Home page
Haber Menüsü


enet_2000Ağustos16


E-NET- 16 Ağustos 2000 Çarşamba

HABER TURU
İnternet reklamcılığı yükseliyor
Dünyada İnternet reklamcılığı giderek yükseliyor. Araştırmalara göre, 1999 yılında bir önceki yıla göre % 140 artış gösteren ve 4 milyar 600 milyon dolar ciro yapan reklam sektörü bu yıl da çıkışını sürdürüyor. Uzmanlar, 2004 yılında pazar kapasitesinin 24 milyar 400 milyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Yatırım bankalarından Veronis Suhler'ın yaptığı araştırmaya göre online reklam harcamalarının payı, bütün reklam pastası içinde dörtte bir oranına ulaşacak. Çalışmaya göre, bu artış pastanın önemli kısmını paylaşan televizyon, gazete, radyo gibi geleneksel medyayı etkilemeyecek, aksine onların reklamları da canlılık gösterecek.
Living.com iflas etti
Amerika'daki elektronik ticaret şirketlerinde Mart ayından bu yana gözlenen gerçek ekonomik değeri bulma süreci devam ediyor. İnternet üzerinden mobilya satan Living.com 275 çalışanının işine son vererek iflasını ilan etti. Geçtiğimiz aylarda da Toysmart.com , Boo.com gibi ünlü sanal mağazalar iflas etmişti. Diğerlerinden daha çok direnen Living.com, uzun süren bir ekonomik krizin ardından Amazon.com'la anlaşmaya gitmiş; ürünlerinin amazon'da sergilenmesi karşılığında 5 yıl için, 145 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. Uzmanlar gelişmeleri yorumlarken, elektronik ticaret yapan şirketlerin yüksek değerlerinin zaten yapay olduğunu, bunun temelinde ise sektörün ani parlamasının yattığını söylüyor.
Web için hazırlanan film patladı
İnternet gizli yetenekler için şans olmaya devam ediyor. İki özel efekt uzmanı gencin, web'de yayınlanmak üzere çektiği 405 adındaki gerilim filmi, 2 ayda 1 milyondan fazla kişiye ulaştı. Sadece 400 dolara mal olan film 2 dakika 38 saniye sürüyor. www.405themovie.com adresinden ulaşılan filmin çekimleri ise 3 ayda tamamlandı. Filmde, Los Angeles'taki 405 numaralı otobanda üzerine uçak konan bir jeepin öyküsü anlatılıyor. Filmi koydukları siteyi başta sadece 60 kişiye e-mail yollayarak haber veren iki gence şu an büyük firmalardan iş teklifleri yağıyor.

SİTE TANITIMI
www.bhg.com
Evinizin dekorasyonundan memnun değilseniz ya da yeni bir eve taşınmak üzereseniz internet'te size bu konuda fikir verecek pek çok adres bulabilirsiniz. Bunların en kapsamlılarından biri olan www.bhg.com ünlü Amerikan dekorasyon dergisi "better homes and gardens"ın online versiyonu. Sitede bu konuyla ilgili aklınıza gelecek hemen her sorunun cevabı var.Eğer evinizdeki küçük tamiratları kendiniz yapmaktan hoşlanıyorsanız bhg.com'un ansiklopedisi işinizi hayli kolaylaştıracak. Kapıları boyamadan musluk contasının nasıl değiştirildiğine pek çok işin nasıl yapılacağı adım adım anlatılıyor. Bu bölümde yeni bir bahçe duvarı nasıl yapılır gibi işler dahi basit bir dille tarif ediliyor. Anlatımlar resim ve animasyonlarla da destekleniyor.Sitenin bahçe bölümü de oldukça geniş hazırlanmış. Bu sayfalarda bahçenize hangi çiçeği ne zaman ekmeniz gerektiğini, hatta mevsimine göre hangi sebzeleri yetiştirebileceğinizi öğrenebiliyorsunuz. Bahçe dekorasyonuyla ilgili anlatılanlar ise "real video" formatında filmlerle renklendirilmiş.Geniş içeriğine rağmen bhg.com'da aradığınız sorunun cevabı yoksa sitenin tartışma gruplarına katılma şansınız da var. Bu gruplarda ilgilendiğiniz konuyla ilgili bilgisi, deneyimi olan birini mutlaka buluyorsunuz.
www.yorumcu.com

Fal günümüzün en yaygın meraklarından. Her konuda olduğu gibi İnternet'te bu alanda da pek çok yayın var. Yerli siteler arasında uzun süredir yayında olan www.yorumcu.com geleceğini öğrenmek isteyenlerin saatler geçirilebileceği bir adres. İngilizce olarak da hazırlanan sitede astoloji önemli yer tutuyor. Ancak burçlar dışında değişik fal yöntemleri de elektronik ortama uygun hale getirilmiş. Bunlardan biri de tarot. Fal bakma dışında tarotun tarihçesini ve kartların anlamını da öğrenebiliyorsunuz.Sitenin ana sayfasındaki el falı, hipnoz, bioritm, kahve falı gibi başlıklardan birine tıkladığınızda oldukça geniş ve üzerinde emek harcandığı belli olan bir içerik sizi bekliyor. Fal dışında doğaüstü olaylarla da ilgileniyorsanız bu konuda yorumcu.com'un geniş bir arşivi var.Wap destekli bir cep telefonunuz varsa siteye bu yoldan da ulaşabilirsiniz. Sitenin diğer hizmetleri arasında sohbet odaları, arkadaşlık kulübü, ücretsiz e-posta servisi ve seri ilanlar var. Düzenli olarak güncellenen yorumcu.com'da elektronik kart hizmeti de veriliyor Sevdiklerinize site üzerinden müzikli astolojik kartlar gönderebiliyorsunuz

GÜNÜN KONUSU
İnternet yeni Yatırımcılara nasıl görünüyor?
Elektronik ticaret konusunda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hareketlilik yaşanıyor. Ancak sanıldığı kadar kolay değil bu alana yatırım yapmak. Girişimcilerin pazar analizini çok iyi yapıp, belirli bir finansı gözden çıkarmaları şart. Gittigidiyor.com adıyla bir açık arttırma sitesi açan 4 genç de teknik altyapıyı kurduktan sonra test yayınına başladı. Amaçları hızla gelişen sektörde önce davranıp kendilerine yer edinmek. Röportaj Tolga Kabataş gittigidiyor.com Startejik Danışman -30 biz 4 ortak 1999 sonbaharinda internetle ilgili bir iş yapmak karari verdik. O zaman düşüncemiz mutlak ve mutlak cep telefonunda olduğu gibi türkiye'yle ilgili türkiyede gelişmeler olacak.bu gelişmeler sonunda buradaki pazar daha erken hareket edenler için daha iyi olacak. Geçtiğimiz günlerde açıklanan bir araştırmaya göre kullanıcı artışı baz alındığında Türkiye, dünyada İnternet'in en hızlı geliştiği ülke. Ancak eldeki rakamlar farklılık gösteriyor. Kimilerine göre ülkemizde 1 milyon İnternet kullanıcısı var, kimilerine göre ise gerçek rakam bunun en az 2 katı. Rakamlardaki çelişkinin nedeni, dial up kullanıcılar dışında kalan kurumsal kullanıcı sayısının, tahmini rakamlara dayanması. Röportaj Tolga Kabataş -benim tahminim 2004-5 yillarinda türkiyenin 10 11 milyon dial up veya benzeri şekilde internete ulaşan insan olacaği. Biz bütün hesaplarimizi bunun üzerine yaptik. 10-11 milyon kullanici olacaği üzerine yaptik ve 10-11 milyon kullanici da türkiye şartlarinda bayaği önemli bir rakam. Gittigidiyor.com için şu ana kadar 150 bin dolar harcanmış. Girişimciler bu paranın kısa sürede kendilerine döneceğini hesaplıyor. Röportaj Tolga Kabataş Bizce 2001 yilinin sonuna kadar bu şirket kara geçecek. Kara geçtikten sonra zaten yapilan yatirim çok büyük bir yatirim değil başlangiçta ama daha sonra pazarlama ile ilgili yatirimlar yapilacak 2 sene içinde bu şirket kendisyle ilgili yapilan yatirimi geri döndürecektir. Gittigidiyor.com'un yöneticilerine göre, her ülkede olduğu gibi Türkiye'de İnternet'te iş yapmanın riskleri var. Ancak öte yandan bu alanda kazancın çok yüksek olacağına düşünüyorlar. Bunu söylerken de, "büyük riskin büyük getirisi olur" mantığından hareket ettiklerini belirtiyorlar.

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları