Home page
Haber Menüsü


“Buffalo”nun perde arkası
Hindistan, Pakistan ve İran gibi ülkelerden Türkiye’ye, sokulan tonlarca etin nerelerde, ne şekilde tüketildiği hala soru işareti. NTV, Yakın Plan’da ‘Buffalo Operasyonu’nun dünü ve bugününü ele aldı.
İstanbul
NTV
14 Kasım— Konunun kaçak et, halk sağlığı ve yolsuzluk gibi birkaç çok önemli ayağı var. Üstelik kaçak yollardan yurda sokulan bu etler bir süredir büyük marketlerde satılıyor. Bir başka deyişle bir süredir hepimiz, bu kaçak etlerden yiyorduk.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Peki bu kaçakçılık nasıl yapılır, kaçak etlerin sağlığa etkisi nedir?
       
Live Vote is temporarily unavailable.
       Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Hindistan’dan gelen bir gemi gümrük muhafaza ekiplerinin çalışmaları sonucu gözlem takibe alındı. Gemi Haydarpaşa Limanı’na gelmişti ve gemiden indirilen 16 konteynerden 400 ton kaçak et çıktı. Piyasa değeri birbuçuk trilyona yakındı. Kaçak etler önce Kolombiya’dan İspanya’ya, İspanya’dan İtalya’ya oradan da Türkiye’deki bir şirkete getiriliyordu.Şirket depolarında yapılan aramalarda et kolileri bulundu. Bunlar 10 aylık bir yolculuktan sonra buraya gelmişti. Bu örnek Türkiye’nin uzun yıllardan beri başedemediği kaçak et sandallarından sadece biriydi.
       
KAÇAK ETİN ROTASI DOĞUDAN BAŞLIYOR
       Türkiye’ye özellikle İran sınırından canlı hayvan ve donmuş et giriyor. Bunların Türkiye geneline dağılma merkeziyse Van - Yüksekova. Yakın bir zamana kadar kaçak et terör örgütü PKK’nın da ilgi alanı içindeydi. İran, Afganistan, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerden getirilen kaçak hayvanların İran ve Irak sınırından Türkiye’ye sokulması sırasında PKK yüzde 15’e varan komisyonlar alıyordu. Yani ithal hayvanlar bir anlamda PKK’nın gümrüğünden geçiriliyordu. Hatta örgüt son yıllarda tüm gelirini bu yoldan sağlar olmuştu. Geçtiğimiz yıl Tarım ve Köyişleri Bakanı Gökalp yılda 400-5000 bin baş sığır,4 buçuk milyon baş koyunun kaçak yollardan yurda sokulduğunu, Türkiye’nin bu yüzden 200-250 trilyon vergi geliri kaybına uğradığını açıklamıştı.Van - Yüksekova’da geçen sene yapılan kaçak et operasyonlarında hayvanlara karne düzenleyen çeteler ele geçirilmişti. Bu işte gümrük memurları ve sağlık müdürleri birlikte çalışıyordu. İstanbul İl Sağlık Müdürü kaçak etlerin en rahat dev marketlere pazarlandığını söylemişti.
       
İSTANBUL’A GÜNDE 400 TON KAÇAK ET
       Sadece İstanbul’da günlük et tüketimi 1000 ton civarında. Bunların yüzde 60’ı belediye mezbahası tarafından karşılanıyor. Geri kalanı yani günde 400 ton et kaçak yollardan İstanbul’a giriyor ve hiçbir sağlık kontrolünden geçmeden tüketiciye sunuluyor.
       Kaçak donmuş et ticaretinin en tehlikeli yönü bu etlerin İran ve Pakistan gibi ülkelere Avrupa’dan gönderilmiş olması.
       Çünkü bu etlerde deli dana hastalığı ihtimali bulunabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü canlı hayvan ve et kaçakçılığını araştırmak üzere yaklaşık 3 ay önce mülkiye başmüfettişi başkanlığında komisyon oluşturdu. Komisyonun çalışması sonunda, bazı firmaların sahte belgeler düzenleyerek yabancı menşeli dondurulmuş etleri yasal olmayan yollarla Türkiye’ye soktukları belirlendi. Hindistan, Pakistan ve İran gibi ülkelerden yasadışı yollarla sokulan etlerin bir çok hastalığı da barındırdıkları anlaşıldı. İthal edilen etlerin, büyük süpermarketlere satıldığı belirlendi. Komisyonun yaptığı çalışmalarda elde edilen bulgular Ankara DGM Savcısı Talat Şalk’a gönderildi.
       
PARAŞÜTTEN BİLE BÜYÜK
       Savcının talimatıyla İstanbul, Bursa, Ankara, İçel, Antalya ve Mardin’de operasyonlar düzenlendi. 23 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Türkiye’nin en büyük et ithalatçılarından İnter Gıda’nın sahibi İshak romano da bulunuyor. Şirketin bütün bilgisayar kayıtlarına el konulurken, operasyonun başka şirketleri de içine alacak şekilde genişletileceği öğrenildi. Savcı Talat Şalk, soruşturmayla ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı. Şavk açıklamasında büyük çapta bir et kaçakçılığı yapıldığını ve uzun süredir devam ettiğini belirtti. Suça alet olmuş kamu görevlisinin olup olmadığının henüz bilinmediğini söyleyen Şavk, Buffalo operasyonunun paraşüt operasyonunun boyutlarından kat kat büyük olduğunu ifade etti.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları