka kurma izni verdiğini kaydeden Gültekin, Anglosakson sisteminde bankaların sektör dışı faaliyetlerine getirilen sınırlamalara dikkat çekti.
       Gültekin, likidite sorunu olan banka ve kurumların iflas yoluyla tasfiye edilmesi gerektiğini belirtirken yeterli denetim yapılmamasıyla sorunlara davet çıkartıldığını söyledi. Bülent Gültekin, bankacılık sektöründe bugün yaşanan “sahtekarlık” olaylarının yapısal sorunlardan ayrı olduğunu belirtti.
       “Bankalarımızın içini boşaltmak hırsızlıktır. Bu, insanların siyasi ilişkilerle ne kadar pervasızca iş yaptıklarını gösteriyor” diyen Gültekin, 1998 yılında mafya bağlantılı kişilerin banka satın almaya kalkışmaları gibi gelişmeleri çok ciddi bir “kokuşma”nın belirtileri olarak nitelendirdi. Bankaların bir bakıma kamu görevi yerine getirdiklerine işaret eden Gültekin, manav açmak gibi banka açılamayacağını söyledi.
       Gültekin, geçmişte Hazine ve Merkez Bankasının bankaların açık pozisyonlarını önemli ölçüde büyütmesine göz yumduklarını ileri sürerek bu yaklaşımın 1994 yılı krizine zemin hazırladığını belirtti.
       
CİDDİ SOYGUN VAR, AF SÖZ KONUSU OLAMAZ
       Bülent Gültekin, af tartışmaları çerçevesinde bankaların içini boşaltanların da borçlarını ödemeleri koşuluyla affeldilmesi düşüncesine karşı çıktı. 1980’li yıllarda “ekonomik suça, ekonomik ceza” kavramının ortaya çıktığını, ancak bu kavramın, döviz bulundurmanın bile suç sayıldığı o dönemde bir anlamı, bir mantığı olduğunu, şimdi ise durumun değiştiğini söyledi.
       Gültekin, iddia ve suçlamaların gerçek olması durumunda Türkiye’de çok ciddi bir “soygun” gerçekleştirildiği sonucunun ortaya çıktığını belirterek “Görev suiistimali çok ciddi bir suçtur. İktisatçı olarak da affa tamamen karşıyım. Toplum, şaibeli kişiler ve bürokratları dışlamalı. Türkiye’de her şeyin yapılabildiği bir düzen normal hale geliyor. Pazar ekonomisi ise, kurallar üzerinde kurulur” diye konuştu.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları