Home page
Haber Menüsü


Net İç Varlıklar tartışılıyor
Stand-by’da program kriterleri arasında yer alan Merkez Bankası’nın Net İç Varlıklar hedefi, yaşanan likidite sıkıntısı nedeniyle mercek altında... Kimi bankacılar, hedefte bir esneme yapılabileceğini savunuyor...
Murat Başboğa / İstanbul
NTV-MSNBC
23 Kasım— Uluslararası Para Fonu’yla yapılan stand-by düzenlemesi kapsamında önemli yere sahip bulunan Merkez Bankası’nın net iç varlıklar hedefleri, para piyasasındaki nakit sıkışıklığının etkisiyle zorlanıyor. Bazı bankacılara göre, Merkez Bankası’nın dün akşam gerçekleştirdiği 20 dakika içinde duyurduğu ve gerçekleştirdiği sürpriz gecelik repo ihalesinde 1.3 katrilyon liralık satış yapması, net iç varlıklar hedeflerinin aşıldığı endişesi yaratıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkez Bankası’nın 2000 yılı para ve kur politikası kapsamında Net İç Varlıklar’daki dalgalanma büyük ölçüde azalmış ve üç ayda bir değişiklik yapılması kararlaştırılmıştı.
       Merkez Bankası’nın piyasalar için Türk Lirası yaratma işlemi kapsamında döviz satın alınırken, IMF’yle yapılan stand-by düzenlemesi kapsamında performans kriteri olan Net İç Varlıklar, 1.2 katrilyon liraya sabitlenmiş durumda bulunuyordu.
       Bankacılar, bu hedefin Aralık ayı sonunda yaşanacak yüksek nakit talebi ortamında aşılabileceğinin beklendiğini söylüyordu. Ancak, bazı bankacılar dün yaşanan tedirgin ortamda bu hedefin aşıldığını söylüyor.
       Dışbank Ekonomik Araştırmalar Müdürü Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası’nın Net İç Varlıklar hedeflerini esneteceğine yönelik işaretler geldiğini belirtirken, “Halen bu konu değerlendiriliyor, henüz açıklama gelmedi. Bu aşamada, yetkililerin net açıklamalar yapması, piyasalar üzerinde son derece etkili olacaktır. Açıklamalar ne kadar net yapılırsa, senaryo üretmeye o denli gerek kalmaz” dedi.
       Bürümcekçi, Merkez Bankası’nın kamu bankalarının disponibilite tutmamasına olanak sağlayabileceğini öngörürken, bu aşamada Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun Merkez Bankası’ndaki hesaplarından nakit aktarımı yapılmış olabileceğini ifade etti.
       
ESNEME SÖZKONUSU OLABİLİR
       Net İç Varlıklar hedefinin şimdilik aşılmadığını söyleyen Osmanlı Bankası Başekonomisti Yarkın Cebeci de, rakamlarda esnemenin sorun yaratmayacağını belirtiyor. Cebeci, “Yurtdışına net para çıkışı olduğundan, bir daralma sözkonusu oluyor. Dolayısıyla faizlerde bir artış yaşanabiliyor. Net İç Varlıklar kaleminde esneme yapılabileceği -özellikle bayram dönemlerinde- stand-by düzenlemesinde de var” dedi.
       “Hedefler bir miktar şaşmıştır elbette. Ama bu hareketlilik de insanların Aralık ayındaki yüklü nakit talebinden çekinmesinin de etkili olduğunu düşünüyorum” diyen Cebeci, dövize yönelik talebin kademeli olarak azalacağını da öngördü.
       
HEDEFLERDEN SAPILMAMALI
       Ata Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Tayfun Oral da, net iç varlıklar hedeflerinde esnemenin, dezenflasyon programını olumsuz yönde etkileyebileceği görüşünde olanlardan. Oral, “Para politikasında olumsuz etkileri son derece yüksek olur. Şu anda asıl likidite satışıklığına neden olan asıl sebep, çok daha farklı. Bankalara yönelik söylentilerden öte, bozulan cari işlemler dengesi, tüketim malları ithalatındaki hızlı artış etkili. Tüm bunlar biraraya geldiğinde ötelenen tepki ortaya çıktı ve dalgalanmalar yaşandı” dedi.
        Oral, likidite sağlamaya yönelik çalışmalarla, TCMB’nin para politikası konusundaki kararlılığının zedelenebileceğini söylerken, “Bir anda dezenflasyon programı öncesi zamanlara dönebiliriz. Hedeflerden kesinlikle sapılmamalı” dedi.
       Oral, likidite vermek amacıyla hızlı adımların atılmasının, ekonomiyi program öncesi zamanlara ‘derhal’ döndürebileceği uyarısında bulundu.
       
ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ VERİLDİ
       Oral, “Açıklamaların ateş düşürücü etkisiyle, faizlerde geçici yükseliş frenlendi. Kur politikasının böyle sürdüğü ortamda reel faizler yüzde 35 düzeyine çıkıyordu. Bunun düzeltmesi elbek gerçekleşecekti. Açıklamalar, düzeltme hareketini önceye aldı” derken, yatırımcıların yılbaşına kadar biraz daha muhafazakar davranmak gerektiğini öngördü.
       Oral, faizlerin bu dönemde yüzde 40’larda gideceğini, İMKB’de endeksin ise 11-13 bin bandında seyredeceğini öngördü.
       
LİKİDİTE SAĞLANABİLİR
       Ekonomist Uğur Civelek ise, Merkez Bankası’nın Net İç Varlıklar konusundaki hedeflerinin dönem sonu itibariyle olduğunu belirtirken, çeşitli yöntemlerle NİV rakamlarına yansımadan likidite gereksiniminin aşılabileceğini söyledi.
       Bu kapsamda bankaların limitinin arttırılabileceği, bankalara döviz deposu verilmesi gündeme gelebileceği, TMSF’nin Merkez Bankası’ndaki hesaplarının kamu bankalarına alınabileceği, Hazine’deki kamu hesaplarının bir bölümünün kamu bankalarına aktarılabileceği veya Hazine’den avans kullanılarak mevduat yapılabileceğini ifade eden Civelek, “Tüm bu uygulamalar sayesinde, Net İç Varlıklar hedefleri aşılmadan gereken likidite sağlanabilir” dedi.
       Civelek, tüm gelişmelerin bankaların 1.5-2 milyar dolara ulaşan döviz talebini açıklamayacağını söylerken, “İMKB’de pazartesi günü yaşanan satışlar sonrası, takastan gelen paranın Çarşamba günü dövize yönelmesi etkili olduğu söylenebilir” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları