Home page
Haber Menüsü


 
Suçlu hükümet
 
Hükümetin 1999 yılındaki icraatını satan alan piyasalar, son altı aydır yapılmayanlar nedeniyle sürekli satış yapıyor. Meclisin açılmasıyla birlikte hükümetin tam anlamıyla bir “show” yapması gerekiyor. Aksi halde piyasalar satmaya devam edecek…
 
Murat Arın
 
28 Eylül—  Borsa yılın en düşük seviyelerine indi, tahvil faizleri yüzde 40’ın üzerine tırmandı.Suçlu kim? Bir numaralı suçlu kuşkusuz hükümet. Suç ortakları ise hükümet üyelerini yeterince uyarmadıkları anlaşılan ekonomi bürokrasisi.

   
 
       
    MSNBC News Murat Arın kimdir?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hükümetin 1999 yılındaki icraatını satan alan piyasalar, son altı aydır yapılmayanlar nedeniyle sürekli satış yapıyor. Bu satışların son bulması, borsanın yeni bir yükselişe geçmesi bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da hükümetin icraatına bağlı.
       
ÇOK İYİ BAŞLAMIŞTIK
       Oysa her şey çok güzel başladı. Türkiye’nin kaybedecek zamanı olmadığını, uçurumdan aşağıya yuvarlanmaya ramak kaldığını anlayan hükümet geçen yıl göreve gelir gelmez hızla işe koyuldu.
       1999’un yaz aylarında reform yasaları birbiri ardı sıra çıkartıldı. Sonbaharda IMF ile hızlandırılan görüşmeler stand-by anlaşmasıyla sonuçlandı. 2000’in girişiyle birlikte faizler 60-70 puan düştü, borsa 20 bin puana tırmandı.
       
ELLE TUTULUR İCRAAT YOK
       Ne olduysa nisan-mayıstan sonra oldu. Petrol Ofisi, Tüpraş ve GSM 1800 lisansını satışının ardından hükümet elle tutulur hiçbir icraat yapmadı, yapamadı.
       Yapısal reformlar meclis tatile girmeden once çıkartılmadı. Bireysel emeklilik, SSK yasasının ikinci bölümü gibi reformlar yeni döneme bırakıldı. Kamu bankalarının özerkleşmesi için kanun hükmünde kararname çıkartılabildi, şimdi o da Cumhurbaşkanı Sezer’den geri döndü.
       Aslında program ilkbahardan itibaren sapma işaretleri verdi. Şubat ve mart ayı cari açık rakamları daha o zaman bu konuda bir önlem alınması gerektiğini, aksi halde açığın 9-10 milyar dolara ulaşabileceğini gösteriyordu.
       Bürokratlar önlem alınması için nisan-mayıs rakamlarının açıklanmasını bekledi ama bu rakamlar açıklandıktan sonra da hiçbir şey yapılmadı. Yalnızca bazı önlemler kamuoyu önünde tartışılarak kaos yaratıldı.
       
TEFECİ FAİZİNE DÖNMEK ÜZEREYİZ
       Enflasyonun direnç gösterdiği, yüzde 30’lar civarında bir platoya oturduğu ise haziran ayı rakamlarıyla netlik kazandı. Bürokrasinin bu konuda aldığı tek önlem ise suçu özel sektörün üzerine atmak oldu…
       Enflasyon hedefinden en az 10 puana varan bir sapma olacak, özelleştirme, GSM ihalesinden sonra tıkandı, faizin yüzde 40’ı aşmasıyla bugün Hazine’nin döviz bazında ödediği reel faiz yüzde 25’i aştı.
       Kısacası tefeci faizine dönmek üzereyiz. Bu sorunlar karşısında hükümet üyeleri ve bürokrasiden hâlâ yalnızca “Her şey yolunda gidiyor, merak etmeyin” açıklamaları yapılıyor.
       
HÜKÜMET “SHOW” YAPMALI...
       Türkiye bu tür açıklamalarla enflasyonun düşmeyeceğini, sorunların çözülemeyeceğini yaşadığı kötü deneyimlerle defalarca öğrendi. Bundan sonra yapılacak tek şey var: Hükümetin ekonomik programı sürdüreceği konusundaki kararlılığını açıkça göstermesi.
       Meclisin açılmasıyla birlikte hükümetin tam anlamıyla bir “show” yapması gerekiyor. Aylardır bekleyen yasalar birbiri ardına çıkartılmalı, özelleştirmeye yeni bir ivme kazandırılmalı, 2001 bütçesi hedeflendiği gibi sıkı bir bütçe olarak bağlanmalı...
       Aksi halde piyasalar satmaya devam edecek…
       ***
       Artık ben de yeni ekonomideki yerimi alıyorum. Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri ntvmsnbc’de birlikte olacağız.
       
       
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları