Home page
Haber Menüsü


 
Yabancı niye gelsin!
 
Yerli yatırımcılara duyurulur: Boşuna yabancı duasına çıkmayın, umutlar bir başka bahara…
 
Murat Arın
 
30 Eylül—  Ellerimizi açıp yağmur duasına çıkar gibi yabancı duasına çıkacağız neredeyse… Borsacılar yabancının yolunu gözlüyor, üst düzey ekonomi bürokratlarımız yabancı yatırımcının gelmediğinden yakınıyor, özelleştirmeyi bekleyen şirketlerden iş dünyasına kadar her yerde bir yabancı arayışı var…

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu aslında haksız bir arayış değil. Enflasyonla mücadele programının önemli ayaklarından birini yabancı sermaye girişi oluşturuyor. Programın özünde kemer sıkma olduğundan, bundan sonra büyümenin sürdürülebilmesinin temelinde yabancı sermaye akışı yatıyor.
       Cari işlemler açığının dengelenmesi için de yabancı sermayeye ihtiyaç var. Petrol fiyatları ve euronun değer kaybı nedeniyle hızla genişleyen açığın da, Türk Telekom’dan THY’ye kadar özelleştirmelerin de ilacı yabancı sermaye.
       
BORSA ÇARESİZCE DÜŞÜYOR
       Ocak ayında 20 binlere tırmanarak rekor kıran borsa ise aylardır çaresizce düşüyor. Yeni rekorlar bekleyerek borsaya giren yerli yatırımcılar, borsadaki yabancı payının düştüğü gerçeğiyle karşı karşıya kalmış durumda.
       Borsaya yabancı sermayenin gelmemesinin hem içeriden hem dışarıdan kaynaklanan konjonktürel nedenleri var. Yabancı, yeni yatırımlar için programın rayında gittiğini, enflasyonun hedeflenen noktalara gerilediğini, kur programı üzerinde baskı oluşturacak sapmalar ortaya çıkmadığını görmek istiyor. Aylardır bunun işaretlerini arıyor, ama görünen yönetimdeki dağınıklıktan başka bir şey değil.
       Bu tablo, kredi derecelendirme kuruluşlarının notunu artırımını ertelemelerine de yol açıyor. Hükümet, bürokrasiden Meclis’e kadar uzanan bir kararlılık sergilemeden yabancı sermayenin gelişini beklemek anlamsız kalacak.
       
YÖNETİCİNİN KORUNMA İÇGÜDÜSÜ
       Dış konjonktür Türkiye’nin önündeki bir diğer engel. Gelişmiş piyasalar gözünü ABD seçimleri, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve euronun değer kaybına dikmiş durumda. Belirsizlik ortamı, bir yandan parayı yönetenlerin korunma içgüdülerini kuvvetlendirirken, öte yandan yaşanan dalgalanmalar önemli yatırım fırsatları da sunuyor. Bu konjonktürde gelişmekte olan piyasalar çok geri planda kalıyor.
       Bürokratlarımız ise yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisizliklerinden şikayetçi. Ama yine (son dönemde sıkça karşılaştığımız bir durum!) suçu kendilerinde ve hükümette aramaları gerekiyor. Geçen yıl alelacele tahkim yasasını çıkartan hükümet, bunu devam ettirmedi. Yabancı yatırımcıları Türkiye’ye çekecek yapısal reformlar tamamlanmadı, hatta bu yıl bu yönde hiçbir somut adım atılmadı. Hal böyleyken yabancılardan yakınmak niye?
       Sözün özü… Yerli yatırımcılara duyurulur: Boşuna yabancı duasına çıkmayın, umutlar bir başka bahara.
       
Başbakan çok unutkan
       KHK krizine gelince; Başbakan Bülent Ecevit, son dönemde yardımcıları tarafından yanlış bilgilendirildiği izlenimini veriyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kamu bankalarının özerkleştirilmesiyle ilgili kanun hükmende kararnameyi (KHK) geri çevirmesinin ardından, bunun Dünya Bankası kredilerinin askıya alınmasına neden olacağını söyleyerek çok gecikmiş bir tepki verdi.
       Yasa taslağı şubat-marttan itibaren hazırdı. Ama aylar boyunca hiçbir şey yapılmadı; üstelik Dünya Bankası kredisinin gecikmemesi için, Meclis yaz tatiline girmeden yasanın çıkması gerektiği konusunda bir kamuoyu oluşmasına karşın.
       Hükümet, yasa yerine Meclis’ten KHK yetkisi aldı.
       Asıl sorulması gereken şu: Bu yasa neden zamanında çıkartılamadı?
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları