Home page
Haber Menüsü


TV’den sinemaya bitmeyen göç
 
Yakında vizyona girecek olan “Charlie’nin Melekleri” bahanesiyle eski dostları biraz anmaya ne dersiniz?  
"Charlie'nin Melekleri": Eski dostlar yeni yüzlerle karşımızda
 
Derleyen: Güven Kavadarlı
NTV-MSNBC
20 Kasım—  Nasreddin Hoca “eski ayları kırpıp kırpıp yıldız yaparlar” demiş. Hollywood da eski dizileri kırpıyor, hoşuna giden taraflarını alıyor, yıldız oyuncularla donatıp tekrar beğenimize sunuyor. Tek kanallı televizyon dönemi çok da uzak bir anı olmayan ülkemizde, eski dostları yeniden karşımızda görmek bizi hem sevindiriyor hem de heyecanlandırıyor doğrusu. Belki de uzak akrabalarımızla uzun bir aradan sonra karşılaşmış gibi hissediyoruz kendimizi. Şimdi bizlere nostaljik anlar yaşatan bir düzine filme kısaca göz atalım.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  UZAY YOLU
       (STAR TREK-THE MOTION PICTURE)

       
       Yönetmen:
       Robert Wise
       Oyuncular:
       William Shatner (Kaptan Kirk), Leonard Nimoy (Mr. Spock), DeForest Kelley (Dr. McCoy), James Doohan (Scotty), George Takei (Sulu), Nichelle Nichols (Uhura) Yapım Yılı: 1979 Devam: Star Trek II: The Wrath of Khan (1982), Star Trek III: The Search for Spock (1984), Star Trek IV: The Voyage Home (1986), Star Trek V: The Final Frontier (1989), Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991), Star Trek: Generations (1994), Star Trek: First Contact (1996), Star Trek: Insurrection (1998)
       Ana Fikir: Uzay derin bir mevzudur.
       Neydi Ne Oldu?
TV dizisi olarak zaten bir efsaneydi, sinemada da tam 9 filmle efsane olmaya devam etti. Bu ilk film en iyi sanat yönetimi, müzik (Jerry Goldsmith) ve görsel efekt dallarında Oscar’a aday gösterildi. Bilimkurgunun felsefesini yapan dizi, “Atılgan” mürettebatının uzayın bilinmeyen köşelerinde geçen maceralarını konu alıyor. Kült kelimesi sanki bu seri için yaratılmış. “Uzay Yolu”nun fanatizm derecesinde hayranları var. Amerika’da bazı insanlar, dizinin kötü adamları olan Klingonlular’ın lisanını öğrenip aralarında Klingonca konuşuyorlar. Deyim yerindeyse “Uzay Yolu” onlar için yeni bir din yerine geçiyor. Mr. Spock’a olan sempatimiz yüzünden bir gün Volkan diye bir gezegenden kötü niyetli uzaylılar gelse, onları kırmızı halı ile karşılama hatasına düşebiliriz. Bizi bir sonraki filme ışınla Scotty!
       
       DOKUNULMAZLAR (THE UNTOUCHABLES)

       
       Yönetmen:
       Brian De Palma
       Oyuncular:
       Kevin Costner (Eliot Ness), Sean Connery (James Malone), Andy Garcia (George Stone), Charles Martin Smith (Oscar Wallace), Robert De Niro (Al Capone) Yapım Yılı: 1987 Ödül: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ı (Sean Connery)
       Ana Fikir: Sana bıçak çekene sen tabanca göstereceksin.
       Neydi Ne Oldu?
Ciddi ama toy federal ajan Eliot Ness’in yeraltı dünyasıyla savaşmayı öğrenmesini konu alan siyah-beyaz TV serisi, Brian De Palma tarafından büyük bir ustalıkla beyazperdeye aktarıldı. Robert De Niro ve henüz büyük bir star olmamış Kevin Costner sanki Al Capone ve Eliot Ness’in ta kendileri... “Potemkin Zırhlısı”ndan esinlenen merdiven sahnesi orijinalini utandırmayacak şekilde sinemanın en unutulmaz anları arasına girmeyi başardı. Film en iyi sanat yönetimi, kostüm ve müzik (Ennio Morricone) dallarında da Oscar’a aday gösterildi.
       
       ADDAMS AİLESİ (THE ADDAMS FAMILY)

       
       Yönetmen:
       Barry Sonnenfeld
       Oyuncular:
       Raul Julia (Gomez Addams), Anjelica Huston (Morticia), Christina Ricci (Wednesday) Christopher Lloyd (Fester Amca), Dan Hedaya (Tully), Dana Ivey (Margaret), Elizabeth Wilson (Abigail), Paul Benedict (Yargıç Womack) Yapım Yılı: 1991 Devam: Addams Family Values (1993)
       Ana Fikir:
İnsan için ailesi gibisi yoktur.
       Neydi Ne Oldu? Zombiler, vampirler ve mezar kaçkınlarını andıran fertlerden oluşan tuhaf ama bir o kadar da eğlenceli bir aile ile karşı karşıyayız. Bu ailenin temelleri Charles Addams tarafından henüz 10 yaşında bir çocukken atılır. “Addams Ailesi”, 1932 yılında önce çizgi roman olarak yayınlanmaya başlanır. 1964 ve 1966 yılları arasında ise Amerika’nın en çok izlenen TV dizilerinden biri haline gelir. Usta oyuncular ve tecrübeli bir yönetmenle gerçekleştirilen ve emek verildiği her halinden belli olan sinema uyarlaması ise görsel açıdan son derece dikkat çekici. En iyi kostüm Oscar’ına aday gösterilen filmin 1993 yılında çevrilen devamı ise, en iyi sanat yönetimi dalında aynı ödülün adayları arasında yer aldı.
       
       KAÇAK (THE FUGITIVE)

       
       Yönetmen:
       Andrew Davis
       Oyuncular:
       Harrison Ford (Dr. Richard Kimble), Tommy Lee Jones (Samuel Gerard), Julianne Moore (Dr. Ann Eastman), Joe Pantoliano (Cosmo Renfro), Sela Ward (Helen Kimble) Yapım Yılı: 1993 Ödül: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ı (Tommy Lee Jones) Devam: U.S. Marshals (1998)
       Ana Fikir: Çamur at, doğru olmasa da izi kalır.
       Neydi Ne Oldu?
Karısını öldürmekle suçlanan ve peşine düşen Komiser Gerard’dan köşe bucak kaçmak zorunda kalan masum Dr. Kimble’ın heyecan dolu öyküsü... David Janssen’in Dr. Kimble’ı canlandırdığı dizi Amerika’da 1963 ile 1967 arasında, ülkemizde ise 1970’lerde insanları ekran başında soluksuz bıraktı. Adını temize çıkarmak için tek kolu takma olan gerçek katili arama görevini Harrison Ford’un üstlendiği sinema uyarlaması ise aksiyon-gerilim sinemasının başarılı bir örneği olmayı başardı. Özellikle trenin, raylar üstündeki otobüsle çarpıştığı sahne sinema tarihindeki yerini şimdiden aldı. Akademi tarafından çok ciddiye alınan film Tommy Lee Jones’un aldığı ödül dışında en iyi film, görüntü yönetimi, kurgu, müzik (James Newton Howard), ses ve ses efekti dallarında da Oscar’a aday gösterildi. 1998 yılında çevrilen “U.S. Marshals” da Tommy Lee bir kez daha Komiser Gerard olarak bu kez Wesley Snipes’ın peşine düştü.
       
       MAVERICK

       
       Yönetmen:
       Richard Donner
       Oyuncular:
       Mel Gibson (Bret Maverick), Jodie Foster (Annabelle Bransford), James Garner (Zane Cooper), James Coburn (Komodor), Graham Greene (Joseph), Alfred Molina (Angel) Yapım Yılı: 1994
       Ana Fikir: Oyunu kuralına göre oynarsan her zaman kaybedersin.
       Neydi Ne Oldu?
İflah olmaz bir kumarbazın Vahşi Batı’da yolunu bulma çabaları üzerine sevimli bir komedi... Amerika’da 1960’ların sevilen bir TV dizisi olan “Maverick”, beyazperde uyarlamasında Mel Gibson’ın tüm sempatisinden sonuna kadar istifade ediyor. Dahası bu kez Jodie Foster da her zaman görmeye alışık olmadığımız şekilde sevimli ve muzır bir portre çiziyor. TV dizisinin starı olan James Garner filmde bir şerifi canlandırıyor. Yönetmen Donner eski Western dizilerinin seçkin oyuncularını filmin kadrosuna alarak onlara saygı duruşunda bulunmayı ihmal etmiyor. Film en iyi kostüm dalında Oscar’a aday gösterildi.
       
       TAŞ DEVRİ (THE FLINTSTONES)

       
       Yönetmen:
       Brian Levant
       Oyuncular:
       John Goodman (Fred Çakmaktaş), Elizabeth Perkins (Wilma), Rick Moranis (Barney Moloztaş), Rosie O’Donnell (Betty), Kyle MacLachlan (Cliff), Halle Berry (Miss Stone), Elizabeth Taylor (Pearl) Yapım Yılı: 1994 Devam: The Flintstones in Viva Rock Vegas (2000)
       Ana Fikir: Elektriksiz de medeniyet olur.
       Neydi Ne Oldu?
Her şeyden önce iki boyuttan üç boyuta terfi etti. Günümüz yaşam standartlarının tarih öncesi koşullara nasıl taşınabileceği üzerine hoş bir fantezi olan “Taş Devri”, Hanna-Barbera yapımcılık tarafından dünyanın en sevilen çizgi filmlerinden biri haline getirildi. Fred, Wilma, Barney, Betty, Çakıl, Bam Bam, Dino kısa sürede tüm çocukların sevgilisi haline geldiler. John Goodman ve Rick Moranis gibi iki usta komedi oyuncusuna ve Elizabeth Taylor gibi sürpriz bir isme sahip film ise, Industrial Light and Magic’in özel efektlerinin yardımıyla elinden gelenin en iyisini yaparak bu fanteziyi gerçeğe dönüştürmeyi başardı. Senaryosu çok parlak olmasa bile çocukların buna dikkat edeceğini hiç zannetmiyoruz. 2000 yapımı devam filmi ise kahramanlarımızın flört etmeye başladıkları gençlik dönemlerini konu alıyor.
       
       SEVİMLİ HAYALET (CASPER)

       
       Yönetmen:
       Brad Silberling
       Oyuncular:
       Christina Ricci (Kat), Bill Pullman (Dr. Harvey), Cathy Moriarty (Carrigan), Eric Idle (Dibs), Don Novello (Sarducci) Yapım Yılı: 1995
       Ana Fikir: Benimle arkadaş olur musun?
       Neydi Ne Oldu?
Aynı “Taş Devri” gibi bir boyut fazlasına terfi etti. İçi insan sevgisiyle dolup taşan sevimli hayalet Casper, iyilik mesajlarıyla dolup taşan maceralarıyla her dönemde dünyanın en çok tanınan çizgi film kahramanlarından biri oldu. Kendisini görür görmez kaçacak delik arayan insanlara arkadaş olmayı teklif eden ve yardımlarıyla onların gönlünü çalmayı başaran Casper’ın başı ise, tek dertleri insanları korkutmak olan üç kaba hayalet akrabası ile derttedir. Brad Silberling’in yönettiği filmde dört hayalet de son derece başarılı özel efektler ile beyazperdeye taşınıyor. Yine de filmin idari yapımcısı olan Steven Spielberg’den daha fazlasını beklemek herkesin hakkı.
       
       GÖREVİMİZ TEHLİKE
       (MISSION: IMPOSSIBLE)

       
       Yönetmen:
       Brian De Palma
       Oyuncular:
       Tom Cruise (Ethan Hunt), Jon Voight (Jim Phelps), Emmanuelle Beart (Claire), Kristin Scott-Thomas (Sarah Davies), Ving Rhames (Luther), Vanessa Redgrave (Max), Jean Reno (Krieger) Yapım Yılı: 1996 Devam: Mission: Impossible 2 (2000)
       Ana Fikir: Devlet yakayı ele verenleri tanımaz.
       Neydi Ne Oldu?
Maskeleri, patlayan teypleri, sayısız teknolojik icatlarıyla casusluk olayına son noktayı koyan “Görevimiz Tehlike” ekibinin, her hafta yeni bir kötü adamın hevesini kursağında bırakmasını yıllarca zevkle ve merakla izleyip durduk. Birbirine kenetlenen bir ekibin halledemeyeceği görev olmadığını öğrendik. Ama günümüzün önemli yönetmenlerinden Brian De Palma’nın yönettiği filmde hiç de alışık olmadığımız bir durumla karşılaştık. Yıllar boyu dinlediği “eğer görev sırasında yakalanırsanız sizi tanımadığımızı bildireceğiz” lafından mıdır yoksa başka bir nedenden midir bilinmez, ekibin lideri Jim Phelps “beni tanımayanı ben hiç tanımam” felsefesiyle herkesi satarak menfaatlerini düşünmeye başlar. De Palma usulü gerilim ve Tom Cruise faktörü bir araya gelince ortaya kaliteli bir film çıkıyor. Finaldeki helikopterle hızlı tren kovalama sahnesini çok ciddiye almadığınız sürece sorun yok. En azından John Woo’nun yönettiği 2000 yapımı devam filminden birkaç gömlek daha iyi.
       
       AZİZ (THE SAINT)

       
       Yönetmen:
       Phillip Noyce
       Oyuncular:
       Val Kilmer (Simon Templar), Elisabeth Shue (Emma Russell), Rade Serbedzija (Ivan), Valeri Nikolayev (Ilya) Yapım Yılı: 1997
       Ana Fikir: Kibarca yaparsan her şey mübahtır.
       Neydi Ne Oldu? İngiliz yazar Leslie Charteris’in yarattığı centilmen hırsız Simon Templar’ın ilk macerası 1928’de basılır. Yıllar geçtikçe insanların gözde kahramanlarından biri haline gelen Templar’ın maceraları yapımcı RKO şirketi tarafından 1938 ile 1954 yılları arasında 9 filmden oluşan bir seri olarak sinemaya aktarılır. Fakat kahramanın ülkemizde en popüler olduğu dönem şüphesiz 1970’lerde yayınlanan ve başrolünü Roger Moore’un oynadığı dizi filmdir. Kılık değiştirme ustası Templar’ı beyazperdede son olarak Val Kilmer canlandırdı. Film, özellikle Kilmer ve Shue arasındaki yoğun duygusal ilişkiyi ele almadaki başarısıyla dikkat çekiyor.
       
       UZAYIN DERİNLİKLERİNDE
       (LOST IN SPACE)

       
       Yönetmen:
       Stephen Hopkins
       Oyuncular:
       William Hurt (Profesör John Robinson), Mimi Rogers (Maureen), Heather Graham (Judy), Lacey Chabert (Penny), Jack Johnson (Will), Matt LeBlanc (Pilot Don West), Gary Oldman (Dr. Zachary Smith) Yapım Yılı: 1998
       Ana Fikir: Aile fertleri birbirlerine destek olmalıdır.


"Lost in Space" dizisinden bir görüntü
       Neydi Ne Oldu? Uzayda kaybolan bir aileyi konu alan “Uzayın Derinliklerinde”, Amerika’da 1965 ile 1968 yılları arasında insanları ekran başına topladı. Profesör John Robinson, uzayın derinliklerine yerleşme göreviyle yola çıkan ailenin reisi olarak karşımıza çıkıyor. İşler planlandığı gibi gitmeyince kahramanlarımız uzayın bilinmeyen köşelerinde kaybolarak birbirinden heyecanlı maceralar yaşamaya başlıyorlar. Basit dekorlardan ve komik kostümlerden oluşan dizi, beyazperdede usta bir yönetmenin elinde, tecrübeli bir oyuncu kadrosunun ve 750’yi aşkın özel efektin yardımıyla görsel bir şölene dönüşüyor. Devamının çevrilmemesi için hiçbir neden yok.
       
       TATLI SERT (THE AVENGERS)

       
       Yönetmen:
       Jeremiah S. Chechik
       Oyuncular:
       Ralph Fiennes (John Steed), Uma Thurman (Emma Peel), Sean Connery (Sir August De Wynter) Yapım Yılı: 1998
       Ana Fikir: Dünyayı kurtarıyor olmak “beş çayı”nı ihmal etmeyi gerektirmez.
       Neydi Ne Oldu? “Tatlı Sert”, İngiltere’nin TV kültürüne armağan ettiği bir dizi... 1960’larda İngiltere’de, 1970’lerde ise ülkemizde izleyicinin yoğun ilgisini çeken dizide şapka ve şemsiyesini silah olarak kullanabilen John Steed’i Patrick Macnee, yakın dövüş ustası Emma Peel’i ise Diana Rigg canlandırıyordu. Fantastik, yaratıcı, ilginç sıfatlarını uygun görebileceğimiz dizi, İngilizler’in soğukkanlılıklarını, asalete olan düşkünlüklerini ve kendilerine özgü mizah anlayışlarını da gözler önüne seriyordu. Sinema uyarlaması 1990’ların Londra’sında geçiyor. Emma Peel’i baştan aşağı siyah deri kıyafetler içinde görüyoruz. John Steed ise her zamanki gibi çok şık. Yine de filmin fazla stilize olması herkese hitap etmesini engelliyor. İklimleri kontrol eden kötü adamın adının ağustosta kış anlamına gelmesi tam “Tatlı Sert”lik bir espri.
       
       CHARLIE’NIN MELEKLERİ
       (CHARLIE’S ANGELS)

       
       Yönetmen:
       McG
       Oyuncular:
       Drew Barrymore (Dylan Sanders), Cameron Diaz (Natalie Thompson), Lucy Liu (Alex Munday), Bill Murray (John Bosley), Tim Curry (Roger), Kelly Lynch (Vivian), Sam Rockwell (Knox) Yapım Yılı: 2000
       Ana Fikir: Bir kadınla bile uğraşmak zor üçüyle kim başa çıkacak?
       


"Charlie's Angels" dizisinin kahramanları
       Neydi Ne Oldu? 1970’lerin popüler TV dizisi, kimsenin görmediği Charlie Townsend isimli güçlü bir adamın emrine amade birbirinden güzel üç kadın detektifin maceralarını anlatıyordu. Üç kadın da çok merak ettikleri ama bir türlü tanışamadıkları bu adamın kendilerine verdikleri görevleri yerine getiriyordu. Yakında sinemalarımızda gösterime girecek filmin konusu da elbette bundan daha farklı bir eksende dönmüyor. Filmin, Amerika’da oldukça yüksek bir hasılat elde etmeyi başardığını hatırlatalım.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları