| | | BMnin Cenevrede yapılan İnsan Hakları Komisyonu toplantısına 53 ülke delegasyonu katildi. Toplantıya katılan Arap ülkeleri işgal altındaki topraklardaki insan Hakları ihlallerine ilişkin bir karar tasarısı hazırlayarak oylamaya sunulmasını istedi. Oylamada, 19 ülke evet, 16 ülke hayır oyu kullanırken, 17 ülke çekimser kalmayı tercih etti. 1 ülke ise oylamaya katılmadı.
İNSANLIĞA KARŞI SUÇ
ABD ve ABye rağmen oylanan BM kararında, işgal gücü İsrail tarafından Filistinlilere karşı kullanılan aşırı güç protesto ediliyor. Kararda, sivillerin öldürülmesi ise insan hakki ihlali ve İnsanlığa karşı ve savaş suçu olarak tanımlanıyor. BMnin bölgeye bir araştırma komisyonu göndermesinin de istendiği kararda, bu komisyona BMnin İnsan Haklarından sorumlu İrlandalı temsilcisi Mary Robinsonun başkanlık etmesi arzusu da dile getiriliyor. BM kararında komisyonun görev suresi de 3 ay olarak belirlendi.
İSRAİLDEN SERT TEPKİ
Karar, ABD, AB ve İsrail tarafından, olayları daha da çıkmaza sokacak gerekçesiyle derhal kınandı. İsrailin BM elçisi Yaakov Levy, kararın barış surecine hakarette bulunmak anlamına geldiğini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir bildiride de, Tel Avivin kararı tanımadığı ve BM ile bu konuda işbirliği yapmayacağı belirtildi.
ABD VE AB KARARA KARŞI
BMnin bu konuda özel bir toplantı yapmasına başından beri karşı çıkan ABDnin BM elçisi Nancy Rubin ise İnsan Hakları Komisyonunun kararının barış umutlarını tehlikeye soktuğu görüşünü savundu. Rubin, kararın İsrailliler ve Filistinliler için daha iyi bir gelecek perspektifini mayınladığını ileri surdu.
AB ve AB üyeliğine aday ülkeler adına bir açıklama yapan Fransa ise kararın Sarm el-Şeyh kararlarını tehlikeye soktuğunu savundu. Açıklamada, kararla, olayla doğrudan ilgili taraflar tarafından mutabık kalınan mekanizmalara karşı mekanizmalar üreterek Mısır görüşmelerinin gerçekleşmesi tehlikeye sokuluyor ifadesine yer verildi.
Karardan sonra Cenevrede bir açıklama yapan Filistinin BM elçisi Nabil Ramlawi ise Karar, Filistinde ayaklar altına alınan insan haklarının saygınlığını kurtarmıştır. Filistinliler de İnsan Hakları Komisyonunun savunduğu prensipler için mücadele veriyorlar şeklinde konuştu. | |