Home page
Haber Menüsü


Murat Arın
 
Sihirli değnek: Bütçe
 
Satış dalgası borsanın yukarı temposunu bozarken, ‘tren’in yeniden hızlanabilmesi için yoğun alım dalgası gerekiyor.
 
Murat Arın
 
24 Ekim—  Ekonomideki hava son bir haftada önemli ölçüde değişti. Bunun en temel nedeni bütçe. Hükümetin aylardır süren eylemsizliği nedeniyle, programın geleceği hakkında kaygılar artmaya başlamıştı. Hükümetin sıkı bütçe çıkarmadaki kararlı görüntüsü, karamsar havanın kısa sürede dağılmasını sağladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2001 bütçesi gerçekten bu güveni hakeder nitelikte. Bazı ekonomistlerin 43 katrilyon lira düzeyindeki gelir hedefinin nasıl tutturulacağı yönündeki kaygılarına karşın, ilk rakamlar hükümetin bu düzeyde bir geliri elde etmekte fazla zorlanmayacağını gösteriyor.
       Özellikle bu hafta sonunda açıklanacak ek vergi paketinin ardından, bu konudaki kaygılar tümüyle dağılabilir. Fonların bütçe içine çekilecek olması, bütçe gelirlerinin artmasında kritik rol oynayacak noktalardan biri.
       Asıl önemli olan ve belirsizliğini koruyan nokta, cari işlemler açığındaki genişlemeye karşı nasıl bir önlem alınacağı. Her ne kadar cari işlemler açığı sorunu aylarca görmezden gelinse de, bu, IMF’den kredi derecelendirme şirketlerine kadar uluslararası finans kuruluşlarının en çok üzerinde durdukları sorunlardan biri haline dönüştü. Bunun en önemli nedeni ise 2001’in ikinci yarısında dar bant içinde dalgalı kur sistemine geçecek olan, 2003’ten itibaren ise bu bantı da kaldıracak olan Türkiye’nin sürekli genişleyen bir cari işlemler açığını finanse etmesinin mümkün olmaması.
       Bütçe, iç ve dış finansal çevreleri rahatlattı, ama cari işlemler açığı konusunda net önlemler alınmaması nedeniyle aynı şeyi söylemek mümkün değil. Son olarak Moody’s’in raporunda, cari işlemler açığının frenlenmesi için iç talebi dengeleyici önlemler alınması gerektiği belirtildi ve olası bir not artışı, dalgalı kur sistemine sorunsuz geçişe bağlandı.
       Her ne kadar kredi derecelendirme kuruluşlarının, yakın gelecekte, Türkiye’nin kredi notunu artırabileceği beklense de, bu artışın kur riski tamamen ortadan kalkmadan gerçekleşeceğini söylemek çok iddialı olacaktır.
       Dış ticaret dengesinde temmuz ayında bir iyileşme görüldü ve sıkı bütçe nedeniyle düzelmenin 2001 yılında da devam edeceği öngörülüyor, ama uluslararası finans çevrelerinin açık ve net önlemler bekledikleri aşikar.
       İşte bütün bu kaygılar nedeniyle ek vergiler paketinin cari açığı da daraltıcı unsurlar içereceğini, bekle gör politikasına son verileceğini umuyorum.
       
İLK SATIŞ DALGASI GELDİ
       On gün önce, borsada yukarı doğru sert bir hareket başladığını, bu “tren”in durma noktasının gelecek yoğun satışların belirleyeceğini belirtmiştim. İlk satış dalgası erken geldi. 14 bin civarında gelen satışlar borsanın yukarı temposunu bozdu.
       “Tren”in nereye kadar gideceği zaten belirsizdi. Bugünlerde yavaşlayan trenin yeniden hızlanabilmesi için çok yoğun alım dalgası gerekiyor.
       “Şimdilik” dikkatli izlemekte yarar var.
 
       
   
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları