Home page
Haber Menüsü


İkinci Susurluk, mercek altında  
Çakır   Cezaevleri ihalelerine girdiği önesürülen işadamı Melih Giray ile Ankara’ya giderken kaza geçiren DGM Başsavcısı Oktar Çakır’ın ilişkisini araştıran Adalet Bakanlığı müfettişleri hastaneden çıkan Başsavcıyı sorgulayacak.
Başsavcı Oktar Çakır'ın etrafında taburcu olduğu sırada etten duvar örüldü. Çakır ambulansla İstanbul'a götürüldü.
Ankara
NTV-MSNBC
 
   04 Mayıs —  Şaibeli olduğu iddia edilen işadamı Melih Giray’ın arabasında geçirdiği kazadan sonra, Ankara Trafik Hastanesi’nde tedavi altına alınan İstanbul DGM Başsavcısı Oktar Çakır taburcu oldu. Başsavcı Oktar Çakır hakkında, dün açılan idari soruşturma kapsamında, Çakır’ın, Giray’la ilişkisi ve cezaevlerine sahip olduğu şirketlerin mal satıp satmadığı araştırılacak. Araştırma kapsamında bu sabah iki müfettiş Gölbaşı’na giderek Melih Giray’ın BMW marka aracında incelemeler yaptı. Müfettişler ayrıca kazaya el koyan jandarma yetkilileriyle de görüştü. Müfettişlerin önümüzdeki günlerde İstanbul’a giderek Oktay Çakır’ın ifadesine de başvuracakları öğrenildi. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Şaibeli olduğu iddia edilen işadamı Melih Giray’ın arabasında geçirdiği kazadan sonra, tedavi altına alınan İstanbul DGM Başsavcısı Oktar Çakır taburcu oldu. Çakır bir ambulansla İstanbul’a götürüldü.
Melih Giray

Şaibeli olduğu idda edilen işadamı Melih Giray kazada hayatını kaybetti.
       İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı’na bir ay önce atanan Oktar Çakır, iki gün önce Gölbaşı ilçesi yakınlarında Melih Giray’ın aracıyla Ankara’ya gelirken kaza geçirmişti. Kazada Melih Giray hayatını kaybederken, hafif yaralanan Çakır Ankara Trafik Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştı. Kaburga kemiklerinden ikisinin kırıldığı anlaşılan Oktar Çakır, iki gün kontrol altında tutulduktan sonra bugün taburcu edildi.
       
SORUŞTURMAYA DEVAM

kaza        Kazayla ilgili olarak Adalet Bakanlığı müfettişlerince başlatılan soruşturma da sürüyor. Cezaevlerinin ihtiyaçları için açılan ihalelere katılan işadamı Melih Giray’ın otomobiliyle Ankara’ya gelirken kaza geçiren Başsavcı Oktar Çakır hakkında, dün açılan idari soruşturma kapsamında, Çakır’ın, Giray’la ilişkisi ve cezaevlerine sahip olduğu şirketlerin mal satıp satmadığı araştırılacak.
       Araştırma kapsamında bu sabah iki müfettiş Gölbaşı’na giderek Melih Giray’ın BMW marka aracında incelemeler yaptı. Müfettişler ayrıca kazaya el koyan jandarma yetkilileriyle de görüştü. Müfettişlerin önümüzdeki günlerde İstanbul’a giderek Oktay Çakır’ın ifadesine de başvuracakları öğrenildi.
       
ANKARA’YA NEDEN GELDİLER
       Başsavcı Çakır’ın, kazadan 40 dakika önce Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Engin Doğu’yu cep telefonundan arayarak, ‘‘Başkanım, Ankara’ya gelmek üzereyiz. Evden ayrılmayın. Beraber, bakanlığa geçelim. Sizi ziyarete gelmek istiyorum’’ dediği belirlendi. Çakır, Giray’ın öldüğü feci kazadan sonra da 2’nci kez Doğu’yu arayarak, ‘‘Bizi kurtarın’’ diye yardım da istedi. Bakanlık soruşturması kapsamında, marketler zinciri sahibi olan 34 yaşındaki Giray’ın, İstanbul’daki cezaevlerine mal satıp satmadığı da araştırılacak. Çakır’a, Ankara’ya gelirken neden bakanlıktan izin almadığı, işadamı Melih Giray ile ilişkisinin ne olduğunu ve niçin Giray’ın arabasına binerek Ankara’ya geldiği sorulacak.
       
GİRAY, ŞAİBELİ
       Öte yandan TümYargıSen Genel Başkanı Tekin Yıldız, Melih Giray’ın cezaevi ihalelerine girdiğini öne sürerek, Başsavcı Çakır’ın aynı araçta bulunmasını ‘şaibeli’ olarak niteledi. Yıldız, ‘‘Cezaevi ihalelerinin, bu tür mafyavari insanlarla ilişkiler kullanılarak verildiğini tahmin ediyoruz’’ diye konuştu. Çakır’ın Ankara’ya görevli olarak gitmemesinin kuşkuları daha da artırdığını ifade eden Yıldız, mafyanın cezaevlerine el attığını ileri sürdü.
       
ÖN RAPOR SUNULACAK
       Adalet Bakanlığı, Teftiş Kurulu’ndan, Çakır hakkında başlattığı soruşturmaya ilişkin ön raporun en kısa sürede tamamlanmasını istedi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ön rapor doğrultusunda Çakır’ı soruşturma tamamlanıncaya kadar geçici olarak görevden uzaklaştırabileceği bildirildi. Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’nca dün başlatılan soruşturma için görevlendirilen iki müfettiş, Çakır’ın da bulunduğu aracın kaza yaptığı bölgenin sorumluluğunda bulunan Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bilgi aldılar. Müfettişler, Çakır’ın ifadesini ise İstanbul’da alacaklar.Müfettişler, kazada hayatını kaybeden Melik Giray hakkında basında yeralan iddialara ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı’ndan bilgi isteyecekler. Müfettişler, Başsavcı Çakır’ın Giray ile olan ilişkisini de soruşturacak. Teftiş Kurulu’nun hazırlayacağı ön raporda, Çakır’ın soruşturmanın selameti açısından görevinden alınması isteğinin bulunması halinde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu bu isteği hemen karara bağlayacak. Çakır, geçici olarak soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden alınabilecek. Çin ve Moğolistan’ı kapsayan gezisinden yarın dönecek olan Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’e de gelişmeler hakkında bilgi veriliyor. Bakan Türk’ün “soruşturmada sonuna kadar gidilmesini” istediği ifade edildi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yaklaşık bir ay önce Erdal Gökçendin Yargıtay üyeliğine seçilmesi nedeniyle boşalan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’na Şişli Cumhuriyet Başsavcısı Oktan Çakır’ı atamıştı.
       
-GİRAY‘IN DOSYASI KABARIK-
       İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Oktar Çakır‘ın yaralandığı Ankara‘daki trafik kazasında hayatını kaybeden Giray Marketler Zinciri‘nin sahibi işadamı Melik Giray‘ın, İstanbul Adliyesi‘ndeki 4 ayrı davada 1 ile 7.5 yıl arasında hapis cezası
       istemiyle yargılandığı anlaşıldı.
       İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görülen davanın iddianamesinde, müşteki Hüseyin Algül‘ün, 1995 yılı içinde bir borç ilişkisi nedeniyle sanık Melik Giray‘a 300 milyon liralık bir çek verdiği, ancak daha sonra borcunu ödediği belirtiliyor.
       Borcun ödenmesine rağmen Melik Giray‘ın İstanbul 2. İcra Müdürlüğü aracılığıyla çekin tahsiline çalıştığı belirtilen iddianamede, sanığın “Bedelsiz kalan senedi kullanmak“ suçundan dolayı 4 ay ile 4.5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Davanın 1996 yılı içinde yapılan duruşmasına katılan Melik Giray, kendisinin toptan et satmakla uğraştığını, müştekiye de satış yaptığını ve karşılığında çek aldığını, müştekinin borcunu ödemeyeceğini söylemesi üzerine de icraya verdiğini söylemişti. Müşteki Hüseyin Algül ise kasap olduğu için Giray‘dan her zaman et aldığını, borcuna karşılık çek verdiğini, daha sonra ödemede
       bulunduğunu, sürekli iş yapmaları nedeniyle güvendiği için çeki geri istemediğini ve ödeme yaptığını belgelerle kanıtlayabileceğini anlatmıştı.
       
-GIYABİ TUTUKLAMA KARARI-
        İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde açılan başka bir davanın iddianamesinde de, sanık Melik Giray‘ın, Türk Ticaret Bankası Eyüp Şubesi‘ndan tahsil edilmek üzere müşteki Birlik Cam Sanayi ve Ticaret Şirketi‘ne verdiği toplam 10 milyar 340 milyon liralık 6 çekin karşılıksız çıktığı belirtilerek, sanığın “Karşılıksız çek vermek“ suçundan 3 ay ile 1 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.
        Davanın açılmasının ardından 24 Kasım 1999 tarihinde yapılan ilk duruşmaya sanık ve avukatının katılmaması nedeniyle duruşmayı 2 Mart 2000 tarihine erteleyen mahkeme, sanığın bu duruşmaya da katılmaması üzerine sanığın duruşmalardan kaçtığı anlaşıldığından ifadesinin alınması amacıyla hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarmıştı.
        Giray hakkında İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde açılan bir diğer davanın iddianamesinde de, Melik Giray‘ın müşteki İnter Plast AKS Sanayi Ticaret Şirketi‘ne Türk Ticaret Bankası Eyüp Şubesi‘nden tahsil edilmek üzere verdiği toplam 625 milyon liralık 2 çekin karşılıksız çıktığı belirtilerek, sanığın “Karşılıksız çek vermek“ suçundan 3 ay ile 1 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Giray‘ın celselerine katılmadığı davanın duruşması, 12 Haziran 2000 tarihine ertelenmişti.
        İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi‘ndeki davada da, Melik Giray,
       Emrullah Gökpınar‘a verdiği 312 milyon liralık çekin karşılıksız
       çıkması nedeniyle yargılanıyor.
        Bu suçtan dolayı da 3 ay ile 1 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen Giray, celselere katılmamıştı. Bunun üzerine duruşma, 25 Eylül 2000 tarihine ertelendi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları