|
Peki bu kaçakçılık nasıl yapılır, kaçak etlerin sağlığa etkisi nedir? Live Vote is temporarily unavailable. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Hindistandan gelen bir gemi gümrük muhafaza ekiplerinin çalışmaları sonucu gözlem takibe alındı. Gemi Haydarpaşa Limanına gelmişti ve gemiden indirilen 16 konteynerden 400 ton kaçak et çıktı. Piyasa değeri birbuçuk trilyona yakındı. Kaçak etler önce Kolombiyadan İspanyaya, İspanyadan İtalyaya oradan da Türkiyedeki bir şirkete getiriliyordu.Şirket depolarında yapılan aramalarda et kolileri bulundu. Bunlar 10 aylık bir yolculuktan sonra buraya gelmişti. Bu örnek Türkiyenin uzun yıllardan beri başedemediği kaçak et sandallarından sadece biriydi. KAÇAK ETİN ROTASI DOĞUDAN BAŞLIYOR Türkiyeye özellikle İran sınırından canlı hayvan ve donmuş et giriyor. Bunların Türkiye geneline dağılma merkeziyse Van - Yüksekova. Yakın bir zamana kadar kaçak et terör örgütü PKKnın da ilgi alanı içindeydi. İran, Afganistan, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerden getirilen kaçak hayvanların İran ve Irak sınırından Türkiyeye sokulması sırasında PKK yüzde 15e varan komisyonlar alıyordu. Yani ithal hayvanlar bir anlamda PKKnın gümrüğünden geçiriliyordu. Hatta örgüt son yıllarda tüm gelirini bu yoldan sağlar olmuştu. Geçtiğimiz yıl Tarım ve Köyişleri Bakanı Gökalp yılda 400-5000 bin baş sığır,4 buçuk milyon baş koyunun kaçak yollardan yurda sokulduğunu, Türkiyenin bu yüzden 200-250 trilyon vergi geliri kaybına uğradığını açıklamıştı.Van - Yüksekovada geçen sene yapılan kaçak et operasyonlarında hayvanlara karne düzenleyen çeteler ele geçirilmişti. Bu işte gümrük memurları ve sağlık müdürleri birlikte çalışıyordu. İstanbul İl Sağlık Müdürü kaçak etlerin en rahat dev marketlere pazarlandığını söylemişti. İSTANBULA GÜNDE 400 TON KAÇAK ET Sadece İstanbulda günlük et tüketimi 1000 ton civarında. Bunların yüzde 60ı belediye mezbahası tarafından karşılanıyor. Geri kalanı yani günde 400 ton et kaçak yollardan İstanbula giriyor ve hiçbir sağlık kontrolünden geçmeden tüketiciye sunuluyor. Kaçak donmuş et ticaretinin en tehlikeli yönü bu etlerin İran ve Pakistan gibi ülkelere Avrupadan gönderilmiş olması. Çünkü bu etlerde deli dana hastalığı ihtimali bulunabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü canlı hayvan ve et kaçakçılığını araştırmak üzere yaklaşık 3 ay önce mülkiye başmüfettişi başkanlığında komisyon oluşturdu. Komisyonun çalışması sonunda, bazı firmaların sahte belgeler düzenleyerek yabancı menşeli dondurulmuş etleri yasal olmayan yollarla Türkiyeye soktukları belirlendi. Hindistan, Pakistan ve İran gibi ülkelerden yasadışı yollarla sokulan etlerin bir çok hastalığı da barındırdıkları anlaşıldı. İthal edilen etlerin, büyük süpermarketlere satıldığı belirlendi. Komisyonun yaptığı çalışmalarda elde edilen bulgular Ankara DGM Savcısı Talat Şalka gönderildi. PARAŞÜTTEN BİLE BÜYÜK Savcının talimatıyla İstanbul, Bursa, Ankara, İçel, Antalya ve Mardinde operasyonlar düzenlendi. 23 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Türkiyenin en büyük et ithalatçılarından İnter Gıdanın sahibi İshak romano da bulunuyor. Şirketin bütün bilgisayar kayıtlarına el konulurken, operasyonun başka şirketleri de içine alacak şekilde genişletileceği öğrenildi. Savcı Talat Şalk, soruşturmayla ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı. Şavk açıklamasında büyük çapta bir et kaçakçılığı yapıldığını ve uzun süredir devam ettiğini belirtti. Suça alet olmuş kamu görevlisinin olup olmadığının henüz bilinmediğini söyleyen Şavk, Buffalo operasyonunun paraşüt operasyonunun boyutlarından kat kat büyük olduğunu ifade etti. | ||||
Ergenekonda 16 kişi daha gözaltında | |||
|
|||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler | Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları |
|||||||||||||||||