Home page
Haber Menüsü


Cumhurbaşkanı Sezer Özbekistan’da
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, geçen yıl Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’u hedef alan terörist saldırıların unutulmadığını, bu yıl yaşanan son olayları da üzüntüyle izlediklerini ve şiddetle kınadıklarını belirtti.
Taşkent
AA
16 Ekim— Sezer, terörle savaşım konusunda Türkiye’nin Özbekistan ile işbirliğine hazır olduğunu ifade ederek, “Bu alandaki işbirliğimiz sürekli ve planlı olmalı, sağlam temellere dayandırılmalıdır” dedi. Cumhurbaşkanı Sezer, Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov’un onuruna verdiği akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, Özbekistan’ı ziyaret etmekten büyük onur duyduğunu dile getirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kendilerine gösterilen yakın ilgi ve sıcak konukseverlikten dolayı Kerimov’a ve tüm yetkililere şükranlarını sunduğunu belirten Sezer, “Özbekistan’ı ilk kez ziyaret etmeme karşın kendimi evimde gibi sıcak ve içten bir ortamda hissediyor, ata yurdumun havasını solumaktan mutluluk duyuyorum” dedi.
        Cumhurbaşkanı Sezer, şöyle konuştu:
        “Türkiye kardeş ülke Özbekistan’ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana geçen 9 yıl gibi kısa bir sürede yüce kişiliğinizin yetenekli önderliğinde her alanda elde ettiği başarı ve gelişmeyi gururla izlemektedir. Türk ve Özbek halkları, birbirlerine tarihlerinin onlara bir armağanı olan sarsılmaz kardeşlik bağları ile derinden bağlıdırlar. Türkiye ile Özbekistan arasındaki dostluk sonsuza kadar sürecektir. Kalplerimizdeki duygular aynıdır. Her alandaki başarılarınız bizi mutlu ettiğinden yaşadığınız en küçük bir sıkıntıyı binlerce kilometre ötede de olsa aynen duyduğumuzdan emin olunuz.”
        Sezer, Özbekistan’ın, bağımsızlığını güçlendirme konusunda gösterdiği duyarlılığın, ekonomik kalkınma yolunda attığı hızlı ve programlı adımların ve istikrarlı dışpolitika uygulamalarının sonucunda uluslararası toplum ile bütünleşme yolunda hak ettiği başarıya ulaştığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Sezer, bu kapsamda Özbekistan’ın uluslararası sorunlara duyarlı bir dünya devleti olma yolunda gerçekleştirdiği reformlar başta olmak üzere, bölgede barış ve istikrarın korunmasında gösterdiği kararlılığın uluslararası toplum tarafından da takdirle izlendiğini belirtti. Kerimov’un Kasım 1997’de, Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. yılı kutlamaları vesilesiyle Ekim 1998 ve geçen yıl Kasım ayında AGİT Zirvesi toplantısı çerçevesinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretlerin, ilişkilerin her alanda daha da ileriye götürülmesi yolundaki ortak amaca katkıda bulunduğunu kaydeden Sezer, “Benim bu ilk ziyaretimin de kardeş halklarımız arasındaki dayanışmanın pekişmesine, işbirliğimizin güçlenmesine ve bölgenin barış, gönenç ve istikrarına katkıda bulunmasını diliyorum” diye konuştu.
       
“TERÖRLE HİÇBİR YERE VARILAMAZ”
        Cumhurbaşkanı Sezer, şunları söyledi:
        “Geçen yıl şubat ayında gerçekleştirilen, yüce kişiliğinizi hedef alan hain terörist saldırılar unutulmuş değildir. Bu yıl yaşanan son olayları da üzüntü ile izliyor ve şiddetle kınıyoruz.
        Devletler, yaşadıkları bu olaylardan edindikleri deneyimleri gelecekte barış, gönenç ve huzur içinde yaşayan bir toplumun temellerine dönüştürebilirler. Orta Asya’nın barış, istikrar ve güvenliğin güvencesi olarak gördüğümüz Özbekistan’da kargaşa ve huzursuzluk yaratmayı, bu güzel ülkede toplumsal barışı bozmayı ve Özbekistan’ı izlediği politikalardan saptırmayı hedefleyen bu terörist eylemlerin hiçbir zaman amacına ulaşamayacağını tüm dünya bilmektedir. Terörle hiçbir yere varılamaz. Terör hiçbir şekilde savunulamaz, haklı gösterilemez. Bugüne kadar 30 binden fazla insanını teröre kurban veren Türkiye, Özbekistan’ın karşı karşıya kaldığı şiddet hareketlerini özel bir duyarlılık ve üzüntüyle izlemektedir. Türkiye suçsuz insanların can ve mal güvenliğine kasteden, ülkelerin istikrar ve hukuk düzenini tehdit eden, barış ve huzuru bozmayı hedefleyen her türlü eylemi güçlü biçimde kınamaktadır. Bu vesileyle terörle savaşım konusunda Türkiye’nin Özbekistan ile işbirliğine hazır olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Teröre binlerce vatan evladını şehit veren Türkiye, bu savaşımındaki deneyimini Özbek kardeşleriyle paylaşmak ve bu suretle bu güzel ülkenin bizim çektiğimiz acıları hiç çekmemesini dilemektedir. Bu nedenle bu alandaki işbirliğimiz sürekli ve planlı olmalı, sağlam temellere dayandırılmalıdır.
       Özbekistan’ı, sıcak ve sevgi dolu halkı, zengin kültürü ve ekonomik potansiyeli ile yüce kişiliğinizin önderliğinde onurlu ve aydınlık bir geleceğe doğru ilerleyen bir ülke olarak görüyoruz. Özbekistan’ın bu parlak yolunda Türkiye’nin desteği, katkısı ve ülkelerimiz arasındaki dayanışma her zaman devam edecektir.” İki ülke arasındaki yakınlık ve dostluğun bir diğer göstergesinin de “ilişkilerin yasal çerçevesinin zenginliği ve sağlamlığı olduğunu” vurgulayan Cumhurbaşkanı Sezer, bugün imzaladıkları anlaşma ve bildiriler ile bu çerçevenin daha güçlendiğini ve genişlediğini kaydetti. Sezer, “Bu sağlam çerçeveyi oluşturan tüm anlaşmaların karşılıklı işbirliği anlayışı içinde eksiksiz uygulanması için birlikte çaba harcamak gerektiğine inandığını” belirtti.
       
“ÖZBEKİSTAN’I DESTEKLİYORUZ”
        Türkiye ve Özbekistan’ın Avrasya’nın geleceğine ilişkin görüş birliği içinde olmalarının mutluluk verici olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye’nin, Özbekistan’ın bölge ülkeleri ile ilişkilerini geliştirme isteğini ve bu yöndeki çabalarını kuvvetle desteklediğini söyledi. Orta Asya ülkeleri arasında somut işbirliği düzenekleri oluşturulmasının son derece önemli olduğunu düşündüğünü belirten Cumhurbaşkanı Sezer, “Yüce kişiliğinizin Birleşmiş Milletler bünyesinde bir ‘Uluslararası Terörizme Karşı Mücadele Merkezi’ kurulması önerisini de bu anlayışla desteklemekteyiz. Bunu ikili işbirliğimizin uluslararası platformlara da taşınması ve yoğunlaştırılması yönündeki kararlılığımızın bir göstergesi olarak kabul etmenizi istiyoruz” dedi.
        Cumhurbaşkanı Sezer, konuşmasının sonunda Özbekistan halkına “en içten barış dileklerini” yineleyerek, “Anadolu’daki kardeşleriniz, huzur ve istikrarınızı korumaya yönelik çabalarınızı gönülden desteklemektedir ve ülke bütünlüğünüze kasteden her türlü tehdide karşı verdiğiniz savaşımda yanınızda olacaktır” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Sezer, konuşmasını şöyle tamamladı:
        “Dost Kara Günde Belli Olur. ‘Bu Türk atasözünün yanında, büyük düşünür, şair ve Özbekistan’ın zengin kültürel tarihinde önemli yeri olan Ali Şir Nevai’nin ‘Dostler, dostler vefasını esregayler (Gerçek dostlar her zaman sadık olur)’ sözünü hatırlatmak ve iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin sonsuza dek süreceğine olan inancımı bir kez daha belirtmek istiyorum. Özbekistan’ın aydınlığa uzanan yolunda ışık veren Ali Şir Nevai’nin bu güzel sözleri günümüzde iki kardeş halkın dostluk duygularını en güzel biçimde tanımlamaktadır.”
        Daha sonra her iki cumhurbaşkanı, “ülkeleri ve halkları arasındaki ebedi kardeşlik ve dostluğun şerefine” kadeh kaldırdı.
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile yaptığı görüşmelerin önemli gündem maddesini terörizmle mücadele konusunun oluşturduğu bildirildi. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, Sezer’in Özbekistan’da gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. İldem, Sezer’in Kerimov ile yaptığı ve yaklaşık 1.5 saat süren görüşmede ikili ilişkilerin tüm yönlerinin ele alındığını söyledi. Sezer’in Kerimov ile New York’ta “BM Milenyum Zirvesi” sırasında yaptığı görüşmenin ikili ilişkiler açısından bir dönüm noktasını oluşturduğunu ve o görüşmede Türkiye-Özbekistan ilişkileri açısından önem taşıyan konuların ele alındığını belirtti.
        Kerimov’un New York’taki görüşme sırasında terörizm konusunda geniş deneyimi olan Türkiye’nin yardımına gereksinmeleri olduğunu belirttiğini anımsatan İldem, Cumhurbaşkanı Sezer’in de “Dostlar kötü günde belli olur. Türkiye Orta Asya’daki dost ve kardeş cumhuriyetlerin bu konudaki sıkıntılarının bilincindedir ve elinden gelen yardımı yapmak kararlılığındadır” dediğini hatırlattı.
        İldem, Sezer’in bu konudaki talimatları çerçevesinde ilgili makamların çalışma başlattıklarını belirterek, İçişleri Bakanı Saadettin Tantan, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve askeri bir heyetin Özbekistan’da görüşmeler yaptığını kaydetti.
        İki cumhurbaşkanının bugünkü buluşmasının böyle bir zeminde gerçekleştiğini ifade eden İldem, görüşmenin son derece içten ve yapıcı ortamda cereyan ettiğini vurguladı. İldem’in verdiği bilgiye göre, görüşmede, iki cumhurbaşkanı ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde durdular.
        Cumhurbaşkanı Sezer, Özbekistan’da çalışan Türk girişimcilerinin bazı sorunları olduğunu, bunların aşılması ve yeni yatırım olanakları yaratılması açısından Özbek tarafının özendirici önlemler almasının yararına değindi. Kerimov ise bu yaklaşıma yanıt verecek bir tutum sergiledi. Kerimov sıkıntıların aşılması konusuyla bizzat ilgileneceğini, yeni yatırımların gündeme gelmesi için gerekirse mevzuat değişikliği yapacaklarını ve özendirici önlemler alacaklarını ifade etti.
       
TERÖRİZMLE MÜCADELE
        Tacan İldem’in verdiği bilgiye göre, terörizmle mücadele görüşmelerin önemli bir konusunu oluşturdu. Kerimov, Türkiye’nin bu konudaki duyarlılığından dolayı şükran duygularını dile getirdi.
        Tacan İldem, Türkiye’den askeri bir heyetin Özbekistan’ı ziyaret ettiğini ve terörle mücadelede gerekli malzeme ve askeri eğitim konularını yerinde saptama olanağını bulduğunu belirterek, çalışmaların süratle olgunlaştırıldığını söyledi. İldem, “Terörle mücadelede görev alan Özbek güçlerinin donanımına katkı sağlamak üzere şimdilik sembolik sayılabilecek ama Türkiye’nin bu alandaki destek iradesini gösteren bir yardım da geçtiğimiz Cuma günü Taşkent’e ulaştı. Bunun devamı da gelecektir. Türkiye, Özbekistan’ın sıkıntılarının bilincindedir ve elinden gelen yardımı yapma kararlılığındadır. Sayın Cumhurbaşkanımız, bunu açıkça yineleme olanağını bulmuştur” diye konuştu.
       
KERİMOV’A DAVET
        İldem, görüşmede bölgeyi ilgilendiren konular üzerinde de durulduğunu ve bu bağlamda Afganistan’daki durumun ele alındığını bildirdi.
        İldem, Cumhurbaşkanı Sezer’in Özbekistan’ın, işadamlarına vize uygulamasının yarattığı sıkıntıyı da dile getirdiğini kaydetti. İldem, Kerimov’un bu konuda önlemler alacağını ifade ettiğini söyledi. İldem, Sezer’in önümüzdeki Nisan ayında İstanbul’da yapılacak “Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi”ne Kerimov’u davet ettiğini ve davetin memnuniyetle kabul edildiğini bildirdi.
       
SORULAR
        Soruları da yanıtlayan Tacan İldem, Türkiye’nin yaptığı askeri malzeme yardımının içeriğinin sorulması üzerine, “Özbekistan’ın terörle mücadele eden güçlerinin kış şartlarında operasyon yapabilmelerine olanak sağlayan donanımdır. Sınırlı ölçüdedir. Bu tür yardımlarımız önümüzdeki günlerde devam edecektir” dedi. İldem, “Terörle mücadelede işbirliği konusunda ayrıntı verebilir misiniz?” sorusuna, “Bu tür çalışmalarda belirli bir gizlilik amaçlanmaktadır. Ama belirli tehdit kaynağı oluşturan gruplar hakkında bilgi değişimi bunun içinde yer alacaktır. Yani bilgi değişimi esastır. Bunun ötesinde bugün imzalanan Askeri ve Askeri Teknik İşbirliği Anlaşması yine somut bir göstergedir” yanıtını verdi. “Bu görüşmelerde Muhammet Salih ve diğer muhalif liderler ismen ele alındı mı?” sorusuna ise İldem şu karşılığı verdi: “Sayın Kerimov, geçmişte yanlış anlamalardan kaynaklanan sorunların artık geçmişte kaldığını, yeni bir sayfanın açıldığını New York’ta beyan etmişti. Bu tutumunda bir farklılık görmedik. Aynı beyanı teyit etti. Dolayısıyla geçmişte sıkıntısı çekilmiş olaylar üzerinde durmak gibi bir tutumu mevcut değildir. Artık yeni bir sayfa açıldığı, yeni bir dönem başlatıldığı inancındadır, ki bizim tutumumuz da bu yöndedir.”
       
KAPATILAN TÜRK OKULLARI
        İldem, “Belli çevrelerce açılan ve daha sonra kapatılan Türk okulları görüşmelerde gündeme geldi mi?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerinden birinin laiklik ilkesi olduğunu vurgulayarak, laik düzenimizin güvencesini de laik düşünceyle yetişmiş gençlerin oluşturduğu, dolayısıyla Özbekistan ile aramızda mevcut ve her iki ülkenin karşılıklı yararına hizmet eden ilişkilerimizde eğitim konusunun önemli bir boyut oluşturduğunu söyledi. Bu bakımdan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarının buradaki etkinliklerini sürdürmeleri için gerekli olanakların önümüzdeki dönemde sağlanmasının ortak yarara katkıda bulunacağını belirtmiştir. Sayın Kerimov da bu konuya olumlu bir açıdan yaklaşıp, değerlendireceklerini ifade etmiştir.”
        “Fethullah Gülen’in okulları gündeme geldi mi?” sorusu üzerine Tacan İldem, “Hayır. Bizim bir resmi görüşmede eğitim konusu üzerinde dururken eğitim olanağı sağlanmasını isteyeceğimiz okulların Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullar olacağını takdir edersiniz. Dolayısıyla bu okullar gündeme gelmiştir. Bizim açımızdan önemli olan Milli Eğitim Bakanlığı okullarıdır” dedi.
        İldem, bir başka soru üzerine, suçluların iadesi konusunun görüşmede gündeme gelmediğini bildirdi. Tacan İldem, geçmişte bir kez yapılan ve daha sonra kesintiye uğrayan Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) toplantıları konusundaki bir soru üzerine, bu toplantıların yeniden başlatılması konusunda fikir birliğine varıldığını bildirdi.
        İldem, “Türkiye ve Özbekistan radikal İslam’ın temel kaynağı konusunda ortak bir nokta belirledi mi?” sorusu üzerine de şunları söyledi:
        “Ortak bir nokta belirlemek, çok fazla gerekli değil. Önemli olan kavram üzerinde fikir birliği içinde olup, onun önlenmesi yönünde birlikte mücadele etmektir. Adres neresi olursa olsun, önemli olan böyle bir tehdit olgusunun varlığıdır. İki ülke de böyle bir tehdide karşı mücadele hususunda tam bir anlayış birliği içindedir.”
        “Taliban’ın gelişmesinin önlenmesi için Türkiye ile Özbekistan ortak hareket edecek diyebilir miyiz?” sorusuna da İldem, “Bugünkü görüşme daha çok somuta indirgenmiş işbirliği üzerinde cereyan etti. Belki Afganistan konusunda nerede bulunulduğuna dair görüş değişimi olmuştur ama terörle bağlantılı belli bir hedefe yönelik müşterek mücadele şeklinde değildir” karşılığını verdi.
       
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları