Home page
Haber Menüsü


Mark Knopfler’ın yeni albümü hazır  
Mark Knopfler   1995’de kurucusu olduğu Dire Straits’ten ayrılan usta müzisyen, bundan sonraki kariyer hayatı için umutlu konuşuyor

Jam!Showbiz
NTV-MSNBC
 
   26 Eylül —  Mark Knopfler’ın 26 Ekim’de piyasaya çıkaracağı “Sailing To Philadelphia”, 1996’da yaptığı “Golden Heart” tan sonraki ilk solo albüm. Son zamanlarda oldukça yoğun olduğunu söyleyen Knopfler bir yandan da soundtrack çalışmaları yapıyor. En son “Metroland” ve Toronto Film Fesativali’nde galasını yapan “A Shot At Glory” filmlerinin müziklerini yapan ünlü müzisyen, “Sailing To Philadelphia”da Van Morrison, James Taylor, Gillian Welch ve David Rawlings gibi isimlerle düet yaptı. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dire Straits’in eski lideri Mark Knopfler’le yapılan bir şöyleşiden alıntılar...
       
       Şu sıralar şarkı yazmaktan çok soundtrack çalışması yapıyorsunuz. Yine de kendinizi şarkı yazarak ifade etme isteği duyuyor musunuz?

       
Mesela “One More Martinee”. 18 yaşındayken başladım o şarkıyı yazmya. Biraz yavaşım sanırım...

       Bunun için bir şeyler olması gerekiyor. Şarkı ‘yazılmak’ istemeli. Şarkı bir şey, bir insan gibi dirilmeli ve ilgi istemeli. Böylece ben de onunla en iyisini yapmaya çalışayım. Bu anlamda daha çok şarkının sözü geçiyor. Mesela “One More Martinee”. 18 yaşındayken başladım o şarkıyı yazmaya. Biraz yavaşım sanırım...
       Bu kaseti yaparken ne belirli bir planım vardı, ne de bir temaya göre yazdım şarkılarımı ama bir süre sonra fark ettim ki insanlığın, medeniyetin başlangıcı ile ilgili şarkılar yazıyorum. Biraz da kaybettiğimiz insanların, kahramanların ruhlarıyla ilgili şarkılar var... biraz da bağımlılıkla ilgili.
       
       Şarkılarınızda Amerika’ya ne kadar çok değinmiş olduğunuz dikkatimizi çekti. “Sands of Nevada”, “Do America”, “Speedway At Nazareth”, Prairie Wedding” “Baloney Again”...

       
Knopfler, Dire Straits'le sayısız turneye çıktı
Mark Knopfler
       “Sailing to Philadelphia” albümü biraz geç geldi çünkü oraya yolculuk ederken çok sık uçak değiştirdim. Bazen okuduğum bir şeyle bulunduğum yer içiçe geçer... Bir keresinde Thomas Pynchon’ın “Mason and Dixon” kitabını okuyordum.. Ona denk geldi. Dire Straits’te, 1982’de yazdığım “Telegraph Road”da da böyle olmuştu.
       Kıtalararası hareketliliğe her zaman ilgi duymuşumdur. Örneğin Çekoslovakya’da ya da Almanya’da ortaya çıkan bir şarkı, Elvis Presley’le ABD’de hayat bulur ve Avrupa kıtasına “Wooden Heart” ismiyle geri döner...
       
       “Do America” şarkısı, Amerika çevresinde seyahat eden bir müzisyenin elinden çıkmış gibi... Bu şarkıda Dire Straits’le çıktığınız büyük turnelerden esinlendiniz mi?
       
       
Dire Straits’le 250 günlük turnelere çıkardık. Şimdi tek bir şarkıyla çıkabileceklerini sanıyorlar. Bu şekilde tüm dünyaya sahip olabilecekmiş gibi davranıyorlar.

       Hayır. Bir gruba sorulacak bazı sorular vardı.. “Amerika (turnesini) yaptınız mı?” gibi. Ama Dire Straits’te bize sorulan soru “Amerika’yı salladınız mı?” olurdu. Bunu söylemek beni utandırıyor aslında.
       
  Mark Knopfler kimdir?
Knopfler, müzik hayatına üniversite yıllarında başladı
Hala böyle şeyler yapabilmek için takıntılı olmalısınız. Bu turneyi yapmayı gerçekten istemelisiniz. Çalmayı öğrenmek mesela, büyük bir iştir. Burada “Bir günde çalmayı öğren” gibi kitaplar satılıyor. Bunlar hep yalan...
       Gerçekten istemek... Sanırım bir turne için gerekli olan bu. Şimdiki müzisyenler 30-40 günlük turnelere çıkıyor. Ben böyle şeyler yapmam. Biz Dire Straits’teyken 250 günlük turnelere çıkardık. Şimdi tek bir şarkıyla çıkabileceklerini sanıyorlar. Bu şekilde tüm dünyaya sahip olabilecekmiş gibi davranıyorlar.
       
       
Dire Straits grubunu Knopfler kurdu, yine Knopfler dağıttı
Dire Straits        
       Bu oyunu oynamak ama saygınlığını kaybetmemek diye bir şey var mı?
       
       Şarkı yazabilirsiniz. Eğer gerçekten iyi şarkı yazıyorsanız, bu şekilde saygınlığınızı koruyabilirsiniz. Ben buna inanıyorum, ya da bence bu işin en saygın yanı bu.
       Şarkı yazmayı seviyorum. Prova yapmayı, kaydetmeyi seviyorum. Ve sanırım dinlerken koltuğumun koluna sıkıca yapışıyorum. Bu ödül töreni gibi rahatsız edici bir şey. Törenler beni hep terletir... Bir de sahnede söylemek ve dans etmek beni biraz rahatsız ediyor ama bunun için de gerçekten istemeniz gerek. Ben çok gençken bunu fark etmiştim ve ilk kez bir salonu salladığımda da böyle olacağını biliyordum.
       
       Albüm tanıtımı için yollara düşmek size hala çekici geliyor mu?
       
Turneye çıkmayı çok seviyorum. Ama iyi bir turne için mutlu bir ekip, mutlu şoförleri mutlu insanlar lazım. Herkesin kendisini iyi hissediyor olması gerek.

       Röportajlar yapıp farklı yerleri tanımaya çalışmak, insanlarla konuşmak... Hepsi bu yüzden. Sürekli iyi bir turne olup olmayacağını kestirmeye çalışıyorum. İyi bir turne yakalayınca milyonlarca plak satmaya ihtiyacın olmadığını anlıyorsun.
       Turneye çıkmayı çok seviyorum. Ama iyi bir turne için mutlu bir ekip, mutlu şoförleri mutlu insanlar lazım. Herkesin kendisini iyi hissediyor olması gerek. Reklamcı da böylece gülümsüyor olacak. Tam tersine katlanmak çok zor. Şimdi sıcak havaları bekliyorum. Bu işleri daha çok yaptıkça sıcak havaların değerini biliyorsun. Sabahları spor yapar, bütün gün eğlenerek, tenis oynayarak geçirebilirsin. Akşam da açık hava... Açık havada çalmak muhteşemdir. Mesela İspanya’daki arenalarda konser vermeyi çok severim.
       
       Gillian Welch ve David Rawlings’la birlikte kayıt yapışınız nasıl oldu?
       
Knopfler'in en sevdiği şey şarkı yazmak
Mark Knopfler
       Bence mükemmel bir müzisyen (Gillian) ve ileride de çok güzel şeyler yapacağını düşünüyorum. Bence Gillian ve David tek bir kişi gibiler. Bana oldukça nazik davrandılar ve benim için şarkı söylediler. Bundan gurur duydum.
       
       “Last Laugh” şarkısında da Van Morrison’la düet yaptınız. O nasıl oldu?
       
       (Van) Gençliğimden beri hep hayatımın bir parçası oldu. Yaşadığım her evde onun sesi duyulurdu. Dolayısıyla onunla birlikte çalışmak benim için inanılmaz bir şey. Bazen Van’in sesini beynimde duyuyorum. Ben “Last Laugh”i yazarken de onun bu şarkıyı söylediğini duyar gibi oldum. Ve gerçekten bu şarkıyı onun ağzından dinlemek benim için çok büyük bir şeydi.
       
       Dire Straits’le Nelson Mandela için Londra’da verilen konserde ve basçı John Illsey’in düğününde çalmak için biraraya geldiniz. Grubu yeniden toplamak gibi bir niyetiniz var mı? Bir Mark Knopfler solosu ile Dire Straits albümü arasında ne gibi farklar var?
       
İnanılmaz şanslı hissediyorum kendimi. Bu işi yapmayı çok seviyorum, çok eğleniyorum. Sanırım tek söyleyebileceğim bu...

       Sadece daha fazla insan ve farklı gruplar... Bu yaz Toronto’da çalarken eski şarkıların bir kısmını yanımda götürebilirim mesela ve bu yüzden de grubun yeniden birleşmesinin pek gerekli olduğunu sanmıyorum. Ama bir birleşmek için bir sebep olursa neden olmasın?
       
       Eğer Dire Straits bir albüm yapılsa, “Brothers in Arms” albümü gibi bir çıkış yapabilir mi?
       
       Sanmıyorum. Sizce?.. Bence bazı şeyler zamanı gelince kendi kendini yok etmeli. Şu sıralar modern müzik, altın yumurtlayan tavuğu kesiyor. Bu bir tekrar gibi. Bir takım şeyler tutunca, yeni isimler fırlıyor. Mesela biz çocukken Ray Charles siyah mıydı beyaz mıydı bilmiyorduk. Ya da söylediği şarkılar country tarzı mıydı, blues mu? Bir şarkı hüzünlü mü değil mi fark etmiyordu bizim için. Şimdi birleri “pozitif country” sözünü icadetmiş. Radyoda hüzünlü şarkıların çalınmasını istemiyorlar, dinleyiciyi etkiliyormuş. Bu piyasa nereye kadar gider bilmiyorum. Mesela, internet nereye gidiyor? Umarım insanları daha fazla müzikle buluşturmaya yara.
       
       Bir aralar başka müzisyenlere plak çıkarıyordunuz. Hala bu işi yapıyor musunuz?
       
       Bence şarkı yazma işini daha iyi yapıyorum. Soundtrack’ler de... Bence şarkı yazmak en iyisi. Ama bazen başka şeyler yapmalıyım diye düşünüyorum, ileri gidebilmek, bir şeyler öğrenebilmek için. Çünkü stüdyodan bir şeyler öğrenmeden çıkamazsınız.
       İnanılmaz şanslı hissediyorum kendimi. Bu işi yapmayı çok seviyorum, çok eğleniyorum. Sanırım tek söyleyebileceğim bu...
       
 
       
   
MSNBC News Pearl Jam'den hayranlarına hediye
MSNBC News Offspring'e internet şoku
MSNBC News The Doors'un yayımlanmamış kayıtları web'de
MSNBC News Haftanın cd'leri
MSNBC News Müziğin cinsel gücü
TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları