Home page
Haber Menüsü


MHP’de Bahçeli yeniden genel başkan seçildi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 6. Olağan Büyük Kongresi’nde yeniden genel başkanlığa seçildi.
Ankara
AA
    05 Kasım—  MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli, oylamaya katılan bin 301 delegeden bin 283’ünün oyunu aldı. Oylamada, 18 delegenin oyu geçersiz sayıldı.  

   
 
       
    MSNBC News MHP yeni yönetimini belirleyecek
MSNBC News 'MHP önce millet ile sözleşsin'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Genel başkanlık için aday olacağını açıklayan MKK üyesi Şerafettin Toperi ise adaylık başvurusunun divana verilmesinin “engellendiğini” belirterek, genel başkan adaylığından çekildi.
       
BAHÇELİ’NİN ÖZGEÇMİŞİ
       MHP’nin 6. Olağan Büyük Kongresi’nde, Genel Başkanlığa üçüncü kez seçilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’nin özgeçmişi şöyle:
       1948 yılında Osmaniye’de doğdu. İlk öğrenimini Osmaniye’de, orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Üniversite öğrenimini Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisinde yaptı.
       1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde öğrenciyken, Ülkü Ocağı kurucusu ve yöneticisi olarak görev aldı. 1970-1971 yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevinde bulundu.
       
ÜLKÜCÜ GEÇMİŞ
       1972 yılından itibaren Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bağlı yüksek okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev aldı. 1970’li yıllarda, Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği (ÜMİD-BİR) ve Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneklerinin (ÜNAY) kuruculuğunda ve genel başkanlığında bulundu. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı’nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü.
       Alparslan Türkeş tarafından göreve çağırılması üzerine, 17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa etti ve 19 Nisan 1997 tarihinde yapılan Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Büyük Kurultayı’nda parti yönetimine seçildi, daha sonra Genel Sekreterlik görevine getirildi. Partide, Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Baş-Danışmanlığı görevlerinde bulunan Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihli 5. Olağanüstü Kongresi’nde MHP Genel Başkanlığına seçildi.
       23 Kasım 1997 tarihinde yapılan MHP 5. Olağan Kongresi’nde ise tekrar Genel Başkanlık görevine getirildi.
       
KONGRE BAŞLIYOR
       Atatürk Spor Salonu’nda yapılan kongrede, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin salondaki yerini almasının ardından, Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin açılış konuşması yaptı. Şefkat Çetin, konuşmasına, Ulu Önder Atatürk, “Türk milliyetçiliğinin siyasi organizasyonunun kurucusu Başbuğ Alparslan Türkeş”, “dava şehitleri” ve “can dostumuz” diye nitelendirdiği Azerbaycan eski Devlet Başkanı Ebulfeyz Elçibey’e Allah’tan rahmet dileyerek başladı.
       Türk milliyetçiliğinin, Türkleri, ilim ve çağdaşlığın üzerine çıkarma anlamına geldiğini belirten Çetin, Türklerin ilerlemesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
       Çetin, gerçekleştirdikleri kongrenin, “birilerinin zannettiği gibi ülkenin birlik ve dirliğini bozacak magazinvari haberlerle sulandırılacak bir kongre olmayacağını” ifade ederek, kongrenin, milliyetçilerin “dimdik ayakta durduklarını” gösterecek bir kongre olacağını kaydetti.
       Çetin, konuşmasının ardından Divan üyelikleri için verilen önergeyi okudu.
       Önergenin delegelerin çoğunluğunun oyuyla kabul edilmesiyle, Divan Başkanlığı’na Merkez Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Ercüment Konukman, yardımcılıklarına Kilis Milletvekili Mehmet Nacar ile Çankırı Belediye Başkanı Ahmet Tutan seçildiler. Divan’ın yerini alması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kongre çalışmalarına başladı.
       
BAHÇELİ SÖZ ALDI
       MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başkan Yardımcısı Devlet Bahçeli, alkışlar ve sloganlar eşliğinde saat 10.30’da kongre salonuna girdi. Atatürk Spor Salonu’na gelişinde MHP’li Bakanlar tarafından karşılanan Bahçeli’nin salona girişi sırasında delege ve izleyiciler tarafından, “Devletin başına Devlet gelecek”, “Başbakan Devlet” sloganları atıldı.
       Kendisi için ayrılan yere geçen Devlet Bahçeli’nin sağında, Sağlık Bakanı Osman Durmuş, solunda ise Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu oturdu.
       “Türkiye Seninle Gurur Duyuyor” sloganları atılması üzerine, Bahçeli, oturduğu yerden kalkarak, bozkurt işareti ile partilileri selamladı. Genel Başkan Devlet Bahçeli, söz alarak kongre delegelerine hitaben konuşma yaptı. ahçeli’nin konuşmasını tamamlamasının ardından tüzük ve program değişikliği için iki ayrı komisyon oluşturuldu. MHP Genel Başkanı Bahçeli, bir süre sonra salondan ayrıldı.
       
Bahçeli’nin kongredeki konuşması

       
FAALİYET RAPORU İBRA EDİLDİ
       Kongrede, parti faaliyet raporu ve mali rapor okunarak, ibra edildi. Kongrede tüzük ve program değişiklikleri de kabul edildi. MHP Genel Sekreteri Abdurrahman Küçük faaliyet raporunu, Genel Muhasip Ümit Şafak ise mali raporu okudular. Şafak’ın verdiği bilgiye göre, MHP’nin 6. Olağan Büyük Kongresi için yaklaşık 97 milyar lira harcandı.
       Şafak, 24 Kasım 1997-4 Kasım 2000 tarihleri arasındaki parti gelirlerinin 6 trilyon 702 milyar lira, giderlerin ise 4 trilyon 916 milyar lira olduğunu, partinin bankada 1 trilyon 789 milyar lira parası bulunduğunu söyledi. Ümit Şafak, partinin tahmini bütçesinde de gelirlerin 23 trilyon 35 milyar lira, giderlerin ise 22 trilyon 150 milyar lira olarak öngörüldüğünü kaydetti. Raporlar daha sonra, delegelerin oylarına sunuldu ve oybirliğiyle ibra edildi.
       
TÜZÜK VE PROGRAM
        Kongrede, tüzük ve program değişikliği için oluşturulan iki ayrı komisyonların raporları da okunarak, kabul edildi. Tüzük değişikliğine göre, 100 kişiden oluşan Merkez Karar Kurulu ve 85 kişiden oluşan Merkez Yürütme Kurulu “Merkez Yönetim Kurulu” adı altında birleştirildi. Merkez Yönetim Kurulu 70 asıl ve 30 yedek üyeden oluşacak. Kurulda görev alacak il başkanlarının da mal bildiriminde bulunması zorunlu hale getirildi.
       Yapılan tüzük değişikliğiyle ayrıca 60 kişilik bir Danışma Kurulu da oluşturuldu. Başkanlık Divanı üye sayısı 23’ten 16’ya indirilirken, partinin Meclis Grup Başkanvekili sayısı 3’e çıkarıldı. Tüzüğe göre partinin TBMM grup yönetimi de 13 kişiden oluşacak. MHP 6. Olağan Büyük Kongresi’nde saat 15.30’da seçimlere geçilmesi planlanıyor.
       
KONGRE ÖNCESİ


       Mehter takımının çaldığı marşlar eşliğinde salona giren delege ve izleyiciler, kendileri için tribünlerde ayrılan yerlere oturdular. Salonun dış cephesini kaplayacak şekilde “Biz bu ülkeyi karşılıksız sevdik”, “Bilge lider, dürüst kadro, ilkeli siyaset. Yüzyılla sözleşme” ve “Sen doğmana bak güzel gün” pankartları asıldı. Salonun dışına kongre çalışmalarının izlenmesine olanak sağlamak amacıyla “dev ekran” kuruldu.
       
25 BİN KARANFİLLE 3 HİLAL
        Salonun içine tavanı tümüyle kaplayan 52 metre uzunluğunda 21 metre genişliğinde Türk Bayrağı asılırken, salonun zemininde yaklaşık 25 bin karanfille üç hilal oluşturuldu.
        Divan kürsüsünün arkasına Türk Bayrağı ile Atatürk, Alparslan Türkeş ve Devlet Bahçeli’nin büyük boy posterleri ile Üç Hilalli Bayrak asıldı. Salonun içinde ayrıca “5 Kasım 2000 Yüzyılla Sözleşme”, “Biz bu ülkeyi karşılıksız sevdik” pankartları yer aldı. Salonda yapılan sinevizyon gösterisinde, 12 Eylül 1980 öncesinde yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerden bazılarının fotoğrafları ve “O çocuklar öyle mahsun ağlamaya gittiler, biz onları hiç unutmadık” yazısı ekrana yansıtıldı.
       
“TÜRKEŞ’İN ASKERLERİ”
        Salon dışında bir grup partili “Biz Alparslan Türkeş’in askerleriyiz” sloganları atarak “tekbir” getirirken, içeride de “Devletin başına Devlet gelecek” “Başbuğ ölmedi kalbimizde yaşıyor” şeklinde sloganlar atıldı.
        Kongrede güvenliğin sağlanması amacıyla yaklaşık 2 bin emniyet mensubunun görevlendirildiği öğrenildi. Kongrede “Yüzyılla Sözleşme” adı altında yapılacak program değişikliği de delegelerin oyuna sunulacak. Partinin eski genel
       başkanı Alparslan Türkeş’in ölümünden önce çeşitli öğretim üyelerinin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda kararlaştırılan ancak
       hayata geçirilemeyen program değişikliğiyle MHP’nin çağın değişen koşullarına uyarlanması amaçlanıyor.
       Güvenlik kuvvetlerince sıkı bir aramadan geçirilen delege ve izleyiciler, kongre salonunu sabahın erken saatlerinden itibaren doldurmaya başladılar.
       
YÜZYIL İLE SÖZLEŞME
       Mehter takımının çaldığı marşlar eşliğinde salona giren delege ve izleyiciler, kendileri için tribünlerde ayrılan yerlere oturdular.
       Salonun dış cephesini kaplayacak şekilde “Biz bu ülkeyi karşılıksız sevdik”, “Bilge lider, dürüst kadro, ilkeli siyaset.
       Yüzyılla sözleşme” ve “Sen doğmana bak güzel gün” pankartları asıldı. Salonun dışına kongre çalışmalarının izlenmesine olanak sağlamak amacıyla “dev ekran” kuruldu.
       Salonun içine tavanı tümüyle kaplayan 52 metre uzunluğunda 21 metre genişliğinde Türk Bayrağı asılırken, salonun zemininde yaklaşık 25 bin karanfille üç hilal oluşturuldu.
       
BAYRAK VE PANKART
       Divan kürsüsünün arkasına Türk Bayrağı ile Atatürk, Alparslan Türkeş ve Devlet Bahçeli’nin büyük boy posterleri ile Üç Hilalli Bayrak asıldı. Salonun içinde ayrıca “5 Kasım 2000 Yüzyılla Sözleşme”, “Biz bu ülkeyi karşılıksız sevdik” pankartları yer aldı.
       Salonda yapılan sinevizyon gösterisinde, 12 Eylül 1980 öncesinde yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerden bazılarının fotoğrafları ve “O çocuklar öyle mahsun ağlamaya gittiler, biz onları hiç unutmadık” yazısı ekrana yansıtıldı.
       Salon dışında bir grup partili “Biz Alparslan Türkeş’in askerleriyiz” sloganları atarak “tekbir” getirirken, içeride de
       “Devletin başına Devlet gelecek” “Başbuğ ölmedi kalbimizde yaşıyor” şeklinde sloganlar atıldı.
       Kongrede güvenliğin sağlanması amacıyla yaklaşık 2 bin emniyet mensubunun görevlendirildiği öğrenildi.
       
RAKİP ADAYA ENGELLEME
Şerafettin Toperi

Şerafettin Toperi.
       MHP 6. Büyük Olağan Kongresi’nde, Genel Başkanlık için yapılacak seçime Genel Başkan Devlet Bahçeli tek aday olarak katılacak. Genel Başkanlık için “aday olacağını” daha önce açıklayan Merkez Karar Kurulu Üyesi Şerafettin Toperi, adaylık başvurusunun divana verilmesinin “engellendiğini” iddia etti.
       Toperi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, başvuru dilekçesi ve yönetim kurulları listesinin basın danışmanında olduğunu, danışmanının “gözleri bağlanarak, araba ile kaçırıldığını” öne sürdü. Danışmanının “tehditle karışık uyarıldıktan sonra bırakıldığını” ve “beraber çalıştığı insanlara da bürolarının basılacağı yönünde tehditler geldiğini” iddia eden Toperi, “demokrasinin hiçe sayıldığı bir ortamda sağlıklı çalışma imkanı olmamıştır. Herhangi bir suni sebepten doğacak olaylara ortam hazırlamamak için taraftarlarımıza soğukkanlılık ve itidal tavsiye ediyorum. Bu seçim birçok gerçeklerin ortaya çıkmasına neden oldu. Bundan sonrasını taraftarlarımız, partililerimiz ve ülkücü kadro daha iyi değerlendireceklerdir” dedi.
       Kongre başladıktan sonra üç polis eşliğinde delegeler arasında oturan Toperi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuşmasını tamamlamasından bir süre sonra kongre salonundan ayrılırken, adaylıktan da çekildi.
       MHP’liler Toperi için “Mail Büyükerman” benzetmesi yaparak, adaylığının “ciddiye alınmaması” gerektiğini, aday olması durumunda da “Bir oydan fazlasını alamayacağını” savundular. MHP 6. Büyük Olağan Kongresi’ndeki genel başkanlık seçimlerinde Devlet Bahçeli, tek aday olarak katılıyor.
       
OY VERME İŞLEMİ
       MHP 6. Olağan Büyük Kongresi’nde oy verme işlemi saat 16.15’te başladı. Genel Başkan ile 70 asil, 30 yedek üyeden oluşan Merkez Yönetim Kurulu ve 9 asil, 5 yedek üyeden oluşan Merkez Disiplin Kurulu’nu belirlemek üzere kayıtlı bin 383 delege, toplam 22 sandıkta oy kullandı. Bahçeli’nin genel başkanlığa tek aday olduğu kongrede, 70 kişilik Merkez Yönetim Kurulu asil üyeler listesinde şu isimler yer alıyor:
       “Tunca Toskay, Hüsnü Yusuf Gökalp, Abdulhaluk Mehmet Çay, Ramazan Mirzaoğlu, Enis Öksüz, Şuayip Üşenmez, Sabahattin Çakmakoğlu, Koray Aydın, Osman Durmuş, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Faruk Bal, Şefkat Çetin, Adnan Uçaş, Murat Şefkatli, M. Ziya Yılmazbilen, Şevket Bülend Yahnici, Nazif Okumuş, Mustafa Verkaya, Abdurrahman Küçük, Recai Yıldırım, S. Turan Çirkin, Bülent Didinmez, M. Sait Gönen, Saim Tekin, Ümit Şafak, Ercüment Konukman, Emin Çarıkçı, Esat Öz, Nevzat Köseoğlu, Altay Tokat, Nursafa Pandar, Süleyman Servet Sazak, Ali Güngör, Mehmet Gül, Kürşat Eser, Mehmet Telek, Ali Işıklar, Cumali Durmuş, Şaban Kardeş, Ömer Haluk Pirimoğlu, Mehmet Arslan, Muhittin Çolak, Ercan Koç, İbrahim Halil Oral, Hasan Basri Üstünbaş, Mustafa Enöz, Mükremin Taşkın, Vedat Çınaroğlu, Reşat Doğru, Cahit Tekelioğlu, Mihrali Aksu, Mustafa Zorlu, Nevzat Taner, Orhan Şen, Cezmi Polat, Osman Fevzi Zihnioğlu, Hasan Basri Coşkun, Vahit Kayrıcı, İrfan Keleş, Atilla Kaya, Suat Başaran, Haydar Meral, Mehmet Kuriş, Nezahat Güçlü, Hediye Akdere, Ali Rıza Ercan, Adil Mirmahmutoğulları, Musa Erarıcı, Sahir Solmaz, Refik Üstün.”
       Listede, 11’i bakan olmak üzere toplam 43 milletvekili ve 2 bayan yer alıyor. Merkez Disiplin Kurulu aday listesinde yer alan asil üyeler ise şunlar:
       “Naci Büyükçelebi, Ercan Şenocak, Halil Harman, Serdar Keskin, Ahmet Sarı, Mehmet Taytak, Adnan Serbes, Osman Doğan, Ömer Ali Beyazıt.”
       
TÜRKEŞ’İN MEZARINI ZİYARET
       MHP 6. Büyük Olağan Kongresi dolayısıyla MHP heyeti, önce Anıtkabir’i ardından Alparslan Türkeş’in mezarını ziyaret etti. MHP Genel Başkan Yardımcıları Nazif Okumuş ve Şefkat Çetin’in de aralarında bulunduğu heyet, Anıtkabir’i ziyaret ederek, Atatürk’ün kabrine çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.
       MHP’liler daha sonra Türkeş’in mezarına gitti. Türkeş’in kabrine kırmızı ve beyaz karanfiller bırakan MHP’liler, dua ettikten sonra buradan ayrıldılar. Bu arada, MHP Genel Başkanı Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’nin sabah erken saatlerde Türkeş’in kabrini ziyaret ettiği öğrenildi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları