Home page
Haber Menüsü


Devlet batık bankalardan Nisan’da kurtuluyor
Fon kapsamındaki 8 batık bankanın tasfiyesine ilişkin Eylem Planı sonunda açıklandı. Devlet, milyarlarca dolara mal olan bankalardan Nisan 2001’de kurtuluyor. Talipliler 20 Kasım Pazartesi’den itibaren Üst Kurul’a başvuracak.
Ankara
NTV-MSNBC
16 Kasım— Bankacılık Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen bankaların yeniden yapılandırılmalarıyla ilgili Eylem Planı açıklandı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Eylem Planı, devlete milyarlarca dolar zarara mal olan batık bankaların tasfiyesinde en hayati adımı oluşturuyor. Batık bankaların Fon tarafından yazılı olarak açıklanan 5 aşamalı plan bir takvim çerçevesinde bankaların taliplilerle yapılacak görüşmeler sonrası gerçekleştirilecek ihalelerle elden çıkarılması konularını içeriyor. Eylem Planı’na göre, bankaların satışına yönelik ihaleler Nisan 2001 içinde sonuçlandırılacak.
       Kurul’dan yapılan açıklamada, yönetim ve denetimi Fon bünyesinde bulunan bankaların hisselerinin satışı ile ilgili eylem planının önemli bir aşamasının da bugün gerçekleştiği belirtilerek, şöyle denildi:
       
6.1 MİLYAR $ TAHVİL VERİLDİ
       “Fon bankalarının hisselerinin satışından önce mali bünyelerinin güçlendirilmesi ve sermaye yeterliliği rasyosunun tutturulması için gerekli olan kaynak Hazine Müsteşarlığı tarafından borç olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na verildi. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Zekeriya Temizel tarafından imzalanan ikraz anlaşması ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na verilen özel tertip DİPS tutarı 6.1 milyar dolardır. Bu tutarın 3 milyar dolarlık kısmı TL, 3.1 milyar dolarlık kısmı ise döviz kağıdı olarak verildi. Vadeleri ise 18 aydan 5 yıla kadar olmak üzere farklı olarak belirlendi. Borç 2002 yılının Aralık ayından başlayarak 10 yıl içerisinde faizi ile birlikte Hazine’ye geri ödenecektir.”
       
KURUL 5 AŞAMALI PLAN YAPTI
       Fon kapsamındaki 10 bankanın satışına yönelik 5 aşamalı plan şöyle çalışacak:
       20 Kasım Pazartesi gününden itibaren, bankalara talip olan potansiyel alıcılar, Üst Kurul”a başvuruda bulunmaya başlayacaklar.
       Kurul’a yapılacak başvurular, 22 Aralık tarihine kadar sürecek. Bu arada Kurul, taliplilerin gerekli koşulları yerine getirip getirmediği inceleyecek.
       
GİZLİ GÖRÜŞMELER YAPILACAK
       Gerekli koşulları taşıyan yatırımcılar Ocak 2001 tarihinde bir gizlilik anlaşması imzalayacak. Gerekli incelemeler bu ay sonunda imzalanacak.
       
  Bankalarla ilgili gelişmeler
Tıklayın

       Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ihale şartnamelerinin hazırlanması ve bununla ilgili gerekli duyuruların yapılması için Şubat 2001 tarihini öngördü. Yatırımcıların, şartnamelerde belirtilen gerekli düzenlemelere uygun hazırladıkları tekliflerini Nisan 2001 tarihine kadar TMSF’ye bildirmesi gerekiyor.
       Aynı ay içinde teklifler değerlendirilecek ve ihaleler sonuçlandırılacak.
       
ORTAK YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ
       Bu arada, Fon’a devredilen 8 banka için oluşturulan ortak yönetim kurulunun üyeleri de belirlendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde bulunan 8 banka için evvelce oluşturulmasına karar verilen ortak yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: “Tevfik Altınok, Prof. Dr. Çelik Kurdoğlu, Tanju Polatkan, Hasan Ulukanlı, Adlan Özen ve Hasan Eken.”
       Ayrıca, 8 bankanın genel müdürleri de kendi bankalarına ilişkin karar alınırken yönetim kuruluna 7’inci üye olarak katılacaklar. BDDK’dan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu bankaların hisselerinin satışından önce mali bünyelerinin güçlendirilmesi ve sermaye yeterliliği rasyosunun tutturulması için gerekli olan 6.1 milyar dolarlık kaynağın Hazine Müsteşarlığı tarafından borç olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na verildiğini bildirdi.
       
HAZİNE’DEN TAHVİLLERE AÇIKLAMA
       Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamındaki 8 bankanın rehabilitasyonu amacıyla, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun talep etmesi üzerine ihracına karar verilen 6 milyar 150 milyon dolar tutarındaki Özel Tertip Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin yapısına açıklık getirildi.
       Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, uygulamanın ekonomiye maliyetinin minimum düzeyde olacak şekilde tasarlandığı belirtilirken, uygulanmakta olan ekonomik istikrar programının bir parçası olarak, bankacılık sektörünün ve dolayısıyla tüm mali sektörün sağlıklı işleyişinin sağlanabilmesi için tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de yapısal uygulamaların geliştirildiği ve TMSF, BDDK bünyesine alındığı hatırlatıldı. Açıklamada şöyle denildi:
       “Bankacılık Kanunu’nun ilgili hükmüne göre, TMSF’ye; 1 milyar 500 milyon dolar karşılığı Türk Lirası tutarında, değişken faizli (FRNs), Hazine’ce valör tarihi itibariyle belirlenecek faiz oranı üzerinden, ilk kuponu 21 Mart 2001 ödemeli, daha sonraki kupon ödemeleri ise 6 ayda bir yapılacak referans ihalelerine endeksli olarak belirlenecek 6 ayda bir kupon ödemeli, 17 Eylül 2003 vadeli Özel Tertip Devlet Tahvili, 1 milyar 500 milyon dolar karşılığı Türk Lirası tutarında net değerli, net değer üzerinden yıllık bileşik yüzde 34.58 faiz taşıyacak şekilde nominal değerli, iskontolu, 24 Nisan 2002 vadeli Özel Tertif Devlet Tahvili, 3 milyar 150 milyon dolar tutarında döviz cinsinden, 5 yıl vadeli, yılda libor+2.25 faiz ödemeli Özel Tertip Devlet Tahvili ihraç edilmesine karar verilmiş olup, söz konusu senetler, valör tarihi itibariyle iç borç stokuna dahil edilecektir”.
       
TAHVİLLERİN GERİ ÖDEMESİ
       Açıklamaya göre, senetlerin yapısı, uygulamanın ekonomiye maliyeti minimum düzeyde olacak şekilde tasarlandı. İhraç edilecek tutar ve Hazine’ce bu senetler için ödenecek faiz tutarları toplamı, Fon tarafından Aralık 2002 tarihinden itibaren, imzalanan ikraz anlaşmasında belirlenen ödeme planı çerçevesinde, Hazine’ce bu borca tahakkuk ettirilecek faiz ile birlikte, 6 ayda bir taksitler halinde, 10 yıl içerisinde geri ödenecek.
       TMSF, bu bankaların satılmasından, tasfiye edilmesinden veya başka yöntemlerle gelir elde etmesi durumunda borcunu erken ödeyebilecek. Borcun erken ödenmesi durumunda bakiye borç tutarı için yeni bir ödeme planı belirlenecek. Bu senetler vasıtasıyla, bankaların finansal rasyonlarının düzeltilmesi, faiz riskine karşıû korunması, açık pozisyon risklerinin azaltılması ve gerektiğinde acil likitide ihtiyaçlarının karşılanması hedeflendi.
       Senetlerle ayrıca, bankaların bu tahvilleri repo piyasasında, Merkez Bankası API işlemlerinde ve disponibilite yükümlülüklerini karşılamakta kullanarak bir miktar likidite sağlayabilmesi ve yüksek maliyetli fonlamaya bağımlılıklarının azaltılması hedeflenirken, bu sayede de piyasa faizlerinin olumlu etkilenmesi bekleniyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları