Home page
Haber Menüsü



Demiralp ve Cottarelli
Cottarelli: Özelleştirmeyi hızlandırın
Uluslararası Para Fonu Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, ek niyet mektubuna yönelik ayrıntı vermezken, hükümetten yapısal reformları hızlandırmasını istedi. Cottarelli, “2001’e ilişkin özelleştirme hedefleri önemli kalmayı sürdürüyor” dedi.
Ankara
NTV-MSNBC
    15 Kasım—  Uluslararası Para Fonu Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, yapısal reformlarda bazı gecikmeler olduğunu belirterek, Uluslararası Para Fonu Yönetim Kurulu’nun Aralık ayının ikinci yarısında Türkiye’ye verilecek kredinin üçüncü ve dördüncü dilimlerini birlikte değerlendireceğini açıkladı. Cottarelli, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp’le birlikte düzenlediği basın toplantısında, Ek Niyet Mektubu’na yönelik ayrıntı vermedi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cottarelli, basın toplantısında yaptığı konuşmada, 3. ve 4. gözden geçirmeyi tamamladıklarını ve daha çok 2001 yılında uygulanacak ekonomik politikalar üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi.
       Cottarelli, 2000 yılı performansıyla ilgili gelişmeleri övdükten sonra, özellikle özelleştirme konusunda yapısal reformlarda gecikmeler olduğunu, Türk Telekom’un satışının geciktiğini söyledi. Cottarelli, “2001 yılına ilişkin özelleştirme hedefleri önemli kalmaya devam ediyor” dedi.
       Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, yaptığı konuşmada, enflasyon hedefleriyle gerçekleşmeleri arasında makasın Mart ayından itibaren daralacağını belirterek, “Başarı çok kısa vadelerle değerlendirilmemelidir. 2001 yılında enflasyon tek haneli rakamlara indirilecektir” dedi.
       IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, basın toplantısında, beklenildiği gibi ek niyet mektubunda yer alan unsurlardan sözetmedi. Hem Cottarelli, hem Hazine Müsteşarı Demiralp, bu konuda ketum davranmayı tercih etti. Cottarelli, IMF Yönetim Kurulu’nun Aralık ayının ikinci yarısında yapacağı toplantıda, Türkiye’ye verilecek kredinin üçüncü ve dördüncü dilimlerini birlikte görüşeceğini ifade etti.
       Cottarelli, özelleştirme, Türk Telekom, TMSF kapsamındaki bankalar konusunda hükümetin ağır kaldığını söylerken, ekonomide kaydedilen başarılara rağmen enflasyon ve cari açık hedeflerinin de saptığını ifade etti.
       
HEDEFLER İDDİALI
       Carlo Cottarelli, yaptığı konuşmada, “2001 yılı hedefleri iddialı hedeflerdir. Büyüme hızı yüzde 7 olacak. Operasyonel bütçe açığı 2001’de GSMH’nin yüzde 2’ye düşecek. Bu rakam, Avrupa Birliği ülkelerinin rakamlarına paralel bir düzeyde gerçekleşecek. Bu arada, kamu sektörü borcunun GSMH’ye oranının yüzde 5’e gerileyeceğini de öngörüyoruz” dedi.
       Cottarelli, para politikaları konusundaki değerlendirmesinde de, “Para politikaları, döviz kurunu hedefleyen sistemden, enflasyon hedefleyen bir sisteme geçecektir. Aynı zamanda bu gelişme Maastricht kriterlerine de tam uyumlu niteliktedir” dedi.
       Bankacılık sektöründeki yapısal düzenlemelere de değinen Cottarelli, “BDDK çalışmalarına büyük enerjiyle başladı. Yakın zamanda TMSF kapsamındaki bankaların satış planı açıklanacaktır” dedi.
       Cottarelli, özelleştirme konusundaki değerlendirmesinde de, “Türk Telekom’un özelleştirmesinin hızlanacağını bekliyoruz” derken, 2001 yılı enflasyon verilerinin de son derece önemli olduğunu söyledi. Cottarelli, tarım destekleme politikalarına ilişkin olarak ise, “Tarım alanında da reformlar doğrudan gelir desteğinin uygulanmasıyla sürecektir ilk niyet mektubunda yeraldığı gibi süreceğini öngörüyoruz” dedi.
       
ÖNEMLİ SONUÇLAR ELDE EDİLDİ
       2000 yılında son derece önemli ekonomik sonuçlar elde edildiğini belirten Cottarelli, 1986’dan beri enflasyonun en düşük seviyeye indiğini vurguladı. 1986 yılının petrol fiyatlarının en düşük seviyeye indiği yıl olduğunu hatırlatan Cottarelli, “Dolayısıyla 2000 yılında petrol fiyatlarının son derece yüksek seviyede çıktığını düşürseniz elde edilen başarı son derece önemlidir” dedi.
       Milli gelir büyümesinde bir sıçrama olduğunu ve yüzde 7 seviyesine çıkacağını tahmin ettiklerini belirten Cottarelli, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:
       “Ancak bundan daha önemlisi kamu sektörü hesaplarında görülen iyileşmedir. Geniş tanımıyla kamu sektöründe faiz dışı denge yüzde GSMH’nin 1.8’i kadar açıktan yüzde 3 fazlaya dönüşecektir. Genel açığa baktığımız zaman da iyileşmenin daha iyi olduğu görülüyor. Enflasyonun etkisinden arındırılmış operasyonel açığa baktığımızda GSMH’nin 1999’da yüzde 12.3’üne tekabül ediyordu. 2000 yılında bu oranın GSMH’nin yüzde 5.7’sine düşeceğini tahmin ediyoruz. Kamu borcunun GSMH’ya oranı da artmayı durdurdu, stabil hale geldi. 1999 yılında kamu borcunun GSMH’ye oranı yaklaşık yüzde 18 artış göstermiştir. 2000 yılında kamu borcunun GSMH’ye oranında bir düşüş beklemekteyiz. Buradaki düşüşün yaklaşık GSMH’ın yüzde 4’üne tekabül ettiğini görüyoruz.”
       
CARİ İŞLEMLER DENGESİNE DİKKAT
       Cottarelli, bu gelişmelere rağmen yakından izlenmesi gereken gelişmelerde bulunduğunu bildirdi. Enflasyonun düşmekle birlikte hedefin üzerinde kaldığını vurgulayan Cottarelli, yakından izlenmesi gereken başka bir unsurun da cari işlemler hesabındaki gelişme olduğunu belirtti.
       Cari işlemler açığının iki nedenden ötürü arttığını belirten Cottarelli, “Bunlardan biri dış şoklardır. Uluslararası petrol fiyatlarındaki artış, uluslararası faiz oranlarında görülen artış ve doların, Euro karşısındaki son derece kuvvetli seyri etken oldu. İkinci unsur iç talepte görülen hızlı artış. İç talebin faiz oranındaki düşüşe duyarlı kısımlarında daha büyük hareketler görüldü” diye konuştu.
       Yapısal reformlarda da gecikmeler olduğuna dikkati çeken Cottarelli, bu gecikmenin özellikle özelleştirme alanında görüldüğünü bildirdi. Hükümetin bu gelişmeler karşısında son derece hızlı tedbirler aldığını ifade eden Cottarelli, 2001 yılı programı çerçevesinde kuvvetli politikalar takip edileceğini gördüklerini bildirdi.
       Cottarelli, 2001 yılı için öngörülen bütçe ve kamu maliyesi hedeflerinin 2000 yılında öngörülenden daha iddialı olduğunu belirtti.
       Carlo Cottarelli, yaptığı basın toplantısı ardından Türkiye’den ayrıldı. Cottarelli, basın toplantısı sonrası, Luftansa Havayolları’na ait bir uçakla Esenboğa Havaalanı’ndan hareket etti.
       
ENFLASYON TEK HANEYE GERİLEYECEK
       Demiralp, yaptığı konuşmada, “Böylesi kapsamlı bir programın uygulaması sonucunda, nihai hedeflere ulaşmak zaman alabilmektedir. Program üç yıllık kapsamlı bir bütün olup, başarısı, çok kısa vadeli gerçekleşmelerle değerlendirilmemelidir. Burada temel hedef, program döneminin sonu olan 2002 yılında tek haneli enflasyona ulaşmaktır. Bu çerçevede 2002 yılında TEFE ve TÜFE’nin sırasıyla yüzde 7 ve 9 oranında düşürülecektir” dedi.
       Demiralp, dış ticaret açığının büyümesi nedeniyle cari işlemler açığının yüksek seyrettiğini belirterek, “2001 yılında GSMH’nin yüzde 5 düzeyinde cari açık gerçekleşecek” dedi. Demiralp, cari açığın sürdürülebilir düzeye çekileceğini de belirterek, “2002 yılında cari açık yüzde 3’ün altına inecektir” dedi.
       Demiralp, büyüme hızına yönelik hedefleri açıklarken ise, “GSMH artış hızı 2000 yılında yüzde 6, 2001 yılında ise yüzde 4.5 olacaktır” dedi. İç borçlanma konusunda 2000 yılında uygulanan politikaların sürdürüleceğini ifade eden Demiralp, “2001 yılında 38 katrilyon liralık iç borç itfasına karşılık, 28 katrilyonluk bölümü için borçlanma yapılacaktır. Yurtdışına tahvil ihracıyla gerçekleştirilecek borçlanma miktarı ise 7.5 milyar dolarda kalacak” dedi.
       
SIKI BÜTÇE POLİTİKASINA DEVAM
       Programın kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini belirten Demiralp, enerji alanındaki KİT’lerin mali yapılarının güçlendirilmesine önem verildiğini söyledi.
       Demiralp, KİT’lerin finansman açıklarının azaltılması için de önlem alındığını belirterek, “KİT’ler 2001’de sıkı bütçe politikasına uyumlu faaliyetlerini sürdürecektir. Ayrıca, personel alımlarındaki kısıtlamalar gelecek yıl da devam edecektir. KİT’ler fiyat ayarlamalarını enflasyon ve maliyetlerini dikkate alarak yapacaklardır” dedi.
       Demiralp, Halk Bankası ve Ziraat Bankası’nın görev zararlarının Hazine kağıdı ihracı yoluyla tasfiye edilmesinin planlandığını belirterek, fonların tasfiyesine ilişkin işlemlerin gelecek yılın ilk yarısında bitirileceğini bildirdi.
       
TELEKOM ÖZELLEŞTİRMESİ HIZLANACAK
       Demiralp, özelleştirme geliri konusunda da şunları söyledi: “6-7 milyar dolar özelleştirme geliri hedefleniyor. Bu rakama GSM geliri dahil değil. GSM lisansının devredilmesinden ötürü sağlanacak gelirin kalan bölümü, 2001 başlarında sağlanacak” dedi. Demiralp, Türk Telekom özelleştirmesine hız verildiğini de belirtirken, “İhalenin 2001 Mart ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor” dedi.
       Demiralp, bu yıl yüzde 9.3 olarak gerçekleşmesi beklenen bütçe açığının GSMH’ye oranının, 2001 yılında büyük ölçüde daralarak yüzde 3.4’e çekilmesinin hedeflendiğini, aynı şekilde 2000 yılında gelirlerdeki olumlu performans ile harcamalardaki disiplinin 2001 yılında da sürdürüleceğini belirtti.
       Gelecek yılın kamu bankalarının yeniden yapılandırılmaları açısından da önemli bir yıl olduğunu anlatan Demiralp, görüşmeler sonrası hazırlanan 3. ek niyet mektubunun yakında IMF’ye gönderileceğini kaydetti.
       
       
DEMİRALP SORULARI YANITLADI: BENZİN ZAMMI ENFLASYONA PARALEL
       Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Cottarelli ile düzenlediği ortak basın toplantısından çıkışta, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demiralp, akaryakıt fiyatlarını değerlendirirken, petrolde yüksek seyreden fiyatların 2001 yılında faiz dışı fazlaya ne kadar etki edeceğine baktıklarını, buna bağlı akaryakıt fiyatlarını, hedeflenen enflasyona paralel götürmeyi planladıklarını söyledi.
       Demiralp, gazetecilerin “akaryakıt fiyatlarında bir ayarlama yapılacak mı” şeklindeki sorusu üzerine, bunun için, yüksek düzeyde seyreden petrol fiyatlarının faiz dışı fazlaya olan etkilerine bakacaklarını bildirdi.
       Akaryakıt üzerinden geçen yıl vergi açısından birtakım tasarruflar yaptıklarını hatırlatan Demiralp, bunun nedenini, petrol fiyatlarının yükselmesinin topluma yansımasını aşağı çekmek olarak özetledi.
       Demiralp, şöyle dedi:
       “Bunu, çok güçlü bir faiz dışı fazlamız olduğu için yaptık. Diğer ülkeler, hatta gelişmiş ülkeler bile bir takım sıkıntılar çekerken, biz bunu halkımıza duyurmadık. Fakat bunun bir maliyeti var. 2000 yılında bunun maliyetine katlandık. Götürdük, götürüyoruz da. 2001 yılında da bu politikalar devam ederse, bizim faiz dışı fazlayı ne kadar etkiler ona bakıyoruz. Bir de hedeflenen enflasyon var. Dolayısıyla ona paralel şekilde götürmeyi planlıyoruz. Eğer fiyatlar çok düşme eğilimine girerse, tekrar gözden geçiririz. Ama şu anda varil fiyatı 32.72 dolar civarında. Yani hala yüksek. Yani böyle olursa, 2001’de onu ciddi biçimde bırakmamız lazım. Sübvansiyonları bir şekilde kaldırmamız lazım.”
       
ENFLASYON HEDEFLEMESİ
       Demiralp, Merkez Bankası’nın, “enflasyon hedeflemeye odaklı sisteme ne zaman geçeceği” şeklindeki soruya karşılık, bu konuda 1 Temmuz 2001 tarihinin önemli olduğunu söyledi.
       Bu arada Merkez Bankası yasasının, 2001 yılının ilk yarısında çıkması gerektiğini ifade eden Demiralp, Merkez Bankası’nın bunun üzerinde çalıştığını, buna paralel borçlanma yasasının çıkması gerektiğini bildirdi
       Demiralp,”Bunlar üzerinde yoğunlaşacağız. Bundan sonra artık işimize döneceğiz. Enflasyon hedeflemesine geçilmesi için, bunun sonuçları üzerinde çalışılması gerekir. Belki 2002 yılında...” şeklinde konuştu.
       
NİYET MEKTUBU...
       Demiralp, bir başka soru üzerine, niyet mektubunun hazırlanarak hükümete sunulduğu, mektubun Kasım ayı sonuna doğru IMF’ye gönderileceğini tahmin ettiğini söyledi.
       IMF heyetiyle yapılan görüşmelerde, enerji konusunun da çok vakit aldığını belirten Demiralp, şöyle devam etti:
       “Belirli bir dengeye oturttuk. KİT dengesini bir şekilde oturttuk. Bu yıl geçen yıla nazaran KİT’lerde biraz daha iyileşme olacak. Ama çok beklediğimiz ölçüde değil. Devam etmemiz lazım. Eğer biz bu programın kalıcı olmasını istiyorsak, bu yapısallara devam etmemiz gerekir.”
       
ENERJİ ZAMLARI, TEAŞ VE TEDAŞ
       Gazetecilerin, “enerji zamları, 2001 yılında biraz daha dengeye gelecek mi?” şeklindeki sorusu üzerine Demiralp, “o konuda şu aşamada bir şey söylemem mümkün değil. Ama dengeye getirmeye çalışacağız.” dedi.
       Demiralp, şöyle devam etti
       “Son alınan önlemlerle TEDAŞ’ın durumu biraz daha iyiye gidiyor. TEAŞ’da bir sıkıntı var. TEAŞ’ın sıkıntısı BOTAŞ’ı etkiliyor. Hepsini ayağa kaldırmamız lazım. Birbirlerine çok bağlılar, birbirlerinden kopamıyorlar.”
       
KAMU BANKALARININ DURUMU
       Demiralp, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin tasarıda, bu bankalardaki devlet hisselerinin ilgili bakanlar yerine, Hazine tarafından temsil edilmesine ilişkin düzenleme konusundaki soru üzerine de, “Dışarıya yanlış bir imaj vermek istemiyorum. Siyasetten arındırılıyor. Daha fazla özerk yapıya sahiptir. Çalışmaları yaparken, sanki daha siyasi ağırlıklı hale getirilmiş görüntüsü vermek istemedik” şeklinde konuştu.
       Demiralp, bir başka soruya karşılık, Türk Telekom’un özelleştirilmesinin Mart ayına kadar bitirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü gelirine ihtiyacımız var. Bundan sonra oturup çalışacağız” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları