Home page
Haber Menüsü


Batıklar devlete pahalıya patlayabilir
Hazine tarafından çıkarılan ve Kurul’a verilen 6.1 milyar dolarlık özel tertip tahvil ve batık bankaların şirketleri için kurulan 6 bakanlık komisyonun çalışmaları, devletin acilen paraya ihtiyaç duyduğu 2001 yılını zorlayabilir.
Levent Gürses /İstanbul
NTV-MSNBC
20 Kasım— Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kapsamındaki 10 batık banka, ekonominin kritik bir dönemece gireceği 2001 yılında devlete epey pahalıya patlayacak.

   
 
       
   
MSNBC News Okuyan: Kurtarma komisyonu 1 aydır var
MSNBC News İTO: Polis devleti olmayalım
MSNBC News FP'den hükümete 'batıklar' çağrısı
MSNBC News Bakan Özkan: İddialar asılsız
MSNBC News Egebank'ın yöneticileri sorgulanıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu bankaların satışından önce mali bünyelerinin güçlendirilmesi ve sermaye yeterliliği rasyosunun tutturulması için Hazine tarafından çıkarılan ve Kurul’a verilen 6.1 milyar dolarlık özel tertip tahvilin yanısıra, hükümetin batık bankaların şirketleri için 6 bakandan oluşturduğu çalışma grubunun da devletin önemli taahhütler altına girmesine neden olabileceği ortaya çıktı.
       Hazine tarafından Fon’a verilen 6.1 milyar dolarlık (4 katrilyon 150 trilyon lira) tahvil 10 yıl içinde faiziyle birlikte geri ödenecek.
       
2001’DE ÖDEME YOK
       Ancak ödeme 2002 yılı Aralık ayından itibaren başlayacak. 8 bankanın satışını 2001 Nisan’ına kadar tamamlamayı planlayan Fon, bu tahvilleri bankaların mali bünyelerine göre paylaştıracak.
       Hem de bu işi önümüzdeki aylar içinde tamamlamış olacak. Ancak, Türkiye ekonomisi için çok kritik bir yıl olan 2001’de Hazine’ye herhangi bir ödeme yapılmayacak.
       Oysa, IMF ile yapılan stand-by kapsamındaki enflasyonla mücadele programının yumuşak karnı da 2001 bütçesi ve özellikle gelir kalemi. Ekonominin yoğun biçimde gelir sıkıntısı içinde olduğu, yatırımlara, eğitim-sağlığa kaynak ayıramadığı, vergileri artırmayı planladığı dönemde, bankalara neredeyse 2000 yılında tüketimden alınan KDV miktarı kadar, bir başka deyişle 2001 vergi hedefinin 8’de biri kadar kaynak aktarımı yapılacak.
       Hükümetin, üst gelir gruplarında planladığı 5 puanlık gelir vergisi artışıyla hedeflediği gelirin 500 trilyon veya 2000 yılında cep telefonlarına konulan ek verginin toplam 340 trilyon lira olduğu gözönüne alınırsa, batık bankalar için Kurul’a verilen 4.15 katrilyon liralık özel tip tahvilin büyüklüğü ortaya çıkıyor.
       Ayrıca, önemli bir başka unsur da faizlerdeki olası artış olacak. Bankaların kasalarındaki bu özel tahviller, arz fazlasına yol açacağı için piyasada faizlerin yükselmesine neden olacak. Yükselen faizler de yine devletin iç borçlanmasında maliyetini artıracak.
       
KURTARMA KOMİSYONU NE YAPACAK?
       Devleti gelir kaybına uğratması olası bir başka kalem de, batık bankalara bağlı şirketleri yaşatmak için oluşturulan 6 kişilik komisyonun yapacağı çalışmalar olacak. Bu komisyona üye bakanlar, bunun kesinlikle bir kurtarma operasyonu olmayacağını söylediler.
       Hedefin haklarında yasal tedbir yürütülen işletmelerin ekonomiye katkılarını sürdürmek, istihdam ve katma değer yaratan şirketler üzerindeki olumsuz etkileri gidermek olduğu açıklandı.
       Ancak basında yer alan haberlere göre, Hazine başta Bank Kapital’in eski sahibi Ceylan Grubu’nun İsrail ve Bulgaristan’da üslendiği müteahhitlik işleri ile diğer şirketlerin özellikle yurtdışında üslendiği taahhütlerde garantör olmaya hazırlanıyor.
       Bu, Hazine’nin şirketlerin üslendiği işin tutarı kadar parayı garanti etmesi ve şirketlerin finansman sıkıntısı gibi nedenlerden dolayı projeyi zamanında tamamlayamaması veya işi bırakması durumunda tazminatı ödemek zorunda olması anlamına geliyor.
       Milliyet gazetesi, Ceylan Grubu’nun Bulgaristan ve İsrail’deki inşaat taahhütlerinin toplamının 1.5 milyar dolara ulaştığını, Esbank, Yaşarbank gibi bankalara bağlı sanayi, müteahhitlik ve ihracat şirketlerinin de satış vaadi ve taahhütlerinin sözkonusu olduğunu yazdı.
       
KAMUYA BORÇLAR ERTELENEBİLİR
       Ayrıca, Sümerbank’ın eski sahibi Gariboğlu grubunun da özelleştirmeden aldığı Antalya Limanı’nın taksitlerini ödeyemediği belirtiliyor. Özelletirme İdaresi’nin yetkisini kullanarak el koyması durumu da devlet için bir gelir kaybı olacak.
       Yine basında yer alan haberlere göre, batık bankalara bağlı şirketlerin elektrik, su, SSK primi gibi borçlarında kolaylık sağlanması düşünülüyor. Tüm bunlar kritik 2001 yılında gelir kaybına neden olacak kararlar arasında yer alacak.
       Bilindiği gibi 6 bakanlı komisyonda yer alan Devlet Bakanı Tunca Toskay, hiç kimsenin hatasının tashihi için kamu kaynağı kullanılmayacağını, teşviğin düzgün şirkete verileceğini söylerken amaçlarının işletmelerin çalışmasını, fabrikaların kapanmamasını sağlamak olduğunu belirtmişti. Toskay, “Şirketlere teşvik mi, vergi kolaylığı mı uygulanacak” sorusunu da “Tek tek bakarız” diyerek yanıtlamıştı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları