Home page
Haber Menüsü


Bank Kapital ve Etibank TMSF kapsamında
Bank Kapital ve Etibank, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildi. Böylece TMSF kapsamındaki batık banka sayısı 10’a yükseldi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
27 Ekim— Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Etibank A.Ş ile Bank Kapital T.A.Ş’nin yönetim ve denetiminin, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildiğini açıkladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, bu bankaların fona devri kararı, 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun 14. maddesinin 3 ve 4 numaralı fıkralarına istisaneden alındı.
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun, bugün tarihli, 85 ve 86 sayılı kararında, bu bankaların yönetim ve denetiminin fona devredilmesi gerekçeleri ise “Mali bünyelerinin, taahhütlerini karşılayamayacak şekilde zaafa uğraması, yetkili kurumlar tarafından yapılan uyarılara karşın, kanunda belirtilen tedbirleri almamaları, gelir gider dengesi bozulan ve yükümlükleri değerinin, varlıklarının toplam değerini aşması, faaliyetlerini sürdürmelerinin mevduat sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından risk oluşturması” olarak sıralandı.
       
Temizel: İki bankada toplam risk 415 trilyon lira

       Böylece Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamındaki bankaların sayısı da 10’a çıkmış oldu. Fon kapsamında 8 banka vardı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu göreve başlamadan önce 22 Aralık 1999’da Egebank, Esbank, Yurtbank, Yaşarbank ve Sümerbank’a el konulmuştu. Daha önce 7 Ocak 1997’de de Interbank ve Mayıs 1997’de de Türk Ticaret Bankası Fon’a devredilmişti.
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, göreve başladıktan sonra ilk kez banka yönetimlerine el koymuş oldu. Fon, 1 Eylül’de Kurul’a bağlanmış vetı. Eldeki 8 bankanın kurtarılması için 9 milyar dolar kaynak aktarılması gerektiği de haberler arasındaydı.
       
  Bankaların Profili
Yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na devredilen iki bankadan, Etibank Medya Sabah Grubu'na, Bank Kapital de Ceylan Grubu'na ait bulunuyor.
2 Mart 1998 tarihinde Medya Sabah Holding ortak girişimi tarafından devralınan Etibank'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Dinç Bilgin yürütüyor.
Merkezi İstanbul-Dikilitaş'ta bulunan bankanın, geçen yıl sonu itibariyle 151 şubesi ve 1.998 çalışanı bulunuyor.
Yönetimi Fon'a devredilen diğer banka olan Bank Kapital'in ana ortağı Ceylan İnşaat Taahhüt İth. Ltd. Şirketi.
Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Mahmut Ceylan'ın yürüttüğü bankanın, geçen yıl sonu itibariyle 1'i yurtdışında 31 şubesi, 624 personeli bulunuyor.
AA

       
ETİBANK, SABAH’A DA ORTAK
       Bilindiği gibi kısa bir süre önce, Etibank’ın da sahibi olan Medya Holding, bir süre önce iştiraklerinden Sabah gazetesine, işadamı Turgay Ciner’in sahibi olduğu Ciner Holding ortak olmuştu. Gazetenin yeni hisse dağılımında TMSF tarafından bu akşam el konulan Etibank’ın yüzde 15 oranında hissesi vardı.
       Sabah gazetesinde hisse dağılımı şöyle olmuştu: Medya Holding yüzde 15.93, Turgay Ciner yüzde 5, Penye Lux yüzde 3.33, Park Marina yüzde 3.33, Park Savunma yüzde 3.33, Erhan Aygün yüzde 0.93, Medya Holding International yüzde 8.15, Dinç Bilgin yüzde 0.11, Önay Şevket Bilgin yüzde 0.11, Bilgin Holding yüzde 3.58, Etibank yüzde 15.77 ile diğer yüzde 40.43.
       
BİREYSEL BANKACILIKTA ATAK YAPTI
       Etibank son zamanlarda özellikle bireysel bankacılık konusunda yoğunlaşıyordu. Kredi kartlarında çeşitliliğe giden ve faiz oranını aşağı çeken banka, sağlık, eğitim gibi çeşitli kredilerle ürün çeşitlemesi yapıyordu. Banka Genel Müdürü Şükrü Karahasanoğlu, bir süre önce yaptığı açıklamada, “Etibank özelleştirmeden önce zarar eden konumdan yüksek ölçüde kâr eden ve geçen yıl (1998) itibariyle devlete 3 trilyon civarında vergi veren bir kurum haline geldi. Bunlar, özel sektörün rekabetçi anlayışının en iyi örneği. Bunun diğer kamu kurumlarına, bankalar ve fabrikalara da örnek olmasını istiyoruz” demişti.
       
ETİBANK DAHA ÖNCE ÇAĞLAR’INDI

       Etibank, 1996 sonuna kadar kamuya ait bir bankaydı. Mevduatı ve kredileri sıfırlanarak, bağlı bulunduğu madencilikte faalliyet gösteren Eti Holding’tan ayrılarak özelleştirilmesi için ihale açıldı.
       1997 Ocak ayında yapılan ve televizyondan canlı yayınlanan Etibank özelleştirmesi ihalesini 185 milyon dolarlık teklifiyle Doğan Kumaşcılık’ın sahibi Sabri Doğan kazanmıştı. İhaleye, Akmaya Sanayi ve Ticaret, Nurol Holding, Şahinler Holding - Örsa Holding, Ceylan İnşaat, Korkmaz Yiğit, Türk Çimentosu ve Kireci AŞ, Diler Holding gibi gruplar katılmıştı. Bankadaki yüzde 100 kamu hissesinin Doğan Kumaşcılık’a satılması kararlaştırıldı.


       Ancak, Doğan Kumaşcılık’ın sahibi Sabri Doğan, bir süre sonra, mali zorluk içine düşerek peşinatı ödeyemeyince, ihale iptal edildi. Sabri Doğan, bu yıl başında mali durumunun iyice bozulması nedeniyle intihara teşebbüs etmişti. Doğan, kendini Dedeman Oteli’nden aşağı atmış ancak mucize eseri yaşamını yitirmemişti.
       Bankayı daha sonra Nergis Holding’in sahibi ve o dönem Bursa Milletvekili olan Cavit Çağlar, Medya Holding’in sahibi Dinç Bilgin ailesiyle yüzde 50-50 ortak olarak Özelleştirme İdaresi’nden satın aldı.
       Ancak, 9 Ocak 1999’da Çağlar’ın sahibi olduğu İnterbank’a TSMF tarafından el konuldu. Bunun üzerine Sabah Medya Grubu ve Bilgin Ailesi, sermaye artırımı yoluyla Etibank hisselerinin tamamına sahip oldu.
       
BANK KAPİTAL CEYLAN HOLDİNG’İN
       Yönetimi TSMF’ye devredilen diğer banka olan Bank Kapital’in ana ortağı Ceylan İnşaat Taahhüt İth. Ltd. Şirketi. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ceylan. Bank Kapital, Mart 1995’te Ceylan Holding bünyesine katıldı.

       Bank Kapital’in sahibi Ceylan Holding, ağırlıklı olarak inşaat alanında faaliyet gösteriyor. Ceylan İnşaat 1993-98 arasında 8.750 konut projesi gerçekleştirdi. Ankara Otobüs Garı da firmanın önemli projelerinden. Ayrıca, Holding’in inşaatını yaptığı Yalova’daki Ceylankent sitesinin bazı blokları, 17 Ağustos depreminde yıkılmış ve onlarca kişi yaşamını yitirmişti. Konuyla ilgili dava halen devam ediyor.


       Ceylan Holding ayrıca, medya, sanayi, enerji, ticaret alanlarında birçok şirketin de sahibi. Holdinge bağlı enerji şirketi Cedaş, 1996 yılında 155 milyon dolara Kocaeli-Gebze bölgesinin elektrik dağıtımı ihalesini kazanmıştı. Ceylan Holding, ayrıca İstanbul Taksim’deki Ceylan Intercontinental Oteli’ni de bünyesinde bulunduruyor.
       
AÇIKLAMANIN TAM METNİ
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:
       “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 27.10.2000 gün ve 85 ve 86 sayılı kararları ile;
       -Mali bünyeleri taahhütlerini karşılayamayacak şekilde zaafa uğrayan,
       -Yetkili kurumlar tarafından yapılan uyarılara karşın, Kanunda belirtilen tedbirleri almayan,
       -Gelir gider dengesi bozulan ve yükümlülüklerinin değeri varlıklarının toplam değerini aşan,
       -Faaliyetlerini sürdürmesi mevduat sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından risk oluşturan Etibank AŞ ile Bank Kapital TAŞ’nin yönetim ve denetimi 4389 sayılı Bankalar Kanununun 14. maddesinin (3) ve (4) numaralı fıkralarına istinaden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmiştir.
       Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, yönetim ve denetimi kendisine devredilen Etibank AŞ ile Bank Kapital TAŞ’nin zararlarının sermayelerine tekabül eden tutarlarındaki kısımlarını ödeyerek, bu bankaların hisse senetlerinin mülkiyetine, 4389 sayılı Kanunun 14. maddesinin 5 numaralı fıkrasının (a) bendinin (ab) alt bendine dayanarak sahip olmuştur.
       Buna göre, Etibank AŞ ve Bank Kapital TAŞ, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun sahipliği altında, bugünden itibaren normal faaliyetlerini sürdürecekler ve her türlü yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceklerdir. Diğer bir ifadeyle bu bankalar sahip değiştirerek, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu güvencesi altına alınmış olup, mevcut şubeleri ile her türlü bankacılık hizmetlerini sürdüreceklerdir. Bu bankalarla ilişkide bulunan mudilerin ve diğer alacaklıların endişe etmelerini gerektirecek bir durum söz konusu değildir.
       Bu çerçevede, halkımızın asılsız söylentilere ve spekülasyonlara itibar etmemesi tamamen kendi yararınadır. Kurumumuz kendisine yasa ile verilmiş olan; tasarruf sahiplerinin haklarını korumak, bankacılık sisteminin güven ve istikrarını sürdürmek ve kredi sisteminin ekonomik kalkınmanın gereklerine uygun olarak etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak için bankalar üzerindeki denetim ve gözetim görevini hassasiyetle ve titizlikle yürütmektedir. Bu bağlamda, alınan bu önemli kararla bankacılık sistemi daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulmuş bulunmaktadır.
       Halkımızın, yetkisi bulunmayan kişiler tarafından bankalara ilişkin olarak yapılan beyan ve açıklamalara itibar etmemesi, ayrıca Basınımızın da bu tür haberler konusunda daha duyarlı davranması beklenmektedir. Kanuna aykırı işlemlerde bulunanlar hakkında gerekenin yapılacağından da kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
       

BİLGİN GRUBU’NDAN AÇIKLAMA
       
Bu arada, Etibank’ın TMSF kapsamına alınması ardından, Bilgin Grubu’da yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, bu gelişme üzerine bankanın yerli veya yabancı bir başka gruba devredilmesi için çalışmalar yürütüldüğü, ancak Türk mali sektöründe yaşanan gelişmeler ve değişim sürecinin, bu çabaları olanaksız kıldığı belirtildi.
       Bilgin Grubu’nun, Başbakan, Başbakan Yardımcıları ve bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile temaslarda bulunup, Etibank’ın faaliyetlerine sağlıklı şekilde devamı için çözüm aradığı ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
       
“Sonuçta, Türk mali sistemine yönelik güvenin devamı için, Etibank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devri kararlaştırılmıştır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan yapılan açıklamada, Etibank’ın gelir-gider dengesinin bozulduğu, mali bünyesinin taahhütlerini karşılayamayacak kadar zaafa uğradığı belirtilmiştir. Açıklamada, daha önce Fon’a devredilen bazı bankalarda olduğu gibi yolsuzluk, suiistimal gibi suç unsuru olabilecek gerekçelere yer verilmemiştir.”
       Grubun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile yaptığı temaslarda, Etibank’a olan grup borçları için bir ödeme planı sunmayı da teklif ettiği belirtilen açıklamada, sözü edilen plan uyarınca, Grubun Etibank’a olan borçlarının tamamının ödeneceği kaydedildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları