Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:21 TS 29 May., 2000
Isabella Türk tiyatroseverlerle buluştu
12. Uluslararası Tiyatro Festivali’nin günlerdir beklenen, Isabella Rosselini’nin de oyuncuları arasında bulunduğu, Önceki Günler: Ölüm, Yıkım& Detroit III adlı oyun seyirci karşısına çıktı.
Derya Oyanay/İstanbul
NTV-MSNBC
    27 Mayıs—  Önceki yıllarda da Türkiye’ye konuk olan Robert Wilson’ın, artık aşina olduğumuz minimalist tiyatro anlayışına yeni bir örnek olan oyunda, dünyaca ünlü aktrist İsabella Rosselini anlatıcı alarak görev alıyor.  

   
 
       
    MSNBC News Isabella ilk kez sahnede
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  12. Uluslararası Tiyatro Festivali’nin günlerdir beklenen, Isabella Rosselini’nin de oyuncuları arasında bulunduğu, Önceki Günler: Ölüm, Yıkım& Detroit III adlı oyun seyirci karşısına çıktı. Robert Wilson’ın, Umberto Eco’nun Önceki Gününün Adası adlı felsefi macera romanından ve Christopher Knowles’in Ton şiirlerinden yola çıkılarak uyarladığı oyun, seyirciyi zaman içinde uzun bir yolculuğa sürüklüyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)’nın düzenlemiş olduğu festivale önceki yıllardada konuk olan Robert Wilson’ın, artık aşina olduğumuz minimalist tiyatro anlayışına yeni bir örnek olan oyun, 17.YY.’da bir gemi kazasından sağ olarak kurtulan Roberto’nun arayışları üzerine kurulmuş. Belli bir zaman akışı içinde sunulmak yerine ileri gidiş ve geri dönüşlerle yer değiştiren öykü; önceki günü, bugünü ve yarını içiçe sunuyor. Yapımcıları arasında İKSV’nın da bulunduğu oyunda dünya sinemasının önemli aktristi İsabella Rosselini anlatıcı alarak görev alıyor. Ülkemizden, Şahika Tekand, Devrim Nas ve Yetkin Dikinciler’inde rol aldığı gösteriye değerli opera sanatçımız Semiha Berksoy Almanca seslendirdiği bir aryayla konuk oluyor. İkinci ve son kez sahnelenecek olan Önceki Günler adlı oyun izlemeye değer ilginç bir çalışma.
       Yinede hatırlatmak gerekir ki, oyunun popüleritesini arttıran İsabella Rosselini’yi “tiyatro sahnesinde” izlemek isteyenler bir parça hayal kırıklığına uğrayacak!! Ne yazıkki sinema perdesinde izlemeye doyamadığımız Rosselini’nin performansı, anlatıcı rolü nedeniyle oldukça yetersiz kalıyor..
       
ISABELLA HAKKINDA
       Bu yıl tiyatro festivalinde izleyeceğimiz İsabella Rossellini’yi bizler sinema oyuncusu olarak tanıyoruz.
       Ingrid Bergman ve yönetmen Roberto Rosellini’nin birliktelikleri, ellili yıllarda büyük yankı uyandırmıştı. Isabella Rossellini, çiftin 1952’de doğan ikiz kızlarından biri. (Güzel yıldızın kızkardeşi Ingrid, halen Columbia Üniversitesi’nde İtalyan Rönesans edebiyatı dersleri veriyor.)
       İtalya’da yetişen yıldız, 19 yaşında Amerika’ya geldi ve Finch Koleji ile New School for Social Research’te eğitim gördü. Ardından Roma’ya dönen Isabella, uzun zaman İtalyanca öğretmekle ve tercümeler yapmakla uğraştı. Bir süre İtalyan televizyonunun New York sorumlusu olarak çalıştı, ancak genlerinden gelen sinema tutkusuna daha fazla karşı koyamadı.
       İlk film denemesini 1976’da, sadece eğlenmek için yaptı. Bu, annesinin “A Matter of Time” adlı filmiydi. Oyunculuktan zevk aldığını farkedince Avrupa’da çeşitli televizyon dramalarında boy göstermeye başladı. 1979 yılında çevirdiği “The Meadow”, aktrisin ilk başrolü oldu. 1980’lerin başında film çalışmalarını bir kenara iterek Lancome’daki modellik kariyerine ağırlık verdi.
İsabella Rossellini

İsabella Rossellini'yi tiyatro sahnesinde
       İlk evliliğini Hollywood’un ünlü yönetmeni Martin Scorsese ile yapan Rossellini, 1983’te bu birlikteliğine nokta koydu. 1985’te “White Night/Beyaz Geceler”de beraber oynadığı dünyaca ünlü balet Mikhail Baryshnikov ile bir ilişki yaşadı. Ertesi yıl “Blue Velvet/Mavi Kadife” filminde canlandırdığı, çok süistimal edilmiş bir kasaba şarkıcısı rolüyle dikkatleri üzerine çeken yıldız, filmin yönetmeni David Lynch ile evlendi. Fakat bu evlilik de uzun ömürlü olmadı. Aktrsi bundan sonra, kızı Electra’nın babası John Wiedeman ve aktör Gary Oldman ile aşk ilişkileri yaşadı.
       Çıkış yapabileceği bir rol arayışını devam ettiren güzel yıldız, 90’lı yıllarda pek çok çalışmada rol aldı. Bunların arasında bir Beethoven biyografisi niteliği taşıyan “Immortal Beloved/Ölümsüz Sevgili” ve “Wyatt Earp” gibi, Türkiye sinemalarında da oynayan filmler vardı. 1998 yılında Berlin Film Festivali’nde “Left Luggage/Emanetçi” filmindeki rolüyle Umut Vaadeden Sanatçı ödülünü kazandı.
       Sükuneti ve kusursuz görüntüsü ile alay ederek seyirciyi şaşırtmaktan hoşlanan aktris, “Tales form the Crypt” Tv dizisinin bir bölümünde, annesinin “Casablanca” imajıyla muzipçe dalga geçmişti.
       1990 ve 1991 yıllarında, People dergisi okuyucuları tarafından, “Dünyanın En Güzel 50 İnsanı” arasına seçilen yıldız, Lancome Kozmetik’in basın sözcüsü olarak son derece ikna edici ve başarılı olmasına rağmen, şirket onun yerine daha genç bir modelle anlaşma imzaladı. Rossellini halen Lancaster bünyesinde kurduğu kendi kozmetik sahasını geliştirmekle de uğraşıyor.
       
       
FİLMOGRAFİ:
       
       Don Quixote, 2000 (TV)
       Il Cielo Cade, 1999
       The Impostors, 1998
       Merlin 1998 (TV)
       Left Luggage, 1998
       The Odyssey, 1997 (mini TV series)
       Crime of the Century, 1996 (TV)
       The Funeral, 1996
       Big Night, 1996
       Goosebumps: Escape from Horrorland, 1996
       Croce e Delizia, 1995
       Wyatt Earp, 1994
       Immortal Beloved, 1994
       The Innocent, 1993
       Fallen Angels, 1993 (TV series)
       Fearless, 1993
       The Pickle, 1993
       Death Becomes Her, 1992
       Lies of the Twins, 1991 (TV)
       Caccia alla Vedova, 1991
       Dames Galantes, 1990
       Ivory Hunters, 1990 (TV)
       Wild at Heart, 1990
       Cousins, 1989
       Zelly and Me, 1988
       Red Riding Hood, 1987
       Siesat, 1987
       Tough Guys Don’t Dance, 1986
       White Nights, 1985
       Il Pap’occhio, 1981
       Il Prato, 1979
       A Matter of Time, 1976
       
       
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları