Home page
Haber Menüsü


Marlo Morgan
Marlo Morgan
Çölden önce, çölden sonra Marlo Morgan
Bu yıl TÜYAP Kitap Fuarı’na konuk olan Marlo Morgan, kendisini ve Aborjinler’i anlatıyor
Ankara
AA
    14 Kasım —  Avustralya yerlileri Aborijinlerle Avustralya’nın uçsuz bucaksız çöllerinde yaşadığı akıl almaz deneyimlerini anlattığı “Bir Çift Yürek”le bütün dünyada liste başı olan Marlo Morgan, hayatının hiçbir zaman eski haline dönmediğini söyledi. Morgan, “Çölden önce iyi bir insandım ama şimdi iyi ve bilge bir insanım” dedi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       
Dünyadaki bütün kadın, erkek ve çocukların aynı misyona sahip olduğuna inanıyorum. Bu misyon da, kendi ruhsallığımıza ulaşmak ve kendi hızımızla, tarzımızla bunu yapmak.
MARLO MORGAN
       Avustralya çöllerinde Aborijinlerle birlikte yaptığınız uzun yürüyüşten normal hayatınıza taşıdığınız şeyler var mı?
       
       Doğruluk, dürüstlük, birlik, yaratıcılık, müzik ve kahkaha... Modern hayatıma taşıdığım değerler bunlar.
       
       Aborijinlerin size öğrettiği gibi para sizin için değersiz mi?
       
       Kesinlikle paranın değersiz olduğuna inanmıyorum. Modern yaşamda bir tür değişim aracı olarak para kesinlikle fasulyelerden daha değerli.
       
       Uzun yürüyüşle size verildiği belirtilen misyonunuz hala devam ediyor mu?
       
       Bir misyonum olduğuna inanmıyorum. Dünyayı kurtarmak için üzerimde herhangi bir baskı ya da öyle bir dürtü hissetmiyorum. Bu nedenle de dünyadaki bütün kadın, erkek ve çocukların aynı misyona sahip olduğuna inanıyorum. Bu misyon da, kendi ruhsallığımıza ulaşmak ve kendi hızımızla, tarzımızla bunu yapmak. Sadece bir ziyaretçi olduğumuz gezegeni de koruyup kollamak. Ben bunu kendi adıma her gün yapıyorum ve yapmaya çalışıyorum.
       
       Avustralya’daki uzun çöl yürüyüşü sağlığınızı nasıl etkiledi?
       
“... Buna rağmen aynı şeyleri yaşamak ister misin?” diye sorsalar aynı fedakarlığı yapar ve aynı şeyleri yaşamak isterim.
MARLO MORGAN
       Ayaklarımın tabanları tümüyle yanmış ve sinirleri dizime kadar ölmüş durumda. Bu nedenle topuklu ayakkabı giyemiyorum. Çöldeki uzun yürüyüşte çok fazla sıvı kaybettiğim için böbrek, karaciğer ve pankreasımda tahribatlar var. “Ama buna rağmen aynı şeyleri yaşamak ister misin?” diye sorsalar aynı fedakarlığı yapar ve aynı şeyleri yaşamak isterim.
       
       Avustralya’da Aborijinler arasında sürekli yaşamak ister misiniz?
       
       Kesinlikle hayır çünkü tuvalet kağıtlarını ve yatağımda uyumayı çok seviyorum.
       
       Böyle bir deneyimi başka insanlara da tavsiye eder misiniz?
       
       Hayır tavsiye etmem. Şehirde yaşayarak da bilge insan olabilirsiniz? Bunun için çöle gitmeye gerek yok.
       
       Erkek arkadaşınız var mı?
       
       Hayır. 30 yıl boyunca bir erkeğin çoraplarını yıkadıktan sonra artık erkek arkadaş istemiyorum.
       
       Aborijinlerle yaşadığınız günlerden sonra ülkenize döndüğünüzde normal hayata alışmakta zorluk çektiniz mi?
       
       Hayatım hiçbir zaman eski haline dönmedi. Çünkü önemli olduğunu düşündüğüm şeyler değişti. Artık farklı bir araba kullanıyorum, farklı bir evde yaşıyorum. Çölden önce iyi bir insandım. Ama şimdi iyi ve bilge bir insanım.
       
       Aborijinlerle yediğiniz yemeklerden sonra yemek alışkanlıklarınız değişti mi?
       
       Hem evet, hem hayır... Amerikan yemekleri daha güzel ve lezzetli görünüyor ama Aborijinlerin yemeklerini nasıl elde ettiklerini, nasıl kutsadıklarını düşününce yemeğe çok daha farklı bir şekilde bakıyorsunuz.
       
       Kitabınızın ne kadarı gerçek, ne kadarı hayal ürünü?
       
Çölden önce iyi bir insandım. Ama şimdi iyi ve bilge bir insanım
MARLO MORGAN
       Her parçası gerçek. Ne yazık ki ben bir yazar değilim ve yazma konusunda herhangi bir profesyonel eğitimim yok. Ben aslında sağlıkçıydım. Bu nedenle de aslında çok fazla ayrıntıya da girmedim. Çünkü insanların bu kadar çok ilgileneceklerini düşünmemiştim. Bu nedenle telepati, gözden kaybolma sanatı gibi konularda daha çok kendi konuşmalarımda ayrıntılardan bahsediyorum. Bu kadar ayrıntıyı kitaba yazmadım. Çünkü torunlarım için bir günlüktü bu.
       
       Neden bunu günlük olarak yayınlamadınız?
       
       Bu kitap bir roman olarak yazıldı. Bunun nedeni, eğer gerçek olsaydı ben bir suç işlemiş olurdum. Çünkü Avustralya’da insanların çölde yaşamaları yasak. Dolayısıyla o insanlar derhal alınarak şehre getiriliyordu. Ben de onları desteklediğim için hem onlar hem ben suçlu duruma düşecektim.
       
       Bu deneyim hayatınızı nasıl değiştirdi?
       
       Her şekilde değiştirdi. Zaten beş yıldır Aborijinlere yardımcı oluyordum. Fakat daha sonra onlara iş yapmayı öğrettik ve bir şirket kurduk. Bu sayede sokaktan kurtulup kendi hayatlarını geliştireceklerdi. Çölden geriye döndüğümde bütün hayatım değişti ve artık şunu biliyorum ki, okuma yazma bilmeyen çok iyi insanlar da var. Onların öncelikleri bizimkilerden farklı. Fakat bunu deneyimlemek için bizim mutlaka kimsenin olmadığı yerlere gitmemiz gerekmiyor. Kendi hayat tarzımızı burada da bulabiliriz, sadece sakin olmamız ve izlememiz gerekiyor.
       
       Soru: Amerikan yerlileri ile Aborijinler arasında bir benzerlik var mı?
       
       Hem evet hem de hayır. Gördüğüm temel farklılıklar Aborijinler hala kendi hakları için savaşıyorlar, zor durumdalar. Fakat Amerikalı yerliler artık kendi hayatları için savaşmıyorlar. Çünkü bir şekilde artık onlar haklarını aldılar. Fakat Aborijinler savaşmayı bilmiyorlar, öyle bir kültürleri yok.
       
       Romanınızda yaşadığınız olaylara inanmayanlar var mı?
       
       Bazı insanlar bu hikayenin gerçek olmadığına inanıyorlar. Ama bunda yanlış olan bir şey yok. Çünkü Aborijinler aç olmayan bir insanın doyurulamayacağına inanırlar. Aborijinler değişime uğramış beyaz insanların sahip olduğu şeyleri, öldüklerinde kendileriyle birlikte götüremeyeceğine inanırlar. Kendilerinin ise öldüklerinde “yaratıcılık, dürüstlük gibi değerleri” kendileriyle birlikte yer altına götürebildiklerini söylerler.
       
       Aborijinlerle ilişkileriniz devam ediyor mu?
       
       Evet, çeşitli şekillerde hala devam ediyor.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları