Home page
Haber Menüsü


‘İnternet ucuzlayacak’
OECD ülkelerinde, son iki yılda görülen erişim fiyatlarındaki düşüş eğiliminin Türkiye’ye de sıçrayacağı belirtildi
31 Ekim — Türkiye’nin üyeleri arasında yer aldığı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), üye ülkelerdeki internet erişiminin fiyatlandırılması ile ilgili bir araştırma yaptı. OECD dışında Internet Society (ISOC) tarafından tüm üyelerine gönderilen bültenler ile tanıtılan çalışma, erişim fiyatları ve değişimi konusunda önemli veriler içeriyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  BTNet’in haberine göre, OECD verileri, internet erişiminin üye ülkelerde giderek ucuzladığını ortaya koyuyor. Elektronik ticaretin gelişimi için gerekli sayılan sınırsız erişim sağlama yönündeki eğilimin giderek güçlendiği gözleniyor (burada sınırsız erişimden kastedilen kavram iletişim giderleri, servis sağlayıcı ücretleri vs. dahil olmak üzere süreye bağımlı kalınmaksızın her ay belirli bir ücretin ödenmesi.)
       Ancak bu eğilimin güçlenmesine karşın 29 OECD üyesi ülkeden yalnızca 10 tanesinde (ki bunların arasında Türkiye yok) internete düşük fiyatlı, sınırsız erişim sağlanıyor. Bu rakamın geçen yılın iki katını temsil etmesi önümüzdeki yıllarda aynı trendin Türkiye’ye de sıçrayacağına işaret ediyor.
       Aylık 20 saat internet bağlantısı baz olarak kabul edildiğinde 1999 yılının ekim ayı ile 2000 yılının eylül ayları arasında yüzde 24 ucuzlama söz konusu (indirimli saatlerde). İndirimli saatler dışında, ayda 40 saatlik erişimin fiyatındaki düşüş yüzde 27’yi bulurken, indirimli saatler için bu rakam yüzde 26 seviyesinde gerçekleşmiş durumda. Oranların, kullanım nispetinde artması bazı ülkelerdeki sınırsız internet uygulamasından kaynaklanıyor.
       
E-TİCARET KATKISI
       Ölçümlenmeyen internet erişimi hızla gelişmekte olan bir trend. Bu eğilim özellikle e-ticaret olgusu tarafından körükleniyor. Halen bu tarz erişime olanak veren başlıca ülkeler Avustralya, Kanada, Meksika, Yeni Zellanda ve Amerika Birleşik Devletleri. Bu ülkelerde kullanım miktarı doğrultusunda fiyatı değişmeyen internet erişimi sağlanabiliyor.
       Almanya ve İngiltere telekom taşıyıcıları en çok kullanılan saatler ve diğer saatler için farklı seçeneklerde hazırlanmış sınırsız erişim sunuyorlar. Macaristan, Kore ve İspanya az kullanılan saatler için sınırsız erişim uygulaması başlattılar.
       Finlandiya ve Portekiz’deki telekom işleticileri ISS aboneliği gerektirmeyen doğrudan erişim olanakları sunuyorlar. Bu uygulamalar Türkiye’de Türk Telekom tarafından geliştirilen 146 servisine benzemekle birlikte erişim tarifesi daha farklı. Yukarıda anılan sınırsız erişim sağlayan ülkelerde bu uygulamalar daha önce denenmiş ve süreyle ücretlendirilmeyen yani sınırsız abonelik seçenekleri ile birlikte servis sağlayıcılara doğru bir geri dönüş başlamış.
       
‘SÜREKLİ İNTERNET’ ÇOK UCUZ
       OECD ülkeleri arasında ölçümlemesiz erişim sağlayanlar ve diğerleri arasında bir fiyat kıyaslaması yapabilmek amacıyla aylık 150 saatlik kullanım rakamları baz alındığında çok yüksek fiyat farkları ortaya çıkıyor. Süreden bağımsız olarak ücretlendirme yapılan ülkelerde aylık ortalama ücret çok kullanılan saatler için 42.03, az kullanılan saatler için 41.91 dolar civarında. Diğer ülkelerde ayda 150 saatlik kullanım için ortalama rakam ise az kullanılan saatler için 138.43, diğer saatler için 212.84 dolar. Bu yüksek fiyatlar, kullanıcıların çevirmeli bağlantı dışında kablo modem ve başka alternatiflere yönelmesini teşvik ediyor.
       OECD çalışması, tüketiciler ve küçük işletmeler için elektronik ticaret girişteki en büyük engelin yerel iletişim ücretleri olduğunu gösteriyor. Çevirmeli bağlantı yöntemiyle internete erişen bir kullanıcı hem yerel telefon şirketine veya ülkenin telekom tekeline bir kullanım ücreti ödüyor hem de ISS’lere abonelik için ödeme yapıyor.
       Araştırmaya göre, temel maliyet kalemini ISS ücretleri değil telekom operatörleri tarafından tahsil edilen hat kiralama ücretleri oluşturuyor.
       
ARAŞTIRMANIN ESASLARI
       OECD’nin çalışmasına esas alınan rakamlar her ülkedeki en büyük telekom operatörleri veya servis sağlayıcılarından derlenmiş. 15 Eylül tarihindeki rakamlar göz önüne alınmış. Tüm kıyaslamalar ve hesaplamalar sabit hat maliyeti dahil bir aylık erişimi kapsıyor. Tüm indirimler veya Türkiye’deki 0822 uygulamasına benzer özel hat tarifeleri fiyatlara uygulanmış bulunuyor. Seçilen erişim ücreti en yüksek ve en düşük kullanım saatlerindeki en ucuz tarifeyi esas alıyor. Uygulanan ülkelerde KDV (VAT-Value Added Taxe) fiyata dahil edilmiş durumda.
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları