Home page
Haber Menüsü


‘Fondaki bankalar satılmalı’
Prof.Dr.Esfender Korkmaz, ‘Fon’daki bankalar, eksi değerde de olsa satılmalı’ dedi.
İstanbul
AA
30 Ekim— İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz, Etibank ve Bank Kapital’in Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bankalara neşter atmak gerekliydi” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Prof. Dr. Esfender Korkmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Etibank ve Bank Kapital’in yönetimi ve denetiminin Fon’a devir kararının, piyasa üzerinde ekonomik ve psikolojik bazı etkileri olacağını söyledi.
       Prof. Dr. Korkmaz, borsanın da seyri karşısında tasarrufların artık gideceği yer kalmadığını, güvensizlik nedeniyle yurtdışına kaynak çıkışı olacağını ve bu kargaşa devam ettiği sürece yabancı sermayenin gelmeyeceğini savundu. Prof. Dr. Korkmaz, “Ama, bugün bunu yapmazsak, yarın daha büyük bir kriz çıkabilirdi.
       Sistem çökerdi. Bugünden bu zarara razı olup, bankalara neşter atmak gerekliydi” diye konuştu. Prof. Dr. Esfender Korkmaz, sektörün bu duruma gelmesinin, siyasi istismarlardan ve devletin mevduata yüzde 100 güvence vermesinden kaynaklandığını ileri sürerek, “Siyasilerin, bankalara çeşitli şekillerde ortak olması veya kamu bankalarından aracı olup kredi alması gibi istismarlar bankacılık sistemini bu noktaya getirdi.
       Mevduatın yüzde 100 güvence altına alınması da sektörü rekabet dışına itti” dedi.
       
FON’DAKİ BANKALAR SATILSIN
       
TMSF bünyesindeki bankaların zararlarının büyük olduğunu dikkati çeken Prof. Dr. Korkmaz, şunları kaydetti: “TMSF bünyesindeki bankalar, yerli veya yabancı sermayeli özel sektöre satılmalıdır. Hızla satılması gerekiyor. Eksi değerde de olsa bunların satılması lazım. Eğer, zararları fazlaysa, zararlarının bir kısmına devlet katlansın. Öbür türlü toplum, mevcut haliyle daha fazla zararına katlanmak durumunda kalacak.”
       Bankacılığın bir imtiyaz olduğunu ve devletin bu imtiyazı verirken daha çok kontrol etmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Korkmaz, bankaların rekabete açılmasını istedi.
       
‘EVLİLİKLER TEŞVİK EDİLMELİ’
       İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu ise, Etibank ve Bank Kapital’in Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrine ilişkin olarak, bu müdahalelerin gerçekçi olduğunu söyledi.
       Şahinoğlu, söz konusu bankaların gidişatıyla ilgili kamuoyunda tedirginlik bulunduğunu, banka sahiplerinin de konuşmalarında bankalarını satma planı olduğunu, ancak bunu başaramadıklarını söylediklerini hatırlattı.
       Zarar eden bankaya kimsenin gelip ortak olmayacağına işaret eden Şahinoğlu, bünyesel olarak rahatsızlığı olan banka veya bankalar varsa bunları güçlü bankalarla evlenmelerini teşvik edecek tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.
       Şahinoğlu, ayrıca bundan böyle banka sahibi olacak kuruluşların bankacılık dışındaki faaliyetlerinin ya olmaması veya çok limitli sahalarda kalmasını, özellikle medya sektörü ile banka ilişkisinin kesinlikle olmamasını istedi.
       
BANKALAR NORMAL ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kararı ile 27 Ekim Cuma akşamı yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen Etibank A.Ş ile Bank Kapital T.A.Ş’nin İstanbul’daki Genel Müdürlükleri ve şubeleri, haftanın ilk işlem gününde çalışmalarını normal olarak sürdürüyor.
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından Bank Kapital Yönetim Kurulu Üyeliği’ne getirilen İbrahim Yaycıoğlu, Banka’nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devrolduğunu, dolayısıyla devlet garantisi altında bulunduğunu vurgulayarak, mudilerin hiç bir konuda endişe etmemeleri gerektiğini kaydetti. Yaycıoğlu, şöyle konuştu:
       “El konulduğu tarih itibariyle bankanın bilançoları çıkartılacak. Bilançolar ne kadar sağlıklı geçmiş yıllardaki bilançolar ne kadar doğrudur, bunun çalışmaları yapılacak. Ancak, bir şeyler söylemek için henüz çok erken. Fakat, el konulduğuna göre herhalde bir neden varki el konuldu. Bunu saptamak buraya atanmış olan yöneticilerin vazifesi. Mühim olan bankayı yeniden sağlıklı bir duruma getirebilme konusunda gayret sarfetmektir.”
       
SIRADIŞI HAREKETLİLİK YOK
       
Öte yandan, Etibank ve Bank Kapital’ın İstanbul’daki Genel Müdürlüğü ve şubelerinde faaliyetler normal sürerken, şubelerde sıradışı bir hareketlilik görülmedi.
       Her iki bankanın Fon’a devredilmesine ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu açıklamasında, devir sonrası bankaların normal faaliyetlerini sürdüreceği ve her türlü yükümlülükleri yerine getirmeye devam edecekleri belirtilmişti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları